Recensie

The Gangster, The Cop, The Devil (2019)

Vermakelijke actiethriller die niet geheel succesvol populaire Zuid-Koreaanse genres mengt.

door Kaj van Zoelen om 23:49 in RECENSIES
The Gangster, the Cop, the Devil poster
Regie: Won-Tae Lee | Cast: Ma Dong-seok (Jang Dong-soo), Kim Mu-yeol (Jung Tae-suk), Kim Sung-kyu (Kang Kyung-ho) e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2019

The Gangster, The Cop, The Devil is een soort hitcompilatie van enkele populaire Koreaanse filmgenres: de gangsterfilm waarin verschillende bendes elkaar uitmoorden, de komische politiefilm die de incompetentie van het politieapparaat benadrukt en de (serie)moordenaarsfilm waarin een enge moordenaar moet worden gestopt. Het resultaat is geen hoogtepunt van de Koreaanse genrecinema, dat dezer dagen doorgaans van zo'n hoog niveau is dat het bijna tegenvalt als die kwaliteit niet gehaald wordt. Desalniettemin is The Gangster, The Cop, The Devil een zeer vermakelijke, in neonlichten gedrenkte keiharde misdaadfilm.

Het vermengen van populaire genrevormen heeft helaas tot gevolg dat ze geen van alle goed tot hun recht komen. De charismatische, gezette gangster wordt wel fantastisch gespeeld door Ma Dong-seok, die het maximale haalt uit een rol die anders niet veel om het lijf zou hebben gehad. Zijn glimlach kan even vermakelijk als angstaanjagend zijn.

Hij is het verkeerde slachtoffer voor de seriemoordenaar, 'de duivel', die zelf maar ternauwernood ontsnapt nadat hij de gangsterbaas willekeurig als slachtoffer koos. De moordenaar is een typische engerd die we kennen van vele andere films, met schriftjes vol vage teksten en een half geuite filosofie over dat mensenlevens niet bijzonder zijn en dat het goed voelt om te doden. Zijn uitwerking is minimaal, net als die van de agent eigenlijk.

De agent van de titel is een vrolijk, arrogant figuur die als enige in zijn bureau doorheeft dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben. Na de aanval op de gangster gaan zij uiteindelijk samenwerken, maar niet voordat ze de ander een keer in elkaar hebben geslagen. Pas daarna krijgen ze door dat ze het beste de koppen bij elkaar kunnen steken om de moordenaar te vinden: de gangster heeft de middelen en de mankracht, de rechercheur heeft het instinct en de kennis.

Maakt het uit dat dit slechts een flinterdun verhaaltje is met eenduidige personages, als de actie goed is en de spanning sterk wordt opgebouwd? Het mengen van de gangsterwereld met die van de seriemoordenaar levert een vermakelijke botsing op, die uitmondt in een bendeoorlog (want wie is nou zo gek om de baas aan te vallen...?), met een aantal massale gevechtsscènes tot gevolg.

Als je een betere Koreaanse film over een klopjacht op een moordenaar wil zien, dan kun je Memories of Murder, The Chaser of I Saw the Devil opzoeken. Wil je een goede Koreaanse gangsterfilm zien, dan kun je onder andere terecht bij A Bittersweet Life, Breathless of New World. Een goede harde recente Koreaanse actiefilm is The Villainess. Maar als je nu een combinatie van dat alles wilt zien, die allicht niet zo goed is als die films maar wel een vermakelijk vermengen daarvan, dan draait The Gangster, The Cop, The Devil nu in de Nederlandse bioscoop.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

The Gangster, the Cop, the Devil

acties