O Lado Bom de Ser Traída [Netflix]
Recensie

O Lado Bom de Ser Traída [Netflix] (2023)

Stomende lijven struikelen over een kwakkelend plot in deze belabberde Braziliaanse seksthriller.

in Recensies
Leestijd: 2 min 52 sec
Regie: Diego Freitas | Scenario: Camila Raffanti en Davi Kolb | Cast: Giovanna Lancellotti (Babi), Micael (Caio), Leandro Lima (Marco), Bruno Montaleone (Thiago), Camilla de Lucas (Patty), Louise D'Tuani (Paula), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2023

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw vierde het genre van de erotische thriller hoogtij. Een misdaadverhaal werd dan omgeven met dampende seks. Niet zelden waren de personages niet alleen bij hun duistere plannen aan elkaar gewaagd, maar was het ook tussen de lakens vuurwerk. Het genre is vandaag de dag een beetje uitgedoofd omdat onze visuele huidhonger nu op andere manieren kan worden gestild.

Dat het best een kunst is om vakkundig een erotische thriller in elkaar te draaien blijkt maar weer eens in het Braziliaanse O Lado Bom de Ser Traída, dat zich vrij lijkt te vertalen als 'De positieve kant van bedrogen worden'. Er zijn genoeg stomende gebeeldhouwde strategisch uitgelichte lichamen te bewonderen, maar de oeverloze seksscènes neigen toch het meest naar softporno. Bij regisseur Fernando Freitas schiet de spanning in het verhaal er regelmatig bij in.

Het draait allemaal om de stoute boekhouder Bárbari, Babi voor vrienden, die op het punt staat in het huwelijksbootje te stappen met Caio. Deze laatste heeft tussen zijn sportschoolsessies door nog net tijd voor zijn eigen trouwerij. De twee zijn ook zakelijk met elkaar verbonden. Caio's bedrijf is namelijk de grootste klant voor Babi's kantoor. In de rechtszaal hebben de twee op het zakelijke vlak ook nog het een en ander uit te vechten.

Babi lijkt in staat om werk en privé prima te kunnen scheiden, tot ze tot de ontdekking komt dat haar aanstaande er al twee jaar een ander op nahoudt. Ze zint op wraak, dus nadat ze Caio bij het grofvuil heeft gezet focust ze zich volledig op de lekkere rechter van de rechtszaak waarbij haar bedrijf als getuige optreedt. Ze is wat vergeten op het kantoor van rechter Marco, dus het contact is snel gelegd.

Het valt te bezien welk aspect van Freitas' psychologisch erotische thriller nou precies heeft geprevaleerd. De personages, Babi's beste vriend incluis, gooien om de haverklap hun kleding uit om het met elkaar te doen, hetgeen voor met name de bijfiguren tot kluchtige toestanden leidt. De uitkleedpartijen zouden prima hebben gewerkt als er ook sprake is van onderhuidse spanning, maar deze is regelmatig ver te zoeken. Babi is een vrouw die zichzelf geen moment rust gunt, want ze blijkt ook nog eens een voorliefde te hebben voor snelle motoren.

Al uit de openingsscène blijkt dat Babi ook niet vies is van een beetje gefantaseer. Maar ondanks haar ondeugende gedachten kleurt ze keurig binnen de lijntjes. Haar beste vrienden pushen haar om zich lekker te laten gaan. Babi predikt het een en doet het ander. Als er al ruim een uur verstreken is lijken de makers zich opeens te beseffen dat hij nog een verhaal heeft af te ronden. De afsluitende akte wordt in een moordend tempo en met veel theater afgeraffeld.

O Lado Bom de Ser Traída kenmerkt zich door Zuid-Amerikaanse passie, maar de karakteruitwerking en plotopbouw hebben overduidelijk het onderspit gedolven. Als uiteindelijk duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit voelt de kijker zich misschien wel net zo bedrogen als Babi aanvankelijk was. Zelfs als weekendtussendoortje is deze Braziliaanse seksthriller, gebaseerd op een boek van Sue Hecker, een verspilling van je tijd.

O Lado Bom de Ser Traída is te zien bij Netflix.