Recensie

De Smurfen (2011)

Met de animaties zit het wel smurf maar het plot getuigt niet bepaald van veel creativiteit. Gelukkig smurft de film zichzelf niet al te serieus.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Thierry Verhoeven om 21:07 in RECENSIES
The Smurfs poster
Regie: Raja Gosnell | Cast: Hank Azaria (Gargamel), Neil Patrick Harris (Patrick Winslow), Jayma Mays (Grace Winslow), Sofia Vergara (Odile), Tim Gunn (Henri), e.a.| Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2011

In een tijd waarin Hollywood alle oude ideeën hergebruikt om nieuwe films mee te vullen, viel het te verwachten dat vroeg of laat ook de smurfen hun eigen film zouden krijgen. Dat dit nog zo lang heeft moeten duren, is waarschijnlijk omdat de blauwe mannetjes in de Verenigde Staten een stuk minder naamsbekendheid hebben dan in Europa en dat de CGI die nodig bleek om ze overtuigend in beeld te brengen pas in de laatste jaren betaalbaar is geworden voor films met niet al te hoge ambities. Tevens is er nu een hele generatie van jongvolwassenen die in hun jeugd bestookt zijn met de langlopende tekenfilmserie, zodat het publiek niet beperkt zal zijn tot de allerjongsten maar ook twintigers met nostalgische motieven hun portemonnee zullen trekken. De Transformers-films hebben immers laten zien dat nostalgie een niet te onderschatten marketingtool is.

De film laat zich bekijken als een direct vervolg op de tekenfilmserie, maar is qua opzet eenvoudig genoeg om ook bekeken te worden door kijkers zonder voorkennis (voor zover dat überhaupt mogelijk is). Gargamel blijkt nog altijd onuitputtelijk bezig met zijn pogingen de smurfen te vinden en te vangen. Niet alleen omdat hij hun eeuwige vrolijkheid niet kan uitstaan, maar vooral omdat ze voor magische doeleinden kunnen worden gebruikt. Wanneer hij bij toeval de locatie ontdekt van het altijd zo goed verborgen gehouden smurfendorpje, slaan de blauwe bewoners op de vlucht en komen zes van hen (evenals hun achtervolger) door een ondergronds portaal terecht in…Manhattan. Het betreft hier namelijk een vis-uit-het-water-verhaal.

Waarom zich onder het smurfendorp een portaal bevindt, wordt overigens nooit duidelijk, maar de belangrijkste vraag die zich opdringt is: waarom leidt het uitgerekend naar New York? Deze stad is al ontzettend vaak gebruikt voor dit soort situaties en kijkende naar wat de smurfen daadwerkelijk meemaken in de Big Apple, kan worden geconcludeerd dat het portaal naar duizenden andere steden had kunnen leiden en het plot precies hetzelfde was geweest. De permanente opgewektheid van de smurfen botst uiteraard met de echte wereld, maar dat gegeven was stukken interessanter geweest wanneer het was gekoppeld aan de onderhuids broeiende agressie die New Yorkers zo kenmerkt (zoals bijvoorbeeld Enchanted erg leuk deed). Het beste gebruik van de stad New York blijkt overigens het komische moment waarop Gargamel de uit rioolputten opstijgende stoom gebruikt voor een overdreven theatrale opkomst, zelfs al is zijn kat Azraël de enige toeschouwer.

Grote Smurf, Brilsmurf, Klungelsmurf, Moppersmurf, Smurfin en de speciaal voor deze film gecreëerde McSmurf (alle Schotse clichés op een blauwe hoop gegooid) belanden bij toeval in het appartement van het koppel Grace en Patrick, van wie die laatste wordt gespeeld door publieksfavoriet Neil Patrick Harris. Diens komische talent wordt niet ten volle benut maar met zijn natuurlijke aanleg voor ironie is hij prima in staat het (volwassen) publiek te vertegenwoordigen met bijvoorbeeld zijn zichtbare ergernis wanneer zijn blauwe logés constant hetzelfde irritante liedje blijven zingen. Tevens blijkt hij de aangewezen persoon om de onlogica van het smurfenuniversum aan de kaak te stellen, zoals het mysterie wanneer smurfen hun naam krijgen: bij geboorte of pas wanneer de eigenschap die in hun naam besloten ligt zich openbaart? Het zijn momenten als deze die laten doorschemeren dat de makers het allemaal niet al te serieus bedoelen, wat voor een zeer welkome luchtigheid zorgt.

Die luchtigheid ontbreekt jammer genoeg dan wel weer in de wijze waarop het fictionele smurfenuniversum met onze dagelijkse wereld is samengebracht. De makers hebben gekozen voor een bijzondere mengvorm, waarin de smurfen in deze film zowel echte personages zijn als figuren uit de strips van Peyo (Patrick haalt zijn info over de blauwe mannetjes dan ook eenvoudig van Wikipedia). Echter, vreemd genoeg heeft geen van de menselijke personages van deze wezens gehoord. De film poogt de smurfen zowel neer te zetten als de inspiratiebron voor mythes, als de vierde wand te doorbreken (door de strips en hun schepper letterlijk bij naam te noemen en zelfs even in beeld te brengen) maar faalt uiteindelijk op beide punten.

Uiteindelijk werkt de film het best op de momenten dat hij pretentieloze lol voor het jongste volk biedt. De smurfen zijn mooi geanimeerd en hebben een geloofwaardige interactie met hun menselijke tegenspelers, waardoor zelfs de oninteressante situaties waarin ze belanden meestal nog wel het aankijken waard zijn. Jongere kijkers zullen zich daarmee waarschijnlijk opperbest vermaken, maar de ouders die verplicht mee moeten zullen door het flauwe plot slechts sporadisch geboeid zijn. Een van de bizarste plotpunten is de wijze waarop het aanstaande vaderschap van Patrick (waar hij als hedendaagse yup natuurlijk nog niet aan toe is) wordt gekoppeld aan het zogenaamde vaderschap van Grote Smurf. Eenieder die ooit de uiteenzetting over de voortplantings(on)mogelijkheden van smurfen in Donnie Darko heeft gezien, mag met reden teleurgesteld zijn dat het gebrek aan zelfrelativering over dit delicate onderwerp een gemiste kans blijkt.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

pringles

Avatar

Dit zat er wel aan te komen

Frietgezicht

Avatar

Tevens blijkt hij de aangewezen persoon om de onlogica van het smurfenuniversum aan de kaak te stellen, zoals het mysterie wanneer smurfen hun naam krijgen: bij geboorte of pas wanneer de eigenschap die in hun naam besloten ligt zich openbaart?

Shit,ga deze film niet kijken want ben ik gewoon te oud voor maar ben wel benieuwd naar het antwoord hierop :P

Frietgezicht

Avatar

Wel raar dat er op het einde zo'n lang stuk staat wat je alleen begrijpt als je Donnie Darko gezien hebt of uberhaubt die scene herinnerd.(want ik heb die film gezien maar dat stuk over de smurfen ben ik vergeten)
Je moet een recensie toch kunnen lezen en begrijpen zonder andere films gezien te hebben,plaats dan een link naar die scene op youtube ofzo...

nietselam

Avatar

Ik smurf em thuis wel een keer.

Frietgezicht

Avatar

@ BobZomie,thanks!
Raar stukje in de recensie dan,alsof ze in deze film rekening moeten houden met zo'n vage film als Donnie Darko haha.

batmaster

Avatar

In veronica magazine kreeg deze film 4 sterren :?

Frietgezicht

Avatar

batmaster "In veronica magazine kreeg deze film 4 sterren :?"


Tja,dus?Het zijn nou eenmaal altijd andere mensen met een eigen mening,zelfs op deze site heb je niet 1 recensent,en bij Veronica ook verschillende enz.
Op zich vind ik de recensies in Veronica Gids wel aardig alleen zijn ze heel kort.

Thiver

Avatar

Frietgezicht "Raar stukje in de recensie dan,alsof ze in deze film rekening moeten houden met zo'n vage film als Donnie Darko haha."

Het punt dat ik wilde maken is dat het volkomen onzinnig is dat Grote Smurf als de vader van alle Smurfen wordt neergezet. Zoals het in Donnie Darko immers al wordt gesteld: Smurfen zijn geslachtsloos, ze kunnen niet voortplanten. Interessant genoeg hebben de makers van Donnie Darko bovenstaande scène voorgelegd aan de mensen achter de Smurfen, om gezeik achteraf te voorkomen. Die hadden er geen problemen mee, omdat alles wat Donnie zegt feitelijk waar is.

Frietgezicht

Avatar

Haha oh zo,maar ja,dat zijn van die dingen waar kids toch niet op letten en die uberhaubt geen DD hebben gezien.
Voor volwassen maybe dan een inside joke i guess,maar ik ga me nu zelfs afvragen wie Moeder Smurf is en waar ze heen is :P

Frietgezicht

Avatar

Maar als we het er toch over hebben(raar onderwerp :P )maar de smurfen hebben toch een broekie aan,dan verberg je toch wat,wie zegt dat ze geen geslacht hebben dan? :P

Ereptile

Avatar

Mjah als k kinderen zou hebben zou ik er misschien heengaan :P Ben benieuwd hoe Hank Azaria het als Cargamel doet. Dat loopje van hem vergeet ik nooit meer XD!

En ik ben ook altijd benieuwd geweest hoe smurfen zich konden voortplanten. Misschien zijn ze beiden geslachtig, of doen ze zoiets als een micro organisme het doet :P
Maar ze worden dus wel "geboren"...en ze krijgen hun naam dus op dat moment, of als hun eigenschap zich toont... Het eerste wat ik me afvroeg waarom ze niet allemaal Pubersmurf heette, tenzij ze dat niet kennen :P

Golden Ghost

Avatar

Ik denk dat ik hem wel een keer thuis kijk en dan vooral voor Harris en Azaria. De rest doet me niet zoveel. Ow en WTF, een portal onder het dorp..??

Expendable

Avatar

3D effecten goed of slecht???

adofmirosch

Avatar

Expendable "3D effecten goed of slecht???"


dat zouwje ergens anders moeten zoeken.
want ik denk dat niemand die hier een profiel heeft deze film (in de bios gaat zien).

mij lijkt die eigelijk best oke:)

Blockbuster

Avatar

Hij krijgt 4 sterren van Veronica Magazine. Lijkt me zo wel een blockbuster te worden.

Rooster

Avatar

Thiver "Het punt dat ik wilde maken is dat het volkomen onzinnig is dat Grote Smurf als de vader van alle Smurfen wordt neergezet."

Maar Grote Smurf is toch ook de Vader/Leider/Stichter/Hoeder van het smurfenvolk. Of wordt hij echt als biologische vader neergesmurft? Smurfen worden overigens niet geboren maar gewoon door de ooievaar gesmurft, bij een blauwe maan. Zo is dat tenminste met babysmurf gebeurt.

Dit gaat overigens één van de best bezochte films van 2011 worden hier in Nederland.

Pete_027

Avatar

batmaster "In veronica magazine kreeg deze film 4 sterren :?"


Neem jij die recensies in dat blad serieus:?:?:?:?
Zijn dikke kontedraaiers daar. Meestal eerst een film afkraken en als de film dan een groot succes is vervolgens een zeer positieve dvd recensie geven met meer sterrenO+

Thiver

Avatar

Frietgezicht "Haha oh zo,maar ja,dat zijn van die dingen waar kids toch niet op letten en die uberhaubt geen DD hebben gezien.
Voor volwassen maybe dan een inside joke i guess,maar ik ga me nu zelfs afvragen wie Moeder Smurf is en waar ze heen is :P"

Dat is het hele punt dat ik probeer te maken; Smurfen kunnen zich niet voortplanten, zover heeft de strip blijkbaar nooit gedacht. De hoeders van het gedachtegoed van Peyo gaven de makers van Donnie Darko toestemming voor bovenstaande scène omdat alles wat Donnie zegt klopt. Als ze zo grootmoedig waren daarin mee te gaan, waarom laten ze bij deze film dan toch Grote Smurf onverbloemd zeggen dat hij de vader van alle Smurfen is? Moeten we daaruit concluderen dat alle Smurfen broers zijn met Smurfin als geadopteerde zus?

Expendable "3D effecten goed of slecht???"

Niet noemenswaardig goed of slecht.

Rooster "Maar Grote Smurf is toch ook de Vader/Leider/Stichter/Hoeder van het smurfenvolk. Of wordt hij echt als biologische vader neergesmurft?"

Min of meer wel, ja.

SunChaser

Avatar

Er zijn op Smurfin na toch sowieso geen vrouwelijke smurfen. EN Smrfin is gemaakt door Gargamel.

mhulsie

Avatar

Voor mij niet bioswaardig, ga hem denk ik thuis een keer zien

movieplanet124

Avatar

Ik vondt het echt raar van veronica dat deze film een 4 kreeg want ik vindt deze film the smurfen toch wel beter dan alvin en de chipmanks want het verhaal is gewoon heel leuk ik verwachte eerst eigenlijk wat een stomme film maar ik nam dat terug want hij is gewoon heel erg leuk en de rol van gargamel is echt geweldig neer gezet ik heb hem trouwens wel in het engels gezien meschien vondt veronica dat gesmurf die smurf die smurf niet zo leuk ik geef deze film een 7plus lalalalalalallalala

mhulsie

Avatar

Ik ga morgen een Pathe UNLIMITED abbonement regelen en ik ga dan denk ik toch maar naar deze film. Ik heb gehoord dat veel mensen hem toch wel leuk vonden. Een week vakantie, dus kan ik mooi wat filmpjes kijken in de bios. Vrolijk is de film in ieder geval als ik het zo bekijk.

mhulsie

Avatar

Ik ben gisteren geweest en het viel me toch wel tegen. Ik houd van zowat alle Disney films, omdat deze toch vaak een interessant en ook voor oudere kijkers boeiend plot hebben. Bij Disney spreken mij de moralen ook erg aan. Bij films als Shrek vind ik de humor geniaal. Bij de Smurfs ontbrak het voor mij aan beide. Het plot was niet erg origineel, dit hebben we toch wel vaker gezien?? Sprookjeswereld mengt met de echte wereld --> leidt bijna altijd naar New York. De humor was voor mij vaak te fysiek gericht. Ik kan mij nauwelijks gevatte grappen herinneren i.p.v. dat er weer iemand (voornamelijk Gargamel) bij wijze van tegen een lantaarnpal botst of uitglijdt over het een of ander. Het enige waar ik echt om kon lachen was het moment dat Gargamel tijdens zijn poppenspel namens Grote smurf verteld dat het helemaal niet verknipt is dat Grote Smurf +- 99 zonen en maar 1 dochter heeft. . De film hanteerde trouwens wel prachtige animatietechnieken en mooie special effects. Verder merkte dat ik voor deze film echt te oud was. Naar mijn mening is deze film echt enkel gericht op de jongere kijkers. Aan de oudere kijkers is volgens mij niet gedacht.

The Smurfs

acties