Recensie

Horrible Bosses 2 (2014)

Het vriendenclubje is voor zichzelf begonnen en zelfs dan lonkt het criminele pad. Een aaneenschakeling van puberale grappen is het resultaat.

door Arjan Welles om 20:11 in RECENSIES
Horrible Bosses 2 poster
Regie: Sean Anders | Cast: Jason Bateman (Nick Hendricks), Jason Sudeikis (Kurt Buckman), Charlie Day (Dale Arbus), Jennifer Aniston (Julia Harris), Kevin Spacey (Dave Harken), Jamie Foxx (Dean “MF” Jones), Chris Pine (Rex Hanson), Christoph Waltz (Bert Hanson), e.a. Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2014

Het roemruchte trio dat drie jaar geleden nog rondliep met moordneigingen op hun baas kan maar moeilijk op het rechte pad blijven. In Horrible Bosses uit 2011 stonden Kurt, Dale en Nick hun leidinggevende Dave naar het leven, wat leidde tot een ingewikkeld en kluchtig plannetje om voorgoed met de baas af te rekenen. In wat dan wel de tegenwoordige tijd zal zijn is het drietal eigen baas geworden. Ze hebben de 'Shower Buddy' ontwikkeld, een dubieus apparaat dat het gevoel geeft alsof je beste vriend je rug inzeept. Dus. Na een klungelig optreden in Good Morning Los Angeles meldt zich al vrij snel een investeerder. De zaken lopen alleen iets anders dan Kurt, Dale en Nick hadden voorzien en de enige weg naar gerechtigheid is de misdaad.

Dat we naar bijna twee uur flauwe humor mochten uitzien, had het publiek van deeltje één al kunnen voorzien. Over (slechte) smaak valt niet te twisten, maar je moet er voor in de stemming zijn om een kerel in silhouet onder de douche te zien staan, terwijl zijn zakenpartner annex vriend de kraan opendraait. Het ziet eruit als een serie ranzige handelingen. De humor van komedieregisseur Sean Anders, die het stokje overneemt van Seth Gordon, laat zich makkelijk typeren. Puberaal is het kernbegrip, daar worden weinig doekjes om gewonden. Horrible Bosses 2 is op humoristisch vlak nu eenmaal wat het is.

Als de mannen erin worden geluisd met een order die wordt ingetrokken, komen ze met een megaschuld te zitten. Ze dreigen alles kwijt te raken en er zit niets anders op dan de zoon van Bert Hanson, een steenrijke doch onbetrouwbare magnaat, te ontvoeren. Het goede nieuws is dat Chris Pine als de zoon een welkome aanvulling op het criminele ondernemersclubje vormt. Rex Hanson werkt maar al te graag mee met het plannetje, al heeft hij wel de neiging alles naar zijn hand te zetten. Het rijkeluisjochie manipuleert heel wat af en houdt Kurt, Dale en Nick voortdurend voor de gek. Hij is een onvoorspelbare factor en Pines personage zorgt dan ook voor de meeste verrassingen in het plichtmatige verhaaltje dat een aaneenschakeling is van mislukte plannetjes en oeverloos gehannes. Dat is dan ook gelijk het slechte nieuws. Horrible Bosses 2 ontbeert een gestroomlijnd verhaal en is een aaneenschakeling van flauwe sketches die een mix zijn van fysieke en verbale humor.

Amusant zijn nog de plannen van de mannen om personeel voor hun toko te charteren, waarbij de looks van de vrouwelijke sollicitanten meer indruk maakt dan hun summiere cv's. Vervelend worden echter de verbale wedstrijdjes verplassen. Vooral de priemende schreeuwstem van Charlie Day gaat al snel irriteren. Liefhebbers van het eerste deel zullen verheugd zijn over de terugkeer van acteurs als Jennifer Aniston, Kevin Spacey en Jamie Foxx, al lijkt hun aanwezigheid vooral bedoeld om de fans te plezieren. Aniston krijgt nog het meest te doen als seksverslaafde tandarts die haar liefde voor de daad te pas en te onpas etaleert. Toch stelt de schamele vrouwelijke inbreng die zij vertegenwoordigt heftig teleur. Voor Amerikaanse begrippen is Horrible Bosses 2 ongetwijfeld ongelooflijk stout. Voor ons Europeanen is het slappe hap dat te gemakkelijk vaart op poep- en pieshumor en karig ingevulde stereotypen.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Tatanka

Avatar

Dit wil toch niemand?

AlPac

Avatar

De eerste vond ik wel komisch, maar deze is dus duidelijk minder. Spijtig.

Ed Crane

Avatar

Wat de... wat doet doet Christoph Walz in deze film?!

Decepticon

Avatar

Ed Crane "Wat de... wat doet doet Christoph Walz in deze film?!"
Zijn werk, acteren, daar is hij voor ingehuurd.......:E:P
Elke acteur wil een zo'n breed mogelijk repertoire doen, hij heeft tenslotte ook Green Hornet gedaan. Blijkbaar vond hij het script en zijn personage van deze film goed en leuk en interessant genoeg om de job aan te nemen.
Ik wil hem wel graag een rol deze zien spelen, ik zal hem zeker een keerje kijken.

Moviemagic

Avatar

Arjan Welles "Over (slechte) smaak valt niet te twisten"


Dit is zo'n dooddoener. Verder door het "slechte" smaak erbij te zetten zeg je iets over mensen die het wel kunnen waarderen. Een gigantische fout in beredeneren wat op zich jammer is aangezien de rest van de recensie beter is.

SanneWinchester

Avatar

Het zal waarschijnlijk aan mijn "slechte smaak" liggen, maar ik heb toch behoorlijk kunnen lachen om deze film. met name de momenten met Jamie Foxx. ik heb 1 & 2 gisteren avond beide in de bioscoop gezien en vond persoonlijk deel 2 toch net wat grappiger dan deel 1. vond het met de puberale grappen ook nog meevallen. maar het is en blijft een komedie, het moet toch maar net je humor zijn.

Ed Crane

Avatar

Decepticon "Zijn werk, acteren, daar is hij voor ingehuurd.......:E:P
Elke acteur wil een zo'n breed mogelijk repertoire doen, hij heeft tenslotte ook Green Hornet gedaan."


Da's niet eens zo'n gekke uitleg

patrick_h

Avatar

Decepticon "Zijn werk, acteren, daar is hij voor ingehuurd.......
Elke acteur wil een zo'n breed mogelijk repertoire doen, hij heeft tenslotte ook Green Hornet gedaan."
Green Hornet had tenminste nog Michel Gondry als regisseur, dus daar kon je nog wat van verwachten...

Pete_027

Avatar

Decepticon "Blijkbaar vond hij het script en zijn personage van deze film goed en leuk en interessant genoeg om de job aan te nemen."


of het daarbij behorende salaris..

Ed Crane

Avatar

Moviemagic "Dit is zo'n dooddoener. Verder door het "slechte" smaak erbij te zetten zeg je iets over mensen die het wel kunnen waarderen. Een gigantische fout in beredeneren wat op zich jammer is aangezien de rest van de recensie beter is."


Oh, iemand voelt zich weer eens aangevallen door een recensie :+

Moviemagic

Avatar

Ed Crane "Oh, iemand voelt zich weer eens aangevallen door een recensie :+"


Niet echt want ik heb de film nog niet gezien. Het is alleen gebruikelijk in een recensie om niet op de man te spelen als "de man" de lezer is. Verder mag het een mening zijn die de rest treft (regisseur, actrice, etc). Ik vond het alleen jammer in een verder goede recensie.

Ed Crane

Avatar

Volgens mij vat je het iets zwaarder en anders en persoonlijker op dan de auteur bedoelt.

Glennekeeeee

Avatar

AlPac "De eerste vond ik wel komisch, maar deze is dus duidelijk minder. Spijtig."


de film is méér van hetzelfde dus als je de humor van deel 1 kon smaken zal deze je ook wel bevallen hoor. critici zijn niet vaak lovend over comedy-sequels, zeker als de eerste al een aaneenschakeling was van pis-en poephumor. maar als je daarvoor bent, en ik kan dat ook wel smaken, zal deze ook wel vermakelijk zijn Smiley face

benjamin

Avatar

Glennekeeeee "critici zijn niet vaak lovend over comedy-sequels"

Dat kan wel eens liggen aan het niveau van comedy-sequels...

JamesBond

Avatar

Glennekeeeee "critici zijn niet vaak lovend over comedy-sequels"


Maar de sequels waar ze wél lovend over zijn, zijn dan wel gelijk heel goed ;)

Pedrobear

Avatar

Ik vond hem anders verrassend goed. Had geen hoge verwachtingen, ben er geweest met me hoofd op nul en het was echt lachen.

B@chelor

Avatar

Ik vond 'm wel leuk, al was deel 1 leuker.

Horrible Bosses 2

acties