Recensie

The World’s End (2013)

De trilogie die eigenlijk geen trilogie is, wordt op waardige wijze afgesloten.

door Thierry Verhoeven om 20:38 in RECENSIES
The World's End poster
Regie: Edgar Wright | Cast: Simon Pegg (Gary King), Nick Frost (Andy Knightley), Paddy Considine (Steven Prince), Martin Freeman (Oliver Chamberlain), Eddie Marsan (Peter Page), e.a.| Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2013

Even leek het erop dat de langverwachte opvolger van Shaun of the Dead en Hot Fuzz de Nederlandse bioscopen niet zou halen. The World’s End werd door de distributeur namelijk commercieel niet aantrekkelijk genoeg beschouwd. Het gevolg was een internetpetitie die zowaar succesvol bleek, waarna half september het nieuws kwam dat de film alsnog op het grote doek te zien zou zijn. De media-aandacht die dit opleverde, zorgde voor een naamsbekendheid die wel enig succes leek te kunnen garanderen. Echter, nu de film twee maanden na de bekendmaking wordt uitgebracht, rijst de vraag of men niet beter het ijzer had kunnen smeden toen het heet was. Goede kans immers dat de ongeduldige filmliefhebber al zijn toevlucht heeft genomen tot een geïmporteerde dvd of een minder legale methode. Hoe het ook zij: The World’s End is een film die het zonder twijfel verdient in de bioscoop te worden gezien.

Hier en daar wordt The World’s End gepresenteerd als het slotstuk in een trilogie waarvan Shaun of the Dead en Hot Fuzz de eerste twee delen vormen. Dit is vooral een slimme marketingtruc, want hoewel de drie films nu en dan naar elkaar knipogen en zijn gemaakt door dezelfde groep mensen, hebben ze verhaaltechnisch gezien niets met elkaar te maken. The World’s End vertelt dan ook een eigen verhaal met nieuwe personages. Dat deze worden vertolkt door acteurs die al vaker samen te zien zijn geweest, leidt af en toe tot verfrissende situaties. Zo is vaste hoofdrolspeler Simon Pegg nu niet de serieuze streber te midden van allerlei kleinburgerlijkheid zoals in Hot Fuzz, maar ditmaal juist de onvolwassene in een volwassen wereld.

In de openingsscène vertelt Peggs personage Gary King vol enthousiasme hoe hij en zijn vier beste vrienden in 1990 hun middelbareschooltijd afsloten met de Golden Mile-kroegentocht. Een tocht die hen langs twaalf pubs had moeten brengen, maar door alle wilde belevenissen destijds niet volledig werd volbracht. Gary’s vrienden hebben daar geen probleem mee, maar hijzelf wel: vasthoudend aan de gedachte dat zijn leven is blijven steken bij die ene onvoltooide avond, trommelt hij een dikke twintig jaar later iedereen op om de kroegentocht opnieuw te ondernemen. Hun hereniging toont hoe de vork in de steel zit, want waar zijn vrienden allemaal goed opgegroeide veertigers zijn, gedraagt Gary zich nog steeds als de wildebras die hij in zijn tienerjaren was: hij kleedt zich hetzelfde, rijdt in dezelfde auto en luistert naar dezelfde muziek. Het lijkt een extreme vorm van onvolwassenheid, maar de kijker heeft wel door dat er meer speelt.

Waar eveneens meer speelt, is in het geboortedorp dat de vijf vrienden na een lange afwezigheid weer bezoeken. Het voelt voor hen allemaal net iets anders, maar zoals een van hen al opmerkt is het dorp waarschijnlijk hetzelfde gebleven en zijn zijzelf gewoon veranderd. Een sterk uitgevoerde genrewissel laat echter zien dat er wel degelijk iets aan de hand is en zet de zaken direct op scherp. Jammer genoeg voor de heren hebben ze op dat moment al de nodige drank op, wat het vrij lastig maakt geconcentreerd te blijven, tot hilariteit van de kijker. Net zoals in zijn eerdere producties weet regisseur Edgar Wright ook deze film van een stevige dosis actie te voorzien, die dusdanig sterk is uitgevoerd dat het benieuwd maakt wat hij over twee jaar met de Marvel-productie Ant-Man zal doen.

The World’s End excelleert net als Shaun of the Dead en Hot Fuzz vooral in het schrijfwerk. Wright en Pegg waren net als bij hun eerdere samenwerkingen verantwoordelijk voor het script en zijn er wederom in geslaagd een zeer pakkend verhaal te schrijven vol aansprekende personages, vlotte dialogen en trefzekere humor. Maar meer nog dan dat overstijgt The World’s End het komediegenre, wat een behoorlijke prestatie is gezien het feit dat zoveel producties al moeite hebben om binnen dat ene genre goed uit de hoek te komen. Alsof we daarmee nog niet genoeg worden verwend, trakteren Wright en Pegg daarnaast op dubbele bodems en subtiele details. Overal schuilen verwijzingen en verborgen betekenissen, wat hun films uiterst geschikt maken voor meerdere kijkbeurten. Degenen die The World’s End al op hun televisie of computer hebben gezien, kunnen dus gewoon alsnog naar de bioscoop.

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Bilbo

Avatar

Heb inderdaad de minder legale versie gebruikt om de film te kijken (mijn nieuwsgierigheid heeft gewonnen van mijn zelfbeheersing), maar het is echt een aanrader. Het kloppende hart uit de vorige Cornetto-films is ook in deze aanwezig, en klopt zelfs sterker. Pegg is fantastisch in zijn rol, maar de rest van de cast weet ons ook niet teleur te stellen.

Banned

Avatar

Acht binnen 2 weken in de UK al bluray. Hiervoor ga ik niet naar de bioscop.

AmadeusCho

Avatar

Helemaal met de recensie eens! Topfilm, echt van genoten! Ik moest meteen aan Frietgezicht denken btw, met zijn dronken uitspraken :+

enige minpunt in de film: het gesprek met de leider van de robots aan het einde van de film was voor mij te simpel over nagedacht, zodra ze begonnen te praten wist ik zowat meteen dat ie op een of andere manier overgehaald zou worden om met die hele invasie te stoppen.

Maar voor de rest topvermaak van het hoogste caliber! Over een paar maandjes maar een marathon houden: Hot Fuzz, Shaun of the Dead en The Worlds End :D

movieboy

Avatar

Goeie film maar verder niets speciaals.

benjamin

Avatar

En het slechte nieuws is dat dit alleen voor Nederland geldt en wij in België helaas ons moeten bezig houden met enkel te wachten op de DVD - nu ja, toch zij die de wet het beste volgen.

Hancock

Avatar

4,5 ster????? Wauw!!!!

Banned

Avatar

benjamin "En het slechte nieuws is dat dit alleen voor Nederland geldt en wij in België helaas ons moeten bezig houden met enkel te wachten op de DVD - nu ja, toch zij die de wet het beste volgen."


Heeft hier dacht ik wel gedraaid voor een week of 2. Welliswaar maar in beperkt aantal bioscopen.

benjamin

Avatar

Banned "Heeft hier dacht ik wel gedraaid voor een week of 2. Welliswaar maar in beperkt aantal bioscopen."


Dan zal dat iets speciaals zijn, want hij is zeker nooit echt uitgekomen.

Angelater

Avatar

benjamin "Dan zal dat iets speciaals zijn, want hij is zeker nooit echt uitgekomen."

Hier draait hij anders ook beroerd (voor mijn vaste theaters althans). Krijg toch wel echt het gevoel van: "Oké zeurpieten, jullie wilden 'The World's End' toch? Hier dan. Twee keer op een dag. 10.15 en 23.15.'

Persoonlijk kan ik niets met zulk soort tijden :E

SunChaser

Avatar

Minder legale wijze? Downloaden van films is legaal in Nederland

Frietgezicht

Avatar

AmadeusCho "Helemaal met de recensie eens! Topfilm, echt van genoten! Ik moest meteen aan Frietgezicht denken btw, met zijn dronken uitspraken :+
"


Lol. Heb deze film al liggen dus snel ff in mijn recorder stoppen.
Voor comedy's ga ik zelden naar de bios,hoef ik niet op groot scherm te zien.

Thiver

Avatar

Frietgezicht "Voor comedy's ga ik zelden naar de bios,hoef ik niet op groot scherm te zien."

In de recensie staat toch duidelijk dat The World's End meer dan een komedie is? ;)

Baron Von Marlon

Avatar

Geen slechte film, maar ik vond de mix van filmgenres niet geslaagd.
Net zoals in Hot Fuzz.
Shaun Of The Dead is de enige film in de trilogie die ik echt kan waarderen.

Sleepkills

Avatar

Beter dan Shaun en Hot Fuzz en die waren al tof. Aanrader, deze!
Eindelijk ook eens echt eens met een FilmTotaal recensie.

MikeyMo

Avatar

Erg apart aangezien deze idd al online is te bekijken via Amazon en dus ook de torrent kanalen.

Overigens heeft de auteur het over het feit dat deze trilogie eigenlijk geen trilogie is omdat de karakters en verhalen verschillend zijn en niet op elkaar aansluiten. Echter als je de verhalen ontleedt zie je wel degelijk overeenkomsten:

In alle films wordt een klein groepje mensen, die vaak zo hun eigen probleempjes hebben, geconfronteerd met het feit dat een dorp is overgenomen door een kwaadwillende groep en zij hier weerstand tegen moeten bieden al dan wel of niet vanuit een kroeg.

In Shaun zijn het zombies, in Hot Fuzz een soort van sekte en in The World's End aliens.

McGraig

Avatar

Ik ben het maar zelden zo oneens geweest met een recensie op Filmtotaal. Shaun of the Dead was echt héél erg leuk en Hot Fuzz goed vermaak maar The World's End een fors niveau lager. Best leuk om naar te kijken maar bij lange na niet zo inventief als de eerste twee films. Jammer....

Thiver

Avatar

MikeyMo "Overigens heeft de auteur het over het feit dat deze trilogie eigenlijk geen trilogie is omdat de karakters en verhalen verschillend zijn en niet op elkaar aansluiten. Echter als je de verhalen ontleedt zie je wel degelijk overeenkomsten:

In alle films wordt een klein groepje mensen, die vaak zo hun eigen probleempjes hebben, geconfronteerd met het feit dat een dorp is overgenomen door een kwaadwillende groep en zij hier weerstand tegen moeten bieden al dan wel of niet vanuit een kroeg.

In Shaun zijn het zombies, in Hot Fuzz een soort van sekte en in The World's End aliens."

De films delen inderdaad enkele thema's, maar dat maakt het niet direct een trilogie. Eerder een drieluik.

patrick_h

Avatar

MikeyMo "Overigens heeft de auteur het over het feit dat deze trilogie eigenlijk geen trilogie is omdat de karakters en verhalen verschillend zijn en niet op elkaar aansluiten. Echter als je de verhalen ontleedt zie je wel degelijk overeenkomsten:

In alle films wordt een klein groepje mensen, die vaak zo hun eigen probleempjes hebben, geconfronteerd met het feit dat een dorp is overgenomen door een kwaadwillende groep en zij hier weerstand tegen moeten bieden al dan wel of niet vanuit een kroeg."

Dat maakt toch dat het wel een trilogie is. Als het om dezelfde karakters in aansluitende verhalen gaat zijn het vervolgfilms.

eddie32

Avatar

Shaun Of The Dead blijft de beste van de drie.simon pegg was wel leuk in de The World’s End. maar vond weer niks aan Nick Frost die wel in de andere delen leuk was

M0vieFreak

Avatar

Vorige twee waren echt goed, hiervan verwacht ik ook niets anders.

Proxima

Avatar

4,5 ster Jezus mina, ze zijn helemaal besodemietert hier.
Was je stoned of zo toen je de film keek, zo lijken alle films goed.
Maar ja ieder zn mening.

Heb de film gezien een magere 6, dus 3 ster.

Thiver

Avatar

patrick_h "Dat maakt toch dat het wel een trilogie is. Als het om dezelfde karakters in aansluitende verhalen gaat zijn het vervolgfilms."

Ehm... waar denk je dat een trilogie normaal gesproken voor tweederde uit bestaat? :}

Brein8998

Avatar

Proxima "4,5 ster Jezus mina, ze zijn helemaal besodemietert hier.
Was je stoned of zo toen je de film keek, zo lijken alle films goed.
Maar ja ieder zn mening.

Heb de film gezien een magere 6, dus 3 ster."

Ik denk niet dat de recensent stoned was, ik denk dat er wel veel meerdere mensen het met hem eens zijn

Rupee

Avatar

Heb me kostelijk vermaakt met deze film. Je moet er wel van deze humor houden, want soms is het wel ontzéttend flauw hoor ;)

SunChaser

Avatar

Film is n 3, grappig maar niet meer dan dt

The World's End

acties