Hoe is het eigenlijk met Liv Tyler, de ster uit 'The Lord of the Rings'?

Hoe is het eigenlijk met Liv Tyler, de ster uit 'The Lord of the Rings'?

Liv Tyler blijft vooral bekend door haar rol als elf Arwen Undomiel in de 'Lord of the Rings'-trilogie.

Met ouders als Bebe Buell, een model, zangeres en voormalig Playboy Playmate (Miss november 1974), en Steven Tyler, de leadzanger van Aerosmith, kon het niet anders dat Liv Tyler ook in de media-industrie iets zou doen. Ze zingt ook, maar blijft wel vooral bekend als actrice en dan vooral door haar rol als elf Arwen Undomiel in de Lord of the Rings-trilogie. Dit is nu iets meer dan 20 jaar geleden, maar hoe is het nu eigenlijk met haar?

Tyler, die vernoemd is naar de Noorse actrice Liv Ullmann, nadat haar moeder Ullmann had gezien op de cover van de uitgave van 5 maart 1977 van TV Guide een paar weken voor haar geboorte, begon eerst als model op 14-jarige leeftijd. Maar minder dan een jaar later verveelde ze zich al en besloot ze om te beginnen acteren hoewel ze nooit acteerlessen had genomen. Tyler werd voor het eerst bekend bij het televisiepubliek toen ze samen met Alicia Silverstone de hoofdrol speelde in de muziekvideo voor het nummer Crazy van Aerosmith, de band van haar vader.

Begin
Haar filmdebuut maakte ze in Silent Fall uit 1994. Daarna verwierf ze kritische erkenning met hoofdrollen in Heavy en Empire Records, beide uit 1995, evenals That Thing You Do! en Stealing Beauty, beide uit 1996. Tyler heeft Empire Records omschreven als "een van de beste ervaringen" die ze ooit heeft gehad.

Vervolgens verscheen ze in films zoals Inventing the Abbotts, Armageddon, Cookie's Fortune, Onegin, Dr. T & the Women en One Night at McCool's om uiteindelijk haar grootste rol in haar carrière te spelen in de Lord of the Rings-filmtrilogie als de elf Arwen Undomiel.

Lord of the Rings
De filmmakers van Lord of the Rings benaderden Tyler nadat ze haar hadden gezien in Plunkett & Macleane uit 1999. Voor de rol van Arwen Undomiel leerde ze de Elven-taal spreken, die was gecreëerd door Tolkien. Ze leerde ook zwaardvechten voor deze rol, maar het scenario werd toen gewijzigd en ze kreeg nooit de kans om haar vaardigheden te gebruiken. Haar rol als de elf zal een van de grootste rollen blijven die Tyler heeft gespeeld en heeft ervoor gezorgd dat ze daarna in nog heel wat films en series heeft mogen spelen.


Zo is de eerste film die ze in speelde na het succes van Lord of the Rings Jersey Girl, waarin ze tegenover haar Armageddon-tegenspeler Ben Affleck speelde. In een interview met MTV News bekende Tyler dat ze zich "bang en kwetsbaar" voelde tijdens het filmen van Jersey Girl, eraan toevoegend "Ik was zo gewend aan die andere elementen van het personage Arwen. Bij The Lord of the Rings werden veel dingen gedaan in de postproductie, terwijl dit echt alleen maar ging over Ben en ik die daar zaten en gewoon dialoog uitwisselden."

Series
Daarna was ze ook te zien in heel wat andere films als Lonesome Jim, Reign Over Me, The Strangers, The Incredible Hulk, Robot & Frank, Space Station 76 en Wildling. De voorlopig laatste film waarin ze speelde was Ad Astra naast Brad Pitt.


Naast films, begon ze later ook in series te spelen. Zo speelde ze de hoofdrol in The Leftovers en speelde ze ook in Gunpowder, Harlots en 9-1-1: Lone Star, een spin-off van de dramaserie 9-1-1. En ze denkt nog niet aan stoppen, want in maart 2023 werd aangekondigd dat ze zou terugkeren als Betty Ross in Captain America: Brave New World, 15 jaar na haar eerste verschijning in The Incredible Hulk. Het is nog even wachten op deze film, maar voor nu kan je wel genieten van alle films en series die Tyler in haar carrière in speelde.

NieuwsFilm

meest populair