Algemeen

Analist: Warner Bros. beleeft sterke filmzomer

Iron Man 3 wordt volgens hem de best verdienende film van de zomer.

door Jim Pedd op 05.05.2013 om 14:40 in Algemeen
Net als de afgelopen jaren heeft Doug Creutz van het bedrijf Cowen and Co. een toplijstje samengesteld met films waarvan hij denkt dat deze de Amerikaanse box office deze zomer zullen domineren. De nummer één op zijn lijst is Iron Man 3, die net uit is gekomen en het nu al beter doet dan The Avengers.

Volgens de analist bevindt Warner Bros. zich in een positie waarin deze studio het meeste geld zal verdienen, terwijl DreamWorks Animation voor een grote uitdaging staat. De analist, die op Wall Street werkt, heeft zijn jaarlijkse ‘dirty dozen’ lijstje opgesteld.

Creutz stelt dat zijn toplijst goed zal zijn voor ongeveer 70% van de totale verdiensten in de Amerikaanse box office deze zomer. De hoogstgeplaatste film dit jaar is Iron Man 3 van Disney / Marvel, maar de studio met de meeste films op de lijst is Warner Bros.

Zijn schatting is dat Iron Man 3 zal stoppen op een mooie 350 miljoen dollar en dat Monsters University van Disney / Pixar op de tweede plek eindigt. Deze film haalt volgens zijn schatting 275 miljoen dollar binnen in de Verenigde Staten.

Vervolgens is er een gedeelde derde plek, van Star Trek Into Darkness van Paramount en Despicable Me 2 van Universal. Volgens Creutz zullen deze films allebei rond de 250 miljoen dollar verdienen in de VS.

De rest van de lijst is als volgt opgemaakt: The Hangover Part III van Warner (225 miljoen dollar); Man of Steel van Warner (220 miljoen dollar); Fast & Furious 6 van Universal (220 miljoen dollar); The Wolverine van Fox (190 miljoen dollar); Turbo van DWA (171 miljoen dollar), dan The Great Gatsby en Pacific Rim, beiden van Warner (150 miljoen dollar) en tot slot Grown Ups 2 van Universal, met 125 miljoen dollar.

Deze twaalf films zullen samen goed zijn voor 2.556 miljoen dollar aan opbrengst in de Verenigde Staten. In totaal zal er volgens de voorspelling van Creutz ongeveer 3.651 miljoen dollar verdiend worden in de VS. Vorig jaar was de top twaalf beste films in de VS goed voor 80% van de totale opbrengst van de beste films.

Creutz zegt dat hij zich goed kan vergissen en dat er een aantal films zijn waarvan het mogelijk is dat ze het beter doen dan hij verwacht. Dit zijn After Earth of White House Down van Sony, World War Z van Paramount, The Lone Ranger van Disney, Red 2 van Lionsgate of R.I.P.D. van Universal.

Films waarvan het risico is dat ze het niet goed doen als verwacht zijn The Wolverine , Pacific Rim en Turbo. Andere films die een redelijke kans hebben om in de top twaalf te eindigen zijn Epic, The Heat en The Internship van Fox, en Sony’s This is the End en Smurfs 2.

Creutz geeft verder toe dat hij meer vertrouwen heeft in een aantal titels dan andere experts, zoals in The Great Gatsby. Een andere film waar hij weer minder vertrouwen heeft dan experts is Man of Steel. “Herinnert iemand zich Sucker Punch nog?” schrijft hij. ”Zack Snyders visuele stijl werkte goed voor 300, maar zijn daarop volgende films ontvingen gemengde recensies en veel critici vergelijken zijn werk met videospellen en dat kan het publiek begrenzen tot jonge mannen.”

Creutz schrijft verder dat Warner ”de beste positie van alle grote studios heeft om een solide zomer aan de box office te beleven.”

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Asperientje

Avatar

Het werkte ook goed voor Watchmen!!! En vergeet niet Dawn of the Dead!!! Dat was heel anders dan zijn andere films.

Banned

Avatar

Vind dat hij hier nogal vreemde vergelijkingen maakt... Zoals met Sucker Punch en Man of Steel. Denkt hij nu echt dat het grootste deel van de bioscoopgangers die man of steel gaan bekijken weten dat Zack Snyder de regisseur is. Ook schat hij volgens mij Despicable Me 2 verkeerd in. Dat Man of Steel minder zal opbrengen dan Iron Man 3 daar heeft ie volgens mij wel gelijk in. Voorlopig lang niet zo populair als The Dark Knight dus denk ik dat de film geen al te veel records zal breken. (wat overigens niet zegt over de kwaliteit ervan).

Ben vooral benieuwd naar The Lone Ranger, als film maar ook wat ie zal opbrengen. Disney heeft er veel geld in gepompt. Ik niet op een John Carter scenario.

UniMatriX

Avatar

En dat terwijl ik de Avengers (en velen delen deze mening denk ik) beter was dan Iron Man 3. Iron Man 3 voelde gewoon erg onverzorgd aan en rommelig. Ook niet consistent met de vorige 2 films. (in deel 1 en 2 kan het iron man pak vele klappen weersteen terwijl in de 3e film het soms al na 10 seconden aan diggelen ligt....)

benjamin

Avatar

UniMatriX "en dat terwijl ik de Avengers (en velen delen deze mening denk ik) beter was dan Iron Man 3. "


Hoeveel films opbrengen ligt ook aan de voorganger. Iron Man 3 is de eerste van Marvel na The Avengers dus voorbestemd om gigantisch hard te gaan scoren.

Verder denk ik inderdaad dat hij Man Of Steel onderschat - dit blijft eerst en vooral de nieuwste Superman en dan pas de nieuwste Snyder voor veel mensen.

Brein8998

Avatar

Ik weet zeker dat Monsters University flink gaat scoren, omdat het een vervolg is op een film die IEDEREEN kent. Ik hoop vooral dat deze Pixar-sequel goed uitpakt als bij Toy Story 3 en niet zoals het teleurstellende Cars 2....

batmaster

Avatar

Iron Man 3 heeft al 680 miljoen dollar bij de box office. Niet normaal :O .

JamesBond

Avatar

'Iron Man 3' heeft al bijna het dubbele opgebracht van het geschatte bedrag, maar das een detail toch ;)

Remco

Avatar

Tja en waarom zoveel de meeste recensies zijn nou niet echt lovend. Heb de film nog niet gezien maar vond de tweede film eigenlijk maar matig.

jochemb

Avatar

JamesBond "'Iron Man 3' heeft al bijna het dubbele opgebracht van het geschatte bedrag, maar das een detail toch ;)"


Het gaat over de amerikaanse box office en niet wereldwijd.

benjamin

Avatar

Remco "Tja en waarom zoveel de meeste recensies zijn nou niet echt lovend. Heb de film nog niet gezien maar vond de tweede film eigenlijk maar matig."


Tweede was ook maar matig, deze is imo toch wel een grote verbetering.

PRIME

Avatar

Ik denk dat er wel een paar films zijn dit jaar die meer gaan opbrengen. De fanbase van de Fast & Furious reeks is gigantisch, er komen nog een paar klappers uit zoals Man of Steel en natuurlijk deel 2 van The Hobbit. Maar misschien trekt Marvel met Iron Man inderdaad aan het langste financiele eind, maar niet aan het beste film eind.

SunChaser

Avatar

We hebben t alleen over de usa boxoffice toch? Vraag me af of Gatsby de 150 miljoen haalt en FF6 de 225

SunChaser

Avatar

En After Earth. Weet t niet

bobocad

Avatar

MoS met Sucker Punch vergelijken. :| MoS heeft alleen Amy Adams als lekker wijf in de aanbieding. :~
Henry Cavill als Soeps zou ook (jonge) vrouwen moeten aanspreken.
Verder wordt de naam Christopher Nolan in de marketing gegooid. Kortom genoeg andere/meerdere doelgroepen voor MoS tov Sucker Punch.

SunChaser

Avatar

MoS kan zomaar floppen, Superman is ook de saaiste held op Cap america na

Muufley

Avatar

bobocad "MoS met Sucker Punch vergelijken. :|"


Hij vergelijkt MoS helemaal niet met Sucker Punch. Het feit is de modale mens zich altijd zal baseren op vroegere ervaringen. Dat kan op basis van de hoofdacteur zijn of op basis van de regisseur of andere. De hoofdacteur is totaal onbekend voor het niet-filmkenner publiek (dat zowieso meer als 90% van de bioscoopbezoeker vertegenwoordigt). Dus ziet men naar wie de regisseur is. En die is gekend omwille van zijn visuele stijl en niet perse om een goed verhaal te kunnen vertellen.
Die analist heeft dat door, jij niet.

benjamin

Avatar

Muufley "Hij vergelijkt MoS helemaal niet met Sucker Punch. Het feit is de modale mens zich altijd zal baseren op vroegere ervaringen. Dat kan op basis van de hoofdacteur zijn of op basis van de regisseur of andere. De hoofdacteur is totaal onbekend voor het niet-filmkenner publiek (dat zowieso meer als 90% van de bioscoopbezoeker vertegenwoordigt). Dus ziet men naar wie de regisseur is. En die is gekend omwille van zijn visuele stijl en niet perse om een goed verhaal te kunnen vertellen.
Die analist heeft dat door, jij niet."


Gekend? Snyder is absoluut niet zo gekend hoor. Dan gaan mensen rapper zich baseren op die andere bekende naam in de promocampagne, zeker omdat de trailers meer een film beloven in die trend. En dan praat ik nog niet over de groep die dit gewoon als de nieuwste Superman ziet.

NieuwsFilm

meest populair