Poll

De vijf beste zwarte acteurs en actrices

Mee eens, of mis je namen?

door Bram de Groot om 09:36 in Poll
Verleden week keken we met alle goede bedoelingen naar vijftien acteurs en tien actrices met een donkere huidskleur. Dit naar aanleiding van vooral de discussie over de gewenste diversiteit in Hollywood-films. Iets dat bijvoorbeeld in het recente Black Panther wel goed tot uiting kwam, en daardoor veel aandacht kreeg. Hieronder de Top 5 lijstjes met beste zwarte vrouwelijke en mannelijke acteurs, op basis van de POLLs.

De actrices:

1. Halle Berry 33%
Halle Berry is een actrice die jarenlang veel te zien was op het witte doek. Ze won een Oscar voor haar hoofdrol in Monster's Ball (2001). Ze gaf een emotionele speech. Vanwege haar rol als Storm in de X-Men franchise is X-Men: Days of Future Past (2014) haar best scorende film. Recent zagen we haar in Kingsman: The Golden Circle. Hieronder een clip met Berry uit Swordfish uit 2001:


2. Lupita Nyong'o 17%
Na haar rol in 12 Years a Slave (2013), waarvoor ze een Oscar kreeg, is Nyong'o bij veel grote films betrokken geweest. Met haar mo-cap rol in Star Wars: The Force Awakens had ze een aandeel in een van de grootste kaskrakers aller tijden. Recent was ze als Nakia te zien in Black Panther. Hieronder een clip uit 12 Years a Slave:


3. Viola Davis 14%
Met één gewonnen Oscar voor haar rol in Fences (2016) en nominaties voor haar rollen in The Help (2011) en Doubt (2008) is Davis een gevestigde naam in Hollywood. Ze wisselt blockbusters af met kleinere titels. De laatste twee jaar was ze te zien in series en in 2016 voor het laatst in films, met Fences en Suicide Squad. Hieronder een pakkende clip uit Doubt:


4. Whoopi Goldberg 14%
De levende legende Whoopi Goldberg was jarenlang een superster in Hollywood. Met rollen in films als The Color Purple (1985) en Ghost (1990) gooide ze hoge ogen en ze is uiteraard bekend uit de Sister Act-komedies. Voor Ghost won ze een Oscar. Hieronder een clip uit, hoe kan het ook anders Sister Act uit 1992:


5. Octavia Spencer 7%
Vooral in de '00 weet Octavia Spencer heel wat krachtige (bij)rollen af te leveren. Ze won een Oscar voor haar rol in The Help (2011), maar misschien nog wel beter was haar rol in Hidden Figures (2016). Ook voor haar bijrol in The Shape of Water (2017) werd ze genomineerd voor een Oscar. Hieronder een clip uit Hidden Figures:


De acteurs:

1. Denzel Washington 33%
Sowieso een van de succesvolste acteurs ooit; Denzel Washington won Oscars voor zijn aandelen in Training Day en Glory. Zijn financieel succesvolste film is American Gangster uit 2007 en zijn laatst verschenen bioscoopfilm is Roman J. Israel, Esq., toevallig zijn zwakst presterende film tot op heden. Een clip uit Training Day:


2. Morgan Freeman 23%
Morgan Freeman werd vijf keer genomineerd voor een Oscar en won er één voor zijn bijrol in Million Dollar Baby (2004). Door zijn rol als Fox in de Dark Knight-trilogie is The Dark Knight Rises uit 2012 zijn financieel succesvolste film. Het meest recent was Freeman te zien in de komedie Just Getting Started uit 2017. Hieronder een clip uit The Shawshank Redemption:


3. Samuel L. Jackson 20%
In 2014 plaatsten we al eens een poll over de verschillende personages van Samuel L. Jackson. De winnaar werd logischerwijs Jules Winnfeld uit Pulp Fiction (1994). Jackson werd voor die rol genomineerd voor een Oscar. In The Hitman's Bodyguard (2017) zagen we hem voor het laatst. Hieronder zijn speech uit Pulp Fiction:


4. Idris Elba 7%
Deze Britse acteur is bij veel mensen geliefd. Hij is vooral bekend van de films Beasts of No Nation (2015) en Mandela: Long Walk to Freedom (2013), maar waarschijnlijk ook door zijn rol in de BBC-serie Luther. Door zijn rol als Heimdall in de Marvel-films is Avengers: Age of Ultron zijn best scorende film. In 2017 zagen we hem in heel wat films, waaronder Molly's Game. Hieronder zijn speech uit Pacific Rim uit 2013:


5. Will Smith 6%
De Fresh Prince was jarenlang een grote naam in blockbusters. Hij werd ook twee keer genomineerd voor een Oscar, namelijk voor Ali (2001) en The Pursuit of Happyness (2006). Nog steeds is Independence Day uit 1996 zijn financieel succesvolste film en recent zagen we Smith in de Netflix-film Bright. Hieronder een clip uit Suicide Squad:22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Zullen we de comment section ook maar weer afsluiten voor GreenHornet zijn commentaar hier plaatst :P

Ik heb niet gestemd, maar Lupita vind ik toch wel een betere actrice dan Halle Berry. En Idris Elba vind ik ook wel een sterke verschijning in films hebben. Al is het best grappig dat Age of Ultron juist de best scorende film is waar hij in zat. Zijn stemwerk als Shere Khan vond ik wel super!

Pronk47

Avatar

1:Morgan Freeman.
2: Denzel Washington.
3:Twijfel tussen Samuel L. Jackson of Idris Elba.

SunChaser

Avatar

10 jaar geleden had ik hier een grap gemaakt waarvoor ik nu ws een ban krijg van FT. Wat is er veel veranderd in 1 decennium.

Ninsh

Avatar

Welke kleur/geaardheid deze week FT? Want anders is het discriminatie. Als je zwart doet moet je de rest ook doen.

Frietgezicht

Avatar

@ Sun, FT is niet kinderachtig en niet zo snel met een ban. Dus maak de grap maar.

SeanDeNiro

Avatar

FT heeft wel degelijk veel (s)linkse recensenten. Als blanke man kun je maar beter uitkijken met onschuldige grapjes maken. Ik heb niet gestemd want das racistisch natuurlijk. Een blanke die getinte acteurs beoordeeld.

MartinDB

Avatar

Doe je volgende week ook even;
De beste witte acteurs
De beste gele acteurs
De beste bruine acteurs...

Neeeh, dat doe je niet. Want dat is raar.

Akke Moeka Hara

Avatar

Washington en Josephine Baker ( de shit die zij heeft meegemaakt als zwarte vrouw, en aangezien ik helemaal niks heb met de vrouwen in dit lijstje zoals de aandacht tutten zoals Berry en Lupita) om maar on topic te blijven, Viola Davis.
Er zullen vast wel betere zijn uit het verleden maar merk nu pas hoe moeilijk het is om een memorabele donkere actrice te vinden. Imo.

Artificialis

Avatar

Halle Berry heeft enkele scènes in Monster's Ball die aantonen dat ze in ieder geval redelijk KAN acteren. Doorgaans is haar acteerwerk echter amateuristisch slecht. Alle actrices lager in de lijst verdienen een hogere plaats dan haar.

chefry1983

Avatar

De uitslag bij de mannen kan ik me leven. Bij de vrouwen ken ik er een paar niet dus kan daar niet over oordelen. Training day van denzel blijft zijn meesterwerk

Master Of Films

Avatar

SunChaser "10 jaar geleden had ik hier een grap gemaakt waarvoor ik nu ws een ban krijg van FT. Wat is er veel veranderd in 1 decennium."
Getuige dat Greenhornet en Ed Crane hier nog rondlopen met hun opmerkingen, kan het helemaal geen kwaad. Hooguit dat de comment section weer eens gaat afsluiten. [bierglas]

Moviemagic

Avatar

Frietgezicht "@ Sun, FT is niet kinderachtig en niet zo snel met een ban. Dus maak de grap maar."
Ik heb een grap gemaakt en mijn reactie is verwijderd.

Frietgezicht

Avatar

Racistisch grappen(hoewel grappen) blijven tricky natuurlijk.


Ben het trouwens wel eens met de poll.
Denzel is top en Halle verdiend het na die blootscenes in o.a. Monster's Ball en Swordfish en die bikini scene in Die Another Day.
Hoewel ze wat ouder geworden is en de laatste tijd meer concurrentie heeft was ze zeker vroeger en nog steeds wel altijd 1 van de knapste.

Master Of Films

Avatar

Frietgezicht "Racistisch grappen(hoewel grappen) blijven tricky natuurlijk."
Waarbij opvallend dat sommige leden dan (zomaar?) in ene van zich laten spreken/horen, maar nooit bijvoorbeeld bij echte filmconversaties waarbij het onderwerp racisme totaal geen sprake van is. Dus m.a.w. we weten bij sommige niet eens hun filmsmaak/mening. Zover ik weet is dit een film gerelateerde website.

KeesjeNL

Avatar

Ik ga niet stemmen, maar wacht met smart op een poll over de 5 beste gehandicapte acteurs en actrices..

Frietgezicht

Avatar

^ Gedraag je. Er lezen ook kids mee!

@ MOF, tja, als ik het zo zie is het maar goed dat sommigen beperkt reageren. Niet iedereen heeft een uitleg zoals wij dat hebben vol sterke argumenten waar mensen smullend het heerlijk weglezen en er ook iets van opsteken.

Ed Crane

Avatar

Masters Of Films "Getuige dat Greenhornet en Ed Crane hier nog rondlopen met hun opmerkingen, kan het helemaal geen kwaad. Hooguit dat de comment section weer eens gaat afsluiten. [bierglas]"

Ik heb nooit iets banwaardigs gezegd, laat staan iets racistisch, dus beetje willekeurig om mij te noemen.

Master Of Films

Avatar

Hahaha. Die Edje toch, kalm jongen. En maar denken dat jij mij door had en dat ik een geintje met jouw uit wilde halen. Je kan toch wel tegen een grapje hé. Je bent niet gemaakt van suiker neem ik.

Uiteraard maak je geen racistische opmerkingen, en degene die dat wel doen zijn heel makkelijk uit te pikken. Het zijn namelijk toch altijd weer dezelfde, en deze opmerkingen komen in elke vorm telkens weer terug.

Enfin Ed, pak maar een biertje op mijn kosten en ga lekker gerust slapen. Lekker dromen over Avengerzzzzzzzz. Morgen weer gezond op.

Enne Frietgezicht. Je zit vol met wijsheden. Zelfs de kat van Halle Barry zou je nog wijs kunnen maken

Jeroen Pasman

Avatar

Raar Artikel ! Iemands huidskleur niet er niet toe ! (In een perfecte wereld)

Ed Crane

Avatar

Master Of Films "
Hahaha. Die Edje toch, kalm jongen. En maar denken dat jij mij door had en dat ik een geintje met jouw uit wilde halen. Je kan toch wel tegen een grapje hé. Je bent niet gemaakt van suiker neem ik.

Uiteraard maak je geen racistische opmerkingen, en degene die dat wel doen zijn heel makkelijk uit te pikken. Het zijn namelijk toch altijd weer dezelfde, en deze opmerkingen komen in elke vorm telkens weer terug.

Enfin Ed, pak maar een biertje op mijn kosten en ga lekker gerust slapen. Lekker dromen over Avengerzzzzzzzz. Morgen weer gezond op."

En dat wilde ik maar even horen.

Dirk Diggler

Avatar

Denzel speelt altijd Denzel, Samuel is altijd L. Jackson, Will speelt altijd Smith. Vind qua mannen Idris Alba de beste.

Vind bij de vrouwen wat moeilijker, vind Halle echt geen goede actrice (zal mijn donkere vriendin niet leuk vinden). Woopie is een comedian (die niet grappig is), ga voor Octavia Spencer.

Steve Harwin

Avatar

ik mis Sidney Poitier in deze lijst. Ga je een beetje schamen, FT!

NieuwsFilm

meest populair