De vijf beste zwarte acteurs en actrices

De vijf beste zwarte acteurs en actrices

Mee eens, of mis je namen?

Verleden week keken we met alle goede bedoelingen naar vijftien acteurs en tien actrices met een donkere huidskleur. Dit naar aanleiding van vooral de discussie over de gewenste diversiteit in Hollywood-films. Iets dat bijvoorbeeld in het recente Black Panther wel goed tot uiting kwam, en daardoor veel aandacht kreeg. Hieronder de Top 5 lijstjes met beste zwarte vrouwelijke en mannelijke acteurs, op basis van de POLLs.

De actrices:

1. Halle Berry 33%
Halle Berry is een actrice die jarenlang veel te zien was op het witte doek. Ze won een Oscar voor haar hoofdrol in Monster's Ball (2001). Ze gaf een emotionele speech. Vanwege haar rol als Storm in de X-Men franchise is X-Men: Days of Future Past (2014) haar best scorende film. Recent zagen we haar in Kingsman: The Golden Circle. Hieronder een clip met Berry uit Swordfish uit 2001:


2. Lupita Nyong'o 17%
Na haar rol in 12 Years a Slave (2013), waarvoor ze een Oscar kreeg, is Nyong'o bij veel grote films betrokken geweest. Met haar mo-cap rol in Star Wars: The Force Awakens had ze een aandeel in een van de grootste kaskrakers aller tijden. Recent was ze als Nakia te zien in Black Panther. Hieronder een clip uit 12 Years a Slave:


3. Viola Davis 14%
Met één gewonnen Oscar voor haar rol in Fences (2016) en nominaties voor haar rollen in The Help (2011) en Doubt (2008) is Davis een gevestigde naam in Hollywood. Ze wisselt blockbusters af met kleinere titels. De laatste twee jaar was ze te zien in series en in 2016 voor het laatst in films, met Fences en Suicide Squad. Hieronder een pakkende clip uit Doubt:


4. Whoopi Goldberg 14%
De levende legende Whoopi Goldberg was jarenlang een superster in Hollywood. Met rollen in films als The Color Purple (1985) en Ghost (1990) gooide ze hoge ogen en ze is uiteraard bekend uit de Sister Act-komedies. Voor Ghost won ze een Oscar. Hieronder een clip uit, hoe kan het ook anders Sister Act uit 1992:


5. Octavia Spencer 7%
Vooral in de '00 weet Octavia Spencer heel wat krachtige (bij)rollen af te leveren. Ze won een Oscar voor haar rol in The Help (2011), maar misschien nog wel beter was haar rol in Hidden Figures (2016). Ook voor haar bijrol in The Shape of Water (2017) werd ze genomineerd voor een Oscar. Hieronder een clip uit Hidden Figures:


De acteurs:

1. Denzel Washington 33%
Sowieso een van de succesvolste acteurs ooit; Denzel Washington won Oscars voor zijn aandelen in Training Day en Glory. Zijn financieel succesvolste film is American Gangster uit 2007 en zijn laatst verschenen bioscoopfilm is Roman J. Israel, Esq., toevallig zijn zwakst presterende film tot op heden. Een clip uit Training Day:


2. Morgan Freeman 23%
Morgan Freeman werd vijf keer genomineerd voor een Oscar en won er één voor zijn bijrol in Million Dollar Baby (2004). Door zijn rol als Fox in de Dark Knight-trilogie is The Dark Knight Rises uit 2012 zijn financieel succesvolste film. Het meest recent was Freeman te zien in de komedie Just Getting Started uit 2017. Hieronder een clip uit The Shawshank Redemption:


3. Samuel L. Jackson 20%
In 2014 plaatsten we al eens een poll over de verschillende personages van Samuel L. Jackson. De winnaar werd logischerwijs Jules Winnfeld uit Pulp Fiction (1994). Jackson werd voor die rol genomineerd voor een Oscar. In The Hitman's Bodyguard (2017) zagen we hem voor het laatst. Hieronder zijn speech uit Pulp Fiction:


4. Idris Elba 7%
Deze Britse acteur is bij veel mensen geliefd. Hij is vooral bekend van de films Beasts of No Nation (2015) en Mandela: Long Walk to Freedom (2013), maar waarschijnlijk ook door zijn rol in de BBC-serie Luther. Door zijn rol als Heimdall in de Marvel-films is Avengers: Age of Ultron zijn best scorende film. In 2017 zagen we hem in heel wat films, waaronder Molly's Game. Hieronder zijn speech uit Pacific Rim uit 2013:


5. Will Smith 6%
De Fresh Prince was jarenlang een grote naam in blockbusters. Hij werd ook twee keer genomineerd voor een Oscar, namelijk voor Ali (2001) en The Pursuit of Happyness (2006). Nog steeds is Independence Day uit 1996 zijn financieel succesvolste film en recent zagen we Smith in de Netflix-film Bright. Hieronder een clip uit Suicide Squad:



NieuwsFilm

meest populair