Bolt
Recensie

Bolt (2008)

De nieuwe 3D-animatiefilm van Disney heeft een zekere charme, maar is slechts sporadisch grappig en veel te voorspelbaar.

in Recensies
Leestijd: 3 min 1 sec
Regie: Byron Howard & Chris Williams| Cast (stemmen): John Travolta / Peter Paul Muller (Bolt), Miley Cyrus / Robin Virginie (Penny), Susie Essman / Georgina Verbaan (Mittens), Mark Walton / Carlo Boszhard (Rhino), Malcolm McDowell / Sander de Heer (Dr. Calico) e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2009

Bolt is een licht vermakelijke animatiefilm van Disney die het vooral goed zal doen bij de doelgroep: kinderen. Maar hoewel de film ontzettend voorspelbaar is, heeft hij toch net genoeg charme om ook voor volwassenen redelijk onderhoudend te zijn. Het niveau van de door Disney gedistribueerde films van Pixar wordt bij lange na niet gehaald, maar Bolt past aardig in de Disneytraditie van onschadelijk entertainment voor jong en oud. Niet bepaald een hoogvlieger in de canon van de oude studio, maar een meer dan acceptabele toevoeging.

De animatiefilms van Disney zijn decennialang toonaangevend geweest in de westerse filmwereld. In 1937 maakte Disney met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen de eerste avondvullende animatiefilm en tevens de eerste in een lange reeks bewerkingen van oude sprookjes. In de jaren veertig maakte Disney tijdloze klassiekers als Fantasia en Bambi, in de jaren vijftig bevestigde de studio met o.a. Peter Pan en Lady en de Vagebond zijn status, en in de decennia daarna maakte Disney om de zoveel jaar wel een zeer gerespecteerde én succesvolle film waar zowel jong en oud van kon genieten, waaronder The Jungle Book, Robin Hood, De Reddertjes, De kleine Zeemeermin, Aladdin en De Leeuwenkoning.

Na een sterke reeks films begin jaren negentig daalde de kwaliteit echter en vervolgens ook het succes, terwijl Pixar met zijn 3D-animatiefilms juist in opmars was. Het afgelopen decennium leunde Disney vooral op Pixar, terwijl de eigen producties van een laag niveau waren en ook niet zo enorm veel opbrachten. Ondertussen deed Disney de 2D-animatie definitief in de ban en volgde Pixars voorbeeld. John Lasseter, regisseur van o.a. de twee Toy Story’s en hoofd van de creatieve afdeling van Pixar, ging na de nieuwe deal tussen Pixar en Disney in 2006 diezelfde functie ook voor de animatieafdeling van Disney uitoefenen. Hij is slechts als uitvoerend producent verbonden aan Bolt, maar zijn hand is wel een beetje zichtbaar in de film.

Bolt is een hond die in een televisieserie speelt, maar denkt dat hij écht een superhond met superkrachten is die zijn baasje Penny beschermt tegen de pogingen van de slechte Dr. Calico om haar te ontvoeren. Als hij per ongeluk van de set ontsnapt en in de echte wereld terechtkomt, weet hij dan ook helemaal niet hoe hij zich daar moet redden of hoe honden zich normaliter gedragen om te overleven. Gelukkig krijgt hij hulp van een cynische kat en een optimistische hamster in een doorzichtige plastic bal om terug bij Penny te geraken.

De afloop van die reis zal voor volwassenen geen verrassing zijn, maar voor kinderen zal de rit waarschijnlijk een stuk spannender zijn. Wat echter ontbreekt, is een goede antagonist. Een schurk waar de kinderen zich over op kunnen winden. Er is een netwerkbazin die af en toe de regisseur dreigend toespreekt en een verachtelijke agent die probeert om Penny en haar moeder Bolt te doen vergeten, maar Bolt zelf heeft geen echte tegenstander. Juist dat had de film meer kleur kunnen geven, waardoor ook de voorspelbaarheid minder zou deren.

Bolt heeft desondanks een zekere charme waardoor de film net boven de middenmoot uitsteekt, vooral dankzij de geinige duiven die soms langskomen en de zo nu en dan grappige hamster. De animatie is goed, maar toch lang niet zo mooi of inventief als die van Pixar. Kinderen zullen zich hier prima mee kunnen vermaken, maar volwassenen hebben dit soort films toch al eerder, leuker en beter gezien.