A Little Trip To Heaven
Recensie

A Little Trip To Heaven (2005)

Aardig boeiende thriller, maar het hart klopt niet in de keel tijdens het kijken.

in Recensies
Leestijd: 1 min 37 sec
Regie: Baltasar Kormákur | Cast: Forest Whitaker (Abe Holt), Julia Stiles (Isolde McBride), Jeremy Renner, Peter Coyote e.a. | Speelduur: 85 minuten

Verzekeringsagent Abe Holt onderzoekt de verdachte dood van de bestuurder van een verbrande auto. Hij moet uitzoeken of er geen sprake is van een poging om de verzekeringsmaatschappij op te lichten, zeker omdat er een levensverzekering van één miljoen dollar op het spel staat. Hoe meer hij echter te weten komt, hoe meer hij persoonlijk bij de zaak en Isolde, de vrouw die het geld zou krijgen, betrokken raakt.

Forest Whitaker speelt met een vreemd accent een ijzersterke rol als verzekeringsagent Abe Holt, met de voor hem kenmerkende rust en uitstraling. Hij vormt het centrum van een redelijk spannende thriller, die af en toe doet denken aan het werk van de gebroeders Coen (ongetwijfeld komt dat ook door de setting in het noorden van de Amerikaanse Midwest), maar dan zonder hun unieke humor. De desolate sfeer van de afgelegen plekken waar Holt terechtkomt is goed neergezet en met gevoel voor detail gefilmd door IJslander Kormákur. Net als Holt wordt de kijker door de donkere beelden in het curieuze verhaal gezogen, en de meeste mensen zullen toch ook net als Holt willen dat de kwetsbare doch stoere Isolde geholpen wordt bij het oplossen van haar problemen.

Daarom is het jammer dat het verhaal uiteindelijk wel erg simpel in elkaar steekt en de ontknoping toch wat voorspelbaar is. Dat had Kormákur beter mogen uitwerken. Misschien heeft hij dat ook wel gedaan, want de versie die op het IFFR te zien is en die later ook in de Nederlandse bioscopen zal draaien, is door hemzelf ingekort met 13 minuten ten opzichte van een versie die op het Toronto Film Festival draaide (en die waarschijnlijk écht te lang is, aangezien ook deze cut al niet zo spannend is). Een aardige, boeiende thriller, maar het hart klopt nooit in de keel tijdens A Little Trip To Heaven.