Recensie

Brokeback Mountain (2005)

Film van het hoogst mogelijke niveau, een absoluut meesterwerk.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kaj van Zoelen om 18:22 in RECENSIES
Brokeback Mountain poster
Regie: Ang Lee | Cast: Heath Ledger (Ennis Del Mar), Jake Gyllenhaal (Jack Twist), Randy Quaid (Joe Aguirre), Anne Hathaway (Lureen Newsome), Michelle Williams (Alma) e.a. | Speelduur: 130 minuten

Twee jongemannen worden verliefd op elkaar tijdens een zomer schapenhoeden op een afgelegen bergtop. Hoewel ze daarna allebei trouwen met een vrouw en kinderen krijgen, blijft deze affaire hen hun hele leven bezighouden.

Ang Lees nieuwste film wordt vaak een zogenaamde ‘gay western’ genoemd, maar dat is een typering die de film geen recht doet. Ten eerste maken een paar cowboyhoeden, weidse landschappen en een paard hier en daar nog geen western. Ten tweede is Brokeback Mountain bovenal een drama over de onmogelijke, tragische liefde tussen twee mannen. Misschien is het gemakkelijk om het korte verhaal dat de basis voor het drama vormt als zodanig te typeren, maar in film wordt dit verhaal zo uitgewerkt en de personages dusdanig uitgediept dat de film veel meer dan dat is. Dat is vooral te danken aan regisseur Ang Lee, die alles uit het verhaal, uit de landschappen en uit zijn cast weet te halen wat er in zit.

Heath Ledger is fantastisch als de zwijgzame Ennis. Hij praat meestal weinig, maar maakt met wat hij zegt en met zijn lichaamstaal intussen veel duidelijk. Eigenlijk speelt hij de verder uitstekende Gyllenhaal en de rest van de cast van het doek. De acteurs krijgen de tijd en de ruimte om goed gestalte te geven aan personages die daardoor echt van vlees en bloed worden. De prachtige natuurgebieden waarin zij dat mogen doen, worden mooi vastgelegd door cameraman Rodrigo Pieto. De sfeervolle muziek sluit hier volledig op aan.

Hoewel het verhaal zich ook voor een eersteklas melodramatische tranentrekker zou lenen, maakt Lee nooit gebruik van grote gebaren; hij gaat gepast subtiel te werk en behandelt het verhaal met de fijngevoeligheid die het verdient. Zo tilt hij de film tot het hoogst mogelijke niveau en levert een absoluut meesterwerk af, dat best eens zou kunnen uitgroeien tot het magnum opus van zijn carrière. Het enige manco van de film is wellicht dat de acteurs er nooit echt ouder uit gaan zien naarmate de tijd verstrijkt. Een kritiekpunt dat overigens niet geldt voor Ledger, die er aan het eind weliswaar niet echt veel ouder uitziet, maar het ouder worden wel uitstraalt. Alle prijzen en lof die Brokeback Mountain ten deel vallen, zijn zonder twijfel volkomen verdiend.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

KillRoy

Avatar

Een absoluut meesterwerk!

Prachtig camerawerk die opzichzelf nonverbaal een verhaal verteld

bijvoorbeeld het pan werk in de scene waar Jack de liefde van Ennis in de weegschaal legt en afweegt, en waarbij door het camera werk Ennis van de ene schouder naar de andere schouder van Jack gaat. En dit terwijl Jack de 'natuur' in kijkt, waarbij de natuur als symbool voor vrijheid staat in de film. Werkelijk prachtig!!

Of het eindshot, waar Ennis alles terug in 'de kast' stopt en uit beeld verdwijnt en ons door een dichte raam de natuur in laten kijken is krachtig camera werk


Geweldig hoe de Ang Lee op verbluffende en subtiele wijze al deze componenten samen te voegen tot een evenwichtig en emotioneel meesterewerk!

Een film die na het bekijken bijft nadreunen!

Hades

Avatar

Ik vond het een hele mooie film. Eigenlijk pas een uur nadat ie afgelopen was bleef ik er maar aan denken.
Tis niet specifiek de muziek, of het acteerwerk of de decors die me meesleepten maar alles samen. Normaal hou ik helemaal niet van liefdesfilms ofzow maar dit was zo puur en echt...
Echt een fuilm die bij je blijft hangen.
Hoop ook zeker dat ie heel wat oscars opstrijkt (ook de vrouwelijke bijrollen vond ik erg sterk, had natuurlijk nog meer kunne zijn als ze meer screentime hadden maar vonjd het erg sterk)

Zeker het moment dat ze mekaar weer zien na 4 jaar en elkaar omhelzen en Ennis Jack vanuit het niets heel heftig begint te zoenen was echt mooi..zo passievol. En ook het moment waarop Jack wegrijdt nadat Ennis hem zegt dat ie het weekend met zn dochters doorbrengt is heel emotioneel.

Jusjuh

Avatar

Hmm. Ik vond Gyllenhael een beetje vreemd, als 40 jarige met bierbuik. Dan had ik liever de subtiele grijze haren rond Legder's hoed.
En het muziekje vond ik absoluut niet vervelend. Na de nomninatie voor 'A love that will never grow old', was ik helemaal hooked aan dit nummer. Daar ergerde ik me helemaal niet aan.
Wat ik niet lees, maar wel vond is dat het plot een beetje dood liep, en zo stroef werd. Vanaf:

het moment dat Gyllenhaels personage stierf

tot het eind. Maar dit werkte eigenlijk ook wel mee aan de rest van het verhaal. Het gaf wel mooi de problemen weer. Nominatie's voor deze film zijn dan ook zeker verdiend, met name de Best Picture, Best Actor(Ledger) en Best Director. Daar zet ik mijn geld op. De overige nominaties zijn goed, maar die zullen naar mijn idee niet winnen.

Gods Lonely Man

Avatar

PUMA "Grappig ik vond Jake Gyllenhaal er juist veel beter ouder uit zien en Heath Ledger dan weer niet."

Het was dit snor! :N
Heath Ledger was ook echt geweldig idd en verder ook een erg mooie film. Vond hem zelf alleen net iets te lang duren en de muziek (dat stuk je dat steeds maar herhaald werd) ging op een gegeven moment ook een klein beetje irriteren.

PUMA

Avatar

Grappig ik vond Jake Gyllenhaal er juist veel beter ouder uit zien en Heath Ledger dan weer niet. Ik vind het wel jammer dat Ang de bijrollen niet goed genoeg heeft uitgediept, waardoor ze toch een beetje kill aan blijven voelen. Het is een hele goeie film maar zeker perfecte!

Brokeback Mountain

acties