Recensie

The 40 Year Old Virgin (2005)

Bij tijd en wijle flauw en clichématig, maar dat zijn kleine minpunten in deze grappige en af en toe zelfs ontroerende film.

door Kaj van Zoelen om 10:03 in RECENSIES
The 40 Year Old Virgin poster
Regie: Judd Apatow | Cast: Steve Carell (Andy Stitzer), Catherine Keener (Trish), Paul Rudd (David), Romany Malco (Jay), Seth Rogen (Cal) e.a. | Speelduur: 116 min.

Bijna iedereen heeft het gevoel gekend, kent het nog steeds, of zal het gaan kennen: de maagdelijke zenuwen voor de eerste keer. Voor sommigen spelen die zenuwen een grote rol in het leven, voor anderen geldt dat een stuk minder. Andy Stitzer had er in zijn jeugd in elk geval zoveel last van, dat hij na een paar pogingen tot seks zijn inspanningen staakte. Inmiddels is hij veertig jaar oud en seks maakt niet of nauwelijks onderdeel uit van zijn leven. Totdat hij op een avond aan zijn vrienden bekent dat hij nog maagd is. Vanaf dat moment doen zij er van alles aan om hem ontmaagd te krijgen. Dit uitgangspunt had makkelijk een flauwe, grove komedie kunnen opleveren, maar de makers tonen respect en een beetje begrip voor het onderwerp. Hierdoor is deze sekskomedie volwassener dan de meeste genregenoten, op een puberale grap hier en daar na.

In eerste instantie heeft Andy helemaal geen behoefte aan de ongevraagde hulp van zijn vrienden, want hij blijft liever in zijn eigen veilige wereldje. Maar zijn weigering wordt niet geaccepteerd en hij wordt meegesleept naar clubs en zogenaamde ‘speed dating’ bijeenkomsten. Andy’s onhandigheid, de nog veel onhandigere tips van zijn maten en de vreemde vrouwen die zijn pad kruisen staan zijn succes behoorlijk in de weg. Ondertussen wordt hij verliefd op Trish, een vrouw die tegenover zijn werk een eigen zaak heeft. Wil hij daar echt iets van maken, dan zal hij haar op een gegeven moment moeten vertellen dat hij nog maagd is, en daarvoor staat hij doodsangsten uit.

Steve Carell geeft uitstekend gestalte aan de onzekere man van veertig. Hij wekt sympathie op voor zijn personage en maakt het makkelijk om met Andy mee te leven. Dit komt onder andere doordat hij zijn rol serieus neemt temidden van alle kolder om hem heen. Overigens wil dat niet zeggen dat hij zelf niet grappig is; sterker nog, zijn serieuze houding levert soms juist hilariteit op. Zo wordt een scène in een dokterspraktijk erg leuk doordat hij tijdens een seksuele voorlichtingssessie voor tieners de meeste serieuze vragen stelt. Voor Carell is dit duidelijk een vooruitgang in zijn carrière, niet alleen omdat hij voor het eerst de hoofdrol speelt, maar ook omdat er uit deze rol meer te halen valt dan uit zijn karikaturale typetjes uit bijvoorbeeld Bruce Almighty, Anchorman en het televisieprogramma The Daily Show.

De film zit boordevol grappen en grollen van uiteenlopend niveau. Sommige geintjes slaan de plank volledig mis, maar daar zijn er niet zoveel van. Over het algemeen is de humor in The 40 Year Old Virgin zeer geslaagd. Zelfs een platte scène waarin Andy’s borsthaar wordt verwijderd, is amusant door de onverwachte reacties. Sommige clichés van de romantische komedie passeren aan het eind helaas nog even de revue, maar door de chemie tussen Keener en Carell en de sympathie die hun personages opwekken stoort dat nauwelijks.

Uiteindelijk is The 40 Year Old Virgin geen erg hoogstaande of diepgaande komedie, maar wel een verdomd leuke. Daarnaast is de romance aangenaam en lieflijk, en niet eens zo onwaarschijnlijk als gebruikelijk in dit genre. Het hoogtepunt van de film en meteen ook de beste grap is het uitzinnige, verrassende einde, waarmee de film op een hoge noot wordt afgesloten.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Stok

Avatar

"Het hoogtepunt van de film en meteen ook de beste grap is het uitzinnige, verrassende einde, waarmee de film op een hoge noot wordt afgesloten."

Laat me raden, hij word ontmaagd?

Colonel_Kurz

Avatar

Stok ""Het hoogtepunt van de film en meteen ook de beste grap is het uitzinnige, verrassende einde, waarmee de film op een hoge noot wordt afgesloten."

Laat me raden, hij word ontmaagd?"
Nee, daarna.Een uitzinnig Bollywood muzieknummer, met de hele cast in vrolijk gekleurde gewaden.

Morrigun99

Avatar

Colonel_Kurz "Nee, daarna.Een uitzinnig Bollywood muzieknummer, met de hele cast in vrolijk gekleurde gewaden."


:?

'Let the sunshine' toch?

Colonel_Kurz

Avatar

Morrigun99 ":?

'Let the sunshine' toch?"
Dat zou kunnen, dat weet ik niet meer. Hoe dan ook, het is duidelijk een knipoog naar Bollywood, qua locatie en aankleding.

Blutonium

Avatar

Colonel_Kurz "Dat zou kunnen, dat weet ik niet meer. Hoe dan ook, het is duidelijk een knipoog naar Bollywood, qua locatie en aankleding."


eerder de hippie tijd, vooral qua muziek-keuze ( Hair )

Geweldige film trouwens, erg grof, maar echt droog

MrMister

Avatar

tekst van een spoiler (wordt verborgen)..

kauwstaaf

Avatar

Hele nette beschaafde film.
Had voor mij wel wat simpeler en meer American Pie-achtig mogen zijn. Desalniettemin een leuke en vermakelijke film. Er zit niet één realistisch personage in de film en alle keuzes en handelingen zijn totaal tegenstrijdig, maar dit leidt soms wel tot leuke verwikkelingen.

The 40 Year Old Virgin

acties