Recensie

The Village (2004)

Deze nieuwe film van M. Night Shyamalan begint veelbelovend, maar eindigt zonder die beloftes waar te maken.

door Kaj van Zoelen om 18:30 in RECENSIES
The Village poster
Regie: M. Night Shyamalan | Cast: Bryce Dallas Howard (Ivy Walker), Joaquin Phoenix (Lucius Hunt), Adrien Brody (Noah Percy), William Hurt (Edward Walker), Sigourney Weaver (Alice Hunt), e.a.

M. Night Shyamalan vestigde zich als filmer en scenarioschrijver met het succesvolle en bejubelde The Sixth Sense. Hij volgde met twee films die minder bejubeld werden en ook minder succesvol waren, Unbreakable en Signs, die geschreven, geregisseerd en geproduceerd werden door hemzelf. Wat telkens opviel, is dat ergens in elk van zijn werken een onthulling of meerdere onthullingen werden gedaan, die de films gedeeltelijk of geheel op hun kop zetten. Het zijn deze zogenaamde plottwists die Shyamalan tot een beroemd man maakten en die de afgelopen jaren zijn handelsmerk werden. In The Village valt zo’n plottwist dus ook weer te verwachten. Belangrijker echter dan al het gekeuvel over plottwists is de vraag of Shyamalan, die wederom voor zowel script, regie en productie tekende, de juiste keuzes heeft gemaakt bij het schrijven van zijn verhaal.

Aan het einde van de negentiende eeuw leeft een aantal mensen in een afgelegen dorp dat omringd wordt door een bos. Volgens de ouderen van het dorp (die het voor het zeggen hebben) huizen er in het omringende woud levensgevaarlijke beesten. Zolang er echter geen mens een voet zet in het woud, blijven de creaturen in het bos en laten ze de mensen met rust. Dus is het strikt verboden om het bos te betreden, waardoor het dorp compleet afgesneden is van de bewoonde wereld. Lucius Hunt, een stille jongeman, vraagt echter om toestemming om het woud te betreden, opdat hij nieuwe medicijnen en andere benodigdheden kan halen voor het dorp. Hij is er namelijk van overtuigd dat de wezens zijn pure intenties kunnen aanvoelen en hem daarom met rust zullen laten. De dorpsoudsten, waaronder zijn moeder, geven hem echter geen toestemming. Toch loopt hij op een gegeven moment een stukje het bos in, en meteen ziet één van de wezens hem, waarna hij weer terug naar het dorp rent. Vanaf dat moment veranderen er dingen. ’s Nachts lopen de schepsels door het dorp, schilderen rode strepen (rood is de verboden kleur waar iedereen bang voor is omdat het de beesten zou aantrekken) op de deuren en villen dieren. Hoe lang nog komen de mensen er ongeschonden vanaf?

Het is hier waar Shyamalan voor het eerst in de fout gaat. Zagen de buitenaardse wezens in Signs er al knullig en oncreatief uit, de wezens in The Village zien er helemaal belachelijk uit. Toch zijn ze een beetje eng. Dat is te danken aan het geweldige suggestieve camerawerk en de goede muziek. Veel van de sfeer en spanning van de film worden puur gecreëerd door deze twee dingen, en niet door het verhaal. Maar deze sfeer en spanning worden halverwege compleet overboord gegooid doordat Shyamalan met een plottwist komt die alle angsten verdrijft. Het laatste stuk van de film is voorspelbaar en gespeend van enige gelijkenis met wat je onder een thriller zou verstaan. Hierdoor stroken het eerste en het tweede gedeelte van de film absoluut niet met elkaar en zitten ze elkaar eigenlijk in de weg. Het dramagedeelte kan niet goed uit de verf komen doordat eerder in de film teveel nadruk op de spanning en sfeer ligt, en het thrillergedeelte komt niet goed uit de verf doordat het halverwege voor dood achtergelaten wordt.

Waar het wel erg goed mee gesteld is, is het acteerwerk. Vooral nieuwkomer Bryce Dallas Howard (dochter van Ron Howard) bewijst met deze eerste grote rol dat ze goed kan acteren en het is zeer waarschijnlijk dat zij een mooie filmcarrière voor zich heeft. Zij overtuigt als blinde jonge vrouw die dapperder en sterker is dan alle mannen in het dorp tezamen. Joaquin Phoenix laat zich ook van zijn beste kant zien, evenals Adrien Brody die een zwakbegaafde jongeman speelt die tot van alles in staat is. De oudjes doen overigens niet voor hun jongere tegenspelers onder, met name William Hurt speelt zeer sterk. Het zit eveneens goed met de soms zeer mooie beelden en het krachtige geluid.

Shyamalan bewijst wederom dat hij acteurs goed kan regisseren en dat hij als regisseur en producent een bijzondere visie heeft. Helaas schrijft hij voor zichzelf een ondermaats script dat aan het einde een belachelijke plottwist bevat, waardoor je je als kijker afvraagt waarom je naar de film hebt zitten kijken. Erg jammer, want The Village begint veelbelovend en Shyamalan kan steunen op puike acteurs en actrices, die hij ook nog eens mooi in beeld weet te brengen.

52 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PulP

Avatar

Trailer zag er wel veel belovend uit....
Maar ja, k moet de film nog zien.

Valleyman

Avatar

The Village is typisch zo'n film waar je veel van verwacht als je de trailer hebt gezien.
Helaas valt het nogal tegen als de hele film ziet..
De mooie beelden en de goeie acteurs kunnen het matige script helaas niet naar een niveau tillen dat je na afloop met een tevreden gevoel terugkijkt op hetgeen je gezien hebt.
Het plot spat halverwege de film uit elkaar en daarna is ook meteen de spanning gedaan.
Het niveau van "Unbreakable", "Signs" en "The Sixth Sense" wordt mede door de zwakke verhaallijn en de trage manier waarop de film zich voortsleept nooit bereikt.
Ik kom niet verder dan 5.0 op een schaal van 10.

rainmaker

Avatar

Ik had de film na 40 minuten maar uitgezet. Hij bleef zo saai. Ik was bij Unbreakable al na 30 minuten in slaap gevallen. Ik vind het echt jammer dat het na The Sixth Sense alleen maar minder is geworden.

ASHWIN102

Avatar

Ik ga deze film van het weekend zien.

Ik vond unbreakable juist een goeie film. Dit kwam meer doordat ik de film uit heb geplozen i.v.m. een discussie die gaande was omtrent de plot. Shyamalan's films zijn moeilijk te waarderen. Signs vond ik zelf tegenvallen, mede door de aliens die er standaard uitzagen. Wel een leuk detail dat hij zelf een kleine bijrol had (tevens in unbreakable). Maar nee, acteren is niet zijn sterkste kant.

RelentLess

Avatar

Persoonlijk vond ik the Sixth Sense helemaal niets aan....
Deze lijkt me aan de ene wel erg gaaf maar aan de andere kant ook weer totaal niet vanwege het hele uitgebreide liefdesverhaal. De monsters zijn maar een beetje bijzaak eigenlijk.....

Ik vond Unbreakable en Signs wel weer heel erg sterk.

jacq

Avatar

He, jammer, dacht ook na de trailer dat de film wel goed zou kunnen zijn. Toch maar kijken.

nrg girl

Avatar

Zeker gaan kijken, M. Night Shyamalan is ook niet de eerste de beste regiseur maar heeft al verschillende kaskrakers geregiseerd zoals the sixth sence en unbreakble. ook Joaquin Phoenix doet er in mee en zoals hij in gladiator speelde dat was mega die gast heeft echt talent. ik zal zeker deze film bekijken!!!!!!! :Y Smiley face

KijkDoos

Avatar

Dit is echt een saaie^100000 film.

the movie man

Avatar

Ik heb de film gezien echt niks aan saai en een slechte einde ik had er veel van verwacht trailers kunnen je misleiden.

WizardOfOss

Avatar

Ondanks de slechte recensies heb ik hem toch zojuist gezien, hij is me toch heel erg meegevallen. Weliswaar behoorlijk voorspelbaar, een echte sterke plottwist ontbreekt, dat wat de grote wending had moeten zijn wordt voortijdig verraden: Welke 'creature' draagt er nu een rooie cape? Iets te duidelijk mensenwerk... Toch zit er in het laatste deel nog een wat mij betreft geslaagde spanning, doordat er goed gebruik wordt gemaakt van het feit dat Ivy blind is: Loopt er nu echt een vreemd wezen of denkt zij dat alleen maar? Hierna is de film volstrekt voorspelbaar, ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar het oorspronkelijke einde, hopelijk op de DVD...

Wederom weet M. Night Shyamalan met prachtig camerawerk en veel subtiele en minder subtiele geluidseffecten een lekker creepy sfeer neer te zetten. Daarnaast wordt er uitstekend geacteerd, vooral Bryce Dallas Howard en Adrien Brody waren erg goed. Wel is de film wat onnodig langdradig, vooral naar het einde toe had het allemaal iets vlotter mogen gaan, maar echt storend vond ik het niet.

Hij haalt het misschien niet bij Sixth Sense en Unbreakable (Signs heb ik nog niet gezien), maar desondanks zeker een mooie film.
[rating 3.5]

Mark

Avatar

[...]Het laatste stuk van de film is voorspelbaar en gespeend van enige gelijkenis met wat je onder een thriller zou verstaan.[...]

Dat vind ik nog is een gewaagde uitspraak, is dit net zoiets als "ik wist halverwege al in The 6th Sense dat Bruce Willis... "? Vond de film totaal niet saai maar lekker fris en verwarrend, al vraag ik me af of dit ook echt mogelijk is. Of dat is de hele point niet, kweenie.

NewYorker

Avatar

Ik heb gistermiddag de film in Amsterdam gezien en hij is heel appart en verrassend. Volgens de recensies valt hij tegen, maar ik vond de film prima. In de bossen kreeg ik een beetje het Blair Witch sfeer idee.

Calavera

Avatar

Gisterenavond de film gezien, een echte tegenvaller. Niet alleen slaat de film volkomen dood nadat de plot halverwege wordt prijs gegeven. Een vergelijking met de Blair Witch is een belediging voor de BW- film! Alleen qua bos klopt het wel. tV had ook wel wat van de Truman show.

hermit elephant

Avatar

Calavera "tV had ook wel wat van...."

Spoiler-alarm!!!!!!!!!!!

Bukowski

Avatar

hermit elephant "Spoiler-alarm!!!!!!!!!!!"
Ja, quote hem dan ook nog eens keer sufferd.

hermit elephant

Avatar

Bukowski "Ja, quote hem dan ook nog eens keer sufferd."

Zo beter? (Sufferd????)

Mark

Avatar

hermit elephant "Spoiler-alarm!!!!!!!!!!!"

What the hell, ik begin me af te vragen of ik wel naar de goede film heb zitten kijken met toevallig al diezelfde acteurs erin of weet ik veel wat. Hoe komt ie er ooit bij dat het op de Truman Show lijkt, als dat zo is dan begin ik toch wel ernstig aan mezelf te twijfelen.

Leg dat is uit.

Bukowski

Avatar

hermit elephant "Zo beter? (Sufferd????)"
Sorry, het schoot zo uit mijn vingers... Ik bedoelde het niet kwaad. (Zit op mijn werk te wachten op een fax, terwijl ik al lang thuis had kunnen zitten met een glas wijn en een goede film in de DVD-speler - maar dat kan jij natuurlijk weer niet weten ;))

Aziez

Avatar

Ik vond het verhaal best goed maar als film vind ik kem niet echt geslaagd.

Ook ik was heel erg benieuwd naar de film na het zien van de trailer.

als Shyamalan er nou een boek van had gemaakt, zou het veel succesvoller geweest zijn, denk ik.

ik denk dat ik er een 6.5 voor geef.

ruben

Avatar

Tja Kaj, ik ben het dit keer toch écht niet met je eens.

Kaj " "Maar deze sfeer en spanning worden halverwege compleet overboord gegooid doordat Shyamalan met een plottwist komt die alle angsten verdrijft. Het laatste stuk van de film is voorspelbaar en gespeend van enige gelijkenis met wat je onder een thriller zou verstaan. Hierdoor stroken het eerste en het tweede gedeelte van de film absoluut niet met elkaar en zitten ze elkaar eigenlijk in de weg."


Dit probleem is toch echt het gevolg van de verwachtingen waarmee je naar zo'n film gaat. Mensen zitten te wachten op een spannende film met plottwist, waardoor men uit het oog verliest wat een ongelooflijk intrigerende film dit eigenlijk is. Zeer sterk acteerwerk (vooral Hurt), werkelijk adembenemende shots en hoeken en een zeer interessant verhaal, met een wending die misschien zo schokkend is als in The Sixth Sense, maar wel vele malen intrigerender. "I see dead people". Tja, leuk voor je. De wending in The Village nodigt uit tot discussie...Is de film een grote metafoor voor de positie van de V.S. in de wereld? Is de wereld van The Village een wereld die zelf zou willen? het afgeschermd leven van de boze buitenwereld...weer terug naar de natuur...net zoals de Quakers...ik voel er wel wat voor!. Zelf zou ik de film willen typeren als een soort Bowling for Columbine in Shyamalan-vorm

Laat je verrassen door deze mooi opgebouwde, intrigerende film...en ga naar de bios zonder Shyamalans vorige films in het achterhoofd.

[rating 4]

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "tja Kaj, ik ben het dit keer toch écht niet met je eens.
"
Heerlijk. :E

ruben "
Dit probleem is toch echt het gevolg van de verwachtingen waarmee je naar zo'n film gaat. Mensen zitten te wachten op een spannende film met plottwist, waardoor men uit het oog verliest wat een ongelooflijk intrigerende film dit eigenlijk is."
Bedank daar de marketing maar voor. Maar waarom kon Shyamalan hier niet gewoon een film over maken? Waarom moet hij weer zijn plottwists van stal halen? En waarom filmt hij het eerste gedeelte grotendeels als een thriller, inclusief hierbij horend camerawerk en muziek?
ruben "
Zeer sterk acteerwerk (vooral Hurt), werkelijk adembenemende shots en hoeken en een zeer interessant verhaal, met een wending die misschien zo schokkend is als in The Sixth Sense, maar wel vele malen intrigerender. "I see dead people".Tja, leuk voor je."
Ehrm... spoiler? En is dat volgens jou de grote wending in The Sixth Sense? En over het acteerwerk en het camerawerk heb ik mij naar mijn weten niet negatief uitgelaten, sterker nog...
ruben "
De wending in The Village nodigt uit tot discussie...Is de film een grote metafoor voor de positie van de V.S. in de wereld? Is de wereld van The Village een wereld die zelf zou willen? het afgeschermd leven van de boze buitenwereld...weer terug naar de natuur...net zoals de Quakers...ik voel er wel wat voor!. Zelf zou ik de film willen typeren als een soort Bowling for Columbine in Shyamalan-vorm
"
Begin er een topic over met spoiler-waarschuwing in de titel, zou ik zeggen. Ik snap waarom jij die zaken zo ziet, maar ben het er niet geheel mee eens. De vergelijking is wel te trekken, maar de nadruk ligt teveel op andere zaken wat mij betreft. En wat moeten die mensen in 'de echte wereld' dan symboliseren of betekenen? Zo zou ik nog wel verder willen gaan, maar dan wordt dit spoilerblokje onleesbaar. Nee, dat vind ik toch te veel eer voor Shyamalan. Op zijn best is The Village een aardig drama over relaties tussen mensen, maar helaas is daar de film te onevenwichtig en ongericht voor.

carola

Avatar

Ik ben zondag na de film geweest de film trok me zus aan en ik dag och lijkt me ook wel een leuke triller er stond ook een rij voor die film iedereen zo van lijkt me echt een mooie griezelfilm er was pauze en je hoorde de mensen zeggen inclusief ik en me zus zo van ik vind hem niks aan dus iedereen gaat trug na binnen want we hebben er tog voor betaald en het einde was er van de film en echt iedereen in de bioscoop keihard in de zaal van wat een kutfilm dus bedenk je als je na die film gaat hij valt zwaar tegen de groetjes van mij let niet op me taalfouten

bamiehap

Avatar

Ten eerste:

Het publiek (de bios zat vol) van de leeftijd en het type scream liefhebbers beviel mij al niet.

Ten tweede:

Redelijk langdradig begin op zich wel naar te kijken maar dan verwacht ik wel een heel goed eind...

Ten derde:

Monsters die zo beroerd zijn dat zelfs zombies uit die demo van die nederlandse zombiefilm over Duitsers nog echt lijken. En ook al wat vermoedens over het plot geven. Ik moest wel om ze lachen overigens

Ten vierde:

In de pauze vertelde ik aan mijn vrienden hoe hij zou eindigen. dat klopte nog ook

Mijn persoonlijke conclusie:

Echt een film waarbij je jezelf afvraagt waarom je in deze zaal zit en niet bij een andere film

jason

Avatar

Lijkt me eigenlijk best vermakelijke film...
nix mis mee ga hem ook volgende week met me vriendin kijke.

Nick@Night

Avatar

Wat een waardeloze film
Als liefhebber van het thriller / horror genre kom je , na het zien van de trailer , bedrogen uit
De film strand in eindeloos geklets , romantische diepgang en is absoluut niet van het niveau 'sixth sense'.
Onbegrijpelijk dat diegene die het verhaal geschreven heeft halverwege dit verhaal het kleine beetje spanning , dat met veel moeite en eindeloos gezwets is opgebouwd , de nek omdraaid.
In mijn optiek geen aankoop van een bioscoopkaartje waard , al zou ik geld toe krijgen denk ik niet dat ik hem nogmaals kijk
Mijn advies : wacht tot 'ie op DVD uit komt en bij de Blokker voor 3,95 te krijgen is

cheers

WoUtoMatiC

Avatar

Ik kreeg gisteren een SMS van m'n broer:

SMS van mijn broer "Mocht je nog van plan zyn naar "The Village" te gaan? Niet doen. Kutfilm!"

Dat, samen met de reacties hieronder, heeft mij doen besluiten om maar niet naar deze film te gaan.

carola

Avatar

Ik ik zal er maar ook niet na toe gaan want je zit je geld in de drekbak gooien

ruben

Avatar

Jammer jammer jammer...

:N

WizardOfOss

Avatar

ruben "jammer jammer jammer...

:N"

Ach, ze weten niet beter...

Ik ben benieuwd hoeveel van de bovenstaande reacties geplaatst zijn door mensen die de film ook daadwerkelijk gezien hebben. Het is zeker niet de beste film ooit, maar iedereen die dit echt zo'n vreselijk slechte film vond had misschien beter naar Catwoman of The Chronicles of Riddick kunnen gaan. Gaat je voorkeur daarentegen uit naar geweldig acteren, prachtig camerawerk en een lekker creepy sfeer dan zit je hier goed T+)

Colonel_Kurz

Avatar

WizardOfOss "Ach, ze weten niet beter...

Ik ben benieuwd hoeveel van de bovenstaande reacties geplaatst zijn door mensen die de film ook daadwerkelijk gezien hebben. Het is zeker niet de beste film ooit, maar iedereen die dit echt zo'n vreselijk slechte film vond had misschien beter naar Catwoman of The Chronicles of Riddick kunnen gaan. Gaat je voorkeur daarentegen uit naar geweldig acteren, prachtig camerawerk en een lekker creepy sfeer dan zit je hier goed T+)"
I beg to differ... maar daar heb ik al een hele recensie over geschreven.

WizardOfOss

Avatar

Colonel_Kurz "I beg to differ... maar daar heb ik al een hele recensie over geschreven."

je kraakt hem ook niet volledig af, en wist er nog de nodige positieve punten (grotendeels dezelfde die ik ook noem) uit te halen, met als enige echte minpunt een matig script (waar ik het niet echt mee eens bent, zolang je maar geen pure thriller/horror verwacht). De meeste reacties hier zijn toch nog een heel stuk negatiever, alsof het de slechtste film ooit zou zijn...

wetfart

Avatar

Ik was van plan om deze film te gaan kijken en dat vertelde ik ook aan een paar vrienden van me. Zij zeiden zoals de meeste mensen die deze film hebben gezien: 'Kutfilm, saai en niet spannend genoeg'. Ik heb natuurlijk ook de trailer op tv gezien en inderdaad wordt je dan op het verkeerde spoor gezet. Ik had eigenlijk ook wel zin in een lekkere spannende thriller over moordende-bos-creatures en de trailer laat je ook denken dat het zo'n film is. ]
Ik ben uiteindelijk gister naar deze film geweest. Ik dacht van te voren: Ik verwacht er niks van en kijk wel wat het is. (vanwege de reacties van vrienden)
En zo ben ik gister toch nog met een voldaan gevoel de bios uitgelopen. Zeer goed acteerwerk, mooi verhaal en eens een keer wat anders. Als deze film namelijk inderdaad alleen maar over moordende bosbeesten zou gaan zou het een kutfilm zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Wrong Turn. Leuke film voor een avondje met wat vrienden, maar de film is slecht, mede dankzij het niet originele plot-verhaal wat zich dan afspeelt. Als dat ook het geval bij The Village was, dan zou deze film pas voorspelbaar zijn. Dan weet je meteen dat het hele dorp wordt uitgemoord behalve een verliefd stelletje die er in slagen de monsters uit te schakelen. En als dat zo was zouden de mensen ook met een goed gevoel de bios uitlopen, omdat dat de film is die ze dan willen zien.
Dus....(lang verhaal inmiddels), gewoon kijken, maar niet met de verwachting dat de film alleen maar over bosbeesten gaat.

WoUtoMatiC

Avatar

WizardOfOss "Ach, ze weten niet beter..."

Of jij weet niet beter. Dat kan natuurlijk ook.

Maar ff zonder gekheid.
Er zijn hieronder een hoop mensen die de film hebben gezien en het een flutfilm vinden. Beetje raar om die af te serveren met "zouden ze de film eigenlijk wel gezien hebben."

WizardOfOss

Avatar

WoUtoMatiC "Of jij weet niet beter. Dat kan natuurlijk ook.

Maar ff zonder gekheid.
Er zijn hieronder een hoop mensen die de film hebben gezien en het een flutfilm vinden. Beetje raar om die af te serveren met "zouden ze de film eigenlijk wel gezien hebben.""

De meeste reacties zijn me iets TE negatief, alsof het de slechtste film ooit zou zijn. En dan zou ik haast gaan denken dat iedereen een andere film heeft gezien dan ik, ofwel dat prachtig acteer- en camerawerk aan de meesten hier niet besteedt is. Maar ga dan alsjeblieft naar bijvoorbeeld Catwoman, en niet naar deze film die het inderdaad niet moet hebben van hersenloze actie en overdreven CGI-effecten, om dan achteraf te gaan zeuren dat het een saaie film was...

carola

Avatar

Ja maar dat is het um je denk juist dat je na een triller gaat endat verwacht je ook als je de reclame op tv ziet maar dan is het een ander genre dat moeten ze niet zo een reclame maken snap je

Saldiac

Avatar

Tis niet de slechtste film allertijden maar wel een matige film

acteerprestaties zijn best goed, de muziek is uitermate effectief

script had idd veel beter uitgewerkt kunnen worden met elementen die de film wat verfrissender over had laten komen

de vragen (gewetenskwesties) die de twist oproepen worden niet aangeraakt in de film en da's behoorlijk jammer want hiermee had de regisseur zich kunnen etaleren als iemand die ook wat anders kan dan telkense hetzelfde deuntje fluiten

kruispunt

Avatar

Ik heb deze film inmiddels ook gezien. Mijn mening? Verkwisting van dure filmrollen. De film mist "schwung" en komt niet op gang. Het heeft meer weg van het kleine huis op de prairie. Ik begrijp de positieve recensies dan ook niet. Het acteerwerk is knudde: het lijkt alsof elke zin zo van papier is gelezen. In de eerste helft wordt uitsluitend suspense opgebouwd, maar deze bereitk nooit een climax. Wel wordt de film in de tweede helft erg zoet en weinig geloofwaardig: een blind meisje dat helemaal alleen de weg door een groot woud vindt en ook nog eens ongeschonden terugkeert!

Ik lees in veel recencies dat de film zo'n honderd jaar geleden speelt: onjuist. De film speelt aan het eind van de 20ste eeuw. Dat blijkt wel als Ivy uiteindelijk het woud verlaat en daar een ranger ontmoet. Of hadden ze eind 19e eeuw ook zulke moderne auto's en communicatiemiddelen?

Colonel_Kurz

Avatar

kruispunt "
Ik lees in veel recencies dat de film zo'n honderd jaar geleden speelt: onjuist. De film speelt aan het eind van de 20ste eeuw. Dat blijkt wel als Ivy uiteindelijk het woud verlaat en daar een ranger ontmoet. Of hadden ze eind 19e eeuw ook zulke moderne auto's en communicatiemiddelen?"
In de eerste helft van de film lijkt het toch echt of men in een 19e eeuws dorp vertoeft. Bij de persvoorstelling kreeg je een apart briefje waarin de pers dringend werd verzocht om niks te vertellen over plottwists e.d., dus doet men dat dan ook niet. Het is niet voor niks dat deze discussie in spoiler-tags wordt gevoerd.

terweijden

Avatar

Ik heb The Village ook gezien, vond het een traag verhaal met enkele enigzins aardige momenten.
Mijn vraag aan degene die de film ook gezien hebben: (zonder teveel te onhullen voor de rest)

Wie weet wat de relatie is tussen die man die de krant zat te lezen (toen die andere man de medicijnen pakte) en dat meisje met dezelfde achternaam?

Mark

Avatar

terweijden "Wie weet wat de relatie is tussen die man die de krant zat te lezen (toen die andere man de medicijnen pakte) en dat meisje met dezelfde achternaam?"
Edward Walker de vader van Ivy Walker heeft als achtergrond dat hij een aardig rijke geschiedenis professor is die dat hele stuk land gekocht heeft en er een hek omheen heeft laten zetten voor zijn 'experiment'. Dus die gast in dat kantoor die werkt voor hem en weet dus dat ze daar binnen in zitten. Aan de naam van dat park kan je het ook een beetje zien al.

[edit] " en " quotes werken niet in die spoiler tag?

Jew127

Avatar

Eergisteren is de bios gezien. Had ik de reacties hier maar eerst gelezen dan had me die ellende bespaart kunnen blijven..... WAT EEN SCHIJTFILM!

Enigste pluspunten zijn de al in de recensie genoemde acteerpretaties en de goede muziek.

Happyhenk

Avatar

ruben "
Dit probleem is toch echt het gevolg van de verwachtingen waarmee je naar zo'n film gaat. Mensen zitten te wachten op een spannende film met plottwist, waardoor men uit het oog verliest wat een ongelooflijk intrigerende film dit eigenlijk is. Zeer sterk acteerwerk (vooral Hurt), werkelijk adembenemende shots en hoeken en een zeer interessant verhaal, met een wending die misschien zo schokkend is als in The Sixth Sense, maar wel vele malen intrigerender.
"


Kijk hier ben ik het nou helemaal mee eens. Ik ben ook zonder de vorige films van Shyamalan in mijn achterhoofd naar deze film gegaan.
Ik denk dat iedereen halverwege al wel weet waar het heen gaat met de bosmonsters, maar het is toch leuk dat je op het einde nog even op het verkeerde been (of in ieder geval aan het twijfelen) wordt gezet.
Ondanks de voorspelbaarheid van het plot, vond ik het verhaal toch zeer interessant. En zeker ook het acteerwerk heeft veel indruk op mij gemaakt.

Rooster

Avatar

Prachtige film met schiterende beelden en formidabel acteerwerk. Het verhaal mag dan misschien wat vergezocht zijn (maar ach zijn aliens, het zien van dode mensen en een man die "onbreekbaar" is dat niet?) en waarschijnlijk heb je al redelijk snel in de gaten waar het zo ongeveer op uit zal draaien maar dat doet eigelijk nauwlijks afbreuk aan de film. De nadruk ligt gewoon veel minder op die alles overheersende plottwist. In plaats daarvan krijg je een mooi en intrigerend drama met af en toe prachtige spannende en misterieuze scenes (mede door de al veel geroemde muziek). Ondanks het wat karige senario wat toch soms wat aan overtuiging mist een mooie film.
[rating 3.5]
Grappig dat M. Night Shyamalan zelf ook nog te zien is als De parkwacht die de krant leest. (z'n gezicht is in de reflectie van het glazen medicijnenkast-deurtje te zien)

Rooster

Avatar

Colonel_Kurz "In de eerste helft van de film lijkt het toch echt of men in een 19e eeuws dorp vertoeft."


Klopt helemaal! Zoals we in de eerste scene op de grafsteen van Daniel Nickolson kunnen zien zou het zich in 1897 afspelen... althans dat willen de ouderlingen ons doen geloven...

Durkie

Avatar

Valleyman "
Het plot spat halverwege de film uit elkaar en daarna is ook meteen de spanning gedaan."
Nee, dit zet je aan het denken over hoe Ivy en Lucius (de volgende generatie) hier mee om gaan, het is een teleurstelling als je een horor/thriller verwacht...
RelentLess "Deze lijkt me aan de ene wel erg gaaf maar aan de andere kant ook weer totaal niet vanwege het hele uitgebreide liefdesverhaal. De monsters zijn maar een beetje bijzaak eigenlijk..."
Inderdaad... Maar wel een wezenlijk deel van de verhaallijn!
kruispunt "...De film mist "schwung" en komt niet op gang. Het acteerwerk is knudde: het lijkt alsof elke zin zo van papier is gelezen."
Het tempo, de levensstijl, de machtpostitie van de ouderlingen, de woordkeus, de zinsnede, het extreme respect voor elkaar... dat hoort allemaal bij de idealistische instelling van dit dorp. Dus bij deze film. Als je dat niet snapt, snap je de film niet (op dit punt)

Ik vind dit een goede film! Het verhaal, de setting, het gegeven, het acteerwerk, het camerawerk, de muziek, het complete pakket klopt en is goed uitgewerkt!

Maar het probleem is de trailer en de marketing er om heen! Die zet ons op het verkeerde been! De hele film is dus de zoveel genoemde grote plottwist. :P De trialer laat ons verwachten dat we een horor/thriller te zien krijgen, maar nee, we krijgen iets anders, eh... nee! Méér! Een schitterend liefdesverhaal over zelfopoffering en steun door dik en dun...

Ik vind het een aanrader. Mijn waardering: [rating 4,5]

leraar wiskunde

Avatar

De prent viel zwaar tegen. Het wou maar niet spannend worden en het gebrek aan originaliteit maakt het er niet beter op. Hij duurde amper 100-110 minuten, maar was voor zijn eigen goed best nog wat korter geweest. Erg laag niveau!

TWANNIE

Avatar

Ik geloof niet dat ik ooit zo"n verspilling aan euro's heb gedaan als deze 6 voor het huren van de dvd.
Voor mij persoonlijk is het bagger van de bovenste plank.
Vooral wat op de hoes staat van spanning e.d is compleet een leugen.

chell..

Avatar

Wat een ongelovelijke schijtfilm.. vreselijk! slecht verhaal, voorspelbaar, slaapverwekkend en geld verspilling, ergernis.. alleen het acteren viel nog mee..

wilcod

Avatar

Ik heb echt genoten van deze film! De trailer misleidend, maar als je daar doorheen prikt hou je gewoon een spannende en later verrassende film over!T+)

Geweldig geacteerd en als je als regisseur iedereen zo kan misleiden dan ben je goed bezig.
Tuurlijk voor veel mensen zal het een teleurstelling zijn, geen spannende horrorfilm met moordende wezens, maar een verfrissende verrassing!

De verwarring van de tijd waarin de film zich afspeelt vind ik ook erg goed, weinig mensen zullen dat gedacht hebben(dat de monster niet echt waren had nog wel voorspelt kunnen worden)

Conclusie; als je de film kijkt zonder de trailer gezien te hebben is het gewoon een degelijke, in het begin spannende en aan het eind verrassende film. Ik heb me er mee vermaakt en er waren ook wat schrik momenten.
[rating 4]

vanRenen

Avatar

Erg saaie film. Je wacht contstant op het moment dat film een beetje op gang komt, te veel saaie en lange dialogen, totaal niet spannend, en met een enorme blunder er in.

Vrouw zegt iets over strepen op de deuren: Cocyoty's kunnen niet zo hoog komen op de deuren. Alsof Coyoty's sowiezo een rode streep verf op de deur schilderen. Kom op zeg.

Owja...het einde zuigt ook ontiegelijk. Beetje vergezocht en gewoon vind tik niet geloofwaardig.

pringles

Avatar

Geen slechte film, alleen jammer dat na 45 min de regisseur alles uit de doeken doet. Het maakt de film de laatste 45 min minder sterk.

The Village

acties