Recensie

Lunana: A Yak in the Classroom (2019)

Een tijdloos bestaan met mooie zang bovenin het Himalaya-gebergte.

door Kaj van Zoelen om 21:24 in RECENSIES
Lunana: A Yak in the Classroom poster
Regie: Pawo Choyning Dorji | Scenario: Pawo Choyning Dorji | Cast: Sherab Dorji (Uygen Dorji), Uygen Norbu Lhendup (Michen), Kelden Lhamo Gurung (Saldon) Pem Zam (Pem Zam), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2019

Lunana: A Yak in the Classroom voert ons mee naar hoog in het Himalaya-gebergte in Bhutan, het land van de donderdraak. Daar wordt het leven bepaald door een ander ritme dan in de grote stad. Door de mist tussen de bergen, door traditionele zang en door de uitwerpselen van de yak. Een bijzondere plek, waarvan je het verblijf niet gauw zult vergeten.

Voor de jonge leraar Uygen Dorji is zijn verblijf echter geen vakantie of intentioneel uitstapje. Hij wil helemaal niet naar Lunana, een dorp in de bergen. Hij wil zelfs niet in zijn eigen land blijven. Hij wil naar Australië, om daar een zangcarrière op te bouwen met moderne gitaarpop.

Hij moet echter na een lange busreis een acht dagen lange wandeling de berg op maken, om daar een half jaar les te geven, als laatste onderdeel van zijn verplichte dienst voor de overheid. Op de school die door zijn baas wordt omschreven als 'de meest afgelegen school ter wereld'. Hij gaat met de grootst mogelijke tegenzin.

Maar het leven gaat niet altijd zoals verwacht, en bovenin het Himalaya-gebergte gaat een wereld voor hem open. Een wereld zonder smartphones en ipads, want elektriciteit is er sporadisch. Uygen moet leren om vuur te maken met gedroogde mest van de yak. Na enige afschuw past hij zich snel aan het bergleven aan en krijgt hij plezier in het lesgeven aan de kinderen van het dorp.

Hij geniet van het prachtige, indrukwekkende landschap om hem heen. De kijker ziet en ervaart hetzelfde. En dan is er de mooie lokale zangtraditie, die een sleutelrol speelt in het leven van de inwoners van Lunana. Van Uygens gids Michen die zijn vrouw met een liedje veroverde, via de kinderliedjes die Uygen aan zijn leerlingen leert tot de prachtige ode aan de bergen, natuur, goden en voorouders die herderin Saldon elke dag ten gehore brengt.

Met dit bijzondere lied betovert zij Uygen evenzeer als de kijker, en het is makkelijk om te begrijpen waarom hij het van haar wil leren. Net zoals we samen met hem vallen voor de charmes van de enthousiaste kinderen, met name klaskapitein Pem Zam. Met Yunana: A Yak in the Classroom laat Pawo Choyning Dorji zien hoe het leven in het dorp in zekere zin uitzichtloos is, vergeleken met de ambities van Uygen. Maar ook vooral hoe bijzonder de mensen daar zijn, en hoe tijdloos hun bestaan. Je komt er voor de verplichte les, je blijft er voor de simpele schoonheid.

Lunana: A Yak in the Classroom

acties