Recensie

You People [Netflix] (2023)

Vermoeiende, overdreven komedie over racisme.

door Terence Shea om 09:26 in RECENSIES
Regie: Kenya Barris | Scenario: Jonah Hill, Kenya Barris | Cast: Jonah Hill (Ezra Cohen), Lauren London (Amira Mohammed), Eddie Murphy (Akbar Mohammed), Julia Louis-Dreyfux (Shelley Cohen), David Duchovny (Arnold Cohen), Anthony Anderson (Barber #1), Rhea Perlman (Bubby), Elliot Gould (Mr. Greenbaum), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2023

Thema is onmisbaar in een verhaal. Bijvoorbeeld Back to the Future gaat over tijdreizen, maar in de kern gaat het over hoe acties in het heden invloed kunnen hebben op de toekomst. Het is sterk als een thema in praktisch elke scène aanwezig is, maar dan wel subtiel. Niet zoals in You People, waarin elk moment schreeuwt dat het over ras en racisme gaat.

Ezra en Amira leren elkaar kennen, worden verliefd op elkaar en willen met elkaar trouwen. Maar... hij is blank, zij is zwart. En in de Verenigde Staten is dat voor veel mensen nog altijd een probleem. In de aanloop naar de huwelijksdag proberen beide geliefden een band te creëren met hun schoonouders, maar de ene gedraagt zich ontoepasselijk en de ander probeert het huwelijk actief te saboteren.

You People (de titel is toepasselijk) is geregisseerd en co-geschreven door Kenya Barris, schrijver van o.a. BlackAF en Black-ish. Het is de bedoeling dat het een komedie is, en dat lijkt het in de eerste instantie ook te zijn, wanneer Ezra's dokter hem na de mis bij de synagoge aanbiedt om zijn penis even een gratis onderzoek te geven op het herentoilet. Ook de ontmoeting tussen Ezra en Amira is leuk: hij stapt geheel terecht bij haar in de auto in de veronderstelling dat het zijn taxi is, en het lukt hem uiteindelijk om haar daar ook van te overtuigen.

Maar zodra de familie erbij komt gaat de rest van You People maar over een ding. Ezra's moeder overcompenseert en ziet Amira als een bruikbaar bewijsstuk voor hoe ruimdenkend ze is. Dat zorgt voor een reeks momenten die plaatsvervangende schaamte veroorzaken, en dat moet dan grappig zijn. Dat lompe gedrag toont Ezra ook naar Amira's vader, en de plaatsvervangende schaamte blijft voortduren.

Het is zo triest dat dit soort denken schijnbaar nog zo kan overheersen. Was het maar zo dat iedereen even diep ademhaalde en gewoon normaal tegen elkaar deed. Maar zo werkt het niet in You People, want het is naar eigen zeggen van de makers een onofficiële remake van Guess Who's Coming to Dinner?. Dus de afkeer tegen huidskleur moet van begin tot eind benadrukt worden. Is dit echt nog zo'n probleem anno 2023?

Amira's vader, gespeeld door Eddie Murphy, is zo wrang dat het moeilijk te geloven is. Van hem mogen alleen zwarte mensen in zwarte wijken komen en contact met elkaar hebben. Elke niet-zwarte persoon die een kopje koffie drinkt in zijn buurt, heeft er niks te zoeken en draagt een steentje bij aan een gemixte wereld. Het is allemaal grappig bedoeld, maar het is moeilijk te geloven.

Ezra wordt meegenomen naar een zwarte kapper, ze kijken hem bij binnenkomst allemaal vreemd aan en iemand noemt hem meteen blanke. Ezra's moeder en zus komen aan op Amira's vrijgezellenavond en haar vriendinnen roepen direct boos 'wie zijn deze blanken?' Zelfs de gesprekken tussen het stelletje gaan alleen over dit onderwerp. Jammer, want voor de camera is het wel een leuk koppel. Jonah Hill en Lauren London hebben zeker chemie.

You People had in zekere zin ook My Big Fat Racist Wedding kunnen heten. Twee mensen uit een andere cultuur willen met elkaar trouwen, en worden op lollig bedoelde wijze geconfronteerd met cultuurverschillen. Maar het zijn geen ouderwetse Griekse tradities, het is onnozel gezeik over dat mensen met andere huidskleuren niet met elkaar mogen trouwen of zelfs mogen omgaan. Domme ideeën als blijf binnen je eigen clubje. Ben je blank, begeef je dan uitsluitend tussen blanke mensen in blanke wijken. En andersom. Het woord samenleving vooral niet te letterlijk nemen.

Er is niks mis met het aankaarten van racisme en rassenrelaties in een humoristisch jasje. Maar doe het dan goed en daadwerkelijk grappig, en duw het niet door de strot zonder enige nuance of ruimte voor welk ander onderwerp of idee dan ook, zoals in You People.

You People is te zien bij Netflix.

You People

acties