True Spirit [Netflix]
Recensie

True Spirit [Netflix] (2023)

Ondanks zoetsappigheid toch een mooie film over de liefde voor varen.

in Recensies
Leestijd: 2 min 30 sec
Regie: Sarah Spillane| Scenario: Sarah Spillane, Rebecca Banner, Cathy Randall | Cast: Anna Paquin (Julie Watson), Cliff Curtis (Ben Bryant), Teagan Croft (Jessica Watson), Josh Lawson (Roger Watson), Todd Lasance (Craig Atherton), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2023

In 2009 wilde de toen zestienjarige Jessica Watson ondanks hevige protesten in haar eentje de wereld rond zeilen en het record breken voor jongste persoon ooit die dat deed. De film die daar onherroepelijk over gemaakt zou worden liet lang op zich wachten, maar is nu eindelijk hier. Aan diegenen, die de roep van de zee niet horen, is soms moeilijk uit te leggen hoe erg men naar dat water kan verlangen, op het pijnlijke af. Maar True Spirit weet dat gevoel voor een groot deel over te brengen.

De Australische Jessica groeide op rond het water en kondigde als kind al aan ooit de wereld rond te willen zeilen. Ze plande dit te doen op jonge leeftijd, wat leidde tot een heftige discussie over haar veiligheid. Tja, waarom zou je een meisje van zestien zo'n gevaarlijke reis laten ondernemen? Aan de makers van True Spirit de taak om dat uit te leggen.

Zij doen dit zo goed als ze kunnen, door de sfeer weer te geven die bij het bootleven hoort, vol enthousiasme en ondersteuning uit de gemeenschap. En dat tintelende gevoel dat je krijgt wanneer je eindelijk je avontuur tegemoet gaat. Begeleid door een goede soundtrack en natuurlijk rijke beelden van die prachtige oceaan. Zo wordt het voor buitenstaanders meer voelbaar hoe belangrijk het voor Jessica was om zo snel mogelijk te vertrekken, en leven we mee met haar geluk wanneer dat moment eindelijk aanbreekt.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat er zorgen zijn over de veiligheid van een zestienjarige, helemaal alleen op het open water. Hoewel het tegelijkertijd onbegrijpelijk is, dat er voor de veiligheid van jonge vrouwen op straat of in relaties zo weinig wordt gestreden. Dus, trossen los! Als de autoriteiten een rechtszaak aanspannen om haar te stoppen, moeten Jessica en haar familie alles op alles zetten om haar droom waar te maken.

Er is vanuit Jessica's familie zowel steun voor haar plannen als zorgen. De menselijke kant van het verhaal komt zo heel mooi naar voren in True Spirit. Daardoor wordt het portret van deze inspirerende jonge vrouw een echte familiefilm. Het is wel behoorlijk aan de kleffe kant, vol clichématige dialogen over dansen in de regen of naar dezelfde ster kijken als je elkaar mist. Maar dat valt te verwachten van een film over een tiener die met een roze boot de oceaan wil bevaren.

True Spirit verrast wanneer blijkt dat Jessica's grootste uitdagingen niet alleen bestaan uit storm en uit koers varende vrachtschepen, maar ook het gemis van haar familie en gevoelens van eenzaamheid. Dit geeft het verhaal meer diepte, tot aan het heftige emotionele einde aan toe. True Spirit is een echte tearjerker voor bootliefhebbers, en een aanrader voor één ieder die zich afvraagt waar dat nou allemaal om te doen is.

True Spirit is te zien bij Netflix.