Featured

De meest en minst succesvolle sprookjesfilms sinds 2010

Van Beauty and the Beast tot Pan.

door Bram de Groot om 13:41 in Featured
Afgelopen week verscheen de eerste trailer voor Aladdin. Maar welke CG-live action sprookjesfilms zijn er eigenlijk al verschenen sinds de "hype" begon in 2010, met Tim Burtons Alice in Wonderland? Hieronder een overzicht op basis van de box office opbrengst.


#1. Beauty and the Beast (2017)

Budget: $160 miljoen | Box Office: $1.263.521.126 | Studio: Walt Disney

Deze kaskraker van Bill Condon toont ons het verhaal van Belle, een slimme, sprankelende en onbevooroordeelde jonge vrouw en het Beest. Als Belle gevangen wordt genomen door het Beest in zijn kasteel, raakt zij bevriend met het betoverende personeel en leert zij om verder te kijken dan het angstaanjagende uiterlijk van het Beest. Ondanks haar angsten leert zij hem kennen als de charmante en vriendelijke prins die hij werkelijk is. Lees de FilmTotaal recensie van drie sterren!

#2. Alice in Wonderland (2010)

Budget: $200 miljoen | Box Office: $1.025.467.110 | Studio: Walt Disney

In deze "hype"-starter van Tim Burton zien we de 19-jarige Alice. Ze keert terug naar de magische wereld die ze voor het eerst betrad als klein meisje. Ze wordt herenigd met haar jeugdvrienden en komt ook achter haar lotsbestemming: een einde maken aan het terreurbewind van de rode koningin. Lees de FilmTotaal recensie van drie sterren!

#3. The Jungle Book (2016)

Budget: $175 miljoen | Box Office: $966,550,600 | Studio: Walt Disney

In deze topper van Jon Favreau groeit het mensenjong Mowgli op bij een wolvenroedel. Wanneer de tijger Shere Khan bezweert alles te elimineren wat hij als een bedreiging ziet, wordt Mowgli gedwongen om de plek waar hij is opgegroeid te verlaten. Samen met de panter Bagheera gaat hij op reis en komt hij allerlei junglebewoners tegen, waaronder de beer Baloo en de oerang-oetan koning Louie. Lees de FilmTotaal recensie van 4,5 ster!

#4. Maleficent (2014)

Budget: $180 miljoen | Box Office: $758.539.785 | Studio: Walt Disney

De film van regisseur Robert Stromberg bekijkt het sprookje vanuit het perspectief van de boze heks. Maleficent groeit op als een prachtige vrouw met een oprecht hart. Wanneer het leger binnenvalt en de harmonie van het land verstoord wordt begint haar hart in steen te veranderen. Maleficent is uit op wraak en spreekt een vloek uit over de pasgeboren Aurora, dochter van de opvolgend koning. Wanneer het meisje opgroeit, realiseert Maleficent zich dat Aurora de sleutel is tot vrede in het koninkrijk, en misschien ook wel tot haar eigen geluk. Lees de FilmTotaal recensie van drie sterren!

#5. Cinderella (2015)

Budget: $95 miljoen | Box Office: $543.514.353 | Studio: Walt Disney

In Kenneth Branaghs Cinderella hertrouwt de vader van de jonge Ella na de dood van haar moeder, maar als haar vader plotseling ook overlijdt is ze overgeleverd aan haar wrede, jaloerse nieuwe familie. Wanneer het paleis alle jonge vrouwen uitnodigt voor een bal, lijkt het erop dat het geluk haar nu eens toelacht. Helaas verbiedt haar stiefmoeder haar naar het bal te gaan, en scheurt harteloos haar jurk aan stukken. Maar zoals in alle goede sprookjes is er hulp onderweg. Lees de FilmTotaal recensie van twee sterren!

#6. Hansel & Gretel: Witch Hunters (2015)

Budget: $50 miljoen | Box Office: $226.349.749 | Studio: Paramount

Tommy Wirkola maakte een van de meer stevigere sprookjesfilms. Vijftien jaar na het traumatische incident bij het gemberkoekhuisje waarbij ze bijna het leven lieten zijn de tweeling Hans en Grietje volwassen geworden. Ze zijn nu gespecialiseerde premiejagers die op jacht zijn naar heksen. Eén van die heksen terroriseerde hen op jonge leeftijd. Lees de FilmTotaal recensie van drie sterren!

#7. Oz The Great and Powerful (2013)

Budget: $215 miljoen | Box Office: $493.311.825 | Studio: Walt Disney

In deze fantasierijke film van Sam Raimi is Oscar Diggs een niet al te bekende tovenaar met dubieuze bedoelingen. Hij wordt uit het stoffige Kansas gehaald en naar het levendige Land van Oz gebracht. Hij denkt dat hij de hoofdprijs heeft gewonnen. Roem en rijkdom komen hem tegemoet totdat hij drie heksen tegenkomt: Theodora, Evanora en Glinda. Ze zijn er niet van overtuigd dat hij de grote tovenaar is waar iedereen op heeft zitten wachten. Lees de FilmTotaal recensie van vier sterren!

#8. Snow White and the Huntsman (2012)

Budget: $170 miljoen | Box Office: $396.592.829 | Studio: Universal Pictures

Regisseur Rupert Sanders toont ons de Evil Queen. Ze is jaloers op Snow White vanwege haar schoonheid en huurt de Huntsman in om haar te vermoorden. De Evil Queen weet echter niet dat Snow White in het geheim in de leer gaat bij de Huntsman om zichzelf te kunnen verdedigen. Lees de FilmTotaal recensie van drie sterren!

#9. The Legend of Tarzan (2015)

Budget: $180 miljoen | Box Office: $356,700,357 | Studio: Warner Bros.

Misschien een beetje een buitenbeentje in deze lijst, maar David Yates leverde deze actierijke sprookjes-achtige Tarzan-film op. Het is al jaren geleden dat de man ooit bekend als Tarzan de jungle van Afrika achter zich liet voor een nieuw leven als John Clayton, Lord Greystoke, met zijn geliefde vrouw, Jane aan zijn zijde. Nu is hij uitgenodigd om terug te komen naar de Congo als een handelsafgezant van het parlement. Lees de FilmTotaal recensie van drie sterren!

#10. Christopher Robin (2018)

Budget: $75 miljoen | Box Office: $180,670,729 | Studio: Walt Disney

Van regisseur Marc Forster kwam eerder dit jaar deze kleinere film, waarin het jongetje uit de Winnie de Poeh-verhalen is opgegroeid tot een verantwoordelijke man die zich op zijn werk en gezin met zijn vrouw Evelyn richt. Door de jaren heen is hij echter zijn verbeelding kwijtgeraakt waardoor hij wordt opgezocht door zijn oude vriend Winnie de Poeh. Deze wil hem weer in contact brengen met de kinderjaren en de warm gekoesterde herinneringen van de man. Lees de FilmTotaal recensie van drie sterren!

#11. Pete's Dragon (2016)

Budget: $65 miljoen | Box Office: $143.695.338 | Studio: Walt Disney

David Lowery maakte van deze kleine sprookjesfilm een fraaie film voor jong en oud. Grace werkt als boswachter en op een dag ontmoet ze in het bos de mysterieuze jonge Peter die zegt dat hij samen met een gigantische, groene draak genaamd Elliott leeft. De verhalen lijken verdacht op de verhalen van haar vader en Grace gaat op zoek naar de waarheid. Lees de FilmTotaal recensie van vier sterren!

#12. Mirror, Mirror (2015)

Budget: $85 miljoen | Box Office: $183.018.522 | Studio: Relativity

Tarsem Singh wist van deze film alleen een redelijk financieel succes te maken. Een slechte tovenares liegt en bedriegt om de troon van een weesmeisje te stelen en de aandacht van de prins te trekken. Als de schoonheid van het meisje, Sneeuwwitje, de prins weet te bekoren verbant de koningin haar naar het bos, waar een vraatzuchtig beest hongerig wacht. Sneeuwwitje wordt gered door een groep kleine struikrovers en ontwikkelt zich tot een ontembare jonge vrouw met het vaste voornemen dat wat haar ontnomen is terug te krijgen. Lees de FilmTotaal recensie van drie sterren!

#13. Red Riding Hood (2011)

Budget: $42 miljoen | Box Office: $89.162.162 | Studio: Warner Bros.

Van regisseur Catherine Hardwicke zien we deze sprookjesthriller waarin tijdens de middeleeuwen een klein dorpje wordt geterroriseerd door een weerwolf. Omdat niemand moedig genoeg is om er wat aan te doen besluit het jonge meisje Valerie erop uit te gaan in het donkere bos om hulp te vinden van iemand die ervaring heeft met het bestrijden van dit angstaanjagende wezen. Lees de FilmTotaal recensie van één ster!

#14. Alice Through the Looking Glass (2016)

Budget: $170 miljoen | Box Office: $299.457.024 Studio: Walt Disney

Filmmaker James Bobin was verantwoordelijk voor deze teleurstelling waarin Alice terugkeert naar de magische Wonderland wereld om daar terug in de tijd te reizen om haar beste vriend Mad Hatter te redden en te voorkomen dat de Red Queen de macht overneemt. Lees de FilmTotaal recensie van 2,5 ster!

#15. The Huntsman: Winter's War (2015)

Budget: $115 miljoen | Box Office: $164.989.338 | Studio: Universal Pictures

Van de onbekendere Cedric Nicolas-Troyan verscheen even geleden dit geflopte vervolg op Snow White and the Huntsman uit 2012. Na de dood van haar zus schakelt de jonge ijskoningin Freya haar soldaten in om de magische spiegel te bemachtigen. Ze ontdekt dat Ravenna tot leven kan worden gewekt met de duistere magie van de spiegel en samen blijken ze machtiger te zijn dan de meest sinistere krachten die het land ooit hebben bedreigd. Lees de FilmTotaal recensie van twee sterren!

#16. Jack the Giant Slayer (2015)

Budget: $195 miljoen | Box Office: $197.687.603 | Studio: Warner Bros.

Bryan Singer wist geen succes te maken over dit bekende sprookje over een boerenknecht die onbewust de poort opent die de mensheid moet beschermen tegen het door iedereen gevreesde reuzenvolk. Na een ballingschap van honderden jaren, keren de reuzen terug op aarde. Het land dat ze eeuwen geleden kwijtraakten willen zij weer veroveren en een eeuwenoude oorlog barst in alle hevigheid los. Lees de FilmTotaal recensie van twee sterren!

#17. Pan (2015)

Budget: $150 miljoen | Box Office: $128.388.320 | Studio: Warner Bros.

Joe Wright en Warner Bros. wisten er niet voor te zorgen dat deze grootste sprookjesfilm een succes werd. De wees Peter Pan wordt meegenomen naar het magische Neverland. Daar vindt hij vertier maar ook gevaren. De piraat Blackbeard heerst in Neverland, maar al snel blijkt Peter voorbestemd om hem te verslaan en Neverland te bevrijden. Lees de FilmTotaal recensie van 3,5 ster!8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Darthmar

Avatar

Maar 4 van de 16 gezien. En die waren redelijk tot goed. Beauty and the Beast was mooi gemaakt en goed maar voegde niks toe omdat het bijna een kopie was van de tekenfilm.

JIGSAW8

Avatar

Allemaal kutfilms

Ang3l

Avatar

Behalve 6 en 13, allemaal gezien.
Die 2 zijn ook echt een ander genre, meer richting actie/horror.

schrader

Avatar

Ik gun Warner Bros toch wel iets meer succes... Ook hier blinkt Disney duidelijk uit.

meanrat

Avatar

Bijzonder dat iets als Hansel und Gretel boven iets moois als Peter en de Draak eindigt.

Goku32

Avatar

Ik heb ze allemaal gezien enige die ik minder vond is Red redding Hood. Verder zijn ze allemaal leuke vermakelijke films

Goku32

Avatar

Jigsaw8 waar haal je dat vandaan. Want er zitten sommige vermakelijke films tussen hoor

John Wayne

Avatar

Oscarwinnaar The Shape of Water is meer sprookjesfilm dan de avonturenfilm Tarzan. Bijzonder dat juist die niet genoemd wordt.

nieuwslaatste nieuws

meest populair