Recensie

Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)

Hansel & Gretel: Witch Hunters heeft een goed uitgangspunt en weet de tijd leuk te verdrijven, maar daarmee zijn de meeste kwaliteiten wel genoemd.

door Lieuwe van Albada om 18:12 in RECENSIES
Hansel & Gretel: Witch Hunters poster
Regie: Tommy Wirkola | Cast: Jeremy Renner (Hansel), Gemma Arterton (Gretel), Famke Janssen (Muriel), Pihla Viitala (Mina), Peter Stormare (Sheriff Berringer), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2013

De onderwerpen zombies, vampiers en weerwolven zijn in films en tv-series de laatste jaren flink uitgemolken in Hollywood. Maar er lijkt een nieuwe trend te ontstaan: de sprookjesverfilmingen schieten als paddenstoelen uit de grond. De afgelopen jaren verschenen op sprookjes gebaseerde films als Red Riding Hood, Snow White & The Huntsman en Mirror, Mirror en ook de televisie is veroverd met series als Grimm en Once Upon a Time. En daar blijft het niet bij. Nog dit jaar komt Bryan Singer met zijn versie van Sjakie en de Bonenstaak: Jack the Giant Slayer, voor 2014 staan twee nieuwe interpretaties van Doornroosje op het programma, en niemand minder dan Guillermo del Toro werkt aan een nieuwe versie van Pinocchio.

Maar eerst krijgen we nog Hansel & Gretel: Witchhunters te zien. Voor de bewerking van het klassieke sprookje van de gebroeders Grimm tekende de Noor Tommy Wirkola, die in 2009 een bescheiden hit scoorde met de nazi-zombiefilm Dead Snow. Wirkola verzorgt tevens de regie van deze vrije interpretatie van het sprookje.

De film begint met een in sneltreinvaart vertelde versie van het sprookje dat we allemaal kennen, waarin we zien hoe de kinderen Hansel en Gretel in het snoephuisje van de heks terechtkomen, gevangen genomen worden en weer ontsnappen. ‘Fast forward’ naar zo'n vijftien jaar later en Hansel en Gretel zijn opgegroeid tot professionele heksenjagers. De ene na de andere heks moet eraan geloven en hun faam spoedt hen vooruit. Zo belanden ze in het dorp Augsburg, waar ze worden ingehuurd door de burgemeester om de dorpskinderen te vinden en te redden. Die zijn namelijk ontvoerd door een legertje heksen onder leiding van opperheks Muriel, die uiteraard snode plannen met de kinderen heeft...

Op heksenjacht dus! Maar hoe vermoord je dan een heks? Hansel legt het uit: onthoofden, villen of gewoon verbranden: “If you want to kill a witch, set her ass on fire!” Om vervolgens nauwelijks één van bovenstaande tactieken te gebruiken. Want kogels werken kennelijk ook: Hansel en Gretel zijn hun tijd ver vooruit, ze hebben namelijk de beschikking over een flink arsenaal vuurwapens, waaronder machinegeweren. En die komen goed van pas, want aan actiescènes geen gebrek. Die Hansel en Gretel moeten flink getraind hebben, want ze gaan de heksen als sprookjesversies van moderne actiehelden te lijf. Maar Wirkola verloochent ook zijn horrorroots niet. De film heeft een R-rating meegekregen en dat betekent dus dat er wel wat bloed mag worden vergoten. Geplette hoofden, afgehakte lichaamsdelen en uit elkaar spattende lijven: er valt genoeg lol te beleven voor de liefhebbers van ‘splatter’ en ‘gore’. Aardige grapjes worden er ook gemaakt. Zo heeft Hansel suikerziekte overgehouden aan het gedwongen snoep eten in het heksenhuis. En worden aan melkflessen tekeningen van vermiste kinderen bevestigd; een knipoog naar het bekende Amerikaanse systeem van foto's op melkpakken.

Het entertainmentniveau is dus vrij hoog. Voor vervelen is er, zeker gezien de speelduur van nog geen negentig minuten, geen tijd. Maar voor een beetje fatsoenlijke verdieping van personages en verhaal helaas evenmin. Iedereen beschikt over een eendimensionaal, bordkartonnen karakter. Plotontwikkelingen die wel gebaat zouden zijn bij wat meer uitwerking of uitleg, worden in plaats daarvan afgeraffeld. En een interessante wending in het verhaal die ontstaat wanneer de onsympathieke sheriff besluit Hansel en Gretel eens flink te gaan tegenwerken, wordt al afgekapt vóór zij begonnen is. Op bijzonder amusante wijze, dat dan weer wel. Maar het had de spanning in het verhaal goed gedaan als men hier toch méér mee had gedaan. Dat is dan ook het algehele gevoel dat beklijft. Een leuk bedacht uitgangspunt, dat op vermakelijke wijze wordt gebracht, maar wel een betere uitwerking had verdiend. Zo loopt dit sprookje dus toch niet helemaal goed af.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

3 sterren lijkt me precies goed voor deze film.

Secret1994goesFilm

Avatar

Zou een goed verhaal kunnen geweest zijn met deze toffe Hans en Grietje (Renner en Atkinson) maar het verhaal was gewoon niet echt goed... vooral zeer kort en geen ontwikkeling v personages...
Kon zoveel beter ;S

Banned

Avatar

Gewoon 3 sterren omdat het vermakelijk is. Tegenwoordig is dat al een prestatie op zich tussen al de soortgelijke pulp.

jaime91

Avatar

UnknowB "Zou een goed verhaal kunnen geweest zijn met deze toffe Hans en Grietje (Renner en Atkinson) maar het verhaal was gewoon niet echt goed... vooral zeer kort en geen ontwikkeling v personages...
Kon zoveel beter ;S"

Zoals Airbender ook al zegt, hoe kom jij erbij dat deze film een goed verhaal zou hebben? De trailer zegt al genoeg, gewoon dom actievermaak. Dan moet je ook niet meer gaan verwachten.

Mij verbaast het dat ie toch 3 sterren scoort. Vrij goed voor een film als dit. Zet hem op mijn lijstje.

benjamin

Avatar

Heb nu toch al een paar mensen horen zeggen dat hij best wel vermaakt, dus misschien zal ik hem eens proberen te zien vroeger of later.

Vind wel dat Renner precies heel vaak 'simpele actie' doet de laatste tijd: hij doet maar natuurlijk, maar ik zou hem graag toch nog weer een moeilijkere rol zien opnemen. Want hij heeft iets te veel talent om zich te beperken tot films als deze.

starbass

Avatar

JamesBond "3 sterren lijkt me precies goed voor deze film."


Ik heb de trailer in de bios gezien, maar dat leek me nog geen 1 ster waard, wat een verschrikkelijke oneliners zeg. En weer van die belachelijke actie scenes die absoluut niet bij het sprookjes genre passen, WTF machine geweren O+

Naar mijn mening was Brothers Grimm nog de beste van de "vernieuwde" sprookjes, mirror mirror daarna.
Dit valt mij teveel in het (verschrikkelijke) Van Helsing straatje.

Decepticon

Avatar

Het lijkt me wel een vermakelijke film, maar ik huur hem wel een keer, want van die 88 minuten gaan er ook nog wel 5 minuten af ivm de aftiteling. Blijft er niet veel over, net zoals Underworld 4 Awakening, die duurt ook maar 70 minuten, die filmmakers moesten zich schamen, zo'n korte film af te leveren!

AlexDeLarge

Avatar

Drie sterren? Grapje zeker. Een echte filmkenner/filmrecensent zou zijn of haar hand niet omdraaien voor meer dan 1 ster, en zelfs dat zou teveel zijn.

supermutantvirus

Avatar

Ik heb de film niet gezien maar ik geloof alex meteen Smiley face

B@chelor

Avatar

supermutantvirus "Ik heb de film niet gezien maar ik geloof alex meteen Smiley face"
Ik geloof Alex altijd.

Feya13

Avatar

Wij vonden de film puur vermaak.
En hij duurde te kort!
Maar misschien als hij langer was gemaakt, was het te langdradig geworden. Dus toch precies goed!

Expendable

Avatar

Ik ga er denk ik ook heen. Trailer was wel lachen. Ben benieuwd!

Decepticon

Avatar

AlexDeLarge "Een echte filmkenner/filmrecensent..."
Wie of wat bepaald dan wat een echte filmkenner/recensent is? Jij? :P

Het lijkt me ook geen bijzondere film, maar ook geen slechte film, gewoon simpel vermaak(ik moet hem nog zien he). 1 ster suggereert een slechte film.
We weten dat een hele andere kijk op het sprookje is, een actie-kijk en sinds ik weet wie Hans en Grietje zijn, hoef ik eigenlijk geen karakterontwikkeling van wie ze zijn.
En als de film doet, waar hij voor bedoelt voor is... waarom dan geen positieve beoordeling?

AlexDeLarge

Avatar

Decepticon "Wie of wat bepaald dan wat een echte filmkenner/recensent is? Jij? :P"


Fair enough. Dat wil ik zeker niet beweren, maar iemand die veel films heeft gezien/veel kennis van films heeft, leert gewoon op een bepaalde manier naar films kijken. Hanse & Gretel: Witch Hunters is op alle vlakken een gedrocht. Het is de makers van de trailers zelfs niet gelukt om een enigszins uitnodigend beeld van de film weer te geven. Het is zo'n film die op Rottentomatoes.com een score van 14% krijgt. Ik wil niet beweren dat alles wat er op die site staat meteen klopt, maar ik denk dat we met zo'n lage score wel kunnen spreken van 'universele bullshit'.

PRIME

Avatar

benjamin "Heb nu toch al een paar mensen horen zeggen dat hij best wel vermaakt, dus misschien zal ik hem eens proberen te zien vroeger of later.

Vind wel dat Renner precies heel vaak 'simpele actie' doet de laatste tijd: hij doet maar natuurlijk, maar ik zou hem graag toch nog weer een moeilijkere rol zien opnemen. Want hij heeft iets te veel talent om zich te beperken tot films als deze."


Deze film is al iets van 3 jaar oud. In ieder geval van voor de tijd dat Renner een Hollywood hotshot werd. Hij weigert ook press te doen voor deze film omdat ze hem nu pas releasen en geld willen verdienen met zijn naam. (las ik ergens)

SunChaser

Avatar

PRIME "Deze film is al iets van 3 jaar oud. In ieder geval van voor de tijd dat Renner een Hollywood hotshot werd. Hij weigert ook press te doen voor deze film omdat ze hem nu pas releasen en geld willen verdienen met zijn naam. (las ik ergens)"
p
Hij zat anders wel met grietje bij die engelse talkshowhost, met die rode stoel

SunChaser

Avatar

En wat n arrogantie, hij heeft toch gewoon betaald gekregen

rensschrama

Avatar

Geinige film slecht uitgewerkt zeker, ik vond hem best vermakelijk, maar kan er nogal slecht tegen als je eerst laat zien dat ze met zijn 2en met moeite en vijf minuten de tijd nodig hebben 1 heks te vermoorden en vervolgens Hansje bijna eigenhandig 20 binnen 4 minuten afmaakt. Natuurlijk moet is geloofwaardigheid in dit soort films niet het sterkste punt, maar dat maakt het een te makkelijk verhaal.

Hansel & Gretel: Witch Hunters

acties