Recensie

The Social Network (2010)

'Facebook De Film' is een verzorgd en boeiend vriendendrama. De boodschap dat er niet één waarheid is mag dan niet zo interessant zijn, hoofdrolspeler Eisenberg is dat des te meer.

door Cecile Elffers om 23:09 in RECENSIES
The Social Network poster
Regie: David Fincher | Cast: Jesse Eisenberg (Mark Zuckerberg), Andrew Garfield (Eduardo Saverin), Justin Timberlake (Sean Parker), Rooney Mara (Erica Albright), Rashida Jones (Marylin Delpy), Armie Hammer (Cameron Winklevoss/Tyler Winklevoss) | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2010

'Facebook De Film', kan dat? Zowaar, het is te doen, zo bewijst David Fincher met zijn The Social Network. Hij nam de geboorte van Facebook, het online vriendennetwerk dat inmiddels vijfhonderd miljoen wereldburgers bezighoudt, als basis voor een vriendendrama over verraad, genialiteit, de prijs van succes en het ontbreken van één waarheid. Facebookoprichter Mark Zuckerberg schijnt The Social Network niet te willen zien – jammer, want juist zijn door Jesse Eisenberg gespeelde persoon is de grote troef van de film.

Met een scheelachtige blik kijkt de filmversie van Mark Zuckerberg verlegen en brutaal tegelijk de wereld in. De jonge Harvardstudent beweegt zich onhandig maar ook vastberaden, is een hyperintelligente bèta maar snapt ook alles van sociale hiërarchie – zonder er zelf effectief aan deel te kunnen nemen. Gefrustreerd door de rijke, populaire ‘have-it-alls’ van de universiteit én door zijn vriendin Erica die hem in rake bewoordingen dumpt, besluit hij op een dronken avond in te breken in de online smoelenboeken van verschillende Harvarddisputen. Hij flanst de site Facemash in elkaar, waarop bezoekers steeds twee verschillende studentes krijgen voorgeschoteld met de vraag wie de lekkerste is. Gevolg: het Harvardnetwerk ligt plat.

De indrukwekkende hackactie blijft niet onopgemerkt en is het begin van Zuckerbergs weg naar de roem. Twee rijke medestudenten, de tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss, vragen Mark hen te helpen met het maken van een Facebookachtige toepassing voor Harvard. Zuckerberg houdt de twee aan het lijntje, ondertussen zijn eigen Thefacebook bouwend met zijn vriend Eduardo Saverin die hij later aan de kant zet voor de gelikte, van Napster bekende internetondernemer Sean Parker (Justin Timberlake). De rest is geschiedenis: Facebook wordt een ongekende hype, maar Zuckerberg krijgt een rechtszaak aan zijn broek van zowel de Winklevosstweeling als zijn vriend Eduardo.

Die rechtszaak gebruikt Fincher als het raamwerk van zijn film: vanuit de zitting zappen we heen en weer tussen heden en verleden en tussen de perspectieven van de verschillende personages. Dé waarheid bestaat niet, wil de regisseur zeggen, maar eigenlijk is dat niet zo’n interessante constatering. Zuckerbergs mede-Facebookvaders Saverin, Parker en de broers Winklevoss zijn ook niet zulke fascinerende personages als Zuckerberg zelf. Zo blijkt Parker een vrij karikaturale IT-gladjakker.

Maar The Social Network blijft toch twee uur boeien, met name door de intense performance van Eisenberg en de momenten van gekwelde vriendschap die hij met Andrew Garfield neerzet; niet voor niets is The Social Network hier en daar al een ‘bromance’ genoemd. Daarnaast zijn de dialogen scherp en origineel, en breit de pulserende soundtrack van Trent Reznor (Nine Inch Nails) de film sfeervol aan elkaar.

Over Facebook als maatschappelijk fenomeen zegt Fincher niet veel – tot hij aan het eind van zijn film Zuckerberg toont terwijl die achter zijn laptopje zijn eigen Facebookpagina ververst en ververst en ververst, wachtend op respons van zijn ex. Op dat moment krijgen we niet alleen een inkijkje in de in hoge mate versluierde ziel van Eisenbergs personage, maar we zien ook hoe het fenomeen Facebook een geheel nieuwe, eenentwintigste-eeuwse vorm van eenzaamheid heeft gecreëerd.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

tropical girl

Avatar

Ik ben helemaal blown away door deze fantastische film. God wat had ik het mis toen ik vantevoren dacht: geen aandacht besteden aan deze internet film.......BOY WAS I WRONG! Niets dan lof voor Fincher, cast, schrijver(s). Spel was razendgoed, met Eisenberg en Garfield als absolute sterren. (En ik zit niet eens op Facebook, ha!)

major malfunction

Avatar

Haha! Superfilm! Niet gedacht dat een film met zo'n nerd-thema zo indrukwekkend kon zijn. Een 10 met de griffel Smiley face

benjamin

Avatar

recensent " Over Facebook als maatschappelijk fenomeen zegt Fincher niet veel – tot hij aan het eind van zijn film Zuckerberg toont terwijl die achter zijn laptopje zijn eigen Facebookpagina ververst en ververst en ververst, wachtend op respons van zijn ex. "


Kan iemand mij eens uitleggen hoe het absolute einde van een film in godsnaam geen spoiler kan zijn?

Voor de rest: uitstekende film met een geweldige cast en sterk script. Aanrader!!!

Yanggie

Avatar

Echt een absolute topper. Een van de beste die ik dit jaar heb gezien.
Script is fenomenaal, dialogen zijn vlijmscherp en om je vingers bij af te likken en geweldig geacteerd. Met name Jesse Eisenberg. Heb hem altijd een wat saaie en onopvallende acteur gevonden. Tot nut toe uiteraard.

1 minuscuul minpuntje. Justin Timberlake als Sean Parker. En dan heb ik het niet zozeer over zijn acteerprestatie want die is gewoon goed, maar elke keer als ik hem in beeld zie dacht ik bij mezelf: hey dat is Justin Timberlake ipv Sean Parker. Maar dat is toch wel een persoonlijke kwestie denk ik. Voor de rest kan ik niet even zo gauw een andere minpunt verzinnen.

The Social Network: 9

Banned

Avatar

Het laatste stukje van de recensie ontbreekt het een en ander. Hij wacht niet op z'n ex dacht ik hoor? Hij wacht gewoon tot hij word toegevoegd. De nadelen van Facebook komen wel aan bod in de film. Bij de scène waarin de prullenmand van Andrew garfield in brand stond toen z'n vriendin die in brand had gestoken omdat er op zijn facebook pagina stond dat hij nog single was. Zo zitten er nog van die dingen in die aantonen dat facebook ook vergif kan zijn. Dat dit aan bod kwam vond ik zeer knap in de film.

Evertdv

Avatar

Baron Von Marlon "Onderwerp kan mij niet echt boeien.
Dat Justin Timberlake meedoet, vind ik ook geen pluspunt.
Voor mij is dit zo'n film die ik misschien eens bekijk als ik niets beters heb te doen..."


Dat Justin Timberlake meedoet is misschien wel één van de grote pluspunten van de film. Zijn rol was één van de betere die ik de afgelopen maanden in de bioscoop heb gezien, ik zou niet raar kijken als er een oscarnominatie voor hem uitrolt.

Colonel_Kurz "Hoe dan?"


De filmkrant kwam ook al met de Fight Club parallel:
Filmkrant

11qqaazz

Avatar

Baron Von Marlon "Onderwerp kan mij niet echt boeien.
Dat Justin Timberlake meedoet, vind ik ook geen pluspunt.
Voor mij is dit zo'n film die ik misschien eens bekijk als ik niets beters heb te doen..."


Dat waren ook mijn gedachten....tot ik hem in Duitseland zag. Wat had ik het fout zeg....

filmgast

Avatar

Erg goede en interessante film. Zo'n film die je uren daarna nog bezig houdt. In mijn geval een halve dag erna nog. Iedereen die deze film ziet hoopt volgens mij dat ze ook ooit zo'n EUREKA momentje hebben.

Colonel_Kurz

Avatar

Armani "Knap is ook dat de film aan de ene kant ontzettend actueel is en de tijdsgeest net zo goed treft als Fight Club tien jaar geleden deed"
Hoe dan?

Baron Von Marlon

Avatar

Onderwerp kan mij niet echt boeien.
Dat Justin Timberlake meedoet, vind ik ook geen pluspunt.
Voor mij is dit zo'n film die ik misschien eens bekijk als ik niets beters heb te doen...

PascalE

Avatar

11qqaazz "
Weet iemand trouwens waar de recensie van Marmaduke is? Ik zou deze film graag eens willen zien maar er is geen recensie van te vinden."


Er zal wel een reden zijn waarom die niet gerecenseerd is Smiley face.

11qqaazz

Avatar

Jildert "Alhoewel het verhaal van Facebook natuurlijk vrij bekend is, vind ik toch dat deze recensie wel erg veel van het verhaal weggeeft en er in veel mindere mate een duidelijke mening te lezen is..."


Inderdaad ,de maker van de recensie heeft de film hier te ver technisch ontleed.
Weet iemand trouwens waar de recensie van Marmaduke is? Ik zou deze film graag eens willen zien maar er is geen recensie van te vinden.

Jildert

Avatar

Alhoewel het verhaal van Facebook natuurlijk vrij bekend is, vind ik toch dat deze recensie wel erg veel van het verhaal weggeeft en er in veel mindere mate een duidelijke mening te lezen is...

Jesse99

Avatar

'Over Facebook als maatschappelijk fenomeen zegt Fincher niet veel.'

Nee, maar hij zegt wel alles (op subtiele wijze) over het maatschappelijke fenomeen 'sociaal netwerk': studentenclubs, vriendengroepen, familieleden, collega's én Facebook.

MikeyMo

Avatar

Apart dat het einde wordt verteld :S

benjamin

Avatar

En dit is nog de zwakste score die de film krijgt in een recensie. Een must-see.

11qqaazz

Avatar

Wat had je anders verwacht van de man die Ficht club verfilmde?Boeiend en sterk tot aan het eind.

Joop90

Avatar

Film daarnet gezien, een echte topper. Fincher zuigt je van begin tot het einde mee in de film. Oscar-waardige film. En wat een acteurs!!!

Armani

Avatar

De recensie doet denken alsof de film er een is zoals heel veel anderen en er weinig bijzonders aan de hand is, maar daar ben ik het hartgrondig mee oneens. Wat mij betreft is The Social Network een van de beste films van dit jaar, gewoon omdat alles aan deze film lijkt te kloppen. Je hebt een perfect scenario, dat scherp, actueel en verrassend grappig is, uitstekende hoofdrolspelers, geweldige montage die een heel hoog tempo vasthoudt en ga zo nog maar even door.

Knap is ook dat de film aan de ene kant ontzettend actueel is en de tijdsgeest net zo goed treft als Fight Club tien jaar geleden deed, maar dat je aan de andere kant ook een tijdloos verhaal hebt over zo'n typisch Amerikaanse held die alles wat tussen hem en zijn doel in de weg staat, uit de weg ruimt.

Topfilm!

Asperientje

Avatar

Niet zo'n goede recensie.

Er wordt veel over het verhaal verteld maar niet veel over wat er beter kon. Maar een paar punten waardoor de film 3.5 sterren krijgt. Ik zelf hoef het niet allemaal te weten want ik ga sowieso de film wel zien, alleen mss is het voor anderen juist andersom. Minder tijd aan het verhaal en meer aan de punten. No hard feelings.

The Social Network

acties