Recensie

Legend of the Guardians 3D (2010)

James Cameron, kijk goed, dít is hoe je 3D zou moeten gebruiken.

door Evert de Vries om 14:33 in RECENSIES
Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole poster
Regie: Zack Snyder | Cast: Jim Sturgess (Soren), Hugo Weaving (Noctus), David Wenham (Digger), Emily Barclay (Gylfie), Ryan Kwanten (Kludd), Helen Mirren (Nyra), Geoffrey Rush (Ezylryb), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2010

Sinds het succes van Avatar kan er geen film in 3D uitkomen of James Cameron zal er over zeuren. Steeds weer is er onvoldoende tijd in de 3D gestoken of is het enkel een niets toevoegende gimmick. Het feit dat Cameron zelf de trend van 3D als lege huls heeft gezet wordt in zijn klaagzangen systematisch vergeten. Over Legend of the Guardians kan Cameron echter ongetwijfeld niets te klagen hebben. De 3D is adembenemend prachtig en uitermate functioneel. Helaas doet ook het slechte scenario terugdenken aan Avatar. Cameron kan trots zijn op zijn invloed op de filmwereld.

Soren en Kludd zijn twee jonge uilen. Soren is een dromer die nog steeds gefascineerd luistert naar de verhalen van zijn vader over de spannende legendes van de Bewakers van Ga’hoole, een mythische groep uilen die al eeuwenlang verwikkeld is in een strijd met het kwaad. Kludd moet niets hebben van de verhalen en nog minder van zijn broertje. Zeker als blijkt dat Soren over een uitzonderlijk vliegtalent te beschikken, wordt Kludd steeds jaloerser. Op een dag worden de twee jonge uilen ontvoerd door de kwaadaardige ‘Pure Ones’. In hun drang naar werelddominantie onderwerpen zij steeds meer uilen aan zich. Een deel dwingen ze tot slavenarbeid, terwijl de sterke uilen door hen worden opgeleid tot strijders.

Terwijl Kludd hier een kans ziet om zich te bewijzen, heeft Soren direct door dat een groot gevaar boven hun hoofd hangt. Om dit te voorkomen zal hij de Bewakers van de Ga’hoole moeten vinden. Een barre toch volgt waarbij steeds meer uilen zich bij zijn reisgezelschap aansluiten.

Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole is gebaseerd op de eerste drie boeken van de populaire gelijknamige boekenreeks van Kathryn Lasky. Dat klinkt als veel materiaal voor één film, en dat is het ook. Soren en zijn mede-uilen zijn constant in een race tegen de klok en in een gevecht met de dood verwikkeld. De film zelf lijkt nog meer haast te hebben dan zijn personages. Wordt Soren op een gegeven moment verteld dat de reis pas net begonnen is en zijn reisdoel nog zeer ver weg, één scène later komt hij al aan. Met dit tempo maakt Legend of the Guardians zich er makkelijk vanaf, wat de queeste op papier toch een stuk indrukwekkender maakt dan op het witte doek.

Door de ongelofelijke haast die de film heeft zijn alle personages gereduceerd tot inhoudsloze uitersten. Sommige zijn ‘goed’, andere ‘slecht’. Enkele personages worden nog iets meer uitgediept en krijgen nog eigenschappen als ‘dichter’ of ‘dromer’ mee, maar hier moeten we het mee doen. Complex en spannend wordt het nergens, wij kijken anderhalf uur naar saaie bordkartonnen personages. En dat is ironisch, want ze zien er wel onwaarschijnlijk mooi uit in 3D.

Sommige films zijn bij uitstek geschikt voor 3D. Legend of the Guardians is hier misschien wel het beste voorbeeld van. In de film wordt veel gevlogen, er wordt veel gevochten en de natuur heeft een prominente rol. De makers gebruiken 3D niet als flauw middel om zaken naar het publiek te gooien. Legend of the Guardians gebruikt 3D om de gracieuze vliegscènes van de uilen nog mooier in beeld te brengen. De 3D wordt ook gebruikt om de prachtige setting en het onstuimige klimaat een prominentere rol te geven. Alleen al voor de scène waarin Soren in slowmotion door de regen vliegt is de 3D-versie een must. Hier is 3D voor gemaakt.

Toch heeft ook dit weer een nadeel. De uilen van Legend of the Guardians onderscheiden zich van elkaar en van hun nachtelijke omgeving door hun prachtig gekleurde vacht en felle ogen. En die zijn in de 2D-versie toch een stuk scherper en feller. Toch wint 3D het uiteindelijk nog ruim van 2D. Het maakt de film niet alleen veel mooier, het geeft de uilen en de wereld vooral een ziel. De 3D van Legend of the Guardians voegt niet alleen een dimensie in de diepte aan de film toe, maar maakt de film op elk vlak voller. En hoewel dat het waardeloze scenario bij lange na niet redt, maakt het de film wel mooier dan Avatar. James Cameron, kijk goed, dít is hoe je 3D zou moeten gebruiken.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

yvje81

Avatar

Ik kan alleen maar zeggen dat ik de film best vermakelijk vond! En dan heb ik m ook nog eens bekeken op mijn laptopje :P. Geen 3D en klein schermpje, dus zonder al dat moderne gedoe ;) en ik heb genoten van begin tot eind! Het is een leuke film om samen te kijken met je (jonge) dochter/zoon. Verhaal is simpel idd, maar who cares!! Hij was mooi gemaakt, vooral de uilen vond ik bijzonder om te zien!

Steadicam

Avatar

Theo Wissen "Dus elke film die in de nabije toekomst in 3D wordt uitgebracht wordt inhoudelijk en technisch vergeleken met Avatar? Omdat Avatar als 3D ijkpunt wordt gezien?"
Nu ga je generaliseren. Uit niks blijkt dat in alle komende 3D-filmrecensies een dergelijke vergelijking gemaakt zal worden. Tenzij Cameron zich vlak daarvoor weer laatdunkend uitlaat over andere 3D-films natuurlijk :E

marcjeb

Avatar

Deze film wil ik graag zien maar ik ben bang dat het te kinderlijk is ?
Voor het 3D zou ik iig wel heen gaan, lijkt me mooi avontuur om in 3D te beleven.

filmgast

Avatar

Compleet eens met de recensie Smiley face

Theo Wissen

Avatar

SaulKarath "Oef, hier ben ik het erg niet mee eens. Ik moet mijn recensie nog typen.. maar een opmerking dat het er in 2D beter uitziet, scherper en helderder, doet slechts vermoeden dat de betreffende recensent niet wist dat zijn 3D projectie van het oudere soort is. De projectie waarmee ik de film keek was echt geweldig; niets van de kleurintensiteit ging verloren, en de scherpte van deze film was absoluut verbluffend. Daarna een stukje 2D gezien in het Nederlands; en hoewel dat ook erg scherp was, miste er een bepaalde dimensie ;)"


Bedoel je dat er kwaliteitsverschillen bestaan tussen 3D bioscopen in Nederland? Ik heb Avatar in Utopolis in Almere gezien en ik vond de film met 3D bril donker en weinig kleur hebben. Toen ik tijdens de film de bril afdeed werd de film gelijk veel lichter en voller. Kan jij aangeven welke zalen een betere projectie hebben? Ben wel benieuwd.

Theo Wissen

Avatar

El Chivo "Waarom zou je ook met een andere film dan Avatar gaan vergelijken? Avatar is gewoon het ijkpunt van het moment, of toch zeker voor wat de techniek betreft."


Dus elke film die in de nabije toekomst in 3D wordt uitgebracht wordt inhoudelijk en technisch vergeleken met Avatar? Omdat Avatar als 3D ijkpunt wordt gezien? Is dat het officiële beleid van Filmtotaal? Zucht...

Heb de laatste tijd rare uitspraken gelezen van Filmtotaal maar dit is toch wel een hele wonderlijke.

timdekw

Avatar

El Chivo "Niet zomaar goede 3D (zo heb je er intussen al wel een aantal ja), uitzonderlijk goede 3D, in combinatie met hetzelfde euvel als in Avatar (matig verhaal en karakterontwikkeling). Dáárom wordt er in de recensie vergeleken met Avatar. En voor alle begrip: ik maak de vergelijking niet zelf, want ik heb de film nog niet gezien - maar ik snap wel waarom er hier voor gekozen wordt om met avatar te vergelijken, en vind dat nog best logisch ook.

Waarom zou je ook met een andere film dan Avatar gaan vergelijken? Avatar is gewoon het ijkpunt van het moment, of toch zeker voor wat de techniek betreft.

Zack Snyder maakt die vergelijking trouwens zélf ook (klik)"


Ik heb geen probleem met de vergelijking zelf, maar wel met de duidelijke negatieviteit voor Cameron en zijn Avatar die er in deze vergelijking zit.
Je kan zeggen dat iets ergens op lijkt of je kan de film die je ter vergelijking gebruikt de grond in trappen. Ik vind dat niet zo op zijn plaats in een recensie.

El Chivo

Avatar

Niet zomaar goede 3D (zo heb je er intussen al wel een aantal ja), uitzonderlijk goede 3D, in combinatie met hetzelfde euvel als in Avatar (matig verhaal en karakterontwikkeling). Dáárom wordt er in de recensie vergeleken met Avatar. En voor alle begrip: ik maak de vergelijking niet zelf, want ik heb de film nog niet gezien - maar ik snap wel waarom er hier voor gekozen wordt om met avatar te vergelijken, en vind dat nog best logisch ook.

Waarom zou je ook met een andere film dan Avatar gaan vergelijken? Avatar is gewoon het ijkpunt van het moment, of toch zeker voor wat de techniek betreft.

Zack Snyder maakt die vergelijking trouwens zélf ook (klik)

marcjeb

Avatar

El Chivo "Uit de recensie haal ik toch vooral: goeie 3D-effecten, matig verhaal

Dan ligt een vergelijking met Avatar toch voor de hand, niet?"


Hmm dus jij vergelijk deze film op basis van goeie 3d effect en matig verhaal..
Daar heb je er zoveel van.. Kijk gewoon naar deze film.. ik vind het wel grappig dat mensen zo zeiken op Cameron.. zoveel jaloezi..En zoveeel geld dat hij binnen sleept:P vind het gewoon grappig worden.

Geranimous

Avatar

Prima recensie. Ik snap de vergelijkingen met Avatar helemaal. Bovendien zoals eerder gezegd betreft het alleen de inleiding en de conclusie. Alleen vind ik het wel onbegrijpelijk dat het niet wordt gezegd dat het om een kinderverhaal gaat. Want de opmerking over diepgang en karakterontwikkeling zijn daarom ook niet geheel terecht.

El Chivo

Avatar

Uit de recensie haal ik toch vooral: goeie 3D-effecten, matig verhaal

Dan ligt een vergelijking met Avatar toch voor de hand, niet?

McMurphy

Avatar

Ben ik het toch redelijk eens met menigeen hierboven, toen ik de tekst onder de titel van de film zag staan, keek ik al enigzins verbaasd. Wat een onzin zeg, en dan ook nog zoveel vergelijkingen trekken met Avatar :|

SaulKarath

Avatar

Oef, hier ben ik het erg niet mee eens. Ik moet mijn recensie nog typen.. maar een opmerking dat het er in 2D beter uitziet, scherper en helderder, doet slechts vermoeden dat de betreffende recensent niet wist dat zijn 3D projectie van het oudere soort is. De projectie waarmee ik de film keek was echt geweldig; niets van de kleurintensiteit ging verloren, en de scherpte van deze film was absoluut verbluffend. Daarna een stukje 2D gezien in het Nederlands; en hoewel dat ook erg scherp was, miste er een bepaalde dimensie ;)

Klopt dat de film wat oppervlakkig is qua verhaal: maar he, het is ook voor de kinderen bedoeld!
En waarom zie ik dat helemaal nergens terug in deze recensie... het is een kinderfilm met een volwassen rand, geen volwassen film met een ingewikkeld plot en diepgaande personages; kinderen komen vaak niet verder dan 'goed' of 'slecht'. En als goed en slecht zo gruwelijk mooi wordt vormgegeven als in deze film, dan wil je het gebrek aan 'diepgang' wel op de koop toe nemen en zo weer met je kleine broertje of zoontje naar de bioscoop ;)

Ereptile

Avatar

Dit is 1 van de weinige films die ik in 3D wil zien. Lijkt me een mega super ervaring in de bios Smiley face Als ze veel vliegscenes er in hebben zitten, blijf ik zeker ademloos kijken :D Ben dol op dat soort dingen.
Ik ga hem in ieder geval zien dus Smiley face

Voor de rest hoop ik dat IMAX enzo gewoon aanslaat. 3D is 1x gebruikt bij "de beste film van de wereld", en opeens hebben we 3D experts, 3D films (met 2D releases). 3D brillen, 3D tv's etc. Allemaal omdat ze denken dat het geld oplevert. 3D maakt films niet goed, het helpt alleen om de sfeer neer te zetten van de film.
Mits goed uitgewerkt, en met een mooi verhaal of beeld, kan 3D tof zijn voor 1x. Ik ga naar een film voor m'n plezier en me te laten meeslepen in een hopelijk goed uitgewerkt verhaal. Niet omdat het 3D is dat me meesleurt in een film. Inception vond ik enorm geweldig, en zeg nou niet dat die beter zou worden in 3D of wel :?

En eigenlijk als ik heel eerlijk mag zijn...een recentie (in 3D) zonder de naam James Cameron zou wel fijn zijn Smiley face Deze recentie ging over uiltjes, en vind (net als meer mensen blijkbaar) dat je dit niet moet vergelijken met JC. Al schreeuwt hij de boel nog bij elkaar.

benjamin

Avatar

skullsplitter "Ik zie anders weinig mening en veel feit?

Begrijp me goed, op technisch gebied is Cameron onnavolgbaar, maar van Terminator tot aan Titanic zijn zijn films doorspekt met stereotype karakters die een tweedimensionaal plot goed vertellen.
Er zit weinig achter, de karakterontwikkelingen, als ze al plaatsvinden, zie je van verre aankomen en uiteindelijk draait het meer om het complete plaatje dan om de losse componenten, want los van elkaar slaat het allemaal nergens op.

Cameron: slechte/matige tot net aan goede verhalen goed verteld. Nothing more."


Dat kan wel zo zijn, maar wat denk je dan van Roland Emmerich of van Michael Bay of van George Lucas (behalve dat die visueel niet zo overtuigend zijn). Het is gewoon belachelijk Cameron nu alles te verwijten gewoon omdat zijn films zo succesvol zijn.
En dat 3D slecht gebruikt zou zijn in Avatar (wat de recensent zegt) is echt nonsens. Als er kritiek op Avatar mag komen is dat door het verhaal, niet door 3D. Want als ik het goed lees is de 3D in deze film vergelijkbaar.

Even over de film: lijkt mij nog altijd een visueel verbluffend filmpje dat ik zeker in 3D wil zien.

Toelietoesh

Avatar

Altijd dat gezeik over recensies.
In het volledige middenstuk word de naam James Cameron of Avatar geen enkele keer genoemd.
Prima recensie, geeft me een goed beeld bij de film (eigenlijk een bevestiging van wat ik had verwacht) en verklapt niet te veel.

Steve-O

Avatar

Cameron zegt waarschijnlijk niks over de 3D van deze film;)
Ik denk dat ik dit toch laat wachten op de blu-ray, zal ook wel heel erg mooi zijnSmiley face

skullsplitter

Avatar

timdekw "Na het lezen van alinea 1 ben ik het al zat. Ik hoopte iets meer over de film te lezen, maar ik lees alleen maar gezeik op Cameron en gezeik op Avatar.
Normaal zeur ik niet zo snel op een nieuwsbericht of recensie, maar ik zie het nut er niet zo van in. Ieder zijn mening, maar waarom die mening op deze manier uiten???"

Ik zie anders weinig mening en veel feit?

Begrijp me goed, op technisch gebied is Cameron onnavolgbaar, maar van Terminator tot aan Titanic zijn zijn films doorspekt met stereotype karakters die een tweedimensionaal plot goed vertellen.
Er zit weinig achter, de karakterontwikkelingen, als ze al plaatsvinden, zie je van verre aankomen en uiteindelijk draait het meer om het complete plaatje dan om de losse componenten, want los van elkaar slaat het allemaal nergens op.

Cameron: slechte/matige tot net aan goede verhalen goed verteld. Nothing more.

Annefleur

Avatar

Appels en peren.. niet te vergelijken!!

BadBlood

Avatar

:N

Wanneer komt de recensie van Legend of the Guardians op filmtotaal? Ben erg benieuwd.
T+)

sickboy1984

Avatar

En wat een onzin ook dat JC 3d niet goed gebruikt heeft in avatar.
Het was juist geheel opgenomen in het verhaal en niet zo simpel dat er af en toe iets op je afvliegt.

Over de film avatar kun je idd een hoop zeggen, want hij was niet bijster origineel, maar zeuren over de 3d effecten is eerlijk gezegd nogal lachwekkend en heeft ervoor gezorgt dat niemand over de film praat, maar over de recensie. Ik kan mij niet voorstellen dat dat de bedoeling is geweest......

marcjeb

Avatar

B@chelor "Cameron wordt 6 keer genoemd. Hou het lekker bij de eigenlijke film, en hou eens op met het vergelijken met anderen."


Indd.

De recensies van filmtotaal vind ik de laatste tijd alleen maar minder worden, en ze sturen de verkeerde mensen naar de verkeerde films waardoor er leuke films maar 1 ster krijgen :P

Ze vergelijken films alleen maar met elkaar.

timdekw

Avatar

Ik was al enorm benieuwd naar de film en ben dat nu nog steeds. Absoluut niet vanwege het verhaal, maar puur en alleen wegens het visuele aspect en dat krijg ik nu wel bevestigd. Ik ga proberen er donderdag naartoe te gaan. Gelukkig draait de film in mijn favoriete bioscoop, dat is absoluut een plus punt Smiley face

therealalexander

Avatar

Ik vind het eigenlijk wel meevallen hoeveel het in de recensie over avatar gaat.
Ik zie het alleen terug komen in de inleiding en in de conclusie.
En dat zijn opzich best logische plaatsen, in de inleiding schept een kader wat men kan verwachten en bij de conclusie kan je de conclusie vergelijken met iets dat je misschien al kent...

En in een bepaald opzicht vind ik het ook wel terecht dat men de film met Avatar vergelijkt. Het is toch in de markt gezet als ultieme kijk ervaring, en ook al was de aandacht voor details subliem... vond ik de toegevoegde waarde van 3D toch maar tegenvallen. Dus ook al was ik totaal niet van plan de film te gaan zien, is dit voor mij de enige reden: eens kijken of 3D ook iets meer kan zijn dan een gimmick

B@chelor

Avatar

Cameron wordt 6 keer genoemd. Hou het lekker bij de eigenlijke film, en hou eens op met het vergelijken met anderen.

Angelater

Avatar

Het zit inderdaad vol 'Cameron' en 'Avatar' woorden, maar misschien is de recentist een soort hater?
Ik weet het niet, maar Cameron haalt bij mij ook tegenwoordig het bloed onder mijn nagels vandaan. Daardoor kan ik me waarsschijnlijk er meer in vinden.

timdekw

Avatar

Na het lezen van alinea 1 ben ik het al zat. Ik hoopte iets meer over de film te lezen, maar ik lees alleen maar gezeik op Cameron en gezeik op Avatar.
Normaal zeur ik niet zo snel op een nieuwsbericht of recensie, maar ik zie het nut er niet zo van in. Ieder zijn mening, maar waarom die mening op deze manier uiten???

Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole

acties