Recensie

Clash of the Titans (2010)

Zo groot waren de verwachtingen, nog groter is de deceptie.

door Thomas Hermssen om 21:47 in RECENSIES
Clash of the Titans poster
Regie: Louis Leterrier | Cast: Sam Worthington (Perseus), Gemma Arterton (Io), Mads Mikkelsen (Draco), Ralph Fiennes (Hades), Liam Neeson (Zeus), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2010

Na Avatar en Terminator Salvation is Clash of the Titans Sam Worthingtons derde spektakelfilm. Net als in Avatar wordt Sam weer gedwongen de held te zijn en ook hier mogen de 3D-brillen weer op. Alleen wat er precies 3D moet zijn wordt gedurende de film steeds onduidelijker.

Perseus werd geboren als halfgod, maar groeide op als man. Hij is machteloos wanneer hij zijn familie probeert te redden uit de handen van Hades, de wraakzuchtige god van de onderwereld die een poging doet de macht van Zeus over te nemen. Met niets meer te verliezen leidt Perseus een kleine groep krijgers van het ene gevecht naar het andere om Hades te verslaan en los te komen van diens macht. Uiteraard voert hij ook nog de innerlijke strijd met zijn menselijke opvoeding en goddelijke krachten.

De openingssequentie toont wat een combinatie van CGI en 3D kan opleveren: een vlucht door en langs plaatsen die met een fysieke camera onmogelijk zijn vast te leggen. De overgang van de CGI-beelden naar het eerste ‘echte’ shot (een kist die boven komt drijven) is echter te groot en doet afbreuk aan de computerbeelden. Toch is de CGI over het algemeen goed. De levensgrote schorpioenen en de ‘Kraken’ zien er indrukwekkend uit. Dit kan echter niet gezegd worden van Medusa die rechtstreeks uit een budgetgame lijkt te zijn getrokken.

De film heeft sowieso veel weg van een dergelijke game. De dialogen geven de term peptalk een nieuwe betekenis en de oneliners doen niet onder voor een B-film uit de jaren tachtig. De actiescènes zijn visueel mooi en overdonderend, maar worden telkens weer gehinderd door zin- en oeverloze dialogen. De montage is bij deze actiescènes bovendien vaak even onduidelijk als onbegrijpelijk.

Worthington mag terecht als nieuwe actiester gekwalificeerd worden, maar zowel aan hem als aan karakteracteurs Fiennes en Neeson is het matige scenario af te lezen. Hoe imposant de zwarte wolken die Hades omringen ook zijn en hoe fel Zeus ook glinstert, ze kunnen er niks unieks, laat staan memorabels van maken. Daar staat tegenover dat Gemma Arterton grote indruk maakt met haar wonderlijke schoonheid tussen al die smerige mannen en excentrieke wezens.

Dit alles maakt van Clash of the Titans een dertien-in-een-dozijn Hollywoodspektakel dat zinloos in 3D is omgezet, want de 3D-effecten zijn maar mondjesmaat echt zichtbaar, vrijwel nooit indrukwekkend en vormen uiteindelijk vooral een schoolvoorbeeld voor hoe 3D níét bedoeld is.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Jammer om dit zo te lezen :( Ik ga er morgen heen, en ik kan alleen maar de 3D versie zien (Ik snap niet waarom Pathe!). Desondanks ben en blijf ik entausiast erover Smiley face Als ik hem heb gezien schrijf ik er wel een comment over ;) Ik ben namelijk dol op dit soort films :P Ik snap alleen inderdaad niet waarom deze naar 3D moest (eigenlijk wel: GELD :X) Maar: Mythologische wezens, zwaardgevechten en (wat ik vind) goeie acteus :P Ik hoef er geen strik omheen maar ik wil het wel :D Bring it on!

Seba1991

Avatar

Veel meer verwacht van dit

setheelen

Avatar

In België is deze sinds woensdag (vandaag dus) te zien.. en ik ben net thuis van de bioscoop.
Net als de meesten hier op filmtotaal, keek ik enorm uit naar deze film - de trailer zag er goed uit, de muziek op de achtergrond ook, de visual effects zagen er overdonderd goed uit en het bleek een interessant verhaal op te gaan leveren..
hmm, NOT!! :(

ik ben volledig akkoord met deze recensie. de acteerprestaties waren ondermaats, en het enige personage die ik iets of wat boeiend vond was Io (Gemma Arterton).
De kingsize schorpioenen waren echt wel héél knap gemaakt, maar die Medusa en de Kraken soms ook, waren 'over the top'.. het verhaal was zo flinterdun (als er al een verhaal was) en hoewel de eerste helft van de film nog wel boeiend was, was dit helemaal niet meer het geval tijdens de tweede helft.. en wat de soundtrack betreft, verwacht geen muziek à la '300' want dit krijg je helemaal niet te horen :Z

enorm spijtig, want ik had er meer van verwacht :(

btw, ik ben deze film niet in 3D gaan zien, dus hierover kan ik niets kwijt.

Decepticon

Avatar

Ereptile "Jammer om dit zo te lezen :( Ik ga er morgen heen, en ik kan alleen maar de 3D versie zien (Ik snap niet waarom Pathe!). Desondanks ben en blijf ik entausiast erover Smiley face Als ik hem heb gezien schrijf ik er wel een comment over ;) Ik ben namelijk dol op dit soort films :P Ik snap alleen inderdaad niet waarom deze naar 3D moest (eigenlijk wel: GELD :X) Maar: Mythologische wezens, zwaardgevechten en (wat ik vind) goeie acteus :P Ik hoef er geen strik omheen maar ik wil het wel :D Bring it on!"
De Utopolis-groep draait hem zelfs niet eens in 3D, alleen 2D, gelukkig!!! :-S
Ik ga er zaterdag heen, heb er lekker ook zin aan :E, want ik ga geen recensie lezen, vooral niet als ik 2 sterren zie staan.

seppe

Avatar

Als je de trailer ziet dan weet je toch gewoon dat het een boutfilm is, kijk alleen al naar liam neesson, snap niet waarom iedereen hier zulke hoge verwachtingen van had...

Steve-O

Avatar

Ik verwacht anders geen indrukwekkende/overweldigende/spectaculaire en originele film (het blijft een remakeO+). Ik ga er morgen heen, wel de 3D, en dan kan ik er écht over oordelen. Los van het verhaal/special effects (in die clip zie je echt wel dat Medusa niet het meeste geld heeft gekregen:'() lijkt me dit toch wel een leuke film. Gewoon puur voor het vermaakSmiley face.
Daar kan ik wel mee leven hoor:9

Chrischzz

Avatar

Ok.. dus de remake is niet goed..
Het orgineel vond ik overigens ook niet echt geweldig..

marcjeb

Avatar

Had hier zowizo niet veel van verwacht..

Ik hoor trouwens ook vaak reclame over deze film op de radio...
Een beetje genept van 300( hoe ze praten en schreeuwen ) die radio reclame.

Verder verwacht ik hier gewoon een simpele aktie film van.

Ben nieuwschierig genoeg om dit in de bios te kijken.

PKP

Avatar

De recensie is vrij matig, dus dan ga ik de film vast enorm waarderen. Mijn smaak is gewoon apart denk ik. :D

Anyway, ik ga 'm zondag in 3D te Cinemec Ede zien.

Joelie

Avatar

Las het al in de Metro, maar nu ook hier in de recensie gesproken wordt over een slechte film twijfel ik heel erg om nog te gaan. Ik had zowiezo al mijn twijfels over het achteraf toevoegen van 3D, kan nooit goed zijn dacht ik al. En nu is dus duidelijk dat dit alleen maar is gedaan om meer geld van de bezoekers te vangen. Ga waarschijnlijk maar een andere film bekijken in de bios.

odracir

Avatar

Achteraf een film 3D maken is volgens mij nooit een goede keuze. De reden dat ze dit gedaan hebben had te maken met Avatar. Als je vooraf bepaald dat de film in 3D gemaakt moet worden, kan je daar rekening mee houden. Dan kan 3D volledig ingezet en overtuigend gebruikt worden.

RAVEN[NL]

Avatar

Grote verwachtingen? Zijn er dan mensen die de trailer gemist hebben?

McMurphy

Avatar

Hmm precies wat ik er al van verwacht had, geen biosbezoek waard! Gelukkig volgende week Kick-Ass waar ik wel veel van verwacht en waar de verwachtingen, gezien de recensies uit de VS, wel ingelost worden T+)

Ereptile

Avatar

Ik heb de film net gezien (in 3D) :P Ben het niet echt eens met de recensie :D Maar ik heb ook een redelijk andere smaak dan andere :P


Mijn mening:
Ik vond de film zelf heel leuk, gave effecten (intro was moooi), het verhaal was te volgen (af en toe een beetje cliche maar dat is makkelijk te vergeven). De acteurs speelde het naar mijn idee gewoon uitstekend. De muziek was heel mooi (bleef bij de credits gewoon zitten voor de muziek). De monsters zien er inderdaad geweldig uit, en zelfs Medusa vind ik er goed uit zien :P

Enigste wat me wel inderdaad stoorde was het dialoog op sommige stukken en sommige scenes zijn sneller afgelopen dan verwacht.
Waarom de film in 3D moest, geen idee. Je merkt er bar weinig van. (Op een gegeven moment kon je je bril gewoon afdoen en je keek naar de 2D versie met vage ondertiteling :P)

Fans van Griekse mythe (of wie heel veel God of War heeft gespeeld) zullen bekend zijn met de namen die voorbij komen, maar wat mij opviel is dat heel veel namen in de credits stonden (bijv. Ares, Athena, Hera etc.) maar die zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden in de film zelf. Maar een onderwereld figuur maakte een cameo en die had ik niet snel verwacht :P

Al met al vind ik het een goeie film waar meer mensen naar zouden moeten kijken. Vergelijk het niet met Avatar of Alice in Wonderland. Het is een leuke film die ,met een grote bak popcorn en een cola naast je, geweldig weg te kijken is Smiley face

Mijn score: 4/5 ;)!

ntt

Avatar

Ereptile "

Maar een onderwereld figuur maakte een cameo en die had ik niet snel verwacht :P
"


Nu heb je me toch nieuwschierig gemaakt naar die cameo. :?
Als ik het niet zo druk had was ik hem al gaan kijken,
Maar ben bang dat ik deze moet laten schieten.
Ga al naar Iron man 2 en Robin Hood. En dat met mijn agenda.... O+

Ereptile

Avatar

ntt "Nu heb je me toch nieuwschierig gemaakt naar die cameo. :?"


Misschien moet ik het geen cameo noemen O+ Het is een character die een onverwachtse maar logische verschijning maakt ;) Geen acteur O+ Maar ik kijk anders ook wel uit naar Iron Man 2 :D Clash of the Titans is een goeie film (veel beter dan wat de recensie zegt, mijn mening) maar Iron Man 2 word 1 van DE films van 2010 ;)

Prudh

Avatar

Een film die enkel gewaardeerd zal worden door mensen die geen eisen stellen aan het medium film. Je reinste bagger dus. Lekker in 2D kijken, als je er toch al geld aan wil verspillen. De recensie klopt.

Decepticon

Avatar

ntt "Maar ben bang dat ik deze moet laten schieten.
Ga al naar Iron man 2 en Robin Hood. En dat met mijn agenda.... O+"
Agenda?:N Of ben je goedkeuring nodig van je partner? Of heb je zo'n grote famlie dat je vol met verjaardagen zit? :P
Een beetje liefhebber maakt tijd vrij, of vind altijd wel een dag, voor de films die hij/zij in de bios wil zien!
Wil je zeggen dat je niet 1 avondje vrij hebt voor Clash?

Dirk Diggler

Avatar

Whuhaha, net geweest naar de 2d versie, ik heb me wel vermaakt met de 15 man/ vrouw in de zaal, er werd iig veel (uit)gelachen, en en natuurlijk een daverend applaus aan het eind, hij was immers afgelopen. Bagger filmpje, special effects waren niet heel best, Worthington kan ik ook niet meer uitstaan, altijd dezelfde blik van de zogenaamd gekwelde man. Verhaal zat er niet in een gemiddeld action/ adventure game heeft meer inhoud, maar ik moet gewoon niet zeuren, ik wist waar ik naar toe ging, en zoals ik al eerder heb gezegd, ik heb me alsnog vermaakt.

HitBit2005

Avatar

Gezien in Cinemec Ede (3D)
Volgens mij klopt het wat de meeste al hebben geschreven. Deze hadden ze gewoon in 2D moeten laten. Het klopt niet kwa camera voering en de omzetting. Het is verder een simpel verhaallijntje. Acteurs doen hun best en kunnen niet meer met wat de film is.
Zonde dat ik geweest ben? Nee dat ook niet. Heb een leuke avond gehad met een fijne, hap slik weg film.

De voorfilmpjes in 3D zagen er wel heel goed uit. Shrek 4 en ook Ga'Hoole echt mooi in 3D.

Spider-fan

Avatar

Het is een film die 70 miljoen kostte om te maken, wat voor een Hollywood spektakel film als dit, niet zo heel veel is - ter vergelijking 'Prince of Persia' die later dit jaar uitkomt is 150 miljoen. En dat zie je er wel een beetje aan af.

Ik vond de film niet zozeer slecht als heel ongelijkmatig. De film begint sterk met een mooie intro, en ook Argos ziet er mooi uit en de manier waarop Hades verschijnt is indrukwekkend. Maar de manier zoals de Olympos eruitziet, met goden in van die glimmende 'armour' doet me denken aan jaren '80 films als 'Excalibur'.
De film voelt vaak aan als zo'n jaren '80 film met hedendaagse toegevoegde CGI. Heel, heel veel rookmachines, wat altijd goedkoop aandoet. De finale met de Kraken (is geen spoiler voor wie het verhaal kent, en wie kent dat niet) is dan wel weer spectaculair.

Maar de sfeer van Harryhausen's film heeft het ook weer niet. Zijn Medusa is klassiek, en daar kan geen CGI tegenop.
De film mist een soort hart. Plichtmatig worden alle verwachtte monsters en scènes afgewerkt, maar er is geen opbouw van spanning. Bijvoorbeeld de scène met de heksen of Medusa is een uitgelezen kans om spanning op te bouwen, maar die blijft onbenut. Nou waren Harryhausen's films ook vooral de moeite waard vanwege zijn Dynamation scheppingen en verder ook vrij clichématig en vlak, dus in die zin klopt het wel dat de film er zo uitgekomen is. Het hart in die films wáren de prachtige figuren die hij zo liefdevol tot leven bracht.

Al met al een gemiste kans. Een film remaken is één ding, maar zo remaken dat het weer aanvoelt als een film van nú iets heel anders.

ntt

Avatar

Decepticon "Agenda?:N Of ben je goedkeuring nodig van je partner? Of heb je zo'n grote famlie dat je vol met verjaardagen zit? :P
Een beetje liefhebber maakt tijd vrij, of vind altijd wel een dag, voor de films die hij/zij in de bios wil zien!
Wil je zeggen dat je niet 1 avondje vrij hebt voor Clash?"


Ik heb het erg druk op het moment ja :O Werk van 06:00 tot 16:00,
Kom thuis eet wat en ga weer aan het werk (ben mijn garage aan het bouwen helemaal alleen :| ) tot 21:30 als ik dan gedouched heb zeg ik mn vrouw en kleine goeie avond en ben ik ..... :Z
Daarom denk ik dat ik deze toch al onder de maat scorende film links laat liggen tot hij te huur is.
Maar ook aan dat harde werken komt straks een eind :+
En tussendoor maak ik dan natuurlijk wel vrij voor Iron man 2.Dat is voor mij een Must see Movie. Oja en Nightmare ga ik met mijn vrouw kijken die vind ik te eng alleen :E
Dan mag ik Robin Hood natuurlijk niet vergeten B-)
Ik hrb wat dat betreft gelukkig een hele makkelijke vrouw.

:B

jantje123

Avatar

Ik vond het een erg leuke film, enige wat mij stoorde was het 3D , de 3d brillen in de munt maken het beeld ook 2x zo donker , echt heel irritant, hebben andere bioscopen dat ook?

major malfunction

Avatar

Erg leuke popcornfilm. Goed verhaal, goed acteerwerk en prima cgi maar de montage is shit, sommige gedeeltes gingen veeeel te snel waardoor je steeds niet 'in de film' komt te zitten. Ze hadden hier 2 films van moeten maken en er meer diepgang in moeten brengen dan was hij echt okee geweest. Dat 3D gedoe had van mij ook niet gehoeven, voegde weinig toe aan de film, hij is in 2D gefilmd maar na het succes van Avatar nog snel even omgezet naar 3D. Ik geef hem een 7.

PKP

Avatar

jantje123 "ik vond het een erg leuke film, enige wat mij stoorde was het 3D , de 3d brillen in de munt maken het beeld ook 2x zo donker , echt heel irritant, hebben andere bioscopen dat ook?"

Yup. Daar had ik ook last van.
Kon vaak genoeg de bril afzetten, en dan was het beeld én lichter, maar het maakte ook nog eens weinig verschil voor het 3D effect. Dit was inderdaad een gevalletje 'Kom, iedereen doet 3D, laten we deze ook even 3D doen'. Zonde.

Verder vond ik het wel een aardige popcorn film. Maar meer ook niet. Teleurgesteld? Niet echt, zolang ik me heb kunnen vermaken.

timbo75

Avatar

Ben het wel eens dat dit niet in een 3D versie uitgebracht had moeten worden. Het voegt weinig extra's toe.
Tja, de film zelf. Het verhaal is natuurlijk mager en de teksten die soms gezegd worden kloppen niet qua tijd. Medusa wordt een bitch genoemd maar dat woord kenden ze vast niet in die periode. Toch heb ik me wel vermaakt. Het oogt wel mooi en ziet er verder wel strak uit. Het is het zeker wel waard om deze film op het grote scherm te bekijken maar dan bij voorkeur niet in een 3D versie. Kost alleen maar extra geld.

11qqaazz

Avatar

Well.... niet de beste film die ik ooit gezien heb. Maar...de film was veel beter dan ik verwacht had.
Ik was bang voor een film zoals de Mumi of zo...
Voor een actie film zonder diepgang is 2 steren toch wel weinig 2,5 of 3 is meer passend.
Dit vanwege de overdetop animatie, Vecht geografie en Caracter ontwerp.
Leuk voor een zaterdag. Maar toch ...Ze hadden er beter een God of War film van kunnen maken.

jaime91

Avatar

Ik moet eerlijk bekennen normaal ben ik niet zo een fan van dit soort films en ik had er in het begin ook best moeite mee om de film af te kijken. (Ik heb de normale versie gezien trouwens ;)) Ik heb me uiteindelijk toch door het begin heen weten te slaan en toen de film echt vaart begon te krijgen en de actie erin kwam begon ik hem eigenlijk steeds meer te waarderen want eerlijk is eerlijk de actie in deze film is gewoon top.Verder heb ik mij niet zo gestoord aan de dialogen en mij vooral laten meeslepen door het verhaal,de special effects,de muziek maar vooral de geweldige actie die erin zit.Dus na alles zo een beetje bij elkaar opgeteld te hebben krijgt de film van mij toch een 6 omdat ie mij toch tot het einde heeft weten te boeien en zoals ik al eerder gezegd heb is dat toch eenigzins knap aangezien dit soort films mij normaal niet zo weten vast te houden tot de aftiteling.

leidenaar

Avatar

Ereptile "Misschien moet ik het geen cameo noemen O+ Het is een character die een onverwachtse maar logische verschijning maakt ;) Geen acteur"


Wie dan?

Clash of the Titans

acties