Recensie

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

De nieuwste Harry Potter, een van de betere, is met zijn duistere sfeer en spanning geen kinderfilm meer.

door Kaj van Zoelen om 15:50 in RECENSIES
Harry Potter and the Half-Blood Prince poster
Regie: David Yates | Cast: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Michael Gambon (Dumbledore), Jim Broadbent (Horace Slughorn), Alan Rickman (Severus Snape) e.a. | Speelduur: 153 minuten | Jaar: 2009

Harry Potter is terug, in alweer zijn zesde film. Niet de voorlaatste, want de verfilming van het zevende (en laatste boek) van J.K. Rowling is opgesplitst in twee delen. Toch heeft ook dit deel al iets weg van een opbouw naar de langverwachte climax. Tegelijk staat de film stevig genoeg op eigen benen om op zichzelf bekeken te kunnen worden. David Yates, ook regisseur van de vorige film en de komende twee, maakte er een sfeervolle fantasyfilm met humor van, die meer om personages dan om actie draait. Qua duistere sfeer en spanningsopbouw is het een volwassen film geworden, en dat is logisch aangezien Potter en zijn fans ook zijn meegegroeid.

Vanaf de openingsscènes is dit nieuwe avontuur van Harry gedrenkt in grimmige grijstinten en hangt er een dreigende sfeer in de lucht, met dank aan cinematograaf Bruno Delbonnel (Amélie). Voldemort komt slechts voor in enkele flashbacks uit zijn jeugd, maar zijn schaduw hangt als het zwaard van Damocles boven het verhaal. Dumbledore vraagt Harry’s hulp in een zoektocht naar informatie over Voldemorts verleden, terwijl er een geheim plot wordt gesmeed door verraderlijke personen binnen Hogwarts. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben Harry, Hermione en Ron ook nog eens last van opspelende hormonen en gevoelens voor elkaar waar ze in eerste instantie maar moeilijk raad mee weten.

Het grauwe camerawerk ontdoet zelfs de traditionele kleuren van huize Gryffindor van hun vrolijkheid. De aankleding is even somber, wat prachtige plaatjes oplevert. Hoogtepunten zijn de herinneringen van Voldemort die Harry en Dumbledore bekijken en enkele scènes richting de climax met die twee, maar in feite ziet de hele film er donker uit. Ondanks een aantal geslaagde grappen zijn de sfeer en het onderwerp zelden luchtig. De dreiging van de boosaardigheden is permanent zichtbaar. Donkere wolken blijven overal hangen.

Het is slim hoe de schurken grotendeels uit beeld blijven en hun plannen tot aan het eind onbekend blijven. Natuurlijk is er wel aandacht voor de verraders binnen Hogwarts, maar hun bondgenoten slaan pas laat in de film toe. In Voldemorts afwezigheid voert de gestoorde Bellatrix Lestrange de troepen aan, een glansrol van Helena Bonham Carter die zich lekker uitleeft. De Harry Potter-films staan bekend om het grote aantal Britse sterren dat in bijrollen meedoet, en met de nieuwste film voegt nu ook veteraan Jim Broadbent - uitmuntend als de elitaire Horace Slughorn - zich toe aan de galerij.

Harry Potter and the Half-Blood Prince bevat nauwelijks echte actiescènes, ondanks de terugkeer van quidditch. De sport dient dan ook niet als spektakel maar als karakterontwikkeling van met name Ron en Hermione en als startpunt van hun romantische gevoelens. Het zijn de onderlinge relaties en de dreigende opbouw naar de echte climax in deel zeven en acht waar het om gaat in deze film. Het had echter allemaal wat strakker in elkaar kunnen zitten. De film gaat wat gebukt onder een aantal losse eindjes, maar ondanks de lengte van tweeënhalf uur en het niet zo hoge tempo verveelt de film geen moment. Gelukkig maar dat de fans die met de boeken en films opgroeiden inmiddels oud genoeg zijn, want de film is zo nu en dan behoorlijk spannend en valt nauwelijks meer een kinderfilm te noemen. Het is een van de betere uit de reeks, met een boeiend verhaal, ruime aandacht voor de ontplooiing van de personages, een fantastisch uiterlijk en een lekker duistere sfeer.

53 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

arjan-ufo

Avatar

Goede recensie, zo lees ik ze graag.
weinig tot geen spoilers maar wel info over de sfeer en het verhaal van de film.
Ik moet nog even een avond vrij plannen om te gaan, maar ik ga er zeker heen!

Surreon

Avatar

Heb de kaartjes al voor zaterdag!

Ben benieuwd 8-)

En idd een goede recentie... top!

RS90

Avatar

Kom net terug van de film, ik heb er maar 1 woord voor

WAUW!

Je wordt er gewoon ingesleurdT+):W

Lord Voldemort

Avatar

Verdorie, ik heb niemand om mee naar de bios te gaan en alleen zie ik niet zitten. :(
Ah well, ik vermaak me wel met Deathly Hallows voor de zoveelste keer uitlezen.

SunChaser

Avatar

+5 voor het gebruiken van de originele namen Smiley face

Thyplosion

Avatar

Nou is mijn nieuwgierigheid alleen maar toegenomen. Klink allemaal erg goed, is het acteerwerk van de kids er ook op vooruit gegaan? Vooral Watson kon mijn tenen in de laatste twee delen in een onnatuurlijke positie krommen.

tripleforce

Avatar

Ik vroeg me al af waarom het zo druk was in de bios gister (ik was naar transformers 2 geweest). Kennelijk al die voorpremieres van HP.

Ben wel benieuwd naar deze film al moet ik bekennen dat ik maar 3 van de 5 voorgaande heb gezien...iets met interesse dat gewijzigd is met de jaren...

Havoc

Avatar

Goede film, maar zeer slechte review. Te vluchtig, te snel beschreven. Over een film als dit moet meer beschreven worden. En ja, dat kan, zelfs zonder het verhaal en/of plot uit de doeken te doen.

MasterSax

Avatar

Het was wel een redelijk goeie film, maar ik moet zeggen dat ik het boek toch wel beter vond, dan heb ik het vooral over het einde, wat denk ik toch wel een redelijk belangrijk stuk is, weggelaten is. Maar ik heb me goed vermaakt tijdens de voorpremiere.

off-topic: J.K. Rowland??? Het is toch J.K. Rowling?

rock85

Avatar

Kom net terug van de film
en moet zeggen was niet wat ik er van had verwacht
heb alle andere films ook gezien en vond die wel goed
maar ik vond deze echt jammer
het begin was wel oke maar
het is echt een slap einde

tom45555

Avatar

Ik vind de harry potter films leuk, spannend, grapig en mooi. Ik ben net terug van harry potter 6. Ik had me erg verheugd op dit deel, vooral omdat ik het boek erg mooi vond. De film begint direct met actie en spanning. Ook zit er voldoende humor in. Maar toch is het niet wat ik er van verwacht had. In het boek zit nog meer spanning en met name het einde is mooi in het boek maar dat valt in de film wel tegen. Ik hou wel van wat meer actie maar dat zit niet voldoende in dit deel vind ik. Zoals al eerder werd gezegd: een slap einde. Toch verheug ik me weer op deel 7 en 8. Het boek is prachtig en ik kan me niet voorstellen dat er niet voldoende actie in deze delen gaat zitten.

Grrtzz

Yanggie

Avatar

Wat een draak van een film. Verschrikkelijk slecht.
Ik kwam de zaal uit en enige gevoel dat bij mij op kwam was; wat had ik nou hemelsnaam de afgelopen 1,5 uur naar gekeken. Het ging nergens over.

Het verhaal is nooit opgang gekomen. Het blijft heel de tijd in een langzame tempo doordraven en plots kwam de aftiteling.
Half-Blood Prince? Ja je weet wie het is, maar daar houdt het ook mee op. Waarom toch niet iets meer op in gegaan. De freaking film heet zo!
Er zijn nog een paar van dat soort dingen niet goed uitgelicht, terwijl 3 kwartier aan jeugdhormonen besteden kan wel.
Die puberliefdes voor elkaar was en is toch echt al wel heel duidelijk.

Ik heb het boek niet gelezen, maar ik verwacht toch wel van een filmmaatschappij dat het verhaal kunnen duidelijk maken door middel van zo'n film, maar dat is kennelijk te veel gevraagd. Mij idee is dat als je het boek niet hebt gelezen je kansloos bent voor deze film en dat is echt enorm slordig en dat kan je Warner op aan rekenen want ze hadden nooit hiermee akkoord moeten gaan.

Ik ben absoluut geen fan van Harry Potter. Het was zelfs zo erg dat ik ten tijden van de eerste 2 film echt een haat had ontwikkeld voor HP. Daar is de laatste 2 films (voor deze dus) toch echt wel verandering in gekomen. De karakters worden ouder, hun levens ingewikkelder, verhaal wordt spannender, enger, duisterder. Harry Potter werd steeds aangenamer om te volgen, maar daar heeft HBP abrupt een einde aangemaakt. Ik ben weer terug naar mijn mening en dat is dat Harry Potter een grote geldklopperij is. Zoveel mogelijk geld verdienen door slecht werk af te leveren, want ze komen toch wel.

lippoldd

Avatar

In 1 woord .. SAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAIII !!!

Jezus wat een teleurstelling zeg! Mooi gefilmd, goed geacteerd, geweldige effecten maar er gebeurd geen f#*k! De eerste 5 minuten van de film pakken je en daarna sterft de film een lange lange lange lange pijnlijke saaie dood.

Ik ben niet bekend met de boeken, vindt de films idd wel leuk maar dit deel was echt een zware pil. Heb er nu spijt van dat ik maar 3u-tjes slaap heb gehad van8.

Mijn advies: rent the dvd of haal je voldoening uit de trailer ;)

RS90

Avatar

Ik ben absoluut geen fan van Harry Potter. Het was zelfs zo erg dat ik ten tijden van de eerste 2 film echt een haat had ontwikkeld voor HP


Ik ben niet bekend met de boeken, vindt de films idd wel leuk maar dit deel was echt een zware pil. Heb er nu spijt van dat ik maar 3u-tjes slaap heb gehad van8.

Vreemd dat de mensen die de film nix vonden, de boeken niet gelezen hebben, zegt voor mij genoeg:Y.

J3II3

Avatar

Ben ik nou één van de weinige die het wel een leuke film vond?
Oké, er zitten wat overbodige liefdes-scènes in. Maar daarin tegen zaten genoeg serieuze stukken in. Eén van de betere uit de Harry Potter-reeks en een prima opstap voor de laatste 2 delen.

Yanggie

Avatar

RS90 "Vreemd dat de mensen die de film nix vonden, de boeken niet gelezen hebben, zegt voor mij genoeg:Y."


Als je nou eens je Harry Potter bril eens af zet en goed had gelezen dan had je begrepen dat ik de vorige 2 films wel goed vond en er een stijgende lijn in zat. Zonder ook 1 boek te hebben gelezen. Dus niet alleen maar negativiteit. Alleen de laatste film.

Een boekverfilming lijkt mij toch een goeie mogelijkheid voor mensen die een boek niet heeft gelezen maar toch het verhaal wilt horen.
Maar ik heb dit soort reacties al verwacht. Mensen die zo diep in het Harry Potter wereldje zitten dat ze niet meer objectief kunnen zijn en alle negativiteit richting HP als een aanval op zichzelf zien. Erg sneu.

Mook

Avatar

Yanggie "Mensen die zo diep in het Harry Potter wereldje zitten dat ze niet meer objectief kunnen zijn en alle negativiteit richting HP als een aanval op zichzelf zien. Erg sneu."


Aan de andere kant heb je mensen die alle positieve recensies van de film als 'boekenfanaten' zien ipv mensen met een andere mening. Ook erg vervelend. Smiley face

Darthmar

Avatar

Yanggie "Wat een draak van een film. Verschrikkelijk slecht.
Ik kwam de zaal uit en enige gevoel dat bij mij op kwam was; wat had ik nou hemelsnaam de afgelopen 1,5 uur naar gekeken. Het ging nergens over. "


1.5 uur? te vroeg weg gegaan of te laat gekomen?

Yanggie

Avatar

Mook "Aan de andere kant heb je mensen die alle positieve recensies van de film als 'boekenfanaten' zien ipv mensen met een andere mening. Ook erg vervelend. Smiley face"


Ik heb het ook niet over recensenten, maar over een enkele mening van een user. Ik mag toch hopen dat recensenten een objectieven mening hebben over een bepaalde film, hoe enorme fan ze daar ook van zijn. Anders kan je beter een andere "beroep" kiezen.

Yanggie

Avatar

Darthmar "1.5 uur? te vroeg weg gegaan of te laat gekomen?"


Laatste 1,5 uur. Ik weet niet of het al had gezegd, maar het begin was zeker wel aardig. Het ging alleen nooit naar een hoger niveau en het verhaal bleef maar langzaam door sleuren.

Thyplosion

Avatar

Ik heb er erg van genoten. Soms vond ik de kids nog irritant, maar Rickman, Broadbent en vooral Gambon maakten dat ruimschoots goed. Ik vond Gambon erg sterk in deze film, hij stal iedere scen waarin hij was te zien. Het is inderdaad, vooral richting het einde wat anders dan het boek, maar ik vond het totaal niet storen, sterker nog, het werkte denk ik beter dan het einde van het boek. De speciale effecten waren trouwens ook fantastisch.

Havoc

Avatar

Yanggie "Wat een draak van een film. Verschrikkelijk slecht.
Ik kwam de zaal uit en enige gevoel dat bij mij op kwam was; wat had ik nou hemelsnaam de afgelopen 1,5 uur naar gekeken. Het ging nergens over.
"


Misschien had je de film uit moeten zitten? Na anderhalf uur kregen wij pas een pauze...

akketa

Avatar

Samen met deel 3 toch wel de beste uit de reeks. Eindelijk een meer karaktergedreven deel in de reeks. Omdat in het boek ook niet veel gebeurd kunnen ze eindelijk tijd in de karakters stoppen.

Onverwachts, zit er veel humor in de film die werkt. Ook de hele tijd die dreigende, onheilspellende sfeer. Gaf me een positief naar gevoel.
Ook het eerste deel dat lang aanvoeld, maar niet nergens stoort. En wat is elk shot een plaatje!

Emma Watson acteert gelukkig minder met haar wenkbrauwen en de chemie tussen de drie is nog beter en sterker. Jim Braodbent is uiteraard een geweldige toevoeging. Kijk nu al uit naar Bill Nighy.

Jammer, maar begrijpelijk dat het einde veranderd is gezien bijna hetzelfde ook in het volgende deel zit. Ik begrijp dat heel veel mensen het een schijtfilm vinden, omdat ze een avontuur verwacht zoals in de vorige delen.

RS90

Avatar

Yanggie "Als je nou eens je Harry Potter bril eens af zet"

Jammer voor je maar die heb ik niet, ik heb die boeken ook niet gelezen (nou 1 a 2 dan), maar ik ben er toch ook niet negatief over die films, je moet zelf ook een beetje fantasie hebben om deze films te waarderen.

20Septboy

Avatar

Ik ga niet zeggen dat ik de film slecht vond want dat was er verre van maar het verhaal had toch wel iets beter gemaakt kunnen worden. Dat je er liefde inzet kan ik ook wel begrijpen maar dat gevecht tussen harry en Sneep sloeg nergens op. En Op het einde was het zwak dat harry niet verlamd onder zijn mantel lag maar gewoon alles kon doen, maar sneep zegt dat hij stil moet zijn. Daarnaast waar zijn de vechtende Dobby en Knijster, en de klaagzang van de felix? Dan mis je toch een paar mooie stukjes! Daarnaast word het verhaal van tops vervangen door Loena Leeflang en hebben we niets gehoord van Bill en Fleur.

solango

Avatar

2 jaar wachten op deze film !! mijn spanning kon niet meer stuk ik heb het boek 3x gelezen en dan zit je in de bios en ziet en film waar gewoon 90% in mist.... te triest gewoon ik bedoel je hebt B films die zijn gewoon nog beter !

heb alle andere films meerdere malen gezien en die boeien mij nog steeds! maar dat ze van dit boek zo'n flop kunnen maken !! is toch niet normaal hoe kun je zo'n mooi verhaal zo gigantisch ver****en !!!

ik hoop echt dat de laatste 2 films echt 100x beter worden dan dit want dit sloeg gewoon nergens op !!!

daar heb je dan 2 jaar op lopen w88 !!

succes voor de genen die nog naar de film gaan maar heb geen hoge verwachtingen ..... het word namelijk een diepe teleurstelling....

Remco

Avatar

solango " ik hoop echt dat de laatste 2 films echt 100x beter worden dan dit want dit sloeg gewoon nergens op !!!"


Laatste twee films ?? er komt er toch nog maar 1 ???

solango

Avatar

Die word verdeeld in 2 films

DannyEsth

Avatar

Als Harry Potter film wik en weeg ik op 2 gedachtes. Het is een mooie film geworden maar niet zo mooi als gehoopt. De effecten, het acteerwerk en de kleding, inrichting etc zijn allemaal mooi uitgewerkt. Maar toch miste ik iets in de film. Het heeft nog niet echt de realiteits sfeer te pakken. Het verhaal komt niet altijd ongeschonden uit de proppen. Van mij krijgt de film een 7, ik had er meer van gehoopt maar al met al is dit op zich wel een goede afsluiting voor deel 7.

Lizzey

Avatar

Ik waarschuw even, maar hier zitten heeeel veel spoilers in! Dus als je het niet wil weten, niet lezen!

Ben vanavond naar de film geweest en zit nog steeds met een raar gevoel in mijn maag. Prachtig gefilmd, mooie effecten, goed geacteerd(vooral 'Harry', 'Malfoy' en 'Dumbledore'. Maar Jezus wat een slechte verfilming van het verhaal. Ik ben een echte nerd, dus heb voor ik naar de film ben geweest uiteraard boek 6 en 7 nog een keer gelezen. Maar de scriptschrijver mag van mij door de plee. Echt ik sta versteld. Voor de pauze was nog wel goed, ook gewoon door de humor etc. Al wist ik bij god niet waarom Harry bij die metro was en met dat meisje, maargoed..
1. Ineens die aanval van Fenrir Vaalhaar en Bellatrix, waar kwam dat vandaan? Had de scriptschijver leuk verzonnen, maar totaaaal overbodig!
2. WTF deed Ginny mee naar de kamer van hoge nood. Harstikke leuk, die zoen maar Harry moet dat boek toch zelf verstoppen! Anders weet ie toch nooit die tiara te vinden als het erop aankomt?
3. het ALLERALLERALLER belachelijkst uit de film:
Harry komt terug met Dumbledore. Hij moet Sneep halen. Malfoy komt eraan, dus Harry verstopt zich. Affijn, gesprek tussen Malfoy en Dumbledore, andere dooddoeners komen eraan. Harry blijft staan en doet NIKS!! Dan staat Sneep ineens naast hem, gebaart dat hij stil moet zijn.. en Harry LUISTERT NAAR SNEEP! HUH?! Dumbledore heeft hem niet verlamd, hij is niet onder de onzichtbaarheidsmantel.. niks! Hij had zo kunnen ingrijpen! Hij deed het niet, maar het had gekund. En als je Harry ook maar een beetje door hebt, dan weet je dat hij zou ingrijpen als ie dat kon. Dat ie op zijn minst iemand zou verlammen. Maar nee, de scriptschrijver leek het wel een leuk idee om Harry gewoon te laten staan, toverstok ik zijn hand en toekijken. Jezus wat dom. Affijn, de dooddoeners zijn weg, perkamentus is dood.. En er is GEEN, ik herhaal GEEN gevecht in de school. Ze lopen gewoon vrolijk weg! Alleen Harry rent er achteraan, want hij bedenkt zich ineens dat dat toch niet zo aardig was van Sneep om Dumbledore te vermoorden.

Kort: mooie effecten, goed (oke geweldig) spel, goeie shit. maar een verkrachting van het verhaal.

p.s. mijn vader was in slaap gevallen, geen harry potter lezer maar die snapte er dus ook geen reet van.


POEH, het is eruit haha. Ik ga slapen

Humsel

Avatar

Ik vond het echt een super film!!!
Erg leuk dat er ook hele andere stukken in zitten dan in het boek zodat het toch verassend is wat er gebeurt...
Het enigste nadeel van de film vind ik dat de dooddoeners op het eind gewoon naar Perkamentus kunnen lopen zonder hindernissen..
Terwijl in het boek hier toch een aardig gevecht aan voor af gaat..
Maar misschien hebben ze er een reden voor maar daarvoor moeten we weer 1,5jaar wachten..

Sengaia

Avatar

Matige film! Art direction was prima (vooral dat effect met de uitwaaierende inkt als Harry in een herinnering duikt, wow), en Rickman en Broadbent waren super. Gambon als Dumbledore vond ik voor het eerst echt te pruimen.

Maar het script was niet goed. Overbodig rekken van tienerverliefdheden, bizarre entendres met een erotische lading waardoor ik soms in de lach schoot (he 'collects' special boys.. en die scene met Ginny die bukt en Harry's schoenveter gaat strikken!). Verder wordt er niks gedaan met de Death Eaters, die een beetje rond rennen maar geen echte dreiging toevoegen. Jammer, want Bonham Carter was geweldig als geflipte Bellatrix. Sommige scenes lijken lukraak ingeplakt (het eiland, de herinneringen) en het eind was ronduit teleurstellend. Hagrid heeft helaas ook vrij weinig te doen, laat staan tientallen andere leuke personages.

Ik kan me voorstellen dat als je het boek niet gelezen hebt je er weinig van snapt: plotseling duikt bijvoorbeeld Tonks op, die daarna niet meer te zien is. En zo kun je doorgaan. Het lijkt erop dat de makers gokken dat de fans de boel wel inkleuren met hun herinneringen. Jammer!

Bren18

Avatar

------SPOILER ALARM -------

Lizzey "Ik waarschuw even, maar hier zitten heeeel veel spoilers in! Dus als je het niet wil weten, niet lezen!

Ben vanavond naar de film geweest en zit nog steeds met een raar gevoel in mijn maag. Prachtig gefilmd, mooie effecten, goed geacteerd(vooral 'Harry', 'Malfoy' en 'Dumbledore'. Maar Jezus wat een slechte verfilming van het verhaal. Ik ben een echte nerd, dus heb voor ik naar de film ben geweest uiteraard boek 6 en 7 nog een keer gelezen. Maar de scriptschrijver mag van mij door de plee. Echt ik sta versteld. Voor de pauze was nog wel goed, ook gewoon door de humor etc. Al wist ik bij god niet waarom Harry bij die metro was en met dat meisje, maargoed..
1. Ineens die aanval van Fenrir Vaalhaar en Bellatrix, waar kwam dat vandaan? Had de scriptschijver leuk verzonnen, maar totaaaal overbodig!
2. WTF deed Ginny mee naar de kamer van hoge nood. Harstikke leuk, die zoen maar Harry moet dat boek toch zelf verstoppen! Anders weet ie toch nooit die tiara te vinden als het erop aankomt?
3. het ALLERALLERALLER belachelijkst uit de film:
Harry komt terug met Dumbledore. Hij moet Sneep halen. Malfoy komt eraan, dus Harry verstopt zich. Affijn, gesprek tussen Malfoy en Dumbledore, andere dooddoeners komen eraan. Harry blijft staan en doet NIKS!! Dan staat Sneep ineens naast hem, gebaart dat hij stil moet zijn.. en Harry LUISTERT NAAR SNEEP! HUH?! Dumbledore heeft hem niet verlamd, hij is niet onder de onzichtbaarheidsmantel.. niks! Hij had zo kunnen ingrijpen! Hij deed het niet, maar het had gekund. En als je Harry ook maar een beetje door hebt, dan weet je dat hij zou ingrijpen als ie dat kon. Dat ie op zijn minst iemand zou verlammen. Maar nee, de scriptschrijver leek het wel een leuk idee om Harry gewoon te laten staan, toverstok ik zijn hand en toekijken. Jezus wat dom. Affijn, de dooddoeners zijn weg, perkamentus is dood.. En er is GEEN, ik herhaal GEEN gevecht in de school. Ze lopen gewoon vrolijk weg! Alleen Harry rent er achteraan, want hij bedenkt zich ineens dat dat toch niet zo aardig was van Sneep om Dumbledore te vermoorden."


Ik ben gisteravond naar de film geweest en baalde ook heel erg van de film, het begin vond ik wel goed maar toen ik zag dat Harry het hele flesje felix fortunatis opdronk voor die herinnering van slakhoorn wist ik dat het hele gevecht aan het eind eruit geknipt moest worden. Want het was de bedoeling dat hij voordat hij naar de grot ging de rest zou waarschuwen en dat zij allemaal een slokje geluk mochten drinken zodat ze niet dood zouden gaan tijdens het gevecht. Nu leek het net of het er alleen maar om ging dat Dumbledore dood moest en dat was het, nou daarvoor waren die andere dooddoeners toch niet nodig ???!! Het eind was voor mij het belangrijkste stukje uit de film omdat daarin Sneep werd ontmaskerd als de Half-blood prince, en het was idd vaag toen Sneep zijn vinger op zn lippen deed Harry niets deed, kom op hij vertrouwd Sneep al 6 jaar niet, en op dat belangrijke moment opeens wel? Erg zwak.. Als het echt om de personages ging in deze film dat je met ze mee zou leven etc. Dan weet iedereen dat Harry dit nooit had toegelaten. Ook leek het in deze film of Tonks en Lupon al een stel waren terwijl dit zich pas ontwikkeld in film 7 voor zover ik me kan herinneren. De scriptschrijfers hadden dus veel beter het boek voor het stukje op de astromonietoren kunnen volgen. Ook werd het voor veel mensen die het boek niet hebben gelezen ook niet echt duidelijk dat de weerwolf Venir Vaalhaar echt een weerwolf was. Dat vond ik ook erg zwak.. Als ze gewoon die liefdesscenes wat minder hadden gedaan konden ze de belangrijke zaken tenminste gewoon behandelen. Want zeg nou zelf die liefdesscenes sloegen ook nergens op. Die zoen tussen Harry en Ginny was leuk maar of je die professioneel kan noemen, ik vond het echt een slechte zoen.

Ik ga dus weer lekker het boek lezen, daar zit tenminste een duidelijke verhaallijn in en veel detail en toch leest het snel.

Darthmar

Avatar

Er was van te voren al aangekondigd dat er geen eind gevecht zou plaats vinden in Hogwarts omdat er ook 1 zit in deel 7. De filmmakers waren bang dan in herhaling te vallen dus kozen ze een andere scene ipv het gevecht met instemming van Rowling.

En als je spoilers wilt vertellen gebruik dan spoiler-tags om ze te verbergen.

DenErik

Avatar

Is de HP film dan echt ZO zwak? :o
Want ik ben echt niet van plan om de hele tijd naar de romantische releatie te kijken van een paar pubers ... :Z
Dit komt natuurlijk ook in het boek voor hé, maar het wordt tenminste afgewisseld met de nodige actie en fragmenten uit Voldemorts verleden!Smiley face
Jullie zeggen ook dat het einde een vierkante flop is.

Zouden jullie mij aub kunne zegge of de film nu echt door de mand valt of niet?

kipkorn

Avatar

Jullie moeten niet zeuren ik ga vanmiddag naar de film en
ik durf te wedden dat hij gewoon heel goed is.
Net zoals de andere delen.

solango

Avatar

Laat ons je reactie maar horen na de film Smiley face

Darthmar

Avatar

Ik vond hem goed. natuurlijk volgen ze niet het hele boek. Het enigste nadeel is dat het een tussendeel is. Ik kan niet wachten op deel 7.1 en 7.2.

coolcredit

Avatar

De film is kort te beschrijven:

aardig maar langzaam, en alle belangrijke scene's veels te kort ten opzichte van de minder, lees romantische *kuch*, scenes.

Bedoel, waarom zo lang over zoenen praten en zo kort over Voldemort en bijvoorbeeld de grot scene. In het boek heeft het verleden van Voldemort en de half-bloed prins veel meer impact. Oftewel, het zag er goed verzorgd uit maar het was weer typisch David Yates...net als deel 5...SAAAIII!!!

Breug

Avatar

Deel 1 vond ik nog tenenkrommend. Echt een kinderfilm die mij geen moment kon boeien. Hierna werden de delen steeds beter en ik moet zeggen dat dit voor mij het beste deel was. Als ze deze lijn kunnen doortrekken dan worden de laatste 2 delen zeer veel belovend.

zven

Avatar

Ik ga er morgen naar gaan kijken en ik heb ondertussen wel al geleerd nooit TE veel van de films te verwachten.
Versta me niet verkeerd, ik heb alle boeken gelezen en ben een(toch wel beetje verslaafde) Harry-Potter fan, maar een verfilming van zo'n immens populair verhaal is heel erg moeilijk!
Zeker als er zoveel van verwacht wordt.

Maar ik kijk zeker uit naar morgen voor mijn Harry Potter kick Smiley face

zven

Avatar

Ok ik heb hem dus gisteren gezien en ik vond hem prachtig !!!
pro:
-voldoende humor aanwezig (die nog grappig was ook :p)
-geweldig camerawerk en overgangen van scenes
-prachtige visual effects! zat zeker goed in deze film!
-goede weergeving van het verhaal

contra:
-er is weer goed met de schaar gewerkt zo te zien Smiley face
zoveel weggeknipt uit het boek...
-sommige zaken klopten idd niet met het boek

En voor degene die zeggen dat er te weinig actie inzat na een half uur ofzo...ze hebben ergens wel gelijk, er mocht meer actie in gezeten hebben maarja, aan de andere kant is dit nu eenmaal het verhaal hé.
Ze kunnen toch geen actiescenes zelf verzinnen als die niet in het boek staan.
Maar de vechtscènes, de grotscène,... mochten idd wel veel uitgebreider zijn.
Maar ik blijf het een geweldige film vinden !!! Een must voor de echte Potter-fan!

MovieInsider

Avatar

Na het tegenvallende Order of the Phoenix (kwam erg ongeinspireerd op me over) moet ik na het zien van Half Blood Prince concluderen dat ik mij vergiste in de 'nieuwe' regisseur David Yates. Dit is het beste deel uit de reeks. De look is prachtig, de combinatie tussen humor en suspense geslaagd en de bewerking van het boek (ondanks wat veel anderen hier beweren) ronduit knap. Zou deze matige filmserie met nog twee delen te gaan toch nog met een echte voltreffer kunnen eindigen? Nu pas kijk ik ECHT uit naar de volgende Potter.

Luister eens naar onze podcast-discussie over de film op:

www.movieinsider.nl

swex

Avatar

Film is good qua looks en muziek enz maar ik mis toch hele belangrijke dingen die in boek wel voorkomen dingen die echt belangrijk zijn voor de laatste delen :(
De scene in de metro met die meid... totaal overbodig.

het missen van het gevect op het einde van DDA erg erg jammer, en geen begraqvenis van Dumbledore wat in boek zo indrukwekkend en prachtig isstaan ze in de film met paar stokjes omhoog.


Voor een film van 2,5 uur had ik toch wel meer verwacht dat ze het boek zouden aanhouden. ik hou me hart vast voor de laatste twee delen, want ik ken het boek zowat uit me hoofd en zie erg erg weinig wat ze weg kunnen laten.

bulma

Avatar

Ik ben gisteren geweest en gelukkig gratis. Ik zou het hartstikke zonde vinden om daar geld aan te hebben uitgegeven.
Die liefdesscenes hadden inderdaad veeeeeeeeeeeel korter gemogen, zodat de belangrijke dingen goed verteld konden worden.
Waar is de uitleg waarom Sneep de half blood prince is????, waar zijn de gevechten op hogwarts, waar is de uitleg van die mensen onder water bij die grot etc? Ik vind dit echt jammer hoor.
Ik ga ook het boek nog een keer lezen om deze teleurstelling te boven te komen. Dobby miste ik ook ontzettend.
En inderdaad die metro scene ????????????????????????
Ik weet dat de film gebasseerd is op het boek, maar kom op zeg! Overdrijven is ook een vak.
Nee ik vond het echt een teleurstelling. Jammer heel jammer. Ik hoop dat de volgende 2 films veel beter worden (weet niet of het slechter kan)
Dan pak ik nu mijn boek.

marcus24

Avatar

Ik heb de serie gelezen, en ik ben blij met deze film.

Mensen die een letterlijke literataire adaptie van het boek willen zijn gewoon onrealistisch. J.K. Rowling heeft een dikke vinger in de pap bij deze film (en de laatste twee). Ik ben er van overtuigd dat er voor elk ding wat ze hebben veranderd of weg gelaten een hele goede reden is, waarschijnlijk met oog op de volgende films. Rowling heeft persoonlijk het script goed gekeurd, en ik vertrouw er op dat ze precies weten wat ze doet. Ze staat er overigens om bekend dat ze erg beschermend is op haar franchise.

timbo75

Avatar

Ik heb het boek niet gelezen dus ik kan ook geen vergelijking maken en zeggen wat er wel of niet klopte. De film duurt 2,5 uur maar dat merk je eigenijk amper dus dat is een goed teken. Het verhaal werkt zich ergens naar toe zonder dat er een bepaalde spanning wordt opgebouwd. Je voelt dat er iets ergs gaat gebeuren maar wat precies? Dat is ook de vraag die ik me stelde na het zien van de film. Er gebeurt weinig en toch was het wel een goede film om te zien. Ik lees veel recensies dat er toch nogal wat ontbreekt in de filmversie. Misschien is het gewoon erg moeilijk om een dik boek in 2,5 uur te proppen. Hoop dat in de laatste twee films toch wat meer actie zal zitten.

muiske

Avatar

Lizzey "Ik waarschuw even, maar hier zitten heeeel veel spoilers in! Dus als je het niet wil weten, niet lezen!

Ben vanavond naar de film geweest en zit nog steeds met een raar gevoel in mijn maag. Prachtig gefilmd, mooie effecten, goed geacteerd(vooral 'Harry', 'Malfoy' en 'Dumbledore'. Maar Jezus wat een slechte verfilming van het verhaal. Ik ben een echte nerd, dus heb voor ik naar de film ben geweest uiteraard boek 6 en 7 nog een keer gelezen. Maar de scriptschrijver mag van mij door de plee. Echt ik sta versteld. Voor de pauze was nog wel goed, ook gewoon door de humor etc. Al wist ik bij god niet waarom Harry bij die metro was en met dat meisje, maargoed..
1. Ineens die aanval van Fenrir Vaalhaar en Bellatrix, waar kwam dat vandaan? Had de scriptschijver leuk verzonnen, maar totaaaal overbodig!
2. WTF deed Ginny mee naar de kamer van hoge nood. Harstikke leuk, die zoen maar Harry moet dat boek toch zelf verstoppen! Anders weet ie toch nooit die tiara te vinden als het erop aankomt?
3. het ALLERALLERALLER belachelijkst uit de film:
Harry komt terug met Dumbledore. Hij moet Sneep halen. Malfoy komt eraan, dus Harry verstopt zich. Affijn, gesprek tussen Malfoy en Dumbledore, andere dooddoeners komen eraan. Harry blijft staan en doet NIKS!! Dan staat Sneep ineens naast hem, gebaart dat hij stil moet zijn.. en Harry LUISTERT NAAR SNEEP! HUH?! Dumbledore heeft hem niet verlamd, hij is niet onder de onzichtbaarheidsmantel.. niks! Hij had zo kunnen ingrijpen! Hij deed het niet, maar het had gekund. En als je Harry ook maar een beetje door hebt, dan weet je dat hij zou ingrijpen als ie dat kon. Dat ie op zijn minst iemand zou verlammen. Maar nee, de scriptschrijver leek het wel een leuk idee om Harry gewoon te laten staan, toverstok ik zijn hand en toekijken. Jezus wat dom. Affijn, de dooddoeners zijn weg, perkamentus is dood.. En er is GEEN, ik herhaal GEEN gevecht in de school. Ze lopen gewoon vrolijk weg! Alleen Harry rent er achteraan, want hij bedenkt zich ineens dat dat toch niet zo aardig was van Sneep om Dumbledore te vermoorden.

Kort: mooie effecten, goed (oke geweldig) spel, goeie shit. maar een verkrachting van het verhaal.

p.s. mijn vader was in slaap gevallen, geen harry potter lezer maar die snapte er dus ook geen reet van.


POEH, het is eruit haha. Ik ga slapen"


Ik vond de film echt fantastisch! Elk belangrijk deel zat in de film, de onbelangrijke verhaallijnen die leuk zijn in het boek maar niet voor de film hebben ze eruit gehald, behalve de liefdesscene's.. Maar die zijn nodig om de film wat luchtiger te maken.

En dan ff een reactie op het relaas van Lizzey:
Warning spoilers!

1. Dit stuk zat officieel in het boek maar is er door Rowling uitgehaald omdat het boek te lang werd. De scene is door Rowling zelf in ere hersteld door het in de film te zetten.
2. Als Ginny niet mee was geweest moesten ze een extra zwerkbalwedstrijd in de film zetten om de originele zoenscene erin te zetten, zo is het beter, en Harry vind die Tiara best wel ;)
3. Het is onmogelijk om de scene te doen met Harry onder de onzichtbaarheidsmantel en bevroren... Dan zie je de gehele scene geen harry en dus ook geen reactie van Harry. Harry deed niets in deze scene omdat hij dat dumbledore beloofd had en hij weet ook wel dat hij dan zelf ook dood is. Harry vind Sneep een eikel, maar tot dan vertrouwd hij hem nog redelijk. hij gaat er dus vanuit dat Sneep bij de orde zit en dumbledore komt helpen. En het gevecht in de school.. so what, die krijgen we in deel 7 genoeg.

eisbaer

Avatar

Lizzey "Ben vanavond naar de film geweest en zit nog steeds met een raar gevoel in mijn maag. Prachtig gefilmd, mooie effecten, goed geacteerd(vooral 'Harry', 'Malfoy' en 'Dumbledore'. Maar Jezus wat een slechte verfilming van het verhaal."


Volledig mee eens. De vorige films vond ik redelijk goed tot uitstekend, maar deze... Na de film had ik het gevoel, "Waar is de andere helft van het verhaal gebleven". Het leek wel een soort highschool klucht met zelfverzonnen grappen die in het boek niet voorkomen en afbreuk doen aan het verhaal. Karakters die overdreven reageren en uitspraken doen die niet in lijn zijn met de vorige delen en al helemaal niet met het boek. Ginny die bukt om de veter van HP vast te maken in een suggestieve positie. Weer een zelfverzonnen draai die niets toevoegt aan het verhaal. Ik vond het geen grimmige film maar een verpeste film die het gevoel geeft dat-ie tussendoor even in elkaar geflanst moest worden.
Direct na de film gezien hebben en er enorm teleurgesteld over te zijn ben ik maar eens op imdb gaan kijken om te zien of ik nou de enige ben die dat zo ervaren heeft. Eén blik en je weet genoeg...

LG DIRECTD

Avatar

Let op! Spoilers ! Voor diegene die de dood van perkamentus belachelijk vonden > het is gefilmd vanuit het standpunt van Harry Potter + Perkamentus vroeg zelf aan Sneep om hem te vermoorden! (kom je te weten in deel 8) .

ll103675

Avatar

Wat een ongelooflijk verschil zit er tussen het 1e deel en het 6e deel van de filmreeks! het eerste deel had (en dan overdrijf ik dus niet) een vervolg op een film van Pippi Langkous kunnen zijn, waarbij eigenlijk de hele film bestond uit grappige spreuken uithalen en andere kindergrapjes. Het 6e deel is echt een volwassen thriller geworden, met schrikeffecten en delen die echt impact hebben.

Deniro

Avatar

Gisteren, nog maar eens gezien. Voor mij is dit de allerslechtste verfilming van Harry Potter ooit. David Yates ging hier flink de mist in. Gelukkig is dat allemaal goede gemaakt met 7 Part 1. Ik vond deze film erg uitleggerig, maar niet informatief genoeg. Voor mensen die het boek net hebben gelezen lijkt me deze film echt waardeloos. Als je hem niet wilt kijken, hoef je hem niet te kijken, want het verhaal levert geen opbouw naar de grande finale op. Het te weten te komen wat de gruzielementen nou eigenlijk zijn en wat ze doen heeft te weinig aandacht gekregen, waardoor de kijker met 1 groot vraagteken achterblijft. De duisternis en spanningsopbouw kunnen dit plot niet redden. Vooral het laatste gevecht is hopeloos. Ieder zijn mening, maar ik vind het jammer dat de recensent voor deze film een goed woordje heeft.

Overigens wil ik laten weten dat 7 Part 1 dit grotendeels goed heeft gemaakt. Het lijkt net of David Yates op een rustige en geleidelijke manier zijn fout uit deel 6 heeft hersteld. Zo wordt de big final toch voor iedereen nog leuk

Harry Potter and the Half-Blood Prince

acties