Superbad
Recensie

Superbad (2007)

Superbad is supergrappig.

in Recensies
Leestijd: 2 min 51 sec
Regie: Greg Mottola | Cast: Jonah Hill (Seth), Michael Cera (Evan), Christopher Mintz-Plasse (Fogell), Seth Rogen (Officer Michaels) e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2007

De titel doet misschien vermoeden dat dit een revival van de blaxploitation betreft, maar niets is minder waar; Superbad is een grove komedie over enkele tieners die proberen seks te hebben voordat het laatste schooljaar voorbij is. Dat klinkt als de zoveelste kloon van het flauwe en geforceerde American Pie, maar dat is het zeker niet. Superbad is veel origineler en eerlijker, en daardoor (ondanks een paar zeer onwerkelijke gebeurtenissen) veel realistischer.

Superbad is de nieuwste film uit de stal die verantwoordelijk is voor een aantal van de succesvolste en leukste Amerikaanse komedies van de afgelopen jaren. Judd Appatow produceerde naast deze film ook o.a. Talladega Nights: The Story of Ricky Bobby en Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, en regisseerde en schreef zelf o.a. The 40 Year Old Virgin en de recente hit Knocked Up. De hoofdrolspeler daarvan, Seth Rogen, was al sinds zijn dertiende samen met een vriend bezig met het script voor Superbad, en dankzij Appatow is dat script eindelijk verfilmd, na meer dan tien jaar verfijning en herschrijven.

Rogen ziet er inmiddels wel te oud oud om de rol die hij die op hemzelf was gebaseerd te spelen, maar dat geeft niet. Nieuw talent Jonah Hill speelt de grofgebekte, gezette achttienjarige Seth met verve en veel gevoel voor timing. Zijn ideaal is om de mooie Jules op haar feest dronken te voeren zodat ze geen bezwaar tegen seks met hem zal hebben. Hij overtuigt zijn vriend Evan ervan dat dit dé manier is om het meisje waarop hij verliefd is in bed te krijgen. Of, zoals Seth het enthousiast verwoordt: “You know when you hear girls say ‘Ah man, I was so shit-faced last night, I shouldn't have fucked that guy?' We could be that mistake!”

Het probleem: de benodigde drank, die niet aan mensen van onder de 21 wordt verkocht. De oplossing: de even oude, maar er als hoogstens vijftien uitziende Fogell met zijn vervalste identiteitskaart waarop staat dat hij een 25-jarige orgaandonor uit Hawaï is genaamd McLovin. Jawel, zonder voornaam. Hun queeste voor alcohol mondt uit in de wildste, meest bizarre avond van hun leven, en in de leukste komedie van het jaar.

De grove dialogen en opmerkingen worden in een hoog tempo afgevuurd, door zowel Hill als Michael Cera, die in geen enkel opzicht voor hem onderdoet, al helemaal niet als het op harde grappen, sekshumor en de timing daarvan aankomt. De echte revelatie is de debuterende Christopher Mintz-Plasse die als nerd Fogell de show steelt met zijn vreemde avonturen, inclusief twee prettig gestoorde agenten (waarvan er een door Seth Rogen wordt gespeeld) die hem laten zien wat ze precies met de drank en drugs doen die ze van minderjarigen innemen.

Superbad zit vol spitsvondigheden en hilarische situaties, en is ondanks het grote gehalte grofheid alles behalve een cynische bedoening waarin de onhandige, door seks geobsedeerde jongens belachelijk worden gemaakt. De film heeft een hart, en maakt van mogelijke karikaturen echte mensen, wat de film een extra dimensie geeft. Niet dat er veel diepgang in zit, het is immers geen studie van de puberpsyche, maar het geeft Superbad wél eerlijkheid en realisme, twee zaken die in tienerkomedies vaak ver te zoeken zijn, waardoor deze film een veel sterkere film is dan bijna al zijn genregenoten. Maar het allerbelangrijkste: Superbad is supergrappig.