Recensie

The Backwoods (2006)

Een zeer aardige ode aan jaren ’70 thrillers die daarbij helaas wel iets teveel bezig is met imitatie van klassiekers.

door Kaj van Zoelen om 19:21 in RECENSIES
Bosque de sombras poster
Regie: Koldo Serra | Cast: Gary Oldman (Paul), Paddy Considine (Norman), Virginie Ledoyen (Lucy), Aitana Sánchez-Gijón (Isabel) e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2006

In de zomer van 1978 gaan Lucy en Norman samen met Isabel en Paul op vakantie in het moeilijk bereikbare, door bossen omgeven zomerhuisje van Paul in het Spaanse Baskenland. Daar ontdekken ze een lokaal pervers geheim dat de omwonende familie hen niet aan de buitenwereld wil bekend laten maken.

De spanning in deze thriller wordt vakkundig en langzaam opgebouwd, net zoals in de jaren ’70 thrillers en horrorfilms waar The Backwoods een ode aan. Een zeer spaarzame doch effectieve soundtrack verhoogt af en toe die spanning, maar verder komt deze puur van het intelligente script, waarin deze niet alleen afkomstig is van de premisse, maar ook van de soms moeizame verhoudingen tussen de hoofdpersonen. En niet afhankelijk van schrikmomenten waarbij het volume omhoog schiet.

Wel jammer is dat Koldo Serra zich zo overduidelijk heeft laten inspireren door Straw Dogs en Deliverance, dat een niet te overleven vergelijking met deze klassiekers onvermijdelijk is. Desondanks is het prettig om weer eens thriller te zien waarin sterke personages, acteerwerk en plot belangrijker zijn dan schokeffecten, en waarin Gary Oldman zoals bijna altijd fantastisch is.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Bosque de sombras

acties