Recensie

Hoodwinked (2005)

Een slecht verhaal, vervelende personages, geen humor, tenenkrommende liedjes en lelijke animatie.

door Kaj van Zoelen om 18:33 in RECENSIES
Hoodwinked! poster
Regie: Cory & Todd Edwards | Cast (stemmen): Ann Hathaway (Red), Glenn Close (Granny), James Belushi (The Woodsman), Patrick Warburton (The Wolf) e.a. | Speelduur: 80 minuten

Ik wilde na twee minuten eigenlijk al weglopen. Ik wilde na vijf minuten weglopen. Ik wilde na tien minuten weglopen. Ik wilde na een halfuur in slaap vallen, maar ik was bang dat ik nachtmerries over Hoodwinkedzou krijgen, en van mijn dromen blijven ze met hun vieze tengels af! Na drie kwartier overwoog ik opnieuw om weg te lopen. Na een uur deed ik weer pogingen om in slaap te vallen. Die nachtmerries konden toch nooit zo erg zijn als waar ik naar zat te kijken? Na tachtig minuten was de marteling over. Ik wilde gillend de zaal uitrennen, maar ik kon geen geluid produceren en mijn benen waren zo verkrampt dat er eventjes geen beweging in zat.

Hoodwinked is de zoveelste film die mee probeert te surfen op de computeranimatiegolf die Hollywood de laatste jaren overspoelt. Na het succes van Pixar en even later ook Dreamworks wilde iedereen een graantje meepikken van deze lucratieve hype. Al snel bleek dat de na-apers bij lange na niet in de buurt van de kwaliteit van hun voorgangers konden komen. Alleen Pixar slaagde erin om het niveau hoog te houden en constant leuke, originele en inventieve films te maken. Hoodwinked haalt met het op zijn kop zetten van een bekend sprookje misschien meer inspiratie uit Shrek, maar het is een understatement om te zeggen dat die film veel beter is. Zelfs het uiterst vervelende Madagascar is een meesterwerk vergeleken met Hoodwinked.

Het sprookje van Roodkapje is omgetoverd tot een politiemysterie waarin een kikker Roodkapje, haar oma, de wolf en de houthakker om de beurt ondervraagt. Een voor één doen ze hun verhaal, en elke keer worden er gaten uit het vorige relaas opgevuld. Roodkapje werkt als koerier voor haar oma’s koekjeswinkel, die bedreigd wordt door de mysterieuze receptensteler die het hele bos op stelten zet met zijn of haar misdaden. De wolf is een journalist die onderzoek naar deze dief doet. De houthakker blijkt geen houthakker te zijn en ook oma blijkt zich als iemand anders voor te doen.

De structuur waarin dit verhaal is gegoten, is weinig origineel. Dat geldt ook voor de saaie, ééndimensionale personages. De verrassend bedoelde onthullingen worden al tientallen minuten van te voren overduidelijk aangekondigd en zijn daardoor niet alleen voorspelbaar maar ook vervelend. Het verhaal wordt verder fantasieloos opgebouwd en afgewikkeld. Naast de strontvervelende personages en het oninteressante verhaal zijn er ook nog eens tenenkrommend slechte liedjes die stuk voor stuk het bloed onder de nagels vandaan halen. Tachtig minuten luisteren naar het schrapen van nagels langs schoolborden is draaglijker.

Daarbij komt ook nog eens het onverwachte gebrek aan humor en goede grappen. De meeste pogingen in die richting slaan de plank zover en zovaak mis dat die plank al snel wortel begint te schieten. Zo halverwege de film komt er heel af en toe nog wel eens een aardige opmerking voorbij, maar de stemming is in dat stadium al zover gedaald dat er zelfs geen glimlach geforceerd kan worden.

In een film die wél een origineel verhaal, boeiende personages en goede humor bevat, zou de povere animatie nog te vergeven zijn. Maar aangezien al die zaken ontbreken, valt het amateuristische, lelijke animatiewerk extra op. Het is alsof de klok meer dan tien jaar wordt teruggedraaid tot het tijdperk waarin de 3D-animatie nog in de kinderschoenen staat. Vooral de manier waarop de figuren in Hoodwinked bewegen is anno 2006 pijnlijk om te zien. Wordt er dan niks goed gedaan door de makers? Jawel, ze hebben het fatsoen hun marteling maar tachtig minuten te laten duren.

30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steadicam

Avatar

Een verrassende recensie. Afgaand op de trailer zou ik nog wel een redelijke film verwachten. Bovendien lees ik steeds dat de grappen zo goed verzonnen zijn. De animatiestijl is misschien niet zo verfijnd als die van Pixar, maar is dat nodig? De vertelstructuur onorigineel? Ik vind een animatie waarin de structuur van Kurosawa's Rashomon wordt overgenomen, best leuk bedacht. Ik was niet van plan deze te gaan kijken, maar door de lage waardering van Kaj ben ik toch nieuwsgierig hoe lang ik het in de bioscoop ga uithouden.

Morrigun99

Avatar

De animatie is inderdaad gewoon slecht (deze film had dan ook een schijntje van het budget van de grote Hollywood animatiefilms en tóch een bekende stemmencast). En veel grappen missen hun doel.

Maar het uitgangspunt is leuk (Rashomon style), sommige grappen zijn gewoon wél enorm geslaagd en de manier waarop veel 'volwassen' films worden geparodiëerd wijst op een serieuze houding tegenover het maken van deze animatie.

Het is geen film die je na een paar dagen nog bij zal blijven, maar hem slechter noemen dan Madagascar is gewoon té subjectief voor een recensent van filmtotaal. Ik dacht dat jullie met de belachelijk lyrische recensie van M:I 3 het dieptepunt al hadden bereikt. Valt me erg tegen.

zinkstar

Avatar

Eeeej! wat is er mis met MADAGASCAR?! :(
ik vond em goed, vooral de pinguins
daarbij nog veel beter dan THE WILD
en kwa humor ben ik veel meer een dreamworks fan dan pixar. Dus zeg alsjeblieft niet dat pixar de Enige is die zijn niveau heeft weten te behouden.
De humor uit SHREK 2 is nog steeds beter dan die van FINDING NEMO
hier dus officieel een hart onder de riem naar dreamworks animations toe T+) Na die gemene opmerkingen van Kaj :r
Meningen zijn er om gerespecteerd te worden maar toch Kaj: :X

Sauron

Avatar

Inderdaad! Madagascar heb ik al tig keer gezien en blijf hem geniaal vinden, terwijl na 1 keer Finding Nemo te hebben gezien was daar ook wel weer de grap van af.

The Wild hoef ik niet te zien want het klinkt al gewoon als een rip-off van Madagascar.

Anyway, deze film hoef ik dus echt niet te zien. Hadden ze het geld voor een bekende stemmencast niet beter in de animatie kunnen steken? Vind het weer een stukje domheid van de producers van de film,..

lordhumangus

Avatar

Is deze recensie geschreven door een infantiel van 3 jaar of zo. Waarom wordt weer alles in een hokje geflikkerd en vergeleken. Dit zijn mensen die met weinig geld een animatie film hebben gemaakt die echt wel de moeite waard is om te aanschouwen.
Alles wordt tegenwoordig als brandhout bestempeld omdat het geen MEGAPRODUKTIE is zoals de voorbeelden in de recensie en andere. Dit is appels met peren vergelijken vriendelijke vriend.:(

Razor

Avatar

lordhumangus "Is deze recensie geschreven door een infantiel van 3 jaar of zo. Waarom wordt weer alles in een hokje geflikkerd en vergeleken. Dit zijn mensen die met weinig geld een animatie film hebben gemaakt die echt wel de moeite waard is om te aanschouwen.
Alles wordt tegenwoordig als brandhout bestempeld omdat het geen MEGAPRODUKTIE is zoals de voorbeelden in de recensie en andere. Dit is appels met peren vergelijken vriendelijke vriend.:("
Heb je voor goede grappen en een goed verhaal een hoog budget nodig?

hermit elephant

Avatar

lordhumangus "Is deze recensie geschreven door een infantiel van 3 jaar of zo.("

Nee, maar deze reactie komt 'n eind in die buurt.

Breug

Avatar

De trailer leek veelbelovend maar de film was inderdaad niet om aan te zien. De liedjes waren heel erg slecht en de animatie was om te huilen. De grappen die in de trailer leuk leken, kwamen in de film helemaal niet uit de verf.

Megalomaniac

Avatar

lordhumangus "Is deze recensie geschreven door een infantiel van 3 jaar of zo. Waarom wordt weer alles in een hokje geflikkerd en vergeleken. Dit zijn mensen die met weinig geld een animatie film hebben gemaakt die echt wel de moeite waard is om te aanschouwen.
Alles wordt tegenwoordig als brandhout bestempeld omdat het geen MEGAPRODUKTIE is zoals de voorbeelden in de recensie en andere. Dit is appels met peren vergelijken vriendelijke vriend.:("
Zeikerd, wat je nu zegt slaat nergens op. Omdat ze een laag budget hadden moeten we de slechte animatie, de waardeloze grappen en het achterlijke verhaal maar vergeven? Dat slaat kant nog wal. Geef de film óf een groter budget óf maak dit gedrocht gewoon niet.

Breug

Avatar

De recensent van nu.nl is helemaal de weg kwijt. Hij heeft dit misbaksel 4 van de 5 sterren gegeven. En dan te denken dat ik vroeger nog waarde hechtte aan zijn recensies. Dat wordt voortaan alleen nog maar op filmtotaal kijken.

ruben

Avatar

Breug "De recensent van nu.nl is helemaal de weg kwijt. Hij heeft dit misbaksel 4 van de 5 sterren gegeven. En dan te denken dat ik vroeger nog waarde hechtte aan zijn recensies. Dat wordt voortaan alleen nog maar op filmtotaal kijken."
:Y

De recensies van Metro moet je trouwens ook mijden als de pest. Ongelooflijk slecht geschreven en altijd 1 of 2 punten hoger dan de Spits.

Evertdv

Avatar

Ik heb na het lezen deze recensie opeens heel erg veel zin om de film te zien. Smiley face
Vooral deze zinnen uit je recensie waren sterk:

kaj ""Ik wilde gillend de zaal uitrennen, maar ik kon geen geluid produceren en mijn benen waren zo verkrampt dat er eventjes geen beweging in zat."

"De meeste pogingen in die richting slaan de plank zover en zovaak mis dat die plank al snel wortel begint te schieten."

"Tachtig minuten luisteren naar het schrapen van nagels langs schoolborden is draaglijker."
"


prachtig geschreven recensie, als de film niet leuk is kan ik altijd nog terugdenken aan dit stukje proza! Super :D

Deweb

Avatar

Mja, de film zal ongetwijfeld slecht zijn, maar moest dat nu zo hard worden beschreven?
Begrijp best dat de film niet leuk is, maar je kunt ook overdrijven.

Ik heb de film nog niet gezien, maar het concept klinkt best aardig. Als hij in de rentall zal ik hem eens gaan bekijken.

Pres

Avatar

Kaj, tijdens het lezen van je recensie kan ik bijna horen hoe jij het doosje met tampons openmaakt...

Colonel_Kurz

Avatar

Pres "Kaj, tijdens het lezen van je recensie kan ik bijna horen hoe jij het doosje met tampons openmaakt..."
:?

Planethugo

Avatar

Heb de film tijd geleden al gezien en toen heb ik af en toe erg hard moeten lachen. Vond de humor van de wolf en de beer erg grappig. Sja als dit je humor niet is dan kan ik het wel begrijpen maar om nu te doen alsof dit een wanproduct is gaat me toch veel te ver. En net alsof Madagascar een wanproduct is :?

Rozeboom

Avatar

Belachelijke recensie! Deze film is absoluut niet slecht...zeker ik zou er geen kaartje voor betalen maar de recensent is hier volledig de weg kwijt. het verhaal is inderdaad dun maar de grappen zijn af en toe bijzonder geslaagd! Over humor kun je dicussieren wat je wil maar ik krijg de indruk dat deze beste schrijver niet vooraan stond toen dit uitgedeeld werd!

Een klein beetje objectiviteit is wel op zijn plaats, dit is gewoon een leuke film voor jong en oud. Zeker niet te vergelijken met Shrek maar om als low-budget film toch zo'n geestig verhaal neer te zetten is knap.

Rnej

Avatar

De animatiekwaliteit is laag ja

doet niet af aan de fun in de film

en ik vind de liedjes eigenlijk best goed Smiley face

en nja, de humor is wat plat, maar ik heb me helemaal doodgelachen om de stereotiep hyperactieve eekhoorn Smiley face

hermit elephant

Avatar

Rozeboom "Belachelijke recensie! Deze film is absoluut niet slecht...zeker ik zou er geen kaartje voor betalen maar de recensent is hier volledig de weg kwijt..."

Als jij geen geld voor een kaartje over hebt, hoe weet je dan dat deze film niet zo slecht is?

Silver

Avatar

Colonel_Kurz ":?"


Ik gok op Pride and Prejudice. Vanwege de ongesteldheid van sommige bezoeksters.....

grappig

Avatar

Welke dwaas heeft dat geschreven!!!!!!!!!

Goede droge humor van vooral: de kikker, de zingende steenbok.... kwam ik gegevenmoment niet meer bij...

Voor de rest ja de animatie is minder maar moet dan alijd alles op topvorm zijn....
Ik vond het heel orgineel, grappig, vernieuwend etc...

Rozeboom

Avatar

hermit elephant "Als jij geen geld voor een kaartje over hebt, hoe weet je dan dat deze film niet zo slecht is?"


Niet zo naief...Smiley face

Colonel_Kurz

Avatar

Silver "Ik gok op Pride and Prejudice. Vanwege de ongesteldheid van sommige bezoeksters....."
Maar wat heeft dat te maken met deze film?

lordhumangus

Avatar

Rozeboom "Belachelijke recensie! Deze film is absoluut niet slecht...zeker ik zou er geen kaartje voor betalen maar de recensent is hier volledig de weg kwijt. het verhaal is inderdaad dun maar de grappen zijn af en toe bijzonder geslaagd! Over humor kun je dicussieren wat je wil maar ik krijg de indruk dat deze beste schrijver niet vooraan stond toen dit uitgedeeld werd!

Een klein beetje objectiviteit is wel op zijn plaats, dit is gewoon een leuke film voor jong en oud. Zeker niet te vergelijken met Shrek maar om als low-budget film toch zo'n geestig verhaal neer te zetten is knap."Gelukkig is er iemand mee eens.

grappig

Avatar

Het lijkt wel of niemand dat ziet, eindelijk geen standaard hollywoodproduct..

Evertdv

Avatar

Gister eindelijk gezien! Ik had er van tevoren natuurlijk heel veel zin in (mede door deze prachtige recensie), maar toch web ik minder genoten dan gehoopt.

Om te beginnen met de dingen waar ik het niet met je eens ben: De verhaalstructuur is zeer origineel, misschien niet voor een film in het algemeen, maar zeker wel voor een versie van Roodkapje!
De grappen zijn over het algemeen best leuk en slaan ook zeker de plank niet mis, alleen het had allemaal wel wat meer gemogen. In dit soort films moeten grappen niet alleen leuk zijn, ze moeten elkaar ook razendsnel opvolgen, en dat doen ze hier niet.

Minpunten: Zoals je zei: binnen 10 minuten zijn alle ontknopingen wel ongeveer te voorspellen. Niet echt spannend dus...
Dan het grootste minpunt... inderdaad: de liedjes. Tenenkrommend! Ik verdenk de FBI er dan ook van meteen een kopie van de soundtrack op de kop te hebben getikt voor hun geheime martelwerkzaamheden tegen terreurverdachten, verschrikkelijk!

Afgezien van de liedjes dus niet heel erg veel minpunten, en ik zou hem zonder gezang dan ook 3 sterren geven. Dat zit er nu alleen niet in...
Om net als de recensent van FilmTotaal maar even de vergelijking te maken met andere recente animatiefilms:
Shrek 2: [rating 3.5]
Ice Age 2: [rating 2]
Woodwinked [rating 2.5]

JB

Avatar

ruben "De recensies van Metro moet je trouwens ook mijden als de pest. Ongelooflijk slecht geschreven en altijd 1 of 2 punten hoger dan de Spits."

Lees dan ook eens een keer een fatsoenlijke krant Ruben, of ben je te krenterig daar een paar schamele euro's voor neer te leggen?

master3d

Avatar

Ik ben het ook niet eens met de recensie en wel met Evertje. Om te beginnen reageer ik eigenlijk nooit op recensies, (meestal omdat ik ze gewoon te lang vind en ook omdat ik de film alsnog ga kijken ook al is de recensie slecht) maar deze keer wilde ik toch een uitzondering maken omdat ik zag dat hij zo'n beroert cijfer had geschreven.

Ik zou Hoodwinked graag willen vergelijken met Austin Powers, niet qua film techniek of iets maar gewoon aan de omstredenheid. Ik vind persoonlijk dat er in Hoodwinked erg veel goede grappen zitten en ik lag een paar keer echt dubbel. Het verhaal is bizar, en dus? De animaties zijn zeker niet hoogstaand en halen het ook niet aan zelfs Madagascar (want ook ik vind Madagascar een dieptepuntje voor Dreamworks, ook al ben ik van mening dat ze het zeker goed gaan maken met Flushed awaySmiley face)

Ik vind dat dit zo'n film is die je moet kijken met een paar vrienden waarmee je ook de dwaze humor van Austin Powers hebt begrepen en in het dagelijks leven quotes gebruikt van die film om je punt te maken (ik ben er zo een:P). Het is ook erg aanbevolen om goed Engels te kunnen aangezien de ondertiteling Hoodwinked geen eer aan doet. De film moet het hebben van zijn verhaal wat misschien wel nergens op slaat maar wel erg grappig is! Vooralsnog, mijn meningSmiley face

[rating 3]

MovieInsider

Avatar

Kom Kaj, die zingende bok met die verwisselbare hoorns was een giller.

Chielhier

Avatar

Tja je kunt er natuurlijk ook niets aan doen dat je ouders je de naam Kaj hebben meegegeven, maar om die frustratie nou bot te vieren door recenties van dit niveau te schrijven....

Tuurlijk zijn de animaties lang niet zo mooi als die van de grote jongens, maar wat maakt het uit.

Van mij hoeven niet alle films zwaar beladen te zijn met een moraal erin (disney!). Gewoon flauwe grappen, droge humor, vreemde verhaallijn en leuke karakters kan genoeg zijn voor een top film avond.

Ik heb in elk geval goed gelachen om de grappen en de fragmenten uit andere films! Ik kan niet wachten op de volgende film met hopenlijk nog een lager budget.

Hoodwinked!

acties