The Incredible Hulk
Recensie

The Incredible Hulk (2008)

De Hulk is terug en gaat voor de extra sprint.

in Recensies
Leestijd: 2 min 24 sec
Regie: Louis Leterrier | Cast: Edward Norton (Bruce Banner/Hulk), Liv Tyler (Betty Ross), Tim Roth (Emil Blonksy), William Hurt (Generaal Thaddeus Ross), Tim Blake Nelson (Samuel Sterns) | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2008

De Hulk is terug en gaat voor de extra sprint. Nadat alle psychologie van Ang Lees Hulk uit 2003 is geschrapt gaat regisseur Louis Leterrier met The Incredible Hulk over tot actie en lijkt daarmee dichter bij de oorsprong van het karakter en de doelgroep te komen. De Hulk is wereldwijd bekend en behoeft geen uitleg meer, dus de beuk erin? Yep, kom maar op met die tanks.

De eeuwig vluchtende Bruce Banner, alias de Hulk, is na een bloedstollende achtervolging via daken en steegjes van Rio de Janeiro toch aan het Amerikaanse leger weten te ontsnappen en komt liftend en ongeschoren aan in de States. Zijn vriendin en vroegere collega Dr. Betty Ross, de dochter van zijn rivaal generaal Thaddeus Ross, neemt hem mee naar haar huis en samen proberen ze een medicijn te ontwikkelen om hem te genezen.

Het probleem van de Marvel-superhelden is dat ze als held zijnde ontzettend voorspelbaar zijn. Ze hebben pakjes aan met hun initiaal op de borst of een leuk uitgewerkt thema en het is dan ook meer de vraag wat ze verder te melden hebben. De Hulk laat ons gelukkig in het ongewisse. In tegenstelling tot de geijkte superheld is hij onberekenbaar, onwetend en slachtoffer van de agressie om hem heen.

De hulkloze ontsnapping in Rio mag er wezen en echoot Jason Bourne-taferelen. Het laat zien dat de Hulk niet in zijn eentje is in deze film en dat ook het menselijke aspect telt. Helaas is de regisseur met andere dingen bezig. Na wat standaardontwikkelingen is het tijd voor het grote gevecht tussen mens en beest en dat is waar de film zijn climax behaalt. De knullige supersonische kanonnen van het Amerikaanse leger zijn een duidelijke verwijzing naar de comic en leveren fantastische visuele effecten op. Dit is waar we voor kwamen.

The Incredible Hulk moet in de laatste akte helaas een hoop incasseren en dat is zonde, zonde, zonde. De actie neemt toe en het onelinervirus steekt de kop op. Twee vechtende titanen. De dame in nood. Leterrier wist de spanning op te voeren, maar is aan het einde de draad kwijt en verveelt ons met overbodige actiescènes en drama.

Hulk wist de harten van de trouwe stripfans niet te veroveren en zorgde ervoor dat de geplande franchise dat jaar een halt werd toegeroepen. Dit jaar proberen de mensen van Marvel het nog een keer en weten er in ieder geval een financiële stijging uit te halen. Samen met de opbrengsten van Iron Man hoeven ze zich geen zorgen te maken over de vele vervolgprojecten die op ons liggen te wachten. Let aan het einde van de film goed op, want we komen er alvast wat over te weten. Handig.