Recensie

The Secret: Dare to Dream (2020)

Magie verpakt als filosofie, in een film die vooral een zelfhulpmethode moet verkopen.

door Ruud Vos om 23:58 in RECENSIES
The Secret: Dare to Dream poster
Regie: Andy Tennant | Scenario: Bekah Brunstetter, Andy Tennant en Rick Parks Cast: Katie Holmes (Miranda Wells), Josh Lucas (Bray Johnson), Jerry O'Connell (Tucker), Celia Weston (Bobby), Sarah Hoffmeister (Missy Wells), Aidan Pierce Brennan (Greg Wells), Chloe Lee (Bess Wells), Katrina Begin (Jennifer), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2020

"Toeval is Gods manier om anoniem te blijven", zegt mannelijke hoofdpersoon Bray. Volgens hem heeft Albert Einstein dat gezegd, en dus is het waar. Nou is het al betwistbaar of een natuurwetenschapper de grootste autoriteit is op het gebied van theologische vraagstukken. Maar belangrijker nog is dat - hoeveel memeplaatjes op sociale media dit citaat ook aan Einstein toeschrijven... - hij dit waarschijnlijk niet heeft gezegd. Dus óf deze zogenaamde wijsgeer moet betere plekken uitzoeken dan Facebook om zijn lessen vandaan te halen, óf de schrijvers van de film zijn te beroerd om uit te zoeken of ze het wel bij het goede eind hebben.

Het verhaal van The Secret: Dare to Dream: een mysterieuze vreemdeling verschijnt in de tuin van de familie Wells met een grote, bruine enveloppe. Het gezin is in financiële moeilijkheden sinds het plotselinge overlijden van de vader de huizes. Vooral moeder Miranda, die behalve het gezin ook het restaurant van haar langdurige flirt Tucker heeft te managen, heeft het zwaar. En dan dreigt ook een storm flinke schade aan te richten in het familiehuis. De genoemde vreemdeling is Bray, een man met een bijzondere filosofie. Voordat hij de inhoud van de enveloppe overhandigt, besluit hij eerst Miranda en haar kinderen te helpen. En hij zegt vooral niet waarom hij eigenlijk is gekomen.

The Secret: Dare to Dream deelt niet voor niets een deel van zijn titel met een documentaire en het daaruit voortvloeiende zelfhulpboek 'The Secret' van Rhonda Byrne uit 2006. In de posters prijkt het logo van deze voorbijgevlogen minihype ook. En de zogenaamde wijze les van Bray is dezelfde als die van veertien jaar geleden: beeld je in dat je al hebt wat je wilt hebben, en het komt vanzelf naar je toe. Bray biedt aan om het dak van de familie Wells te repareren na de storm, maar heeft nog niet het materiaal om dat te maken. Even inbeelden en hoppa, een golfplaat komt gewoon zijn kant op gedreven in de stroom langs het huis. Dit is magie, vermomd als filosofie.

Je kunt dit verder vrij luchtige familiedrama - de familie heeft openstaande betalingen, maar er is nog geen echte dreiging van schuldeisers - rechttoe rechtaan kijken. En je mag dit zeker ook een leuk filmpje vinden, zeker als je niet beter weet. Maar eigenlijk is het op zijn best een lange reclameboodschap voor 'The Secret'. En op zijn ergst een stuk religieuze propaganda vermomd als vermaak. Want de kern van het verhaal is bijgeloof, iets van het universum eisen waarvan je vindt dat je er recht op hebt en het met een bezwering proberen te krijgen.

Dat karakter van een religieuze film wordt nog eens onderstreept door de kazige muziek in de film, die niet onderdoet voor gospelballades die vooral populair zijn onder wedergeboren christenen. Evenmin helpt het dat de voormalige kroonprinses van Scientology, Katie Holmes, de rol van Miranda voor haar rekening neemt. Niet dat ze slecht speelt, wat stoort is de boodschap die ze mee uitdraagt. Elke keer als er een wijsheid wordt gepropageerd, voel je de prekerigheid ook: "Er zijn maar twee manieren om te leven. In de ene is het alsof niets een wonder is, in de andere is alles dat." Lekker zwart-wit ook.

En zelfs als je al die hocus pocus vergeet, kun je de vraag stellen hoe goed het is dat Bray de levens van de Wells zogenaamd verrijkt. Ja, in de gedaante van acteur Josh Lucas oogt hij als een sympathieke gast, en het valt zelfs te geloven dat hij het beste met dit gezin voorheeft. Maar hij houdt informatie achter, om een gezin te manipuleren om zijn levensopvatting over te nemen. En als Miranda en haar kinderen ergens door worden gered, is het wel door de inhoud van die enveloppe die hij achterhoudt. Zowel op een financieel als emotioneel niveau een verlossing. Maar daar verdrinkt The Secret: Dare to Dream in zijn eigenbelang om een zelfhulpmethode op te dringen.

En eigenlijk is Rhonda Byrne niet eens de bedenker van die methode, maar dat is een verhaal voor een ander artikel.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

kokkie2505

Avatar

Ik vond het persoonlijk een erg leuke en mooie film, misschien soms wat cliché, maar dat deerde geen moment. Mijn moeder was ook mee en die vond hem ook erg mooi en leuk.

The Secret: Dare to Dream

acties