Recensie

Yab Yum [Picl] (2021)

Nostalgische documentaire over één van de exclusiefste bordelen ter wereld.

door Lisa van der Waal om 22:22 in RECENSIES
Yab Yum poster
Regie: Anna van 't Hek | Scenario: Anna van 't Hek | Cast: Theo Heuft, Rob Wipper, Iris Krekelaar, Tonnie Wildschut, Pietje van der Puijl, Klaas Wilting, Henk de Vries, John Pope e.a.| Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2021

In 2007 moet Yab Yum, één van de exclusiefste seksclubs in de wereld, sluiten vanwege de criminele activiteiten die zich achter de deuren van dit Amsterdamse bordeel afspeelden. Maar wat was nu precies de reden van de sluiting, wat ging er aan vooraf? Anna van 't Hek onderzoekt het in haar documentaire Yab Yum.

Van 't Hek heeft heel wat mensen afgebeld voordat ze een groepje oud-medewerkers bij elkaar kreeg die over hun tijd bij Yab Yum wilde vertellen. Velen weigerden, maar het lukte haar toch om een aantal belangrijke figuren, zoals oprichter Theo Heuften, barmannen Rob Wipper en Pietje van der Puijl, hostesses Iris en Maureen en voormalig politiefunctionaris Klaas Wilting voor de camera de krijgen. Ze filmde de interviews in de Yab Yum: iedere spreker is tegenover het rijk gedecoreerde interieur gepositioneerd. Jarenlang gold: wat in de Yab Yum gebeurt, blijft in de Yab Yum. Maar ach, zoveel jaren na dato mag er best over gesproken worden, vindt ex-hostess Iris. Zij is echter niet de enige die schaamteloos het blad voor de mond wegneemt.

De interviews worden afgewisseld met archiefbeelden van de Yab Yum in haar glorietijd en nieuwe, intrigerende beelden van bijvoorbeeld sensueel dansende vrouwen en nachtelijke taferelen van Amsterdam. Samen met de humoristische anekdotes, mooie herinneringen en smeuïge oneliners scheppen ze een goed beeld van de sfeer die in het bordeel heerste. Ja, het was een seksclub, maar men kwam er ook - en misschien vooral - voor de gezelligheid. Men, dat waren onder andere rijke zakenlui, complete voetbalelftallen en nationale en internationale popsterren. Want als je de Yab Yum in wilde komen, dan moest je flink wat geld op zak hebben. Voor de entree, maar ook voor de champagne die rijkelijk vloeiden. Iets anders werd er niet gedronken.

Met haar documentaire laat Van 't Hek oude tijden herleven en dat gaat gepaard met een lach en een traan. Na het ophalen van herinneringen aan die spannende en gezellige tijd, wordt de toon van de documentaire serieuzer en triester. Ineens was daar AIDS, waar iedereen doodsbang voor werd. Bovendien kwamen er in Yab Yum ook veel criminelen op bezoek, en dat waren niet de minsten. Klaas Bruinsma, Sam Klepper en John Mieremet waren geen onbekenden van het bordeel. De kogelgaten in de muren verraden dat er heel wat akkefietjes in Yab Yum uitgevochten zijn. Hoe heeft het zo mis kunnen gaan dat Theo het bordeel in 1999 moest verkopen en de club uiteindelijk ten onder ging? Dit hoofdstuk blijkt voor velen te pijnlijk om over te praten.

Met Yab Yum probeert Van 't Hek een soort whodunit neer te zetten en te reconstrueren waarom er een einde kwam aan dit wereldwijde fenomeen. Dat lukt, maar uiteindelijk zijn het toch vooral de nostalgische verhalen van de oud-medewerkers die in de boventoon voeren. Je voelt de heimwee naar die tijd, de lol die ze met elkaar hadden en de avonturen die ze samen beleefden. Yab Yum, dat was iets unieks.

Yab Yum is te zien bij Picl.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.
acties