Recensie

Godzilla vs. Kong (2021)

Voor het betere brul-, stamp- en smijtwerk ben je hier aan het juiste adres. Pak die bak popcorn er maar bij.

door Frank Stol om 22:53 in RECENSIES
Godzilla vs. Kong poster
Adam Wingard | Scenario: Terry Rossio, Michael Dougherty, Zach Shields, Eric Pearson en Max Borenstein | Cast: Kaylee Hottle (Jia), Alexander Skarsgård (Nathan Lind), Millie Bobby Brown (Madison Russell), Rebecca Hall (Ilene Andrews), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2021

Na maanden van verplichte bioscooploosheid is niets fijner dan weer in een zaal plaatsnemen en voor twaalfduizend watt aan gebrul en gestamp om de oren krijgen. Blockbuster Godzilla vs. Kong doet precies wat de titel belooft: een epische clash voorschotelen, tussen een reuzenhagedis en een uit de kluiten gewassen gorilla.

Die krachtmeting zat er natuurlijk al een poosje aan te komen. Godzilla vs. Kong is de vierde film in het zogeheten MonsterVerse en werd voorafgegaan door Godzilla (2014), Kong: Skull Island (2017) en Godzilla: King of the Monsters (2019). Nu de twee giganten elkaar dan eindelijk voor de eerste keer treffen - de Japanse films buiten beschouwing gelaten - is dat alle reden voor een klein feestje met een grote bak popcorn.

Voor het betere brul-, stamp- en smijtwerk ben je hier in elk geval aan het juiste adres. De eerste ontmoeting tussen Godzilla en Kong vindt plaats op open zee en ontaardt meteen in een heerlijk robbertje vechten, waarbij een groot deel van de marinevloot en bemanning het onderspit moet delven. Ook een latere confrontatie in Hongkong - prachtig met neon verlicht - behoort tot een van de hoogtepunten van de film. Het helpt daarbij enorm dat 'onze eigen' componist Tom Holkenborg de bombastische, dreunende soundtrack heeft verzorgd, waardoor de knokpartijen nóg kolossaler aanvoelen dan ze al zijn.

Het plot is verder dun. De baas van het schimmige bedrijf Apex Cybernetics heeft zijn zinnen gezet op een krachtbron die zich ergens diep onder de aardkorst zou moeten bevinden. Wat een toeval zeg: deze plaats, aangeduid als Hollow Earth, is oorspronkelijk de thuishaven van Kong! De introductie van dit onderaardse rijk heeft iets weg van een huisbezichtiging waarbij een (nogal harige) makelaar je in een kwartiertje tijd langs zo veel mogelijk bezienswaardigheden loodst. Vlug, vlug, vlug. Er mag vooral niet te lang worden stilgestaan bij de mythologische achtergrond van de twee gigantische titelpersonages. Wat jammer is, en een gemiste kans.

Dat Godzilla vs. Kong puur popcornvermaak is, betekent natuurlijk niet dat je alle gebreken maar door de vingers moet zien. Net als in alle voorgaande films binnen dit universum vormen de mensen weer de zwakste schakel in het geheel. Al is daarop één uitzondering: de jonge actrice Kaylee Hottle speelt op overtuigende wijze Jia, een doofstom meisje dat emotioneel gezien op dezelfde golflengte zit als Kong. Zo krijgt de film op de valreep toch nog iets wat op een hart lijkt. Het advies luidt dus als volgt: ga Godzilla vs. Kong vooral kijken op het grootste scherm dat je maar kunt vinden. En vergeet die bak popcorn niet.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gigan72

Avatar

Prima Kaiju film
Godzilla wint het gevecht van Kong

Over Kaylee Hottle die is in het echt ook doofstom.

Robbepost

Avatar

Ik heb begrepen dat dit voor Kaiju kenners een goede film is.

Ik ben absoluut geen kenner, maar wel een liefhebber van Kaijufilms als Pacific Rim en Godzilla 2014, maar ik vind hier alles om de Kaiju heen zo slecht dat ik er niet van genoten heb.

John Wayne

Avatar

Over deze film moet je niet teveel nadenken, maar gewoon ondergaan. Ik heb me kostelijk geamuseerd.

Brein8998

Avatar

De monstergevechten zijn cool. De rest is pauper.

2,5/5

Coola

Avatar

Het is een erg toffe film die ik inmiddels 8 keer heb gezien waarvan één keer in de bioscoop) . 9,3 dat is de film waard.

Robbepost

Avatar

Knap hoe jij op een tiende punt een film kan beoordelen!

Master Of Films

Avatar

Ik geef deze film een 3.14159265359 van de 5.

Robbepost

Avatar

Smiley face
Pi heeft toch veel meer decimalen?
Kijk Life of Pi maar eens Smiley face

And...Action

Avatar

Zoveel ruimte is er niet op internet om dat uit te typen.

Godzilla vs. Kong

acties