Godzilla vs. Kong
Recensie

Godzilla vs. Kong (2021)

Voor het betere brul-, stamp- en smijtwerk ben je hier aan het juiste adres. Pak die bak popcorn er maar bij.

in Recensies
Leestijd: 2 min 19 sec

Adam Wingard | Scenario: Terry Rossio, Michael Dougherty, Zach Shields, Eric Pearson en Max Borenstein | Cast: Kaylee Hottle (Jia), Alexander Skarsgård (Nathan Lind), Millie Bobby Brown (Madison Russell), Rebecca Hall (Ilene Andrews), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2021

Na maanden van verplichte bioscooploosheid is niets fijner dan weer in een zaal plaatsnemen en voor twaalfduizend watt aan gebrul en gestamp om de oren krijgen. Blockbuster Godzilla vs. Kong doet precies wat de titel belooft: een epische clash voorschotelen, tussen een reuzenhagedis en een uit de kluiten gewassen gorilla.

Die krachtmeting zat er natuurlijk al een poosje aan te komen. Godzilla vs. Kong is de vierde film in het zogeheten MonsterVerse en werd voorafgegaan door Godzilla (2014), Kong: Skull Island (2017) en Godzilla: King of the Monsters (2019). Nu de twee giganten elkaar dan eindelijk voor de eerste keer treffen - de Japanse films buiten beschouwing gelaten - is dat alle reden voor een klein feestje met een grote bak popcorn.

Voor het betere brul-, stamp- en smijtwerk ben je hier in elk geval aan het juiste adres. De eerste ontmoeting tussen Godzilla en Kong vindt plaats op open zee en ontaardt meteen in een heerlijk robbertje vechten, waarbij een groot deel van de marinevloot en bemanning het onderspit moet delven. Ook een latere confrontatie in Hongkong - prachtig met neon verlicht - behoort tot een van de hoogtepunten van de film. Het helpt daarbij enorm dat 'onze eigen' componist Tom Holkenborg de bombastische, dreunende soundtrack heeft verzorgd, waardoor de knokpartijen nóg kolossaler aanvoelen dan ze al zijn.

Het plot is verder dun. De baas van het schimmige bedrijf Apex Cybernetics heeft zijn zinnen gezet op een krachtbron die zich ergens diep onder de aardkorst zou moeten bevinden. Wat een toeval zeg: deze plaats, aangeduid als Hollow Earth, is oorspronkelijk de thuishaven van Kong! De introductie van dit onderaardse rijk heeft iets weg van een huisbezichtiging waarbij een (nogal harige) makelaar je in een kwartiertje tijd langs zo veel mogelijk bezienswaardigheden loodst. Vlug, vlug, vlug. Er mag vooral niet te lang worden stilgestaan bij de mythologische achtergrond van de twee gigantische titelpersonages. Wat jammer is, en een gemiste kans.

Dat Godzilla vs. Kong puur popcornvermaak is, betekent natuurlijk niet dat je alle gebreken maar door de vingers moet zien. Net als in alle voorgaande films binnen dit universum vormen de mensen weer de zwakste schakel in het geheel. Al is daarop één uitzondering: de jonge actrice Kaylee Hottle speelt op overtuigende wijze Jia, een doofstom meisje dat emotioneel gezien op dezelfde golflengte zit als Kong. Zo krijgt de film op de valreep toch nog iets wat op een hart lijkt. Het advies luidt dus als volgt: ga Godzilla vs. Kong vooral kijken op het grootste scherm dat je maar kunt vinden. En vergeet die bak popcorn niet.