Recensie

The Banshees of Inisherin (2022)

Het jaar is nog maar net begonnen, maar deze film is nu al kandidaat voor het eindejaarslijstje van 2023.

door Didier Becu om 23:48 in RECENSIES
Regie: Martin McDonagh | Scenario: Martin McDonagh | Cast: Colin Farrell (Pádraic Súilleabháin), Brendan Gleeson (Colm Doherty), Kerry Condon (Siobhán Súilleabháin), Pat Short (Jonjo Devine), Gary Lydon (Peadar Kearney), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2022

Als je één titel op je kijklijst moet zetten dit nieuwe filmjaar, laat het dan The Banshees of Inisherin zijn. Er is al heel wat inkt gevloeid om de kwaliteit ervan te prijzen. Bijna iedereen is enthousiast hoe Martin McDonagh voor de tweede keer Brendan Gleeson en Colin Farrell aan elkaar koppelt na zijn debuut In Bruges. Hoewel zij opnieuw voor vuurwerk van de bovenste plank zorgen, is The Banshees of Inisherin een heel andere film geworden.

Het verhaal speelt zich af in 1923 tijdens de Ierse Burgeroorlog. De meeste Ieren vragen zich met grote zorgen af wat de toekomst hen zal brengen, behalve Pádraic die op het fictieve eiland Inisherin woont. Net zoals zijn zus Siobhan die in het dorp bekend staat als een oude vrijster is hij tevreden met wat hij heeft.

Pádraic brengt bijna al zijn tijd door met zijn dieren en zijn beste vriend Colm met wie hij talrijke uren in de lokale pub verslijt. Het is een vriendschap waarvan de Ier vermoedt dat die nooit zal verdwijnen, totdat brombeer Colm op een dag laat weten dat hij zijn leven voortaan wil wijden aan meer zinvolle gesprekken en het componeren van muziek. In die nieuwe levenswijze is geen plaats voor Pádraic.

Een parabel over vriendschap die vooral de broosheid ervan toont. Afkomstig uit de Fox/Disney-stal heeft de film de allure van een blockbuster, maar dan van het bijzondere soort dat je maar zelden ziet. De lokale Ierse setting versterkt dat gevoel. McDonagh keert na het ronduit fantastische Three Billboards Outside Ebbing, Missouri terug naar zijn Brits-Ierse roots en vertelt een intrigerend, diepmenselijk verhaal over stervelingen voor wie de wereld niet groter is dan hun dorp. Het heeft een bijna sprookjesachtig (maar tegelijkertijd luguber) karakter.

The Banshees Of Inisherin is een cinematografische parel die je niet mag missen. De wondermooie film is ontroerend grappig en krijgt door de muziek van componist Carter Burwell een Coen-tintje dat doet denken aan O Brother, Where Art Thou? Ook de cast is uitmuntend. Colin Farrell wordt met de jaren beter en de rol van Colm is Brendan Gleeson op het lijf geschreven. Hoewel het jaar nog maar pas is begonnen, lijkt het erop dat je met deze titel al een kandidaat in handen hebt voor je eindejaarslijstje van 2023.

The Banshees of Inisherin

acties