Rosaline [Disney+]
Recensie

Rosaline [Disney+] (2022)

Het meest beroemde liefdesverhaal aller tijden had net zo goed een vrolijke romkom kunnen zijn.

in Recensies
Leestijd: 3 min 10 sec
Regie: Karen Maine | Scenario: Scott Neustadter, Michael H. Weber | Cast: Kaitlyn Dever (Rosaline), Isabela Merced (Juliet), Sean Teale (Dario), Kyle Allen (Romeo), Spencer Stevenson (Paris), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2022

Het is natuurlijk altijd pijnlijk wanneer je lief je verruilt voor een ander, maar extra wrang wanneer je deze persoon kent. Een irritante collega, een rivaal van vroeger, een toch niet zo trouwe mattie, een ineens niet meer zo vriendelijke buur, of het allerergste: je eigen familie. Stel je de familieavonden en feestdagen eens voor. Dit overkomt Rosaline in de gelijknamige film.

Rosaline is een personage uit een van de meest beroemde verhalen uit de geschiedenis, maar toch zal haar naam bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Ze was namelijk slechts een noot in William Shakespeares Romeo and Juliet. Genoeg voor schrijfster Rebecca Serle om een boek te schrijven over Rosaline, op wie Romeo verliefd was voor hij Juliet ontmoette. Een boek dat interessant genoeg was om te worden verfilmd. Want hoe is dat eigenlijk, als je schatje ervandoor gaat met je bloedeigen nichtje?

Hoofdrolspeelster Kaitlyn Dever kennen we vooral uit drama's met heftige onderwerpen, waarin ze zeer goed uit de verf komt. Maar in Rosaline mag ze dankbaar haar komische talent etaleren. Uiterst vermakelijk bemoeit ze zich al zuchtend en oogrollend met de affaire tussen haar nicht Juliet en haar ex Romeo. Toch komt de meeste humor van de bijrollen zoals Paris, Tybalt en de door Minnie Driver gespeelde min die hogere ambities heeft. Jammer genoeg krijgen deze bijrollen te weinig aandacht, al is dat in dergelijke romkoms niet ongebruikelijk.

Want Rosaline is een onvervalste romantische komedie, met alle traditionele ingrediënten: het terugwinnen van de ex, de neprelatie, de veel leukere man die over het hoofd gezien wordt en later natuurlijk met het hoofdpersonage eindigt... Het komt allemaal voorbij en in een middeleeuwse setting zijn deze elementen allerminst clichématig, maar juist erg verfrissend. De personages schuwen moderne taal en gebruiken niet, wat ook weer bijdraagt aan de grappige manier waarop het verhaal van poëtisch drama naar luchtige romkom wordt omgevormd. De kijker hoeft dus geen moeilijk te verteren, traag kostuumdrama te vrezen.

Het verhaal te midden van het dramatische, middeleeuwse decor en de meeslepende klassieke muziek wordt prettig afgewisseld met droge humor. Wanneer Romeo zijn Rosaline heel Shakespeareaans de liefde verklaard, vraagt zei hem waarom hij zo praat. Dat is poëzie, legt Romeo dan uit, en door deze naar zichzelf kijkende manier van vertellen is Rosaline bijna een parodie op Shakespeare. Door de originele draai aan het beroemde klassieke werk mag de kijker zich afvragen hoe deze luchtige romkom zal omgaan met het welbekende tragische einde waar de film onherroepelijk op afstevent.

Rosaline is een leuk personage. Ze is niet op haar mondje gevallen en heeft ambities, wat in die tijd zeker niet werd gewaardeerd. Juliet echter is gedwee en naïef, wat voor veel mannen nu nog steeds geldt als het ideaalbeeld. Dit maakt Rosaline nog sympathieker. Wanneer zij tegen de gevestigde orde ingaat geeft dat een modern, herkenbaar gevoel dat ervoor zorgt dat de kijker toch vooral aan haar kant staat. Maar dat ze niet met Romeo zal eindigen, wisten we allemaal al voordat de film begon.

Als het aan Rosaline ligt, gaat het verhaal over de liefde tussen Romeo en Juliet heel anders de geschiedenis in. Echt hilarisch dus wanneer Rosaline het plan van Juliet om haar eigen dood te ensceneren als belachelijk bestempelt; eindelijk zegt iemand er iets van! De makers hebben het voor elkaar gekregen het tragische einde luchtig te houden en de kijker zal verrast concluderen dat Shakespeare van zijn zware kost net zo goed een vrolijke romantische komedie had kunnen maken. Maar of het dan nog steeds het meest beroemde liefdesverhaal aller tijden was geweest...?

Rosaline is te zien bij Disney+.