When F***ing Spring is in the Air
Recensie

When F***ing Spring is in the Air (2024)

Schurend komisch drama over een zwangere rebelse tiener die haar ouders opzoekt.

in Recensies
Leestijd: 2 min 14 sec
Regie: Danyael Sugawara | Scenario: Danyael Sugawara, Heleen Suèr| Cast: Ada Szczepaniak (Kasia), Nadine Ignas (Ania), Julia Kijowska (Ewa), Cezary Lukaszwicz (Leszek), Guido Pollemans (Gijs), Stanislaw Linowski (Marcin), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2024

Na films zoals Alles Stroomt (2009) en King of the Road (2019) komt regisseur Danyael Sugawara met een nieuwe speelfilm. In When F***ing Spring is in the Air volgt hij de zeventienjarige Kasia, een rebelse tiener die het hele leven tegen zich lijkt te hebben. Haar ouders lieten haar op jonge leeftijd achter bij oma en daar zullen ze nu voor moeten boeten. Verwacht geen liefdevolle familiereünie in dit schurende komisch drama.

Ze jat een zwangerschapstest uit de supermarkt, plast er midden op een parkeerplaats overeen en ja hoor, ze blijkt zwanger. Daar zat ze zelf niet op te wachten, maar haar oma al helemaal niet. Kasia duwt iedereen, die haar haat en die van haar houdt, van zich af. Ze lijkt daardoor niet de meest sympathieke persoon, maar is haar dat kwalijk te nemen? Niet echt. Ze werd op jonge leeftijd bij haar grootmoeder achtergelaten, terwijl haar ouders naar Duitsland vertrokken in de hoop op een beter leven. En die ouders gaat zij nu opzoeken, om hen de rekening van de emotionele schade die Kasia heeft opgelopen te presenteren.

When F***ing Spring is in the Air ontvouwt zich tot een roadmovie, die via Duitsland en Nederland uiteindelijk weer in Polen eindigt. Het is een roadtrip vol schokkende onthullingen van veel familiegeheimen. De ontboezemingen zorgen voor komische momenten, maar vooral voor empathie voor het niet zo sympathieke karakter van Kasia. Je begrijpt steeds meer waarom ze geworden is zoals ze is. Is het raar dat je je vader niet in de armen valt bij het weerzien, nadat je jarenlang niets van hem vernomen hebt en inmiddels op eigen houtje ontdekt hebt dat hij een heel ander leven heeft dan je je had voorgesteld?

Het pittige personage van Kasia, overigens fantastisch neergezet door de Poolse actrice Ada Szczepaniak, laat gaandeweg zien dat ze echt wel een hart heeft. Zeker met haar zusje Ania beleeft ze een aantal vertederende momenten en gedraagt ze zich als een grote zus die zich over haar jongere zus wil ontfermen. Andersom ziet Ania haar grote zus ook wel zitten.

Maar hoe nu verder? Is ze in staat om haar familie te vergeven? En wil haar familie haar weer omarmen? Verwacht geen liefdevolle familiereünie, daar is de situatie te complex en te pijnlijk voor. Maar wat het avontuur wel teweegbrengt is dat Kasia leert waar ze vandaan komt en ook weet waar ze naartoe wil. Sugawara's komische drama eindigt met een vleugje coming of age. De rebelse tiener is volwassen geworden.