'Ricky Stanicky': John Cena steelt de show als niet-bestaande vriend
Recensie

'Ricky Stanicky': John Cena steelt de show als niet-bestaande vriend (2024)

Zoveelste komedie met puberale mannenhumor én een plot kijkt lekker weg.

in Recensies
Leestijd: 2 min 38 sec
Regie: Peter Farrelly | Scenario: Jeffrey Bushell, Lee Freeman, Brian Jarvis James | Cast: Zac Efron (Dean), John Cena (Rod), Andrew Santino (JT), Jermaine Fowler (Wes), Riley Stiles (jonge Dean), Oscar Wilson (jonge JT), Gaius Nolan (jonge Wes), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2024

Sommige mannen hebben er alles voor over om niet bij een babyshower te hoeven zijn. In Ricky Stanicky slagen drie mannen er al jaren in om steeds onder dergelijke plichtmatige bezoekjes uit te komen, dankzij een niet-bestaande vriend. Het blijkt een werkbaar uitgangspunt voor een net niet te platte feelgoodfilm voor mannen, met name vaders die zich herkennen in de geschetste situaties.

Als kinderen willen Dean, JT en Wes met Halloween niet alleen snoep ophalen, maar ook graag degenen die nooit snoep geven laten weten wat ze daarvan vinden, middels een in brand gestoken zak hondenpoep voor de deur. Wanneer dit plan vreselijk uit de hand loopt, besluiten ze een niet-bestaande vriend de schuld te geven. Ricky Stanicky is geboren. De jaren erna houden Dean, JT en Wes in een zelfbenoemde bijbel bij waar ze hun zogenaamde vriend voor hebben gebruikt, en op welke manier.

Overal is aan gedacht om Ricky als echt persoon te laten overkomen. Hij heeft zelfs zijn eigen Instagram. Familie en vrienden van het drietal vragen zich uiteraard af wie toch die vriend is die ze nog nooit hebben ontmoet, maar steeds wanneer ze hem zouden kunnen ontmoeten is Ricky is toevalligerwijs scholen aan het bouwen in Peru of druk bezig met het opruimen van de ravage die een orkaan heeft achtergelaten.

Wanneer alles in de soep dreigt te lopen wendt het drietal zich tot Rod, een acteur die aan de weg timmert met een nogal bijzondere onemanshow. Rod verandert in een perfecte Ricky Stanicky, met alle informatie uit de bijbel tot in detail paraat. Hij blijkt alleen iets te perfect, waardoor de mannen op den duur weer van hem af willen. Ricky bestaat voor hun plezier, niet om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op hun persoonlijke levens.

Meteen is merkbaar wat de toon is van Ricky Stanicky. Voor Halloween draagt de jonge Wes een hondenpak met een zelf eraan vastgeplakte pen als geslachtsdeel; iets wat achteraf een niet zo subtiele hint blijkt naar zijn geaardheid. Regisseur Peter Farrelly durft echt de grens op te zoeken. De humor grenst aan het puberale, maar wordt gelukkig in fases gebracht. Ricky Stanicky valt net niet in de categorie Eurotrip of de latere American Pie-delen.

John Cena steelt als Rod de show met strakke, scherpe dialogen en bizarre kostuums. De onemanshow slaat door naar het extreme en is zo slecht dat hij leuk wordt. Cena moet echter oppassen dat hij niet verandert in een onetrickpony. Vooral in komedies begint zijn acteerwerk steeds meer op elkaar te lijken. Je ziet bij vlagen geen verschil meer tussen Cena zelf en zijn personages.

Ricky Stanicky is de moeite waard, perfect voor een mannenavond. Het hele idee van een niet-bestaande vriend als excuus om het volwassen worden zo lang mogelijk uit te stellen is zo bizar dat het werkt. En blijf vooral nog even zitten tijdens de aftiteling voor een hilarische TikTok-compilatie.

Ricky Stanicky is te zien bij Prime Video.