Recensie

Son of a Gun (2014)

Intrigerende actiethriller die ondanks een aantal clichés een prettig onvoorspelbaar karakter heeft.

door Fabian Melchers om 21:36 in RECENSIES
Son of a Gun poster
Regie: Julius Avery | Cast: Brenton Thwaites (JR), Ewan McGregor (Brendan Lynch), Alicia Vikander (Tasha), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2014

“Dat wordt een mooie nieuwe start”, concludeert de cipier na een paar korte vragen aan JR. De negentienjarige jongen heeft zowel binnen als buiten de gevangenis geen contacten, en hoeft maar een paar maanden te zitten. Dat de bewaker niet weet waar hij het over heeft, wordt al snel duidelijk in Son of a Gun. JR is juist de perfecte criminele handlanger.

Met een straf van twintig jaar gaat zware crimineel Brendan voorlopig nergens heen, dus ziet hij wel iets in de nieuweling die binnen afzienbare tijd weer buiten de gevangenismuren rond zal lopen. JR heeft aanvankelijk helemaal geen zin om mee te werken, maar komt er al snel achter dat hij zelfs in de korte tijd dat hij achter de tralies zit, de nodige bescherming kan gebruiken. Een boom van een vent ziet namelijk wel wat in het verse vlees dat net is binnen komen wandelen. Even later wordt de agressieve klerenkast over een reling gegooid. De deal tussen JR en Brendan is rond.

Het blijft nog een tijdje vaag wat die deal precies inhoudt. JR belandt in een prachtig huis, ontvangt een dikke envelop met geld en krijgt slechts één opdracht: hij moet zorgen dat zijn nieuwe telefoon opgeladen blijft en opnemen wanneer hij wordt gebeld.

De kijker weet op dit punt vrijwel niets van de twee hoofdpersonen en dat is precies waar debuterend regisseur Julius Avery zijn spanning uit haalt. Met abrupte tijdssprongen maakt hij duidelijk dat er meer gaande is dan dat hij het publiek toont. Intrigerend is vooral de vraag in hoeverre JR en Brendan weten wat er gaat gebeuren en hoe goed ze elkaar echt hebben leren kennen. De kijker ziet intussen iets wat lijkt op een haat-liefdeverhouding, waarin wederzijds vertrouwen en achterdocht elkaar blijven opvolgen. Een amusant spel tussen Ewan McGregor en Brenton Thwaites.

De kracht van Son of a Gun is die continue mysterieuze spanning die om de situaties en personages heen hangt. Het is best knap dat dat intrigeert, want eigenlijk is deze actiethriller qua verhaal een formulewerkje. Ieder los element is een veelgebruikt gegeven: de verboden liefde, de opperbaas die dubbele spelletjes speelt, wilde achtervolgingen, een doordachte criminele operatie die gevaar loopt doordat er een roekeloze gek meedoet, enzovoort. Maar tijdens de film heb je daar nauwelijks last van. Ondanks alle clichés weet Avery zijn film een prettig onvoorspelbaar karakter mee te geven. Tot aan de aftiteling blijft deze thriller voor zowel de kijkers als de personages een opwindend kat-en-muisspel.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nietselam

Avatar

Ik ben niet iemand die snel commentaar geeft op een recensie, vooral bij filmtotaal niet want ik ben het hier de meeste keren 100% eens met de recensent. Maar nu toch even een reactie, ik vond zelf dat er juist weinig spanning in deze films zat en ik had juist verwacht dat de recensie wat meer aandacht zou geven aan de hoofdrolspelers omdat de rol die Ewan mcreggor speelt niet echt een standaard rol voor hem is maar die hij wel goed neerzet. Brenthon thwaites daarentegen doet het wel aardig maar van hem had ik iets meer, hij speelt een redelijke saaie en ingetogen rol. Na het zien van the giver en vooral the signal had ik iets meer van hem verwacht. Hij is volgens mij wel een acteur die tot veel in staat is.

Mark

Avatar

Best goeie film, vooral het eerste uur!

Son of a Gun

acties