Recensie

Gooische Vrouwen 2 (2014)

Een stukje serieuzer maar daardoor niet minder grappig. De langverwachte opvolger is een geslaagd weerzien met de vriendinnen uit het Gooi.

door Bart Snoek om 20:32 in RECENSIES
Gooische vrouwen II poster
Regie: Will Koopman | Cast: Linda de Mol (Cheryl Morero), Tjitske Reidinga (Claire van Kampen), Susan Visser (Anouk Verschuur), Lies Visschedijk (Roelien Grootheze), Peter Paul Muller (Martin Morero), Leopold Witte (Evert Lodewijkx), Derek de Lint (Dr. Rossi), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2014

Aan het einde van hun vorige bioscoopavontuur zagen de Gooische vriendinnen Cheryl, Claire, Anouk en Roelien veel veranderd in hun leven. Desondanks lijken de zaken er drie jaar later opnieuw hetzelfde voor te staan. Cheryl heeft nog steeds veel te stellen met Martin, die toch moeite blijft houden met de huwelijkse trouw. Anouk gebruikt haar mannelijke modellen nog altijd voor meer dan alleen haar schilderijen en Roelien zet zich nog steeds in voor dier en natuur. Ten slotte keert Claire, die haar luxe leventje achter zich liet voor welzijnswerk in Burkina Faso, eindelijk terug uit het Afrikaanse land, en settelt zich weer in het Gooi.

Hoewel alles weer bij het oude lijkt te zijn, blijkt het Gooische leventje niet zo zonnig als het lijkt. Zoals de tv-serie en voorgaande film al lieten zien, maakt geld niet gelukkiger. Daar komen de vier vriendinnen in dit vervolg opnieuw achter. Gooische Vrouwen 2 onderscheidt zich positief van zijn genregenoten doordat hij de dames het heft in eigen handen laat nemen. Allemaal hebben ze een aantal moeilijke beslissingen te nemen, maar waar zij die in het eerste deel aanpakten door uit shoppen te gaan, laten hun problemen zich deze keer niet zo makkelijk oplossen door er creditcards tegenaan te smijten. Als is dat natuurlijk wel het eerste middel waar de dames naar grijpen.

Dat het verhaal wat serieuzer is betekent niet dat er niets te lachen valt. De proloog, die laat zien hoe het de dames zo’n twintig jaar in de toekomst vergaat, is leuk gevonden en zet direct de toon. Opnieuw is het de wisselwerking tussen de inmiddels door en door bekende personages die voor de meeste humor zorgt. Zo zijn daar weer het schaamteloze geflirt van Anouk, het gepoch van tante Cor en natuurlijk het plat Amsterdamse gebral van Martin. Nieuwe personages, zoals Komo, de Afrikaanse vriend van Claire wiens goed bedoelde maar vreemde gewoontes nogal eens botsen met de onze, steken daar wat flets bij af. Gelukkig zijn de grappen niet alleen voor fans van de voorgaande film en serie te begrijpen. Ook voor nieuwkomers valt er genoeg te lachen om deze kleurrijke figuren.

Regisseur Koopman wisselt de humor knap af met de serieuzere momenten. Het verhaal heeft een stuk meer om het lijf en dat geeft de hoofdrolspeelsters meer om mee te werken. Vooral de Mol en Visschedijk, die juist in het voorgaande deel de zwakste schakels bleken, overtuigen. Sentimentaliteit weet Koopman niet altijd te vermijden, maar door het goede werk van de actrices voelt dat nergens vals. De hechte vriendschap die zij neerzetten zorgt niet alleen voor een mooie boodschap, maar maakt van Gooische Vrouwen 2 een fijne feelgoodfilm.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Vier sterren? VIER???? Kom op FT moeten we jullie mog serieus nemen?

Moviemagic

Avatar

SunChaser "Vier sterren? VIER???? Kom op FT moeten we jullie mog serieus nemen?"


[blue]Een recensie is nu eenmaal een mening. Ik heb zelf de film niet gezien, maar zou jij het minder sterren geven?[/blue]

FilmMaster

Avatar

Kan nooit 4 sterren waard zijn.
KAN NIET.

benjamin

Avatar

SunChaser "Kom op FT moeten we jullie mog serieus nemen?"
Ik zou pas een probleem hebben mensen serieus te nemen als ze hun oordeel laten afhangen van wat zogezegd verwacht wordt.

YOLO

Avatar

Nou iig heeft Bart een hoop plezier gehad. :+

SunChaser

Avatar

Dat een recensie een mening heeft snap ik ook nog wel, maar als GV2 beter scoort dan bijv Frozen (http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=34579) dan is er wel iets mis.

FT beweert dat GV2 beter is dan Frozen? Laat me niet lachen.

vdlinden91

Avatar

Gelukkig zijn Frozen en GV2 exact hetzelfde genre.....

Brein8998

Avatar

vdlinden91 "Gelukkig zijn Frozen en GV2 exact hetzelfde genre....."

Nee

benjamin

Avatar

SunChaser "FT beweert dat GV2 beter is dan Frozen? Laat me niet lachen."
Sterretjes (die niet eens de essentie van de recensie zijn btw) die twee verschillende personen aan films uit verschillende genres toekennen met elkaar vergelijken is niet altijd een relevante manier om films te vergelijken.

Toky

Avatar

FT is niet de enige site die een waardering van 4 sterren geeft. Genre van deze film is komedie en binnen dat genre was de serie al gewoon heerlijk luchtig en, ja, onderscheidend dan de rest afkomstig van Nederlandse bodem.

Als ik nu even kortzichtig mag reageren; het lijkt af en toe echt of sommige mensen hier alleen kunnen genieten van Nolan-film/bepaald soort actie/thrillers -.- Komt een recensie of trailer uit van pakweg toen The dark knight dan is het forum te klein en krijgen sommigen een 'virtueel orgasme'. Come on guys, omdat iets niet je genre is, hoef je dat nog niet te bashen. Ik ben juist blij dat de recensenten van deze site ook ander soort films kunnen waarderen.

Angelater

Avatar

SunChaser "FT beweert dat GV2 beter is dan Frozen? Laat me niet lachen."

Recensie 'Gooische Vrouwen 2' geschreven door Bart Snoek.
Recensie 'Frozen' geschreven door Fabian Melchers.

Twee hele verschillende mensen met hun eigen kijk op de films die ze gezien hebben. Zij zullen allebei desgelijks op een andere manier naar de film van de ander kijken.

En wat betreft de 'FT-Rating' op de filmpagina's: daar zijn wij allemaal schuldig aan met onze stemmen. 'Frozen' staat daar op het moment met een 7.6 (toch bijna vier sterren).

Daarnaast heb je kans dat Bart mogelijk een liefhebber van de tv-serie is. Dat voegt uiteraard wat aan de ervaring van de film toe. Iets dat bij mij zal ontbreken indien ik deze film een kans zou geven... Wat ik dus waarschijnlijk nooit zal doen Smiley face

Gigan72

Avatar

Als je hier na kijkt krijg je echt een soort van oogrot dat kan niet anders.

En dan heb ik het nog niet over die theemuts de Mol wat een eng-nek is dat.
Die denkt dat ze leuk is nou ik heb nieuws voor haar dat is ze niet.

Spawn999

Avatar

Ik vraag me af hoe mannen dan in de bios zitten....niet vrijwillig neem ik aan....
Zoiets?

afbeelding

patrick_h

Avatar

Toky "FT is niet de enige site die een waardering van 4 sterren geeft."
Maar waar nog meer dan? In het [url=http://www.nrc.nl/breedbeeld/2014/12/04/recensieoverzicht-gooische-vrouwen-2-een-ode-aan-vriendschap-maar-niet-meer-dan-dat/]recensieoverzicht[/quote] van NRC is in ieder geval niet meer dan 3 sterren te vinden. Ikzelf geef in Nederland de meeste waarde aan de recensies van Dana Linssen (die ook nog een stuk over de film schreef voor NRC Reader), die hier 1 ster geeft.

SunChaser

Avatar

Dat FT meerdere recensisten heeft snap ik. Maar dit is FT rating net zoals in dit voorbeeld Frozen, dus FT geeft aan GV2 een hogere rating dan aan Frozen

Als de telegraaf een rating geeft of het blals Empire dan is dat ook een Telegraaf of Empire rating

Pedrobear

Avatar

4 sterren? Ik weet dat ze alle 4 een sterretje hebben, maar dat is toch meer een optelsom en geen waardering of wel soms?

YOLO

Avatar

Toky "FT is niet de enige site die een waardering van 4 sterren geeft."

patrick_h "Maar waar nog meer dan?"

VPRO Cinema. :+

patrick_h

Avatar

YOLO "VPRO Cinema. :+"
Wauw, uit onverwachte hoek. Maar als ware masochist ga ik dat natuurlijk ook zelf bekijken (als er niet iets anders is wat ik nog niet gezien heb).

Ed Crane

Avatar

Linda de Mol was vroeger een heldin omdat ze de DJ Kat-show presenteerde, maar sinds ze aan haar gezicht heeft laten rommelen moet ik helaas eerder denken aan die jaren tachtig serie van Beauty and The Beast, en dan helaas niet aan de Beauty... :}

YOLO

Avatar

Tja van 1985 naar bijna 2015. Gelukkig speelde ze niet mee Back to the Future part 2 ;)

afbeelding

benjamin

Avatar

SunChaser "Dat FT meerdere recensisten heeft snap ik. Maar dit is FT rating net zoals in dit voorbeeld Frozen, dus FT geeft aan GV2 een hogere rating dan aan Frozen"
Dus elke recensent moet dan plotseling z'n sterrenaantal (nogmaals, dat is niet eens de essentie, staar je daar niet op blind) aanpassen aan elke score die ooit gegeven is?

Ed Crane

Avatar

SunChaser "Dat FT meerdere recensisten heeft snap ik. Maar dit is FT rating net zoals in dit voorbeeld Frozen, dus FT geeft aan GV2 een hogere rating dan aan Frozen"


Ja dus?

AnsAlkmaar

Avatar

Ge-wel-di-ge film!!!!!! Himmel TOPPIE!!! Echt met beide beide benen op de grond echt mooii. Heb damen met Henk een super romantische avond beleefd echt helemaal kaasblokken enzo. Ons huwelijk ging nier zo Goed maar nu is Alles weer goed. Gooische vrouwen TOPPIE en vooral cherrel bedankt echt. Linda de mol lives lives Loves!

Gooische vrouwen II

acties