Recensie

Captain America: The Winter Soldier (2014)

Geen opwarmertje voor de nieuwe Avengers-film, maar een imponerende hoofdact. Eén van de beste Marvel-films tot op heden.

door Lieuwe van Albada om 22:41 in RECENSIES
Captain America: The Winter Soldier poster
Regie: Anthony Russo, Joe Russo | Cast: Chris Evans (Steve Rogers/Captain America), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff/Black Widow), Anthony Mackie (Sam Wilson/The Falcon), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Sebastian Stan (Winter Soldier), Robert Redford (Alexander Pierce) e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2014

Als we The Avengers even buiten beschouwing laten, is van Marvels superheldenfilms de Iron Man-franchise ronduit de populairste en succesvolste. Maar die reeks lijkt in ieder geval voorlopig ten einde, aangezien Robert Downey Jr. alleen nog een contract heeft voor het vervolg op The Avengers. Marvel moet dus op zoek naar een kroonprins. Zou Captain America een geschikte kandidaat zijn?

Steve Rogers, oftewel Captain America, is uit de jaren veertig rechtstreeks de eenentwintigste eeuw ingestapt. Dat is flink wennen voor de superheld: "the world has changed and none of us can go back." Rogers is gerekruteerd door de veiligheidsdienst S.H.I.E.L.D., maar begint steeds meer te twijfelen aan de bedoelingen, intenties en handelswijze van de schimmige organisatie en hoge pief Alexander Pierce. Al snel is niet meer duidelijk wie een vriend en wie een vijand is: 'vertrouw niemand' is het devies. Dan duikt er ook nog eens een nieuwe, mysterieuze vijand op: de levensgevaarlijke Winter Soldier. Gelukkig staat het Avengers-lid er niet alleen voor, want zowel oude bekende Black Widow als nieuwkomer The Falcon schieten te hulp.

Marvel is niet bang om (tot dan toe) relatief onbekende regisseurs aan te stellen. Denk aan Jon Favreau (Iron Man), Alan Taylor (Thor: The Dark World) of James Gunn (Guardians of the Galaxy). Keuzes die tot nu toe goed uitpakten. Met Captain America: The Winter Soldier wordt deze traditie voortgezet: broers Anthony en Joe Russo regisseerden een paar films, zoals de komedie You, Me and Dupree, maar maakten vooral naam bij tv-series als Community en Arrested Development. Het geloof in het duo is kennelijk groot, want ze zijn al bevestigd voor het derde deel, gepland voor 2016.

Wat Marvel ook handig doet, is binnen het genre van superheldenfilm variatie aanbrengen. Zo heeft Thor fantasy-elementen, begeeft Iron Man zich op het terrein van sciencefiction en leent Captain America gretig uit het spionagegenre. Slim, want zo is er voor ieder wat wils en krijgt elke franchise iets eigens mee. Maar in de eerste plaats blijven het natuurlijk actiefilms. En de actie in The Winter Soldier is gelukkig moddervet: neem de scène uit de trailer waarin de Winter Soldier een explosief onder een rijdende auto schiet, waarna deze over de kop vliegt en op de schurk afkomt die nog net op tijd uit de weg stapt. Het is een spectaculaire scène, maar bij lange na nog niet het hoogtepunt van de film. De gebroeders Russo schieten actiescènes die sensationeel zijn, maar behouden daarbij altijd het overzicht; iets waar veel andere regisseurs nog wat van kunnen leren.

Daarbij laten ze niet alleen Captain America zelf, maar ook personages als Black Widow, Nick Fury en The Falcon een belangrijke rol spelen: elk van deze personages krijgt zijn eigen kans om zich te laten zien aan het publiek. Ook investeren de Russo's tijd in karakterontwikkeling en de nodige humor, en dit alles met een spannend en boeiend verhaal als leidraad, waarin ruimte is voor actuele thematiek rond veiligheid, privacy en de soms twijfelachtige rol van de overheid daarin.

Naast de helden heeft The Winter Soldier ook één van de indrukwekkendste antagonisten tot nu toe in huis. Waar we in andere Marvelfilms nogal eens anonieme, inwisselbare slechteriken voorgeschoteld kregen (wie herinnert zich over een jaar nog de schurken uit [/i]Thor 2[/i] of Iron Man 3?) spreekt deze Winter Soldier veel meer tot de verbeelding. Als Captain America en de Winter Soldier tegenover elkaar staan, levert dat sterke scènes op. Onze hoofdpersoon wordt ook steeds interessanter: Captain America ontwikkelt zich tot een complexer personage, door Chris Evans met de juiste combinatie van stoer, slim én sympathiek neergezet. Het draagt allemaal bij aan wat met recht de beste Marvel-film na The Avengers genoemd mag worden. Captain America transformeert tot het nieuwe stralende middelpunt van het Marvel-universum: de troonopvolger van Iron Man staat klaar.

43 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

keesje500

Avatar

Ok!! nu ben ik dus echt benieuwd!! denk dat ik morgen maar eens ga!!

Bluemeister

Avatar

Goed om te horen dat deze film goed is en geen simpel voorafje voor de Avengers 2. Ik ben nu extra enthousiast om hem te gaan zien en ik blijf ook zeker zitten voor de after credits!

Ereptile

Avatar

Zo dat klinkt super positief! :D Daar ben ik blij om. De trailer deed al een soort gevoel opwekken van een spionage achtige thriller en ik ben blij dat het zo uitpakt in de film Smiley face Captain America is nou niet bepaald mijn favoriete comicbook held, maar als ik het zo lees zou ik toch best geintereseerd kunnen raken in dit karakter Smiley face

benjamin

Avatar

Dit is een pak beter dan verwacht en als ik zo kijk op RT is dit niet de uitzondering.

Geranimous

Avatar

Ik ben benieuwd. Ik ga er van het weekend heen. Klinkt goed iig.

nicolaas1982

Avatar

Ik wist het... Zo veel vertrouwen in deze film en in cap..
mijn favoriet by far! Hij kan inderdaad tot iets groots uitgroeien en ik ben zo blij dat ze dat ook met hem aan het doen zijn..?
Zaterdag zit ik in de zaal :P

Steve-O

Avatar

Ach ja, Marvel probeert het allemaal leuk met een ander soort genre voor elke superheld maar tevergeefs. Iron Man 3 was erg zwak en Thor 2 was al helemaal een leeg omhulsel. Het is dat ik Steve Rogers de meest interessante held van het MCU vind dat ik deze film wel eens wil zien maar de trailers konden me niet echt overtuigen.

De beste MCU film is nog steeds de eerste Iron Man film, daarna is het bergafwaarts gegaan. Ze weten het publiek mooi voor zich te winnen door standaard superhelden films af te leveren met hier en daar wat "moddervette" actie, wat grapjes en probeersels om dieper op de helden in te gaan. Tot op heden is dat ze nog niet gelukt (los van Iron Man 1 natuurlijk). Ik hoop wel weer bij deze maar zoals ik al eerder zei, betwijfel ik dat, maar dat kan ik pas oordelen als ik de film heb gezien natuurlijk.

Angelater

Avatar

Airbender "Heb op IMDb gelezen dat de Winter Soldier aan het einde van de film goed wordt, als dat echt zo is, kijk ik nooit meer een MCU film."

Ja, dat gebeurd ook in de stripboeken. Daarom vind ik dit stukje uit de recensie ook niet eerlijk;

Naast de helden heeft The Winter Soldier ook één van de indrukwekkendste antagonisten tot nu toe in huis.

Telt dat namelijk dan nog wel? Ergens wel uiteraard, omdat het voor deze ene film is, maar later zal ik hem echt niet als één erkennen.

Frietgezicht

Avatar

Ben nu toch wel nieuwsgierig. Toch maar bios dan.
Jammer dat er dan weer opvulling geschreven is die nergens op slaat.

Marvel is niet bang om (tot dan toe) relatief onbekende regisseurs aan te stellen. Denk aan Jon Favreau (Iron Man), Alan Taylor (Thor: The Dark World) of James Gunn (Guardians of the Galaxy). Keuzes die tot nu toe goed uitpakten.

Ja qua money opbrengsten maar dat lukt met elke regisseur wel met deze kansen.
Jon Favreau maakt ook Iron Man 2 waar meeste over klagen, Thor 2 zijn meeste ook ontevreden over en die laatste is nog niet eens uit.
Het is juist slecht uitgepakt(op Iron Man 1 na)

Ereptile

Avatar

Steve-O "De beste MCU film is nog steeds de eerste Iron Man film, daarna is het bergafwaarts gegaan. Ze weten het publiek mooi voor zich te winnen door standaard superhelden films af te leveren met hier en daar wat "moddervette" actie, wat grapjes en probeersels om dieper op de helden in te gaan. Tot op heden is dat ze nog niet gelukt (los van Iron Man 1 natuurlijk). Ik hoop wel weer bij deze maar zoals ik al eerder zei, betwijfel ik dat, maar dat kan ik pas oordelen als ik de film heb gezien natuurlijk."


Deze mening deel ik Smiley face Iron Man 1 blijft ook voor mij de beste MCU film. Al vond ik Thor (en Thor 2) ook niet slecht. Maar als ik het allemaal zo hoor dan zit The Winter Soldier wel op het niveau van de eerste Iron Man film :D!

Timme

Avatar

Hier ga ik zoiezo heen.

jaime91

Avatar

Ja deze film krijgt echt onwijs positieve kritieken en ik ben blij dat dit vervolg zo'n vooruitgang is op het eerste deel waar ik niet zo'n grote fan van was.

Ik kan echt niet wachten om deze film te zien!

Roeltje

Avatar

Heb toevallig gisterenavond de eerste gezien en nu wordt ik blij dat ik zie dat deze vier sterren krijgt! Heb de recensie niet gelezen, maar gewoon naar de bios! :D

benjamin

Avatar

Steve-O "De beste MCU film is nog steeds de eerste Iron Man film, daarna is het bergafwaarts gegaan. "


Vind ik nu niet helemaal waar, de vorige films in wat nu 'phase 2' noemt vond ik juist wat sterker, omdat die films niet meer dienden om The Avengers te verkopen, maar iets meer hun eigen ding mochten doen. En nu ook deze goede kritieken ontvangt, lijkt het er dus zeker op dat ze juist in een wat stijgende lijn zitten. Het mag zeker nog meer zijn, maar ze zijn op de goede weg precies.

DennisTheMenace

Avatar

Ben benieuwd of ik Cap, na de film gezien te hebben, een waardige vervanger ga vinden voor Tony in het MCU.
IronMan spreekt mij meer tot de verbeelding, want...IronMan 8-)

...vanavond gaan we het meemaken.

Chris23

Avatar

Steve-O "

De beste MCU film is nog steeds de eerste Iron Man film, daarna is het bergafwaarts gegaan. Ze weten het publiek mooi voor zich te winnen door standaard superhelden films af te leveren met hier en daar wat "moddervette" actie, wat grapjes en probeersels om dieper op de helden in te gaan. Tot op heden is dat ze nog niet gelukt (los van Iron Man 1 natuurlijk). Ik hoop wel weer bij deze maar zoals ik al eerder zei, betwijfel ik dat, maar dat kan ik pas oordelen als ik de film heb gezien natuurlijk."


Daarom hou ik ook mn hart vast voor de nieuwe Star Wars films.

Angelater

Avatar

Airbender "Mee eens, en dat geldt ook voor Loki. Zelfs in de Avengers vond ik hem geen baddie."

Hmmm, dat is een lastige. In 'The Avengers' zie ik hem dan eigenlijk wel als een ontzettende vervelende spelt in de bibs, maar als je nou 'Thor: The Dark World' zei... daar lijkt ie helemaal niets kwaadaardigs te doen Smiley face

Steve-O

Avatar

benjamin "Vind ik nu niet helemaal waar, de vorige films in wat nu 'phase 2' noemt vond ik juist wat sterker, omdat die films niet meer dienden om The Avengers te verkopen, maar iets meer hun eigen ding mochten doen. En nu ook deze goede kritieken ontvangt, lijkt het er dus zeker op dat ze juist in een wat stijgende lijn zitten. Het mag zeker nog meer zijn, maar ze zijn op de goede weg precies."

Mwah, ik snap dat je het zo ziet maar naar mijn idee zijn het niet bepaald goede films geworden. Zoals ik al zei, ze kleuren mooi binnen de lijntjes (Mandarin daargelaten, wat ik een ridicule twist vond) en dan moet het goed zijn. Ze gaan eerder voor de kwantiteit dan voor de kwaliteit. Kijk maar naar de regisseurs, hartstikke handig natuurlijk maar ze kiezen niet de regisseurs die het zich geheel eigen konden maken. Met Alan Taylor had ik nog wel hoop maar helaas.
Niet te vergeten dat ze inderdaad niet meer zo heftig hoefden te bouwen aan de nieuwe Avengers film met Fase 2 maar om nou echt iets eigens neer te zetten is ze niet gelukt. Iron Man 3 was gewoon een grote grap. Misschien wel het beste voorbeeld van waar het heengaat met de MCU. Het was een komedie (die geeneens altijd grappig was) met een dun verhaaltje en waar ik uiteindelijk zat van: waar heb ik nou eigenlijk naar gekeken?
afbeelding

Los van al dit, het publiek houdt ervan, dus blijven ze geld opbrengen en nieuwe films maken. Daarom zal het me ook helemaal niks verbazen als GotG ook flink geld gaat ophalen, of ie nou echt goed is of weer niet, puur en alleen omdat het in hetzelfde wereldje afspeelt. Zelfde geldt voor Ant-Man, al helemaal omdat de release redelijk dichtbij Avengers 2 zit.

Van mij hoeft het allemaal niet en vrees ik zelfs dat het MCU met hun standaard superhelden films het genre uitputten. Al helemaal nu er zelfs sprake is van wel drie films per jaar uit te brengen. Maar dat is weer een ander verhaal.

Banned

Avatar

Jah Iron Man 3 was de kers op de taart van de barslechte en saaie Iron Man film reeks, Thor 2 viel een stuk beter mee. Dit kijk ik later wel op blu-ray. Beter dan The Avengers ? Ja zo moeilijk moet dat niet zijn. Die film had bijna geen verhaal.

Bluemeister

Avatar

Banned "Jah Iron Man 3 was de kers op de taart van de barslechte en saaie Iron Man film reeks,"
`

Hahaha ben jij niet helemaal goed ofzo? :| Iron man 1 was toch 1 van de beste Marvel films man!

tk1989

Avatar

Zeer geslaagde film. Deed mij op een hoop punten terug denken aan een Bourne-film, maar voornamelijk The Dark Knight Rises, zeker qua thema en het eerste gevecht tussen Cap en Winter Soldier was gewoon hoe het laatste gevecht tussen Bane en batman in TDKR had moeten zijn. Harde en snelle actie, goed afgewisseld met geslaagde humor, maar gelukkig niet te veel. Ik schijn een van de weinige te zijn die de eerste Cap-film de beste van Phase-1 vond (buiten The Avengers natuurlijk) dus misschien ben ik bevooroordeeld, maar ik vond dit echt met afstand de beste MCU-film (inclusief The Avengers). Ook leuk om te zien dat deze films nu een "echte" cast krijgen met Redford, Mackie etc.

Massive spoiler @Airbender
wat Winter Soldier betreft is het einde redelijk open

Bane1

Avatar

Airbender "Heb op IMDb gelezen dat de Winter Soldier aan het einde van de film goed wordt, als dat echt zo is, kijk ik nooit meer een MCU film."Het antwoord = Het is nog niet zeker of hij goed wordt. In de comics maakt Ruwlow (aka Crossbones) Cap dood en dan neemt Bucky(Winter Soldier) zijn plaats in. Voor eventjes dan he. Maar ik denk dat hij een Anti-Hero status krijgt


Maar verder vond ik deze film geweldig. Beste film tot nu die op dit jaar is uitgebracht. Helemaal geweldig. De 2 after credit scene’s... OMG !!! Quicksilver en Scarlet geweldig en de laatste was wel een klein beetje emotioneel want ik vond het wel fucked up voor Bucky wat ze met hem hebben gedaan

Hoe dan ook een 10 voor me. (Ik ben al snel bij met een goede actie/thriller film)

benjamin

Avatar

Steve-O " Iron Man 3 was gewoon een grote grap. Misschien wel het beste voorbeeld van waar het heengaat met de MCU. Het was een komedie (die geeneens altijd grappig was) met een dun verhaaltje en waar ik uiteindelijk zat van: waar heb ik nou eigenlijk naar gekeken?
"


En dat is nu juist dat ene voorbeeld waarbij ik het echt resoluut oneens ben, aangezien dat juist één van de betere films van Marvel is. Oké, dat hele Mandarin-aspect zou ik nu laten voor wat het is, maar dan nog vind ik dat er voldoende ideeën en voldoende personageontwikkeling (voor zover het genre dat wil) te vinden zijn in de prent.

epic

Avatar

Vond het een geweldige film die me verbaasde op meerdere plekken.
En er zaten veel subtiele hints in.

Onder andere De naam van stephen strange werd genoemd.

Zou het algoritme niet evt het begin van ultron kunnen zijn.

Vind het de beste film na Iron man 1 en the avengers.
Als ze dit niveau kunnen blijven handhaven mogen ze van mij nog lang doorgaan zo met films maken.
Ben nu erg benieuwd naar Guardians of the galaxy.

McGraig

Avatar

Gisteren met mijn vriendin naar de film geweest. Er zaten ongeveer 20 mensen in de zaal (het was vroeg, koopavond en lekker weer). Voor aanvang van de film werden er selfies gemaakt en was er blijkbaar heel veel interessants te lezen op twitter, facebook etc..... je zult toch een gesprek met elkaar moeten voeren. Je moet er niet aan denken. Meestal lopen Marvel films niet over van de diepgang maar in deze film werd de hoofdpersoon geconfronteerd met het gegeven dat alles en iedereen gecontroleerd maar ook ernstig gemanipuleerd kan worden dankzij het digitale tijdperk. We worden langzaam gehersenspoeld zonder dat er (ogenschijnlijk) nog menselijk handelen aan te pas komt. We zijn marionetten van de technologie en niet meer andersom.
Aardig entertainment zou je denken maar nog ver van de werkelijkheid. Totdat de pauze begon en om ons heen binnen een paar tellen iedereen compleet geobsedeerd naar zijn smartphone zat te kijken. We voelden ons allebei even Captain America die na 70 jaar ontdooid werd. Ik geloof niet dat de boodschap van de film aankwam. Ontzettend goede film trouwens en erg intelligent voor een blockbuster

Ed Crane

Avatar

Ja alsof dat iets baanbrekends is, de inhoud van Cap2 hebben we toch allang gezien in diverse andere blockbusters?

Caparone

Avatar

Ik kan mij totaal niet vinden in de recensie. Misschien omdat ik Captain America de minst interessante Avenger vind. Net als Superman vind ik Cap een "kartonnen personage". De ultieme patriottische goodguy die geen vlieg kwaad doet en slaafs zijn taken uitvoert in belang van het land.
Ook is hij naar mijn gevoel te onschendbaarheid. Ik kan mij bij geen enkele actiescene inleven, aangezien ik toch het gevoel heb: ach die kerel kan toch niet dood.
Naar mijn mening zijn de Thor Films de beste en meest vermakelijke films van het Avenger kliekje. Omdat die films zich niet al te serieus nemen en gered worden door de humor. De cap films nemen zich veel te serieus.
Daarnaast is de film te voorspelbaar. Je kan tijdens de film al het verloop van de film voorspellen. Dan bedoel ik Nick fury die niet echt dood is en dat Robert Redford de badguy is
Ik geef hem 2/5 sterren. Een popcorn film die nergens weet te verrassen met degelijke actie. Verstand op nul, kijken en morgen weer vergeten.

Ed Crane

Avatar

Wel leuk om te zien dat Marvel heel erg geprobeerd heeft een DC-achtige film te maken en dat veel mensen dit dan meteen zo'n beetje de sterkste uit de reeks vinden :+

gotrunks

Avatar

Ed Crane "Wel leuk om te zien dat Marvel heel erg geprobeerd heeft een DC-achtige film te maken en dat veel mensen dit dan meteen zo'n beetje de sterkste uit de reeks vinden :+"

Wat vond je DC achtig dan? :P

chakib82

Avatar

Wat ze ook zeggen ik heb genoten van de film, de muziek maakte het af.
Geen enkele moment verveeld. Spannend vanaf het begin tot eind en de post credit scene maakt de film helemaal af.
Je moet ook de MCU kennen om de film beter te volgen.
Er zitten aardig wat verrassingen erin.
Kan niet wachten op The Avengers 2: Age of Ultron.

Ed Crane

Avatar

gotrunks "Wat vond je DC achtig dan? :P"


Sfeer en cinematografie zijn duidelijk een stuk rauwer, realistischer, minder kleurrijk; er wordt erg veel gebruik gemaakt van handheld camerawerk en veel dynamischere montage bij bijvoorbeeld actiescènes, die ook veel bruter zijn etc. Dit alles is opvallend anders dan de rest van de films die Marvel maakte.

Ook qua inhoud is het één en ander aan te wijzen (war of terror etc., waar TDK zich nog zo mee bezig hield; Nick Fury die zogenaamd bij een aanslag om het leven komt, maar dit blijkt dan later in scène te zijn gezet om de badguys én de kijker op het verkeerd been te zetten, net als in TDK).

Ze hebben dezelfde regisseurs nu ook laten tekenen voor Captain America 3, die Marvel (in ieder geval nu nog) tegenover Batman vs. Super gaat laten uitkomen om de strijd aan te laten gaan. Lijkt me geen toeval.

Maar hé, mij hoor je niet klagen, eindelijk een Marvel-film met wat pit :+

mikeydw

Avatar

Voor mij de best uit de hele reeks ! Het verhaal zie je op sommige punten misschien wel al aankomen. Maar betekent dat dat de film slecht is nee.

De actiescènes zijn goed gefilmd. Het verhaal is ondanks misschien toch wel voorspelbaar op sommige momenten zeker niet saai. Daarnaast vond ik er toch nog wel wat goede plottwisten in zitten. Zo had ik voor de film al sommige vermoedens etc, maar de grote vraag was wanneer deze waar bleken te zijn. Hoe ? Hoe? en nog eens Hoe? Pakken ze dit aan. En wow wat hebben ze me daarin verbaast een erg sterke film en als dit de opbouw voor the Avengers 2 moet zijn dan kijk ik er nu nog meer naar uit en naar cap 3 ! :D

TomV

Avatar

Heeft iemand nog opgemerkt dat op de steen van Nick Furry de tekst -the path of the rightseous way...- staat gegraveerd. Refereren ze daar niet indirect ook mee naar Pulp Fiction?

Ed Crane

Avatar

TomV "Heeft iemand nog opgemerkt dat op de steen van Nick Furry de tekst -the path of the rightseous way...- staat gegraveerd. Refereren ze daar niet indirect ook mee naar Pulp Fiction? "


Ja, dat doen ze.

Chris23

Avatar

Kvond `m zeer strak.
Weer wat meer vertrouwen in de nieuwe Star Wars ook nu.

B@chelor

Avatar

Nice. Een 8,5. Op naar deel 3! (maar eerst the avengers 2)

SunChaser

Avatar

Vond m beter dan iron man 3, waar we ook weinig istark un pak zagen. Leuke film. Ik vind the solider trouwens geen badguy, hij is net zo badguy als Hawkeye in Avengers

B@chelor

Avatar

SunChaser "Ik vind the solider trouwens geen badguy, hij is net zo badguy als Hawkeye in Avengers"
Mee eens. Weinig tekst ook...hoop dat met hem meer wordt gedaan in het tweede vervolg.

Captain America: The Winter Soldier

acties