De 34 films die meer dan 1 miljard dollar opbrachten

De 34 films die meer dan 1 miljard dollar opbrachten

Het complete overzicht.

Elk jaar zijn er wel een paar films die door de grens van 1 miljard dollar breken. Hoogst tijd dus voor een overzicht met alle films die door deze magische grens braken. In dit overzicht zetten we die films voor je op een rij, inclusief hun budget en de totale verdienste. We beginnen onderaan de lijst en werken langzaam omhoog.

Laatste update: 11 juni 2018


Bekijk de afbeeldingThe Dark Knight (2008)
Regie: Christopher Nolan
Budget: 185 miljoen dollar
Verdienste: 1.004.558.444 dollar
De tweede film van Christopher Nolan en Christian Bale over Batman. Meteen een enorm sterk deel, waarin vooral Heath Ledger als de Joker indruk wist te maken. Centraal staat de strijd van de meest iconische Batman-schurk met de Dark Knight. De film was overigens wel bloedserieus, maar wist een redelijk realistisch beeld te geven van de worstelingen die Bruce Wayne moet doorstaan.



Bekijk de afbeeldingThe Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Regie: Peter Jackson
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.021.103.568 dollar
Gezien het enorme succes van de Lord of the Rings-trilogie, moest het wel dat er ooit ook gekeken zou worden naar een verfilming van het dunne boekje The Hobbit. Niemand die had verwacht dat het korte verhaal in drie lange films van elk dik tweeënhalf uur verfilmd zou worden. Een overdreven opgezette trilogie die het gewoon niet haalde bij de eerdere films van Jackson.



Bekijk de afbeeldingZootopia (2016)
Regie: Byron Howard, Rich Moore
Budget: 150 miljoen dollar
Verdienste: 1.023.784.915 dollar
Zo nu en dan komen er briljante animatiefilms van Disney uit, waarvan Zootopia er zonder twijfel een is. De film speelt zich af in de stad uit de titel, die bewoond wordt door dieren van alle mogelijke delen van de wereld. Er is een precaire balans getroffen tussen roofdieren en prooidieren, die in gevaar komt. Aan de meest onwaarschijnlijke politieagent van al - een konijntje - de taak om de stad en zijn inwoners te redden.



Bekijk de afbeeldingAlice in Wonderland (2010)
Regie: Tim Burton
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.025.467.110 dollar
Een van de eerste live-action sprookjes die Disney liet maken en meteen een immens succes. Centraal staat Alice, een jong en onbezonnen meisje dat besluit een konijn door zijn hol te volgen en daardoor terecht komt in een bijzondere wereld en daar een groots en meeslepend avontuur beleeft. De film kreeg een vervolg, maar die bleek lang niet zo mooi en sterk als dit origineel.



Bekijk de afbeeldingStar Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Regie: George Lucas
Budget: 115 miljoen dollar
Verdienste: 1.027.044.677 dollar
De eerste live-action Star Wars-film in jaren viel op een belangrijk vlak tegen: het verhaal. In plaats van een spannende strijd tussen Jedi en Sith, stond vooral technisch gebrauwel centraal en hoorden we van alles over een oninteressant handelsdispuut. En er was de wat zeikerige Anakin. Hoe dan ook: de film was wel een enorm succes, en leidde tot twee vervolgen en nu zelfs meerdere nieuwe films.



Bekijk de afbeeldingFinding Dory (2016)
Regie: Andrew Stanton, Angus MacLane
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.028.570.889 dollar
Kritiek op Pixar is er genoeg. De studio zou teveel leunen op klassiekers uit het verleden en niet meer zo origineel zijn als ooit het geval was. Maar gek is dat niet: de films die gebaseerd zijn op successen uit het verleden blijven immens goed scoren. Zoals ook dit avontuur, waarin de vergeetachtige Dory op zoek gaat naar haar ouders en die ook vindt in een groot onderwaterpark.



Bekijk de afbeeldingJurassic Park (1997)
Regie: Steven Spielberg
Budget: 63 miljoen dollar
Verdienste: 1.029.153.882 dollar
De eerste film in de enorm succesvolle Jurassic Park-reeks is stiekem ook de beste van allemaal. Gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Michael Crichton, volgt het verhaal de ontwikkelingen in een themapark waar gekloonde dinosaurussen leven. Er vindt een proefsessie met het park plaats en die loopt natuurlijk compleet uit de hand. Want mensen en dinosaurussen horen niet echt bij elkaar, zoals ook deze zomer weer zal blijken uit de vijfde film: Fallen Kingdom.



Bekijk de afbeeldingDespicable Me 3 (2017)
Regie: Kyle Balda, Pierre Coffin
Budget: 80 miljoen dollar
Verdienste: 1.034.799.409 dollar
De derde film in de Despicable Me-reeks (en de vierde in de franchise, want spin-off Minions die zich elders op deze lijst bevindt telt natuurlijk ook mee) is meteen de minst succesvolle. Ditmaal leren we dat Gru een halfbroer heeft, Dru genaamd. Samen met de Minions moeten ze voormalig kindster Balthazar Bratt ervan weerhouden de wereld te veroveren.



Bekijk de afbeeldingPirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2012)
Regie: Rob Marshall
Budget: 250 miljoen dollar
Verdienste: 1.045.713.802 dollar
Deze eerste Pirates-film die niet door Gore Verbinski geregisseerd was betekende meteen een breuk met de rest van de franchise. Weg was die vervelende verhaallijn rond Will en Elizabeth. Nu was er alleen focus op Johnny Depps Jack Sparrow, die ditmaal in de klauwen van de legendarische piratenkapitein Blackbeard terecht komt en op zoek moet naar de Fontein van de Eeuwige Jeugd.



Bekijk de afbeeldingRogue One: A Star Wars Story (2016)
Regie: Gareth Edwards
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.056.057.273 dollar
Een film over de rebellen die de plannen voor de Death Star stelen. Wie zou daar nou interesse in hebben? Nou, heel veel mensen dus. Deze eerste live-action spin-off in de franchise wist in veel opzichten te slagen, mede door sterke personages en toch een mooi verhaal. Ondanks dat het met de film echt niet goed leek te zitten tijdens de post-productie trouwens, toen forse delen opnieuw opgenomen moesten worden.



Bekijk de afbeeldingPirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006)
Regie: Gore Verbinski
Budget: 225 miljoen dollar
Verdienste: 1.066.179.725 dollar
Pirates of the Caribbean was een megahit. Voor een film die gebaseerd was op een pretparkattractie, wist hij echt te amuseren, met een leuk verhaal en bovenal ook grappige personages. Wat genoeg reden was voor Disney om twee vervolgen te bestellen: Dead Man's Chest en At World's End. Dit tweede deel breidde de wereld van de piraten flink uit met nhog meer fantasyelementen, waaronder de legendarische Vliegende Hollander.



Bekijk de afbeeldingToy Story 3 (2010)
Regie: Lee Unkrich
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.066.969.703 dollar
Het zou de afronding worden van het verhaal van Woody, Buzz Lightyear en alle anderen, maar uiteindelijk zwichtte Pixar voor de druk en bestelde men een vierde Toy Story. Afijn, als die net zo goed is als deze derde film, mag dat best. In dit avontuur komen Woody en de rest terecht in kinderdagverblijf Sunnyside. Wat fantastisch lijkt, blijkt een pure hel te zijn.



Bekijk de afbeeldingThe Dark Knight Rises (2012)
Regie: Christopher Nolan
Budget: 250 miljoen dollar
Verdienste: 1.084.939.099 dollar
Niet de beste van de drie Batman-films, maar hij voldeed als conclusie van het verhaal van Christian Bale's Bruce Wayne. Ditmaal neemt hij het op tegen zijn meest formidabele tegenstander ooit: Bale. En dat zorgt ervoor dat Bruce ook heel erg zichzelf leert kennen. Dat de film de magische grens doorbrak, was dus een mooie prestatie die Nolan en Bale ook echt gegund werd.



Bekijk de afbeeldingTransformers: Age of Extinction (2014)
Regie: Michael Bay
Budget: 210 miljoen dollar
Verdienste: 1.104.054.072 dollar
De vierde film van Michael Bay deed het anders. Geen Shia LaBeouf meer, maar wel Marky Mark - Mark Wahlberg. En robots die niet in auto's maar in dinosaurussen veranderen. Toch was ook deze film niet bijster sterk, vooral omdat het verhaal gewoon aan alle kanten rammelt. De actie was overigens wel best prima.



Bekijk de afbeeldingSkyfall (2012)
Regie: Sam Mendes
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.108.561.013 dollar
Deze derde Bond-film met Daniel Craig was een succes op alle mogelijke manieren. Strakke actie, een goed doordacht verhaal. En wat te denken van de prachtige titelsong van Adele? Bonds wereld komt op de kop te staan en vooral zijn loyaliteit aan M staat flink onder druk in deze film. Geldt eigenlijk als afronding van de verhaallijn die met Casino Royale ingezet werd.



Bekijk de afbeeldingThe Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Regie: Peter Jackson
Budget: 94 miljoen dollar
Verdienste: 1.119.929.521 dollar
Een van de meest ambitieuze filmprojecten ooit kwam met deze derde film tot een einde. En hoe. Emotioneel, actievol, indrukwekkend. De film heeft het allemaal. Vertelt het laatste deel van de epische reis van de hobbit Frodo en zijn poging om die ene verdoemde Ring van slechterik Sauron te vernietigen. En natuurlijk de strijd die tegen de kwaadaardige legers van Sauron gevoerd wordt.



Bekijk de afbeeldingTransformers: Dark of the Moon (2011)
Regie: Michael Bay
Budget: 195 miljoen dollar
Verdienste: 1.123.794.079 dollar
Deze derde Transformers-film diende als doodsteek voor de carrière van Shia LaBeouf in de franchise. Hierna werd de boel over een andere boeg gegooid, want de kritiek was niet mals. Maar ook dit absurde avontuur waarin transformerende robots het tegen elkaar opnemen, was een flinke knaller aan de box office.



Bekijk de afbeeldingCaptain America: Civil War (2016)
Regie: Anthony Russo, Joe Russo
Budget: 250 miljoen dollar
Verdienste: 1.153.304.495 dollar
Avengers 2.5. Alles wat Avengers: Age of Ultron had moeten zijn. Zo wordt vaak gesproken over deze derde film rond Captain America. Een prima film, waarin er een scheur ontstaat tussen de Avengers en Team Cap het opneemt tegen Team Iron Man. Hoewel: met Avengers: Infinity War komen ze natuurlijk weer bij elkaar.



Bekijk de afbeeldingMinions (2015)
Regie: Kyle Balda, Pierre Coffin
Budget: 74 miljoen dollar
Verdienste: 1.159.398.397 dollar
De schattige gele Minions zijn eigenlijk wel het leukste onderdeel van de Despicable Me-franchise. Geen wonder dus dat ze een eigen film kregen. Dit avontuur vertelt hun oorsprongsverhaal en laat ook zien hoe de gele monstertjes, die elke schurk helpen, bij de totaal geflipte Gru uitkwamen. Een vervolg staat al gepland, met nog onbekend plot.



Bekijk de afbeeldingIron Man 3 (2013)
Regie: Shane Black
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.214.811.252 dollar
Niet de beste Iron Man-film, maar ach: Robert Downey Jr. is altijd een genot om naar te kijken. In dit derde deel krijgt Tony Stark te maken met een vijand die geen grenzen kent en overal toe in staat is. Met zijn rug tegen de muur kan Tony alleen maar vertrouwen op zijn eigen instinct! Overigens is het de laatste solofilm voor Iron Man.



Bekijk de afbeeldingFast & Furious 8 (2017)
Regie: F. Gary Gray
Budget: 250 miljoen dollar
Verdienste: 1.236.005.118 dollar
Nog twee films te gaan en dan is het tiendelige verhaal van Dominic Toretto voorbij. In deze achtste film van wat door Universal als een echte saga omschreven wordt, is Dom ineens een verrader en moet zijn familie hem zien te redden. En de wereld trouwens, want die wordt bedreigd door een gevaarlijke anarchist (gespeeld door Charlize Theron).



Bekijk de afbeeldingBeauty and the Beast (2017)
Regie: Bill Condon
Budget: 160 miljoen dollar
Verdienste: 1.263.521.126 dollar
Er staat veel van Disney in deze toplijst. Waaronder live-action sprookjes, waarvan deze de meest succesvolle tot nu toe is. Bill Condon vertelt, met Emma Watson in de hoofdrol, het verhaal van Belle, die inziet dat het Beest stiekem heel knap is. Zolang ze hem maar die ene kus uit echte liefde geeft!



Bekijk de afbeeldingFrozen (2013)
Regie: Chris Buck, Jennifer Lee
Budget: 150 miljoen dollar
Verdienste: 1.276.480.335 dollar
Let it go... Het beroemde nummer komt natuurlijk van de animatiefilm Frozen van Disney, die uiterst succesvol bleek. Centraal staat een prinses die dingen in ijs verandert met een simpele aanraking. En het leven is daardoor natuurlijk heel complex. Maar niet te complex om niet te kunnen zingen! (Wat we dan ook massaal deden...)



Bekijk de afbeeldingStar Wars: The Last Jedi (2017)
Regie: Rian Johnson
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.332.757.449 dollar
Na het succes van The Force Awakens, waren de verwachtingen voor dit vervolg hooggespannen. Vooral door de terugkeer van Luke Skywalker. De film zette de franchise flink op de kop, maar deed dat uiterst succesvol, gezien de box office. Nu is het nog twee jaar wachten op de volgende film, waarin de First Order vast ten val wordt gebracht.



Bekijk de afbeeldingHarry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (2011)
Regie: David Yates
Budget: 250 miljoen dollar
Verdienste: 1.341.511.219 dollar
De laatste Harry Potter-film die verscheen is natuurlijk de best verdienende die er is. Rondt het verhaal van de opkomst en uiteindelijke val van de kwaadaardige Voldemort op epische wijze af. Vooral de strijd rond toverschool Hogwarts is heel erg de moeite waard. Overigens verscheen hierna natuurlijk spin-off Fantastic Beasts.



Bekijk de afbeeldingBlack Panther (draait nog; 2018)
Regie: Ryan Coogler
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 1.345.665.841 dollar
Wakanda Forever! Het is een strijdkreet die we nog vaak gaan horen, want de eerste solofilm voor een Afrikaanse superheld was een monsterhit. Niet gek ook, want het MCU-avontuur speelt zich in een heel nieuw land af en zet die cultuur op een mooie manier neer.



Bekijk de afbeeldingAvengers: Age of Ultron (2015)
Regie: Joss Whedon
Budget: 250 miljoen dollar
Verdienste: 1.405.403.694 dollar
Joss Whedon maakte twee Avengers-films, waaronder deze tweede. Hierin denkt Tony Stark de wereld te helpen door kunstmatige intelligentie te scheppen in de vorm van Ultron. Maar die slaat door en moet tegengehouden worden. Helaas niet zo goed als de eerste Avengers, maar desalniettemin een prima niemendalletje.



Bekijk de afbeeldingFast & Furious 7 (2015)
Regie: James Wan
Budget: 190 miljoen dollar
Verdienste: 1.516.045.911 dollar
De laatste F&F-film met Paul Walker was, mede door diens ontijdige overlijden, goed voor een bijzonder goede box office verdienste. Dominic en de crew komen in gevaar als de broer van Owen Shaw het op hen voorzien heeft. Een prima film en vooral een mooi afscheid van Paul Walker.



Bekijk de afbeeldingThe Avengers (2012)
Regie: Joss Whedon
Budget: 220 miljoen dollar
Verdienste: 1.518.812.988 dollar
Voor het eerst kwamen de helden van het MCU samen in deze Avengers-film. Onder leiding van Iron Man en Captain America, nemen de superhelden het op tegen halfgod Loki, die de hele Aarde over wil nemen met behulp van een leger van buitenaardse wezens.



Bekijk de afbeeldingJurassic World (2015)
Regie: Colin Trevorrow
Budget: 150 miljoen dollar
Verdienste: 1.671.713.208 dollar
Een succesvolle terugkeer vinden we in Jurassic World. Ditmaal is het dinosaurussenpark voltooid en zijn er ook echt toeristen die naar de prehistorische monsters komen kijken. Uiteraard gaat dat compleet mis, en hebben de dino's het weer voorzien op menselijk vlees. De komende jaren staan er nog twee vervolgen gepland.



Bekijk de afbeeldingAvengers: Infinity War (draait nog; 2018)
Regie: Anthony Russo, Joe Russo
Budget: 300 miljoen dollar
Verdienste: 1.998.033.699 dollar
Eindelijk is 'ie er dan: de epische conclusie van het tot nu toe tien jaar durende verhaal van Marvel Studios. Althans, het eerste deel. Want de megastrijd die de Avengers en de Guardians of the Galaxy samen tegen de intergalactische despoot Thanos moeten leveren, wordt in twee delen verteld. Een prima film, die ondanks de grote hoeveelheid personages precies goed doet wat hij goed moet doen.



Bekijk de afbeeldingStar Wars: The Force Awakens (2015)
Regie: J.J. Abrams
Budget: 245 miljoen dollar
Verdienste: 2.068.223.624 dollar
Nadat Disney Lucasfilm overnam voor vier miljard dollar, keerde de franchise weer terug. De verwachtingen waren hooggespannen en de hype gi-gan-tisch. Met groot succes keerde Star Wars terug, en werd het derde film ooit die twee miljard opbracht. De film draait om Rey, een jonge meid die verzeild raakt in een intergalactisch avontuur en de Force leert gebruiken.



Bekijk de afbeeldingTitanic (1997)
Regie: James Cameron
Budget: 200 miljoen dollar
Verdienste: 2.178.463.944 dollar
Het verhaal van de Titanic kennen we allemaal wel: het onzinkbaar geachte schip dat op zijn eerste reis zonk, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Cameron vertelt het verhaal via de jongeman Jack en de rijke Rose. Titanic lanceerde de carrière van Leonardo DiCaprio, die vervolgens lang probeerde van zijn imago door deze film af te komen.



Bekijk de afbeeldingAvatar (2009)
Regie: James Cameron
Budget: 237 miljoen dollar
Verdienste: 2.787.965 dollar
Avonturenfilm waarin de mensheid de planeet Pandora probeert te koloniseren en strippen van aanwezige grondstoffen. Daarbij strijden de mensen met de lokale bewoners: de Na'vi. De komende jaren moeten er maar liefst vier vervolgen uitgebracht worden. Wat Cameron betreft wordt het een Godfather-achtig familiesaga.


NieuwsFilm

meest populair