Algemeen

Apple wil met eigen films Oscars gaan winnen

Wat Netflix kan, kunnen ze bij Apple ook!

door Corneel Vanfleteren om 11:55 in Algemeen
Het filmlandschap verandert. Digitale spelers eisen hun plaats op in de markt. En hoewel de filmprijzen voornamelijk worden toegekend aan de traditionele maatschappijen, kwam er daar dit jaar verandering in. Netflix ging met een paar Oscars lopen. 'Dat willen wij ook', dachten ze bij Apple.

Streamingdiensten krijgen eindelijk hun voet tussen de deur in het grotere Hollywood wanneer het op prijzen aankomt. Bij de vorige editie van de Oscars werd Roma beloond met de prijs voor Beste Niet-Engelstalige Film, en regisseur Alfonso Cuarón kreeg de Oscar voor Beste Regie. Een eerste erkenning voor een film die in de VS heel kort in de bioscoop is geweest, en daarna uitgebracht werd door Netflix. Bij concurrent Apple is men klaar om Apple TV+ te lanceren, een nieuwe streamingdienst met series en films van eigen makelij. En men heeft de jacht geopend: bij Apple nemen ze zich voor om "per jaar 6 films met beperkt budget te maken met het oog op verhalen die Academy Awards kunnen winnen", zo meldt de New York Post. En dat in de hoop erkend te worden als 'serieuze' speler op de markt.

Ze hebben geen idee
Maar beperkte budgetten bij Apple zijn natuurlijk nog altijd vrij veel vergeleken met wat filmmakers in de Lage Landen ter beschikking hebben. Apple "is van plan om 5 tot 30 miljoen dollar per project uit te geven. Ze hebben al 'verheven' regisseurs en ander filmtalent benaderd om projecten met Oscarwinnend potentieel te helpen financieren.", volgens een bron van de NY Post. "Ze mikken op iets dat lijkt op de kanshebbers van Focus Features, zoals BlacKkKlansman en Dallas Buyers Club."

Klinkt als een goed plan, maar binnen het bedrijf zelf heerst er toch een lichte paniek. Weet Apple wel genoeg van het maken van films? En Apple TV+ staat ook nog maar in de kinderschoenen. De insider: "Ze zijn letterlijk angstig en ze hebben geen idee van wat ze nu eigenlijk willen doen. De helft van de werkvloer haat het dat ze films gaan maken, de andere helft wil sterren ontmoeten."

Een weekje bioscoop
Hoe dit afloopt, kunnen we nu onmogelijk inschatten. Feit is wel dat als Apple effectief wil meedingen naar een Oscar, ze verplicht zijn om de films minstens een week in een Amerikaanse bioscoop te laten draaien. Zo staat het in de reglementen van de Academy. Netflix loste dat op door hun films maar voor korte tijd en in heel weinig bioscopen te vertonen. Amazon heeft dan weer geëxperimenteerd met een langere periode in meer zalen. Welke aanpak Apple ook kiest, het binnenhalen van Oscars lijkt nog niet zo makkelijk in de praktijk dan dat het bedrijf in theorie laat uitschijnen.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Meestal komen de films die puur voor de prijzen gemaakt worden behoorlijk geforceerd over.

eltorro

Avatar

In andere woorden: Niet met het oog op goede films maken, maar met het oog op films die oscars scoren. Nog meer biopic films.

SunChaser

Avatar

Oscar Bait is er al 30 jaar. Het gaat niet om de beste film maar de beste marketing

Leon81

Avatar

Wat bizar dat ‘een oscar winnen’ je drive is om films te maken.

Mav Damian

Avatar

Apple begrijpt niet wat film maken betekent.

ExtraDip3000

Avatar

En ik wil minder streaming diensten! Kost een godsvermogen!

Tako

Avatar

@Leon81

Waarom vind je dat? Beetje ambitie kan geen kwaad toch?

Goku32

Avatar

Hahahahahahahah iedereen gaat wilt het zelfde gaan doen, wat nedflix doet, straks kunnen we de tv zenders aan de kant gooiden want dan kijkem we alleen nog maar naar de abbo.s van ned Disney apple en zo

RoberPaulsen

Avatar

Dat wordt natuurlijk helemaal niks. Het schijnt dat Tim Cook zich persoonlijk met de inhoud van die films bemoeit en hij nogal puriteins is.

Spider-fan

Avatar

Wat vreemd dat je zo weinig nieuwsberichten ziet over de MTV Movie and TV awards. Die waren gister. Vorig jaar zag ik daar ook heel weinig over, daardoor heb ik het vorig jaar in het geheel gemist. Dus heb ik er dit jaar extra goed op gelet.
Het is wat kleinschaliger geworden qua show had ik het idee - althans de zaal waar het gehouden werd. Maar in essentie is het nog wel hetzelfde, met van die parodieën op recente films er tussendoor.

Movieman2018

Avatar

Niet alle Oscar films zijn goed s.

Leon81

Avatar

@tako Daar heb je helemaal gelijk in. Ambitie is zelfs een heel belangrijk ding.

Rick Dalton

Avatar

@Goku32Dat is in veel huishoudens nu al het geval hoor, bij ons thuis niet. Vind het zelf ook wel eens leuk om lekker oud vertrouwd naar de tv te kijken, of soms het nieuws mee te pakken. Maar dit geldt zeker niet voor iedereen.

NieuwsFilm

meest populair