Apple wil met eigen films Oscars gaan winnen

Apple wil met eigen films Oscars gaan winnen

Wat Netflix kan, kunnen ze bij Apple ook!

Het filmlandschap verandert. Digitale spelers eisen hun plaats op in de markt. En hoewel de filmprijzen voornamelijk worden toegekend aan de traditionele maatschappijen, kwam er daar dit jaar verandering in. Netflix ging met een paar Oscars lopen. 'Dat willen wij ook', dachten ze bij Apple.

Streamingdiensten krijgen eindelijk hun voet tussen de deur in het grotere Hollywood wanneer het op prijzen aankomt. Bij de vorige editie van de Oscars werd Roma beloond met de prijs voor Beste Niet-Engelstalige Film, en regisseur Alfonso Cuarón kreeg de Oscar voor Beste Regie. Een eerste erkenning voor een film die in de VS heel kort in de bioscoop is geweest, en daarna uitgebracht werd door Netflix. Bij concurrent Apple is men klaar om Apple TV+ te lanceren, een nieuwe streamingdienst met series en films van eigen makelij. En men heeft de jacht geopend: bij Apple nemen ze zich voor om "per jaar 6 films met beperkt budget te maken met het oog op verhalen die Academy Awards kunnen winnen", zo meldt de New York Post. En dat in de hoop erkend te worden als 'serieuze' speler op de markt.

Ze hebben geen idee
Maar beperkte budgetten bij Apple zijn natuurlijk nog altijd vrij veel vergeleken met wat filmmakers in de Lage Landen ter beschikking hebben. Apple "is van plan om 5 tot 30 miljoen dollar per project uit te geven. Ze hebben al 'verheven' regisseurs en ander filmtalent benaderd om projecten met Oscarwinnend potentieel te helpen financieren.", volgens een bron van de NY Post. "Ze mikken op iets dat lijkt op de kanshebbers van Focus Features, zoals BlacKkKlansman en Dallas Buyers Club."

Klinkt als een goed plan, maar binnen het bedrijf zelf heerst er toch een lichte paniek. Weet Apple wel genoeg van het maken van films? En Apple TV+ staat ook nog maar in de kinderschoenen. De insider: "Ze zijn letterlijk angstig en ze hebben geen idee van wat ze nu eigenlijk willen doen. De helft van de werkvloer haat het dat ze films gaan maken, de andere helft wil sterren ontmoeten."

Een weekje bioscoop
Hoe dit afloopt, kunnen we nu onmogelijk inschatten. Feit is wel dat als Apple effectief wil meedingen naar een Oscar, ze verplicht zijn om de films minstens een week in een Amerikaanse bioscoop te laten draaien. Zo staat het in de reglementen van de Academy. Netflix loste dat op door hun films maar voor korte tijd en in heel weinig bioscopen te vertonen. Amazon heeft dan weer geëxperimenteerd met een langere periode in meer zalen. Welke aanpak Apple ook kiest, het binnenhalen van Oscars lijkt nog niet zo makkelijk in de praktijk dan dat het bedrijf in theorie laat uitschijnen.

NieuwsFilm

meest populair