Recensie

New Kids Nitro (2011)

Weinig nieuws onder de zon in Maaskantje: nog altijd veel gezuip, gescheld en wapengekletter, zij het dat er dit keer iets minder scherp wordt geschoten.

door Thierry Verhoeven om 23:10 in RECENSIES
New Kids Nitro poster
Regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil | Cast: Huub Smit (Richard Batsbak), Tim Haars (Gerrie van Boven), Wesley van Gaalen (Rikkert Biemans), Steffen Haars (Robbie Schuurmans), Flip van der Kuil (Barrie Butsers), e.a. | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2011

Na het overweldigende succes van de eerste New Kids-film (waar in een recordtijd één miljoen mensen op af kwamen), hoefden de makers natuurlijk niet erg lang na te denken over de mogelijk een vervolg te maken. Zodoende verschijnt slechts een jaar later al de tweede film, waarin ‘de turbo is geüpgraded naar nitro’, zoals dat zo mooi heet. De eerste film voldeed voor fans van de televisiesketches precies aan al hun verwachtingen, dus van de formule is ook nu niet veel afgeweken; zelfs de inbreng van een bovennatuurlijk element blijkt naadloos aan te sluiten bij de absurde humor die in het New Kids-universum de boventoon voert.

In dit vervolgdeel zijn de vijf welbekende hangjongeren uit Maaskantje verwikkeld in een steeds heviger wordend conflict met een groepje vergelijkbare aso’s uit het naburige Schijndel (dat in de vorige film nochtans van de kaart leek te zijn geveegd). Dit resulteert in een aantal lekker lompe aanvaringen, maar jammer genoeg missen deze vaak net de charme (bij gebrek aan een beter woord) van de soortgelijke belevenissen uit de eerste film. Lachen om aso’s werkt immers toch het beste wanneer ze zich tegen het gezag keren. Daar komt bij dat de Schijndelse tegenhangers van de New Kids niet al te interessant zijn. Ze worden in ieder geval regelmatig in de schaduw gezet door een vele malen grappiger clubje hangjongeren uit Woensel, dat steeds vanuit het niets opduikt.

Terwijl de Brabantse burenruzie ontaardt in illegale straatraces en massale vechtpartijen, vindt in Friesland als gevolg van een meteorietinslag een ware zombie-uitbraak plaats. Het ligt voor de hand dat de New Kids en hun opponenten uiteindelijk de strijdbijl zullen begraven om samen in deze provincie met het gebruikelijke wapengekletter orde op zaken te stellen, al duurt het een behoorlijke tijd voordat dat eindelijk zover is. New Kids en zombies blijken een aangename combinatie, maar de film weet het gegeven helaas niet volledig te benutten. Met Shaun of the Dead en Zombieland heeft de film natuurlijk twee erg sterke concurrenten in het zombiekomediegenre en jawel: geen moment wordt het niveau van spanning van die eerste of de opwindende actie van die tweede ook maar enigszins benaderd.

Al met al doet New Kids Nitro niet heel veel onder voor zijn voorganger, dus eenieder die daarvan heeft genoten kan ook nu zijn lol weer op met alle absurdistische grofheden. Echter, een hoop tekortkomingen die bij de eerste film nog te vergeven waren, beginnen nu steeds meer op te vallen: er zijn net te veel grappen die dood slaan, net te veel personages zonder bestaansrecht en de vierde muur wordt wederom tot vervelens toe doorbroken. Liefhebbers zullen ongetwijfeld weer smullen, maar om hun fans tegemoet te komen mogen de makers zich voor de onvermijdelijke derde film concentreren op een strakkere verhaallijn en wat scherpere humor. Dat is toch wel het minste wat ze voor het vermoedelijke succes mogen doen.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Heb er zin in! Pilsjes er bij en gaan jonguh!

PKP

Avatar

Als ik naar een New Kids film ga wil ik debiele taferelen en achterlijke humor zien, samen met een stel vrienden en een biertje. Kom maar op dus!

jaime91

Avatar

Tsja ik was hier al bang voor. Ik ben zelf een grote fan van hun korte filmpjes en toen ik hoorde dat ze een volle bioscoop film van 90 minuten gingen maken had ik al een beetje mijn twijfels maar goed hun filmpjes waren geniaal en ze kregen nu ook nog meer budget dus wat kan er mis gaan? Naja blijkbaar veel want ik vond Turbo ronduit saai met af en toe (vooral in het begin) een leuke grap. Nu komen ze met een vervolg en ik hoopte oprecht dat ze nu wel weer dat niveau van die korte filmpjes wisten te halen maja als ik dit zo lees dan wordt dit een nog grotere teleurstelling dan deel 1. Jammer maar ik zal hem wel eens een kans geven als ie langs komt op Film 1. Dan kan ik tenminste snel verder zappen als het echt zo een tegenvaller is.

B@chelor

Avatar

PKP "Als ik naar een New Kids film ga wil ik debiele taferelen en achterlijke humor zien, samen met een stel vrienden en een biertje. Kom maar op dus!"


Precies! Zo ga ik er morgen ook heen. (zonder bier, dat wel Smiley face)

Tuan

Avatar

Frietgezicht "Heb er zin in! Pilsjes er bij en gaan jonguh!"

Baski

Avatar

Kaartjes voor zaterdagavond zijn al gekocht!

Paar blikken Schultenbrau er bij en lachen maar!

Op zekers jonghuh! :E

Volksplein

Avatar

Flodder 2.1, maar dan niet leuk om te kijken waarschijnlijk.

De eerste film vond ik al flodder in een modern jasje, maar minder leuk. 4x dezelfde grap in een film ( iemand omrijden met een auto) is toch te triest voor woorden? En die schapen in de zaal maar weer elke keer in een deuk liggen. G

Geef mij maar het origineel

Angelater

Avatar

Volksplein "4x dezelfde grap in een film ( iemand omrijden met een auto) is toch te triest voor woorden?"


Gebeurde in deze film ook 3-4 keer :E

Vond hemzelf een beetje tegenvallen. De film leek een beetje gehaast geschreven en gefilmd te zijn. Daarentegen is de productie dan wel weer goed waar ik gelijk aan mijn vorige zin ga twijfelen... O+

Naja, zeker 3*, misshien 3,5*, maar meer zeker niet.

larsje

Avatar

Ga er zaterdag heen ik ben benieuwd of het wat is.

BuckRogers

Avatar

Hij is inderdaad minder als de eerste, maar ik heb er nog wel om kunnen lachen. Met een stel vrienden en een Schultenbrau erbij een leuke avond gehad.

Blockbuster

Avatar

Angelater "Gebeurde in deze film ook 3-4 keer :E

Vond hemzelf een beetje tegenvallen. De film leek een beetje gehaast geschreven en gefilmd te zijn. Daarentegen is de productie dan wel weer goed waar ik gelijk aan mijn vorige zin ga twijfelen... O+

Naja, zeker 3*, misshien 3,5*, maar meer zeker niet."


Dat is hun trademark, dus die zullen er in de volgende film(s) ook weer inzitten. Dat uit het niets omver rijden.

Steve-O

Avatar

Ik heb (helaas) de trailer moeten aanschouwen toen ik naar een andere film ging...... Dat mensen hiernaar kijken, ik kan er niet bij dat dit ook daadwerkelijk leuk word gevonden. Voor mij zijn de New Kids troep.

benjamin

Avatar

Volksplein "Flodder 2.1, maar dan niet leuk om te kijken waarschijnlijk.

De eerste film vond ik al flodder in een modern jasje, maar minder leuk. 4x dezelfde grap in een film ( iemand omrijden met een auto) is toch te triest voor woorden? En die schapen in de zaal maar weer elke keer in een deuk liggen. G

Geef mij maar het origineel"


Had ik eerlijk gezegd al bij de reeks, snap echt niet wat er zo grappig is aan deze aso's. En toch brengt dit zoveel geld op.

bobptjes

Avatar

New kids is en blijft uber lol.. verstand op 0 en gas erop

nietselam

Avatar

Vond deel 1 al niet echt leuk, heb onderlaatst de korte sketches ook effe allemaal achter mekaar gekeken die zijn een stuk leuker alleen dan valt ook op dat ze een obsessie hebben voor mensen die aangereden worden door een auto, dat hoeft nou ook weer niet.

B@chelor

Avatar

Tsja....gisteravond gezien. Ennuh...eigenlijk is de film superslecht. Zo slecht dat ik toch een paar keer moest lachen. (zoals Dave uit Schijndel en die gangsters uit Woensel Smiley face)

PKP

Avatar

Het publiek vond ik slechter dan de film. Film kon ik in ieder geval nog een aantal keer om lachen. Het publiek was diep en diep triest. Schreeuwen, schelden, bierblikken gooien. Erg typerend.

En nee, dat ligt niet aan de film, dat ligt aan de mensen.

larsje

Avatar

Vind deze stukken beter dan deel 1! bij deel 1 had ik echt het gevoel deze film duurt te lang!! Nitro heeft me vanaf het begin tot het eind vermaakt.

Baski

Avatar

B@chelor "Tsja....gisteravond gezien. Ennuh...eigenlijk is de film superslecht. Zo slecht dat ik toch een paar keer moest lachen. (zoals Dave uit Schijndel en die gangsters uit Woensel Smiley face)"


Ja, heb precies hetzelfde ervaren.

D'r had in mijn ogen meer in gezeten, maar het verhaal in de film was niet zo leuk als de vorige keer.

"Gratis geld" en "nergens meer voor betalen" sprak toch meer aan, dan
een stel flauwe zombies...

Dr. Strangelove

Avatar

Erg jammer dat ze het niet beter kunnen verfilmen en met een verhaal dat een stuk sterker is.
Want het asociale element -zeg maar hoofdbestanddeel- is wel geslaagd en leuk.
Hoe slecht het nu ook is.

Het is mij totaal onduidelijk waarom ze het zo afgrijselijk amateuristisch maken. Of ze moeten echt niet beter kunnen.

Voor mij zijn de New Kids beangstigend uit het leven gegrepen want er is genoeg van dit achterlijke tuig. Ik hoop dat zij deze film niet als inspiratiebron opvatten maar als een spiegel.
Gezien het ongetwijfeld tegenvallende bioscoopbezoek heeft die massaal zien wachten totdat de nieuwsgroepen bewapend waren.
Ik moet mee dan ook geen illusies maken over een wereld die beter wordt.

New Kids Nitro

acties