Recensie

New Kids: Turbo! (2010)

De vijf aso’s uit Maaskantje maken hun debuut op het witte doek. Alleen voor fans en mensen met een hoge tolerantie voor absurdistische humor.

door Thierry Verhoeven om 19:20 in RECENSIES
New Kids Turbo poster
Regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil | Cast: Huub Smit (Richard Batsbak), Tim Haars (Gerrie van Boven), Wesley van Gaalen (Rikkert Biemans), Steffen Haars (Robbie Schuurmans), Flip van der Kuil (Barrie Butsers), e.a. | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2010

Sinds de vijf Brabantse aso’s uit New Kids precies drie jaar geleden hun onlinedebuut maakten, zijn ze uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Hun ‘verrijking’ van de Nederlandse taal klinkt inmiddels bij velen bekend in de oren en ook weten steeds meer mensen waar het gehucht Maaskantje ligt. Om nog maar te zwijgen van de hordes carnavalsvierders die zich afgelopen februari met matjes en snorren uitdosten als hun (anti)helden. Een verfilming lag dus voor de hand; het zou immers niet de eerste keer zijn dat een serie met een aanzienlijke cultstatus op commercieel succesvolle wijze naar het witte doek wordt vertaald.

New Kids: Turbo! opent met een langdurend shot van een vlinder in de lucht: een overduidelijke parodie op de opening van Forrest Gump. De beelden worden hier echter niet voorzien van een mooi ingetogen pianoriedeltje, maar van de eerste tonen van ‘Luv U More’ van dj Paul Elstak. Welkom in Maaskantje, waar de lokale hangplek ingenomen wordt door vijf niet bepaald welbespraakte jongens (herkenbaar aan hun snorren, matjes, trainingspakken, blikken Schultenbräu en felgroene Opel Manta), die zijn blijven steken in een levensstijl uit de jaren negentig die de rest van het land hardnekkig probeert te vergeten. De vlinder vindt al snel zijn einde in de kleffe handen van een van de New Kids, maar wees gerust: hij is niet de laatste die zoiets overkomt. Evenmin is dit de laatste keer dat de verschrikkelijke happy hardcore van Elstak te horen is. Integendeel.

Veel verfilmingen van televisieseries hebben er moeite mee het korte bronmateriaal om te zetten naar een constant boeiende film van tenminste anderhalf uur en New Kids: Turbo! vormt daarop geen uitzondering. In veel eerdere gevallen betrof het echter series die in elke aflevering al wel een bepaald verhaal vertelden en dat is iets wat van de drie minuten durende sketches in de serie New Kids moeilijk kan worden gezegd. Dat in acht genomen is het best knap hoe de film uiteindelijk in elkaar steekt. In plaats van de bekende typetjes in een compleet nieuw bedacht verhaal te zetten, opent de film gewoon zoals de vele sketches, waarna er langzaam maar zeker een bepaald verhaal in kruipt.

De actualiteit krijgt vorm wanneer de recessie ook in Maaskantje toeslaat. Binnen een paar uur verliezen de vijf jongens allemaal hun baan (of in het geval van Barrie zijn alternatieve bron van inkomsten). Als de hoogte van hun uitkering vervolgens wat tegenvalt, proberen de jongens daar op hardhandige wijze iets aan te doen, wat erin resulteert dat ze helemaal niets meer krijgen. Echte aso’s als ze zijn, besluiten zij daarop nergens meer voor te betalen. Hun anarchistische levenshouding krijgt al snel navolging in de rest van het land, wat de overheid tot harde actie beweegt. Maar uiteraard geven de New Kids zich niet zomaar gewonnen. Met als climax een volledig over de top shootout op de straten van Maaskantje.

De meeste films die inspelen op het succes van een televisievoorganger, houden het plot zodanig eenvoudig dat ook bezoekers zonder voorkennis de film kunnen begrijpen. Nu valt er aan het plot van New Kids maar weinig te begrijpen of te missen, maar het is overduidelijk dat regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil (die tevens de rollen van Robbie en Barrie spelen) de film vooral voor de fans hebben gemaakt. Zo keren de nodige personages uit de serie terug en worden zelfs enkele bekende grappen herhaald. Het zijn deze inside jokes waar nieuwkomers niets mee kunnen, die de film louter geschikt maken voor fans. De aanwezigheid van bekende Nederlanders als Theo Maassen, Frank Lammers en Jody Bernal is daarentegen te onbeduidend om de film op te toetsen.

Met zijn grove humor en absurde toestanden past New Kids: Turbo! in de hoek waar ook de oeuvres van Dick Maas en Tim Oliehoek zich afspelen. Wie kan genieten van een stevige portie zinloos geweld, grof gescheld en af en toe de nodige herhaling van deze elementen, zal zich anderhalf uur heel behoorlijk vermaken. Dat het de makers te lang kost om ter zake te komen en lang niet elke grap werkt, is hopelijk vergeten zodra het heerlijk gestoorde slotstuk zich aandient. De opgevoerde absurditeit in scènes als deze zorgt ervoor dat de film net uitstijgt boven het predicaat ‘meer van hetzelfde’, waarmee de fans op hun wenken worden bediend. Jammer alleen dat die allemaal al de trailer hebben gezien, zodat er voor hen nog maar weinig verrassingen of geslaagde grappen over zijn.

34 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Acer

Avatar

Gewoon gaan kijken, vuile K*T ! Film gaan nergens over, maar dat maakt verder niet uit.

WoUtoMatiC

Avatar

Ik was eigenlijk aangenaam verrast door deze film. Lang geleden dat ik hardop in de bios heb gelachen.

Deniro

Avatar

De ruzie die hier een tijdje geleden gaande is geweest. Kijk hierboven. Die ruzie is wel volledig in de trend van New Kids.

Edwinem

Avatar

HaroldKumar "Sluit ik me volledig bij aan."
omdat hij zijn mening op een iets andere manier uit? watjes :P
hij zet zichzelf toch al genoeg voor gek.

vond het een matige film, het publiek en hun gelach (hoe sommige mensen lachen is echt geweldig) was leuker dan de film zelf.

HaroldKumar

Avatar

Muufley "Een ban voor deze mongool, zou zeer welkom zijn. Onozelaar!"


Sluit ik me volledig bij aan.

Muufley

Avatar

jacksparrow070 "mongool, ik heb het zelf ook in den haag spuimarkt gezien en bij mij lachte iedereen, dat jij niet tegen mijn reactie kan laat jouw domme reactie al zien, en geloof mij er lachte geen mannetje of 10 maar een mannetje of 70 - 80 maar omdat jij niet voorschut wil staan zeg je gelijk dat er maar 10 man lachte.

Je zegt ook ik vond het niet leuk bij begin en later zeg je weer dat het leuk was. Ben jij zo dom of ben ik zo slim"


Een ban voor deze mongool, zou zeer welkom zijn. Onozelaar!

HaroldKumar

Avatar

jacksparrow070 "mongool, ik heb het zelf ook in den haag spuimarkt gezien en bij mij lachte iedereen, dat jij niet tegen mijn reactie kan laat jouw domme reactie al zien, en geloof mij er lachte geen mannetje of 10 maar een mannetje of 70 - 80 maar omdat jij niet voorschut wil staan zeg je gelijk dat er maar 10 man lachte.

Je zegt ook ik vond het niet leuk bij begin en later zeg je weer dat het leuk was. Ben jij zo dom of ben ik zo slim"


Ik gok erop dat jij zo dom bent. Als je mijn eerste reactie leest, waarop jij zo agressief reageerde, zie je dat ik ook daarin zeg dat ik wel een paar keer in een scheur heb gelegen en de film een voldoende geef. Daarbij komt dat wij waarschijnlijk niet in dezelfde zaal hebben gezeten, ik denk dat jij namelijk nog niet op de leeftijd bent waarop je na 7 uur naar buiten mag. Ik stel voor dat jij je gefrustreerde praatjes voortaan binnen houdt, uit de kast komt en je eens lekker gaat rukken op een poster van Johnny Depp.

jacksparrow070

Avatar

HaroldKumar "Als in een uitverkochte zaal in Den Haag Spuimarkt bij zulke grappen maar een mannetje of tien moet lachen noem ik het erg stil ja... Verder mag ieder zijn eigen mening hebben jongen, dus dat jij hem top vond vind ik prima. Jij zal echter ook moeten accepteren dat er mensen zoals ik zijn die de film wel vermakelijk maar niet top vonden. Kom maar met een serieuze reactie zodra je je eerste balharen kan tellen. Adios."


mongool, ik heb het zelf ook in den haag spuimarkt gezien en bij mij lachte iedereen, dat jij niet tegen mijn reactie kan laat jouw domme reactie al zien, en geloof mij er lachte geen mannetje of 10 maar een mannetje of 70 - 80 maar omdat jij niet voorschut wil staan zeg je gelijk dat er maar 10 man lachte.

Je zegt ook ik vond het niet leuk bij begin en later zeg je weer dat het leuk was. Ben jij zo dom of ben ik zo slim

Thiver

Avatar

Planethugo "ik woon kwartiertje rijden van Aken en als ie in duitsland is ga ik er daar ook eens heen. Kijken hoe de duitsers daarop reageren :P"

Ehm... dit is toch geen grap ten nadele van Duitsers?

HaroldKumar

Avatar

jacksparrow070 "bleef het stil in de bios na een paar keer kogel door iemand z'n kop schieten ??? deze film was saai en niet grappig ????

deze film was dodelijk grappig en iedereen zegt tegen mij dat de hele zaal hele film lachte. Ik weet niet naar welke bios jij ben gegaan en met hoeveel man jullie zaten.

conclusie: Of jij liegt en iedere lachte behalve jij, of jij keek in je 1tje"


Als in een uitverkochte zaal in Den Haag Spuimarkt bij zulke grappen maar een mannetje of tien moet lachen noem ik het erg stil ja... Verder mag ieder zijn eigen mening hebben jongen, dus dat jij hem top vond vind ik prima. Jij zal echter ook moeten accepteren dat er mensen zoals ik zijn die de film wel vermakelijk maar niet top vonden. Kom maar met een serieuze reactie zodra je je eerste balharen kan tellen. Adios.

Planethugo

Avatar

PKP "Tja, dat vindt hij de grappigste ja. Persoonlijk vond ik dan weer hele andere stukken veel grappiger.

Ik noem maar de schuur en de oude man."
ik woon kwartiertje rijden van Aken en als ie in duitsland is ga ik er daar ook eens heen. Kijken hoe de duitsers daarop reageren :P

PKP

Avatar

Toelietoesh "Als dat de grappigste scene is die je kan bedenken sla ik hem over :P."

Tja, dat vindt hij de grappigste ja. Persoonlijk vond ik dan weer hele andere stukken veel grappiger.

Ik noem maar de schuur en de oude man.

Toelietoesh

Avatar

jacksparrow070 "bleef het stil in de bios na een paar keer kogel door iemand z'n kop schieten ???"


Als dat de grappigste scene is die je kan bedenken sla ik hem over :P.

PKP

Avatar

HaroldKumar "De korte filmpjes waarmee deze groep begon en de serie op Comedy Central waren top maar deze film was helaas bij vlagen saai en niet grappig. De eerste twee keer dat iemand een kogel door zn kop krijgt werken nog wel op de lachspieren maar de twaalf keer daarna bleef het toch vrij stil in de bioscoop. Hetzelfde geld voor de grappen waarin iemand overreden wordt. Die hebben we ook na een paar keer wel gezien. Maar goed, wel een paar keer in een scheur gelegen dus hij krijgt van mij wel een voldoende kut."

Ik zat in een uitverkochte zaal in de Cinemec vanavond en de hele zaal lag plat.
Vond het persoonlijk ook enorm grappig en heb meerdere keren dubbel gelegen.

Enige keer dat het echt stil was, was op het moment dat Antonie Kamerling in beeld kwam.

jacksparrow070

Avatar

HaroldKumar "De korte filmpjes waarmee deze groep begon en de serie op Comedy Central waren top maar deze film was helaas bij vlagen saai en niet grappig. De eerste twee keer dat iemand een kogel door zn kop krijgt werken nog wel op de lachspieren maar de twaalf keer daarna bleef het toch vrij stil in de bioscoop. Hetzelfde geld voor de grappen waarin iemand overreden wordt. Die hebben we ook na een paar keer wel gezien. Maar goed, wel een paar keer in een scheur gelegen dus hij krijgt van mij wel een voldoende kut."


bleef het stil in de bios na een paar keer kogel door iemand z'n kop schieten ??? deze film was saai en niet grappig ????

deze film was dodelijk grappig en iedereen zegt tegen mij dat de hele zaal hele film lachte. Ik weet niet naar welke bios jij ben gegaan en met hoeveel man jullie zaten.

conclusie: Of jij liegt en iedere lachte behalve jij, of jij keek in je 1tje

HaroldKumar

Avatar

De korte filmpjes waarmee deze groep begon en de serie op Comedy Central waren top maar deze film was helaas bij vlagen saai en niet grappig. De eerste twee keer dat iemand een kogel door zn kop krijgt werken nog wel op de lachspieren maar de twaalf keer daarna bleef het toch vrij stil in de bioscoop. Hetzelfde geld voor de grappen waarin iemand overreden wordt. Die hebben we ook na een paar keer wel gezien. Maar goed, wel een paar keer in een scheur gelegen dus hij krijgt van mij wel een voldoende kut.

Giiow

Avatar

Ik kom net terug van de film en ik moet zeggen dat ik me KAPOT heb gelachen.
de tranen sprongen uit mijn ogen, hahaha!!

en inderdaad dat stuk in die studio was wel erg langdradig..

jacksparrow070

Avatar

PKP "Op zich wel ja, gezien de reacties op zijn post weer spreken over het doorbreken van een vierde muur. En daarbij denk ik meteen aan een Marvel Deadpool moment, dus ik weet precies waar hij het over heeft. Dus voor míj is het een spoiler. :P

Ik lees sowieso vrij weinig recensies in kranten, die vind ik bij voorbaat ongeloofwaardig. Deze site en andere sites zijn mijn recensie bronnen. Smiley face"hmm, je leest de recensie en noemt hij spoiler en wat ik heb gezegt is niks vergleken met de film ik zeg niet eens wat er gebeurt enzo ik zeg alleen de plek waar het gebeurd. Als jij dit al teveel vindt dan moet je vooral door gaan met recensies lezen

PKP

Avatar

Thiver "Is dit al als een spoiler wordt beschouwd, zou ik ten zeerste afraden de recensie in de Sp!ts te lezen, waarin deze scène volledig in detail wordt verteld."

Op zich wel ja, gezien de reacties op zijn post weer spreken over het doorbreken van een vierde muur. En daarbij denk ik meteen aan een Marvel Deadpool moment, dus ik weet precies waar hij het over heeft. Dus voor míj is het een spoiler. :P

Ik lees sowieso vrij weinig recensies in kranten, die vind ik bij voorbaat ongeloofwaardig. Deze site en andere sites zijn mijn recensie bronnen. Smiley face

Thiver

Avatar

Blockbuster "Trouwens, de hele film doet me denken aan Ali G Indahouse."

Nu je het zegt... vervang de slechte happy hardcore (is dat een pleonasme?) voor slechte hiphop en vervang Maaskantje voor Staines en je hebt bijna exact die film. :D

filmgast

Avatar

Als je er van houdt kun je niet objectief naar deze film kijken.
Ik hou ervan, en daarom geef ik deze harde, platte actiecomedy gewoon een dikke 5 uit 5. Gewoon omdat het kan, KUT!

Blockbuster

Avatar

Die shootout doet me denken aan Ali G Indahouse of Naked Gun: totaal over de top. Trouwens, de hele film doet me denken aan Ali G Indahouse.

Thiver

Avatar

B@chelor "Is dit echt een spoiler? Ik heb de film nog niet gezien, en ik heb geen idee waar hij over praat."

Is dit al als een spoiler wordt beschouwd, zou ik ten zeerste afraden de recensie in de Sp!ts te lezen, waarin deze scène volledig in detail wordt verteld.

B@chelor

Avatar

PKP "Bedankt, kapitein Spoiler."


Is dit echt een spoiler? Ik heb de film nog niet gezien, en ik heb geen idee waar hij over praat. En het klinkt niet echt boeiend; praten in een studio? Smiley face

PKP

Avatar

jacksparrow070 "gewelldige film was dinsdag al gegaan enige mindere stukje was in het midden toen ze gingen praten in de studio"

Bedankt, kapitein Spoiler.

Baski

Avatar

Vanavond kijken in Brabanste bios!

De blikken Schultenbraü liggen al koud in de koelkast en worden vanavond mee naar binnen gesmokkeld... :E

filmgast

Avatar

Het mooiste is: Niemand gaat naar deze film omdat ze diepgang of zware verhalen willen. Ze willen gewoon anderhalf uur lol hebben, hoe bizar de humor ook is. Ik heb tranen met tuiten gelachen bij de trailer, dus ben benieuwd!

BuckRogers

Avatar

Het niveau is erg laag, maar je ligt wel anderhalf uur in een scheur. Dat maak je toch niet vaak mee met een film.

filmgast

Avatar

Vanavond 21:30 in Schouwburgplein KUT!

Thiver

Avatar

jacksparrow070 "gewelldige film was dinsdag al gegaan enige mindere stukje was in het midden toen ze gingen praten in de studio"

Mwoah, het was wel een aardige poging om de vierde muur te doorbreken. Deed mij heel erg denken aan een gelijksoortig stukje in Gremlins 2: The New Batch. Het duurde alleen veel te lang.

MrMyrmica

Avatar

Hoe komt het nou dat er wordt gezegd dat ie 9 december in premiere gaat en dan uiteindelijk al dinsdag te zien is? Hier was ie ook dinsdag al te zien! :?

jacksparrow070

Avatar

Gewelldige film was dinsdag al gegaan enige mindere stukje was in het midden toen ze gingen praten in de studio

Agoce

Avatar

Asperientje "hogere score dan ik verwacht had... ben benieuwd"

SP!ts gaf de zelfde cijfer

Asperientje

Avatar

Hogere score dan ik verwacht had... ben benieuwd

New Kids Turbo

acties