Recensie

Knight and Day (2010)

Tom Cruise, doldwaze actie en een plot dunner dan de zool van een teenslipper leveren pretentieloos vermaak op.

door Frank Stol om 22:32 in RECENSIES
Knight and Day poster
Regie: James Mangold | Cast: Tom Cruise (Roy Miller), Cameron Diaz (June Havens), Peter Sarsgaard (Fitzgerald), Paul Dano (Simon Feck), Jordi Mollà (Antonio), Marc Blucas (Rodney), Maggie Grace (April Havens) e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2010

zou wel eens één van de vermakelijkste popcornfilms kunnen zijn die deze zomer de bioscopen in razen. Met een onaflatende stroom aan doldwaze actie, een plot dunner dan de zool van een teenslipper én met sterren als Tom Cruise en Cameron Diaz in de hoofdrol, is een portie pretentieloos vermaak in ieder geval niet af te wenden. Mocht het je buiten dus te warm worden, dan valt er in de bioscoop volop te genieten van een flinke dosis achtervolgingen, exploderende auto’s en een stel losgeslagen stieren.

June Havens heeft geen idee wat voor wending haar leven zal nemen wanneer ze de charmante Roy Miller ontmoet. Op het vliegveld lopen de twee elkaar tegen het lijf en na een korte flirt blijkt heel toevallig dat ze dezelfde vlucht nemen. Gek genoeg is het vliegtuig maar met een handjevol mensen gevuld. Terwijl June zichzelf op het toilet moed aan het inpraten is om de flirt vooral voort te zetten, moordt Roy ondertussen koelbloedig alle passagiers en crewleden uit. Het vliegtuig stort neer in een maïsveld en vanaf dat moment wordt het tweetal onophoudelijk als wild opgejaagd. Roy is namelijk een spion en in het bezit van een zeer gewild object. In een poging om de jonge uitvinder van dit apparaatje te beschermen, rennen Roy en June vervolgens de hele wereld over om de FBI en een Spaanse misdadiger af te schudden.

Tegen zo’n berg aan actie en achtervolgingen moet het flinterdunne verhaallijntje het al snel afleggen. mag dan James Mangolds minst plotgedreven film zijn, de regisseur bewijst - na het romantische , de Johnny Cash-biopic en de western - wederom dat hij schijnbaar moeiteloos schakelt tussen verschillende filmgenres. En met succes, want als Tom Cruise tijdens een achtervolging op de snelweg opeens met een smak op de motorkap van een rijdende auto belandt en nog tijd heeft om de bestuurster te complimenteren met haar mooie jurkje, weten we dat we deze over-the-top actiefilm niet té serieus moeten nemen.

Zonder het -koppel Tom Cruise en Cameron Diaz was die onbezonnenheid waarschijnlijk een stuk minder lollig geweest. Dit is geen waarin Cruise bezig is om de wereld te redden met een strak gezicht. In kan hij als spion Roy Miller iets meer van zijn gladde glimlachen en zijn komisch talent laten zien. Hilarisch wordt het nergens, de humor zit hem vooral in de ongemakkelijke verstandhouding tussen de hoofdpersonages. June is het neurotische antwoord op de coole charmeur Roy. De chemie tussen deze tegenpolen blijft gedurende de hele film prima in stand en zorgt er zelfs voor dat het op een gegeven moment niet zo veel meer uitmaakt hoe het tweetal op dat ene eiland is beland. Zolang ze in hun vluchtpoging maar de meest halsbrekende toeren uithalen.

Bij krijg je daarom eigenlijk niet veel kans om je te vervelen. Daarvoor ligt het tempo waarmee de idiote situaties elkaar opvolgen te hoog. De actiescènes zijn fraai in beeld gebracht en zorgen op precies de goede momenten dat deze dolle achtbaanrit niet inkakt. De sequentie met het stierenrennen in Sevilla is daarvan het leukste voorbeeld. Daar gáát je Smart…

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Gisteren gezien, en was niet onaardig. Goed is anders. Ik kan me trouwens niet herinneren dat er scenes waren waarop je je zou kunnen rotlachen. (No offense Keesje)

KeesjeNL

Avatar

Hartstikke leuke film, ik heb me meerdere malen rotgelachen. Een dikke 8!

DonB

Avatar

Is Cruise zijn rol in MI:4 kwijt Harold?

Op IMDB staat hij nog gewoon genoemd bij de cast..

Jesse99

Avatar

HaroldKumar "Hahaha, 'geweldige film' 'ideaal zomervermaak' 'goed gefilmde actie', om jouw reactie heb ik meer moeten lachen dan om bijna 2 uur Knight and Day. Thanks."


En dan ben ik nog gratis ook.

Toch raar, wie de trailers, cast en opzet van de film bekijkt kan toch moeilijk teleurgesteld zijn in het eindresultaat. Knight an Day doet in mijn ogen alles wat het heeft beloofd.

HaroldKumar

Avatar

Jesse99 "Hahahahaha T+)

Geweldige film trouwens. Vlot, grappig, goed gefilmde actie en geslaagd pretentieloos-maar-dat-weten-ze-principe. Ideaal zomervermaak."


Hahaha, 'geweldige film' 'ideaal zomervermaak' 'goed gefilmde actie', om jouw reactie heb ik meer moeten lachen dan om bijna 2 uur Knight and Day. Thanks.

Jesse99

Avatar

Hoiii "okee flopdrol."


Hahahahaha T+)

Geweldige film trouwens. Vlot, grappig, goed gefilmde actie en geslaagd pretentieloos-maar-dat-weten-ze-principe. Ideaal zomervermaak.

debart

Avatar

Weet niet hoe jou keutels eruit zien maar ik leg geen flappers neer hoor..Smiley face


Wij hebben de film gezien met 8 man afgelopen week.
4 van ons vond hem geweldig.
1 vond de film wel leuk maar daar hield het wel mee op.
2 lagen er te slapen tijdens de film.
En ik vond de film totaal niet erg om te zien.Maar keek hem niet fijn want ik moest weer zo nodig bier drinken en zat de hele film met een te kleine blaas.

ik geef deze film een 7.

Bukowski

Avatar

Hoiii (en HaroldKumar), zullen we de puëriliteiten nu maar staken en de flapdrollen voor het toilet bewaren? Merci.

DocTari

Avatar

Hij viel mij eerlijk gezegd een beetje tegen. De beste grappen en de beste actie zitten in het eerste half uur, daarna gaat het bergafwaarts. Cruise en Diaz doen het prima, maar het verhaal en de personages zijn verder wel heel slap en de editing is vreselijk..de ene na de andere scene lijkt eigenlijk gewoon halverwege afgekapt te worden, waarna de film opeens weer naar een heel andere plek op de wereld spring, waar weer een incoherente actiescene volgt etc.

Zelfs voor een over the top actiefilm is het wel fijn als er toch nog enige lijn en/of spanningsopbouw in zit. "Knight and Day" is echter vooral een verzameling leuke plaatjes.

Hoiii

Avatar

HaroldKumar "Klasse dit. Klasse."


Dankje

timbo75

Avatar

Vandaag deze film gezien. De film begint leuk, lekker vlot, vol actie en grappen. Maar halverwege zakte mijn aandacht een beetje weg. Dat is jammer. Hoe dat kwam weet ik niet precies. Misschien omdat het allemaal teveel van hetzelfde was. Misschien werd de chemie tussen de hoofdrolspelers te overdreven geacteerd. Het is verder zeker geen slechte film of een flop. Zie het meer als een leuk tussendoortje.

HaroldKumar

Avatar

Hoiii "okee flopdrol."


Klasse dit. Klasse.

Remco

Avatar

Zeker een behoorlijke flop. 1 van de vele van deze zomer. Ga er ook niet heen omdat het er allemaal erg cliche uit ziet. Plus bij de helft van die stunts zie je dat het nep is dan haak ik al af. En Cameron Diaz ziet er ook niet meer echt geweldig uit.

Hoiii

Avatar

HaroldKumar "Lijkt me vrij duidelijk en logisch dat ik mijn eigen mening beschreef niet? Flapdrol. En niet geflopt zeg je? Met een budget van 125 miljoen heeft de film in Amerika na vele weken nauwelijks 60 miljoen opgeleverd. Gemiddeld gaat daar 55% van naar de studio. Dus die hebben na de release in Amerika, toch de grootste cashcow voor de filmindustrie, nog maar 33 miljoen binnen op een investering van 125 miljoen, een flop dus. Cruise is hierdoor zelfs de hoofdrol in Mission Impossible 4 kwijt. Check your facts mate."


okee flopdrol.

HaroldKumar

Avatar

Hoiii "dat is JOUN mening. voor andere was het al het geld en tijd waard! zeker het kijken waard, het gaat niet om diepe verhaal lijnen en niet altijd hoeft alles een overdreven betekenis te hebben. en hijs niet geflopt, hij brengt gewoon standaart geld op , geen overrated hit maar ook geen flop. mjaa de film gaat heel snel, is zeer leuk en beide hartstikke leuke acteurs uit de nog goede en leuke film tijd.

Perfecte film voor als je zin hebt in een avondje plezier!"


Lijkt me vrij duidelijk en logisch dat ik mijn eigen mening beschreef niet? Flapdrol. En niet geflopt zeg je? Met een budget van 125 miljoen heeft de film in Amerika na vele weken nauwelijks 60 miljoen opgeleverd. Gemiddeld gaat daar 55% van naar de studio. Dus die hebben na de release in Amerika, toch de grootste cashcow voor de filmindustrie, nog maar 33 miljoen binnen op een investering van 125 miljoen, een flop dus. Cruise is hierdoor zelfs de hoofdrol in Mission Impossible 4 kwijt. Check your facts mate.

marcjeb

Avatar

Haha dat plaatje hierboven..

Die stieren komen uit world of warcraft ofzo ?
Ziet er erg nep uit.

Hoiii

Avatar

Dat is JOUN mening. voor andere was het al het geld en tijd waard! zeker het kijken waard, het gaat niet om diepe verhaal lijnen en niet altijd hoeft alles een overdreven betekenis te hebben. en hijs niet geflopt, hij brengt gewoon standaart geld op , geen overrated hit maar ook geen flop. mjaa de film gaat heel snel, is zeer leuk en beide hartstikke leuke acteurs uit de nog goede en leuke film tijd.

Perfecte film voor als je zin hebt in een avondje plezier!

HaroldKumar

Avatar

Ik heb hem gisteren gezien en ik kan er totaal niet bij dat deze actiekomedie hier 3,5 ster krijgt. Knight And Day kan wat mij betreft in één adem genoemd worden met dramatisch slechte films als Killers en The Bounty Hunter. Flauwe humor, laffe actie en voorspelbare romantiek. Een recept dat al 1000x is gebruikt maar op deze site kennelijk wel gewaardeerd wordt. Geen verveling tijdens de film zeg je? Ik ben minimaal 4x in slaap gevallen.

Wat een verschrikkelijk slechte film was dit toch die alleen maar drijft op grote namen (Diaz en Cruise). Het zegt wat mij betreft genoeg dat deze film die zelfs in Amerika, waar actie en grote namen toch het meest worden gewaardeerd, totaal geflopt is.

Het is je tijd en geld niet waard mensen.

benjamin

Avatar

Galu "Hmmm bij ons in België is predators uitgekomen op 15 juli. Gisteren dus."


Klopt, ik ga seffens kijken. Kleine tip voor filmliefhebbers: woon tegen de grens: dan kun je elke film zien in het land waar hij het eerst in de bios verschijnt.

marcof

Avatar

Grrmblwhahahahaha "nobody move, or I'll kill myself and then her!" ... roflol alleen deze quote maakt de film al het kijken waard..

major malfunction

Avatar

leidenaar "ff off-topic : Ik zit vandaag met vrienden al te bespreken om morgen naar Predators te gaan,we lullen er al over,afgesproken,ik bel nog 2 andere gasten,gaan ook mee,en toen ging ik met een vriend net maar ff kijken hoe laat die draait en wat blijkt,hij draait over 2 weken pas.
Dus iedereen zegt tegen mij,wat een gelul dat die morgen komt haha,ik zeg,ik heb het van filmtotaal,dacht een betrouwbare site maar nee,die zetten maar wat neer en hebben geen enkel idee,dus vanaf nu hoef je de bioscoop-releases van Filmtotaal NIET meer serieus te nemen.

Bij elk bericht over predators staat 15 juli in de bioscoop,check maar na,hier bijvoorbeeld : http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=18101
Echt een film waarvoor ik zat af te tellen en dan kom je een dag van tevoren erachter dat filmtotaal maar wat neerzet,bedankt he!! :(

Het film-nieuws is prima maar laat de release-datums maar zitten als het toch maar onzin is."


Ja gebeurt vrij regelmatig, zo ook bij Pandorum. Ook dacht ik laatst een klassieker van Akira Kurosawa in Pathe te kunnen zien, zat ik bij Twillight! En dan dit: Killers (pathe) kom ik hier http://www.filmtotaal.nl/film.php?id=15442
Karate Kid 2010 (Pathe) kom ik hier: http://www.filmtotaal.nl/film.php?id=7863

Verder prima site

Galu

Avatar

Hmmm bij ons in België is predators uitgekomen op 15 juli. Gisteren dus.

skullsplitter

Avatar

leidenaar "ff off-topic : Ik zit vandaag met vrienden al te bespreken om morgen naar Predators te gaan,we lullen er al over,afgesproken,ik bel nog 2 andere gasten,gaan ook mee,en toen ging ik met een vriend net maar ff kijken hoe laat die draait en wat blijkt,hij draait over 2 weken pas.
"


Zelfs IMDB had je dit kunnen vertellen, al was de release tot ongeveer maart ook daar 15 juli (wat logischer is gezien het gevaar van downloads tegenwoordig), maar Fox heeft ervoor gekozen een volle 3 weken later pas met de release te komen, terwijl hij in de UK al sinds dag 1 meedraait.

Bovendien: als je fan bent en een beetje fora bezoekt dan had je het ook geweten. En dan afschuiven op een onofficiele site als Filmtotaal :N

Galu

Avatar

Hmm mss toch eens overwegen ondanks de twee hoofdacteurs.

B@chelor

Avatar

leidenaar "ff off-topic : Ik zit vandaag met vrienden al te bespreken om morgen naar Predators te gaan,we lullen er al over,afgesproken,ik bel nog 2 andere gasten,gaan ook mee,en toen ging ik met een vriend net maar ff kijken hoe laat die draait en wat blijkt,hij draait over 2 weken pas.
Dus iedereen zegt tegen mij,wat een gelul dat die morgen komt haha,ik zeg,ik heb het van filmtotaal,dacht een betrouwbare site maar nee,die zetten maar wat neer en hebben geen enkel idee,dus vanaf nu hoef je de bioscoop-releases van Filmtotaal NIET meer serieus te nemen.

Bij elk bericht over predators staat 15 juli in de bioscoop,check maar na,hier bijvoorbeeld : http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=18101
Echt een film waarvoor ik zat af te tellen en dan kom je een dag van tevoren erachter dat filmtotaal maar wat neerzet,bedankt he!! :(

Het film-nieuws is prima maar laat de release-datums maar zitten als het toch maar onzin is."


Een collega van mij dacht dit ook. Hij zag een reclame op tv met de slogan "nu in de bioscoop".

luukskywalker

Avatar

Ik heb de film dinsdag gezien in de Sneak Preview en ben het helemaal eens met de recensie.

Het verhaal is een beetje lafjes, maar de actie en humor (geen standaard amerikaanse humor) maken erg veel goed.

Lekkere wegkijk film!

laragabriel

Avatar

Ach joh, als je zó graag naar die film wilde had je toch gewoon meerdere sites kunnen raadplegen? Of de bioscoop zelf misschien?

Anyway, on-topic. Kijk al maanden uit naar deze film, vond de trailers ontzettend leuk, dus we gaan héééél snel ;).

Tako

Avatar

leidenaar "ff off-topic : Ik zit vandaag met vrienden al te bespreken om morgen naar Predators te gaan,we lullen er al over,afgesproken,ik bel nog 2 andere gasten,gaan ook mee,en toen ging ik met een vriend net maar ff kijken hoe laat die draait en wat blijkt,hij draait over 2 weken pas.
Dus iedereen zegt tegen mij,wat een gelul dat die morgen komt haha,ik zeg,ik heb het van filmtotaal,dacht een betrouwbare site maar nee,die zetten maar wat neer en hebben geen enkel idee,dus vanaf nu hoef je de bioscoop-releases van Filmtotaal NIET meer serieus te nemen.

Bij elk bericht over predators staat 15 juli in de bioscoop,check maar na,hier bijvoorbeeld : http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=18101
Echt een film waarvoor ik zat af te tellen en dan kom je een dag van tevoren erachter dat filmtotaal maar wat neerzet,bedankt he!! :(

Het film-nieuws is prima maar laat de release-datums maar zitten als het toch maar onzin is."


Nou Nou Nou Nou...We doen ons best! Smiley face

Releasesdatums veranderen ongeveer net zo vaak als de modegrillen van Parijs en Milaan. Soms houden we het niet bij en gebeuren dergelijke dingen. In oude nieuwsberichten passen we het uberhaupt zelden aan. Moeten we misschien wel gaan doen maar dat kost tijd, en tijd is geld.

Namens de redactie, eigenaren, nieuwsposters alle recensenten dus nogmaals onze excuses (vergeef ons ;) ).

transp

Avatar

''De sequentie met het stierenrennen in Sevilla is daarvan het leukste voorbeeld.''

Dat gebeurt in Pampos he. Normaal gesproken. Film klopt niet.

@ Leidenaar hierboven: releasedata kloppen nooit op FilmTotaal, check daarvoor gewoon pathe.nl.

leidenaar

Avatar

Ff off-topic : Ik zit vandaag met vrienden al te bespreken om morgen naar Predators te gaan,we lullen er al over,afgesproken,ik bel nog 2 andere gasten,gaan ook mee,en toen ging ik met een vriend net maar ff kijken hoe laat die draait en wat blijkt,hij draait over 2 weken pas.
Dus iedereen zegt tegen mij,wat een gelul dat die morgen komt haha,ik zeg,ik heb het van filmtotaal,dacht een betrouwbare site maar nee,die zetten maar wat neer en hebben geen enkel idee,dus vanaf nu hoef je de bioscoop-releases van Filmtotaal NIET meer serieus te nemen.

Bij elk bericht over predators staat 15 juli in de bioscoop,check maar na,hier bijvoorbeeld : http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=18101
Echt een film waarvoor ik zat af te tellen en dan kom je een dag van tevoren erachter dat filmtotaal maar wat neerzet,bedankt he!! :(

Het film-nieuws is prima maar laat de release-datums maar zitten als het toch maar onzin is.

LilMocr0

Avatar

Gister gezien in de sneak preview van MustSee Delft. Heb me heerlijk vermaakt. Heerlijk duo, Cruise en Diaz. Zoals je in je recensie zegt is het plot niet echt bepaald je van het. Maar dat geeft in dit soort films niet.
Een aanradertje.

Knight and Day

acties