Recensie

Doctor Strange (2016)

Marvel gooit het eens over een geheel andere boeg met een vrij onbekende en lastig te verbeelden superheld. Visueel hoogstaand en met een imposante cast.

door Arjan Welles om 23:20 in RECENSIES
Doctor Strange poster
Regie: Scott Derrickson | Cast: Benedict Cumberbatch (Stephen Strange), Chiwetel Ejiofor (Mordo), Rachel McAdams (Christine Palmer), Mads Mikkelsen (Kaecilius), Tilda Swinton (The Ancient One), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2016

De bekendste superhelden van comicgigant Marvel zijn inmiddels wel verfilmd. Na Spider-Man, Iron Man, Captain America, Hulk en X-Men is het bedrijf begonnen om minder bekende superhelden een podium te geven. Dit kan een frisse uitwerking hebben, getuige de positieve reacties op Deadpool, Guardians of the Galaxy en Ant-Man. Marvel heeft nog heel wat op stapel staan met plannen voor Black Panther en The Wasp. Maar eerst is het de beurt aan Doctor Strange, een neurochirurg die zich na een heftig auto-ongeluk op mystiek en geestkracht stort.

Strange is een bijzondere toevoeging aan het immense Marvel-universum. In een poging met een ander soort personage op de proppen te komen, besloot bedenker Steve Ditko begin jaren zestig het eens over de boeg van (zwarte) magie, parallelle werkelijkheden en geestesbezweringen te gooien. Dit maakt Doctor Strange een lastig geval en in Scott Derricksons verfilming moet er ook een boel actie aan te pas komen om de krachten van het personage duidelijk te maken. In de vertolking van Benedict Cumberbatch leren we een enigszins arrogante en cynische man kennen die zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Hij verdient een dikke boterham met zijn expertise, getuige zijn zeer riante appartement in New York en hij hoeft ook niet te klagen over gebrek aan vrouwelijke aandacht. Maar Stephen Strange is ook afstandelijk, heeft wat nare arrogante trekjes en is bijna irritant eigenwijs. In dat opzicht doet hij aan Tony Stark denken.

Als Strange na het ongeluk wakker wordt met kilo's ijzerwerk in zijn handen is het hem duidelijk dat hij nooit meer een scalpel in zijn handen zal kunnen houden. Hij wisselt zijn woede en frustratie in door op zoek te gaan naar onalledaagse oplossingen voor zijn nieuwe handicap. Na een tip van een patiënt die hij afwees voor een behandeling maar een wonderbaarlijk herstel liet zien, reist Strange af naar het Nepalese Kathmandu en Kamar-Taj, waar hij in de leer gaat bij een zonderlinge orde aangevoerd door de androgyne 'The Ancient One'. Zij (die in de comics een hij was) leert de arts dat je niet alleen je gedachten, maar ook de wereld om je heen naar je hand kunt zetten met behulp van de menselijke geest. Het is een lastige onderneming, maar Strange pikt de vaardigheden wonderbaarlijk snel op. Er wordt tussendoor een boel gebrabbeld over onaardse zaken, wat saaie momenten oplevert die je aandachtsvermogen flink op de proef stellen. Cumberbatch gooit er nog een flinke dosis scepsis en sarcasme tegenaan, maar dit kan niet verhullen dat Marvel een overdadige portie oeverloos gezwets in de ruimte en gebakken lucht opdient.

Gelukkig compenseert Derrickson, die vooral zijn sporen in het betere horrorsegment verdiende, ruimschoots op het visuele vlak. Hij schotelt ons immense decors en steden voor, waarbij de computers overuren hebben gedraaid. Ook worden de natuurwetten op allerlei mogelijke manieren getart. Er kan onmogelijk sprake zijn van vaste dimensies en tijd blijkt meer dan ooit relatief. Een hele reeks aan Inception refererende speciale effecten dendert voorbij, waarbij gebouwen en hele straten allerlei richtingen op vouwen en draaien. Het is wat druk voor de ogen, maar het levert wel spectaculaire taferelen op. De makers van deze stripverfilming hebben zich willen richten op zowel de visuele aspecten als de uitwerking van de personages en hun ontwikkeling en motivaties. Het helpt dat er acteurs als Cumberbatch, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen en Tilda Swinton acte de présence geven, want met hun vaardigheden worden de veelal vage pseudodiepzinnige dialogen en theorieën nog enigszins plausibel.

Doctor Strange is een lastig personage. De poging om af te steken tegen de superhelden met onvoorstelbare, veelal fysieke krachten is enkel aan te moedigen, maar de abstracte krachten van de begiftigde dokter zullen niet iedereen aanspreken. Wat hij er allemaal mee kan, moet worden uitgelegd door middel van een plot over het vernietigen van de wereld die wij kennen. Dat dit gepaard gaat met alternatieve dimensies, parallelle werelden en werkelijkheden moet je dan maar aannemen. Er zijn ettelijke pogingen ondernomen om deze bijzondere stripheld naar het witte doek te brengen. Derricksons poging is heel aardig, maar kampt met legio bijverschijnselen. Bovendien doet het verhaal wel heel sterk denken aan de eerste Iron Man.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Decepticon

Avatar

Waarom staan de recensies niet meer tussen het filmnieuws? Nu moet je zelfs gaan zoeken naar recensies als er een nieuwe film uitkomt...... en het stomme celebrity nieuws boft wel gewoon tussen het nieuws staan?

Ereptile

Avatar

Ik ga zo naar de film toe, daarna lees ik de recensie wel :D

@Decepticon, bovenaan op de hoofdpagina (tegen de zwarte balk met daarin Filmtotaal aan) staat Nieuws, en daarnaast Recensies Smiley face

Brein8998

Avatar

@Ereptile
Ik denk dat ie dat wel gevonden heeft anders was ie hier nooit gekomen

Ereptile

Avatar

@Brein8998
Ik kwam hier ook op omdat het op mijn Facebook verscheen, anders had ik het eerlijk gezegd ook niet gevonden. Totdat ik bovenin keek en "recensies" zag staan :P Maar goed, ik heb zin in de film!

benjamin

Avatar

Arjan "Maar Stephen Strange is ook afstandelijk, heeft wat nare arrogante trekjes en is bijna irritant eigenwijs. In dat opzicht doet hij aan Tony Stark denken."
Of gewoon aan een doorsnee Benedict Cumberbatch-vertolking.

Geraaar

Avatar

wauw wat een slechte recensie, is de recensent überhaupt bekend met het origineel verhaal of het bronmateriaal?

"abstracte krachten van de begiftigde dokter"?? serieus

het feit dat ze de vijand ( ga de naam niet vernoemen) iets beter hebben weten ontwikkelen dan toen galactus in fantastic 4 verdient al een ster op zich.Het feit dat de recensent het "gebrabbel" saaie momenten vond is dat het personage je niet genoeg interesseerde. Hier is een idee ga volgende keer kijken met een open mind en interesse, Nu lijkt het wel of je moest de film gaan zien (al dan niet met tegenzin). Het blijft een comic book movieJammere recensie, verdient minstens een 4,5/5.

mooffie

Avatar

Decepticon "Waarom staan de recensies niet meer tussen het filmnieuws? Nu moet je zelfs gaan zoeken naar recensies als er een nieuwe film uitkomt...... en het stomme celebrity nieuws boft wel gewoon tussen het nieuws staan?"


Op 14 september beloofde men al:
FilmTotaal "We willen daaraan toevoegen dat binnenkort de nieuwe recensies ook weer bij het laatste nieuws verschijnen."


Afwachten dus.

Master Of Films

Avatar

Bovendien doet het verhaal wel heel sterk denken aan de eerste Iron Man.

Dat vind ik al positief genoeg Smiley face

benjamin

Avatar

Geraaar "is de recensent überhaupt bekend met het origineel verhaal of het bronmateriaal?"
Is dat dan nodig om een goede recensie te schrijven?

Geraaar "Het feit dat de recensent het "gebrabbel" saaie momenten vond is dat het personage je niet genoeg interesseerde"
Of dat (in zijn ogen) de film niet voldoende moeite deed het personage interessant te maken.

Ereptile

Avatar

Zojuist de film gezien, en ik vond het een goede film, en een waardige tussen de rest van het MCU! Allereerst ben ik zeer onder de indruk van de visuele aspecten in de film. De manier waarop magie wordt gebruikt in de film vond ik echt geweldig!

De acteerprestaties van de acteurs (met name Cumberbatch) vond ik ook gewoon goed. Vooral omdat ze veel moesten introduceren op het gebied van magie. Mads Mikkelsen zetten een goede, maar niet gedenkwaardige bad guy neer. Er had meer in gezeten. Dr. Strange en vooral Mordo vond ik interessanter.

Het verhaal is wel duidelijk een origin story. Maar eentje die best te volgen is naar mijn mening. Het einde vond ik een klein beetje teveel van het goede, maar absoluut niet slecht. Het is een typische MCU film, met ook de nodige humor die in de andere films voorkomt.

Er zijn TWEE after-the-credit scenes, dus vergeet niet te blijven zitten tot aan het eind als je ze wilt zien.

Ik zou de film 7,5/10 geven. En ik ben heel benieuwd hoe Dr. Strange het naast de rest van de superhelden in het MCU gaat doen. Ik vind het in ieder geval een geslaagde introductie van een personage waar ik nog niets van af wist.

Master Of Films

Avatar

Er zijn TWEE after-the-credit scenes, dus vergeet niet te blijven zitten tot aan het eind als je ze wilt zien.
Top, dan weten we dat ook weer wat we kunnen verwachten. Smiley face Zitten blijven wordt dus net zoals vrogûh op school.

Decepticon

Avatar

@mooffie, dat duurt allemaal wel een beetje lang, ook voor de celebritybuzz berichten zijn nog steeds geen andere onderscheidende tags gemaakt. Ook de quote mogelijkheid is nog niet terug. Nog geen mogelijkheid om smileys te gebruiken.
Het kan best dat het even duurt om dat weer aan te maken, ik heb geen idee hoeveel werk dat is, maar er mag wel een beetje vaart achter gezet worden.

On-topic, ik ga vanavond en ik kijk er heel erg naar uit, ik ben benieuwd hoeveel mensen dit keer blijven zitten tot na alle credits Smiley face

Ed Crane

Avatar

Dus als we kijken naar het aantal sterren dat FT geeft is Dr. Strange van hetzelfde niveau als Thor: The Dark World...

I'll pass

Ed Crane

Avatar

MCU fanboy "het feit dat ze de vijand ( ga de naam niet vernoemen) iets beter hebben weten ontwikkelen dan toen galactus in fantastic 4 verdient al een ster op zich. "


Geen idee wat hier nu gezegd wordt.

Fredius

Avatar

De nieuwe website is zeker geen verbetering geworden en ben ik blij dat ik niet de enige ben die dat zo ziet.
De film dr. Strange heb ik gisteravond gezien en lees nu de recensie. De film heeft mij enorm vermaakt en is een enorm visueel spektakel en de vette actie mag er wezen. Ik ben het gedeelte eens met de recensie maar saai vind ik hem nergens. Ik heb helaas alleen de eerste after credits maar gezien, want mijn metgezel had haast maar die haal ik nog wel in. Veel gemist?? In elk geval is de film een aanrader.

Decepticon

Avatar

@Fredius, dan heb je zeker wat gemist, want die is geeft een blik op wat we kunnen verwachten voor Doctor Strange 2.

Wat ik niet snap, is dat mensen naar de bios gaan en dan ook nog haast hebben..... Dat ze direct als een malle weg moeten. Je weet hoe lang de film ongeveer duurt, maar dat je ook reclame en trailers voor de film hebt en je dus niet precies weet hoe laat je uit de zaal loopt. Maar dat er altijd wel ongeveer een kwartier bij op kunt tellen.

Jullie hebben het eerste after-credit filmpje gekeken en wisten dat er ook een 2e kan zijn na de aftiteling, waarom blijven jullie niet gewoon zitten? Het zijn maar een post minuten....

Als je metgezel echt haast had, dan had je toch direct weg gemoeten, zodra de film af was gelopen?

Alsnog, ik snap niet dat mensen haast hebben als ze naar de bios gaan. Je gaat toch naar de bios voor een avondje uit.

Ed Crane

Avatar

Decepticon "Wat ik niet snap, is dat mensen naar de bios gaan en dan ook nog haast hebben..... Dat ze direct als een malle weg moeten. Je weet hoe lang de film ongeveer duurt, maar dat je ook reclame en trailers voor de film hebt en je dus niet precies weet hoe laat je uit de zaal loopt. Maar dat er altijd wel ongeveer een kwartier bij op kunt tellen.

(...)

Alsnog, ik snap niet dat mensen haast hebben als ze naar de bios gaan. Je gaat toch naar de bios voor een avondje uit."


Speak for yourself. Voor sommigen staat thuis goede seks te wachten.

Master Of Films

Avatar

Thor fanboy "Dus als we kijken naar het aantal sterren dat FT geeft is Dr. Strange van hetzelfde niveau als Thor: The Dark World..."
Ik vind het vervelend voor je dat er geen 5 FT sterren zijn gegeven. Ach je moet maar zo denken ze weten niet beter. In jouw hart koester jij de Thor films en dat kan niemand van je af pakken.

Thor fanboy "I'll pass"
Nee, dat is de verkeerde Marvel quote. Magento zei " you shall pass".

Maartyboy

Avatar

Ik heb hem nog niet gezien, denk wel dat ik binnenkort een biosje ga pakken. Denk dat Chumberbatch de film maakt, zoals Robert Downey Jr. dat deed voor Iron man.

Thiver

Avatar

Ereptile "Er zijn TWEE after-the-credit scenes, dus vergeet niet te blijven zitten tot aan het eind als je ze wilt zien. "

Ehm... nee, er is maar één scène na de aftiteling. Net zoals er maar één midcredits-scène is. ;)

Fredius

Avatar

@decepticon omdat we naar de eerste voorstelling gingen van Dr. Strange en naar de tweede voorstelling van Deepwater horizon... Dan kan je dus weleens wat haast hebben Smiley face

23VDV23

Avatar

Pas een Pathé Unlimited aangeschaft, dus ik dacht: laat ik deze ook maar meepikken. Vind 3 sterren ook echt het maximale. Echt een film volgens de Marvel-formule. Weinig verrassends, inmiddels ook wel voorspelbaar als je ook maar een paar Marvel films hebt gezien. Goede cast die nog het maximaal haalbare eruit proberen te halen, dat wel. Bovendien vind ik persoonlijk al die regels met meerdere universa en dimensies op den duur behoorlijk onoverzichtelijk worden. Dusdanig dat me gewoon ook af en toe het gevoel bekroop dat ze op verschillende momenten maar gewoon weer een willekeurige nieuwe wet, regel of hoe je het ook maar wil noemen bedachten om problemen in het plot te kunnen oplossen. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos binnen de verhaalprincipes van Dr. Strange en dat zorgt ervoor dat je als kijker ook nooit het gevoel hebt dat je nou 100% begrijpt hoe de boel nou in elkaar steekt.

Doctor Strange

acties