Recensie

Queenpins (2021)

Twee vriendinnen lichten de boel op met kortingsbonnen. Lucratief zaakje, dat hen uiteindelijk veertig miljoen opleverde.

door Arjan Welles om 00:06 in RECENSIES
Queenpins poster
Regie: Aron Gaudet en Gita Pullapilly | Scenario: Aron Gaudet en Gita Pullapilly | Cast: Kristen Bell (Connie), Kirby Howell-Baptiste (JoJo), Paul Walter Hauser (Ken), Joel McHale (Rick), Vince Vaughn (Simon Kilmurry), e.a.|Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2021

Je hebt van die mensen voor wie het een sport is om de beste aanbiedingen en deals te scoren. Wat ze precies aanschaffen is bijna bijzaak. Tegenwoordig doen we dit veelal met onlinekortingscodes, maar in het verleden was het de kunst om de kranten en folders af te speuren. Vervolgstap is de juiste kortingsbonnen op het juiste momenten inzetten voor de hoogst mogelijke kortingen. In de Verenigde Staten is de kortingsbonnenbrigade haast een subcultuur op zich. Om met kortingsbonnen de boel op te lichten moet je van goeden huize komen en een lange adem hebben.

Ondanks de tijdsintensieve en omslachtige manier van frauderen presteerde een drietal huisvrouwen uit Arizona het in 2012 om voor meer dan veertig miljoen dollar de boel te flessen. Hun modus operandi: het vervalsen van kortingsbonnen. Van de buit kochten ze dure sportauto's en jachten met als doel deze weer door te verkopen en zo het frauduleuze geld wit te wassen. Het bleek het grootste oplichtingsschandaal in zijn soort. Het lichtkomische en lichtdramatische Queenpins is losjes gebaseerd op dit waargebeurde verhaal.

Connie, een heerlijk tragikomische rol van Kristen Bell, gaat gebukt onder een moeizaam huwelijk. Haar man, een verzekeringsagent, is altijd van huis. Connie heeft er een sport van gemaakt om de beste aanbiedingen te scoren, tot groot ongenoegen van het lokale supermarktpersoneel. Feitelijk heeft het stel een pittig trauma te verwerken. Na ettelijke dure ivf-behandelingen is hun kindje vroegtijdig overleden. Beste vriendin en partner in crime JoJo is vlogger en schoonheidsspecialiste en heeft te maken gehad met identiteitsfraude waardoor ze nergens meer krediet voor haar bedrijf kan krijgen. Ze vinden elkaar in het bonnenknippen en -uitgeven.

Als Connie een zak chips opentrekt in de tjokvolle voorraadkamer die ooit een kinderkamer had moeten worden valt de smaakt haar vies tegen. Ze dient een klacht in bij de fabrikant en komt er zo achter dat voedselproducenten zonder al te veel na te denken kortingsbonnen verstrekken voor gratis vervangende producten. Al snel ontstaat het idee om de bonnen door te verkopen en nog mooier zou het zijn als de vriendinnen de hand zouden weten te leggen op hele dozen vol bonnen. Binnen de kortste keren hebben de dames een heel netwerk opgezet en stromen de dollarbiljetten binnen.

Queenpins is een vermakelijke komedie die onder leiding van regisseursduo Aron Gaudet en Gita Pullapilly vlot op stoom komt. In flinke, maar aangename vaart worden de dramatische achtergronden van Connie en JoJo's criminele activiteiten net grondig genoeg aangestipt om aan te slaan. Het helpt mee om sympathie voor de vrouwen op te brengen. Tegenover hun criminele missie staat de verhaallijn van een sukkelige winkelbediende die de fraude op het spoor komt en zijn zaak aan de FBI probeert te verkopen. Daar lachen ze natuurlijk om fraude met nota bene kortingsbonnen.

Gaudet en Pullapilly trakteren ons op een enerverend kat-en-muisspel. Dat de dames gepakt zullen worden is al duidelijk vanaf het openingsshot, waardoor Queenpins als één grote flashback wordt verteld. Het feit dat dit weinig deert is indicatief voor het aanstekelijke karakter van het verhaal. Je wil simpelweg weten hoe Connie en JoJo het flikken om de boel zo te tillen. Het plezier bij Bell en tegenspeelster Kirby Howell-Baptiste spat ervan af. Jammer dat het lichtvoetige drama, dat de start zo aangenaam maakte, er wat makkelijk bij inschiet.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Queenpins

acties