Recensie

Medieval [Netflix] (2022)

Vrij weinig actie in deze film over het grootste militaire brein uit de Tsjechische geschiedenis.

door Terence Shea om 11:29 in RECENSIES
Regie: Petr Jákl | Scenario: Petr Jákl Sr., Petr Jákl | Cast: Ben Foster (Jan), Sophie Lowe (Katherine), Michael Caine (Lord Borresh), Matthew Goode (King Sigismund), Til Schweiger (Rosenberg), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2022

Medieval vertelt een verhaal over een vroeg moment in het leven van de historische figuur Jan Zizka, een Tsjechische generaal uit de middeleeuwen. Hij krijgt opdracht de dochter van een koning weg te halen bij haar verloofde, een onderdrukker. Al snel heeft zij door dat haar ontvoerders niet de vijand zijn en helpt zij Jan en zijn mannen terwijl ze op de vlucht zijn.

De film opent met een stevige actiescène. In het echt stond Jan Zizka bekend als een geniaal strateeg, dus logisch om even te laten zien hoe hij te werk gaat. Er wordt geanticipeerd dat een koets wordt aangevallen, waarna deze door een paard precies naar de plek gebracht waar Jan hem wil hebben en daar wordt korte metten gemaakt met de vijand. Een van zijn mannen duwt zelfs op eigen kracht een paard plus ruiter van de weg af.

Dit wordt dus een strakke actiefilm met een knipoog. Tenminste, dat zou je denken met zo'n opening. Halverwege de twee uur die volgen krijg je nog zo'n moment en daarna nog een aan het einde. De rest is opgevuld met wat drama, bloed en romantiek. Alle drie gebracht op een niet bijster boeiende wijze.

Regisseur Petr Jákl brengt zijn thuisland Tsjechië mooi in beeld. Althans, aanvankelijk zijn er wat bossen en daarna ook een middeleeuwse stad. Maar al gauw is het vrijwel alleen nog maar bossen en af en toe een dorpje dat bestaat uit drie huisjes in het bos. Het is absoluut een mooi landschap, maar op den duur toch ietwat saai.

Dus we hebben al weinig actie en niet erg enerverende plaatjes. Hoe zit het dan met het drama, het bloed en de romantiek? De uitleg van het plot is een beetje verwarrend. Er wordt verteld dat in Frankrijk net een nieuwe paus is gekozen - het verhaal speelt zich af in de tijd van het Westers Schisma, waarin de boel verhuisd was van Rome naar Avignon (waar grote onenigheid over was) - maar in Italië staan ze klaar om zelf iemand anders tot officiële paus te verklaren.

Alleen heeft deze introductie weinig te maken met waar het verhaal eigenlijk over gaat. Dat draait namelijk om het ontvoeren van de koningsdochter en haar verworven inzicht over hoe bruut haar verloofde de boel runt. Heb je daar twee uur voor nodig? Nee, maar die tijd neemt de film wel. Het drama is dus aan de dunne kant. Aangezien het verhaal zich afspeelt in de middeleeuwen wordt af en toe iemand gespietst of onthoofd, maar je ziet niets dat niet al jarenlang gewoon is te zien was in bijvoorbeeld Game of Thrones.

Dan blijft nog de romantiek over, wat een standaard gevalletje 'who cares' is. Misschien het Tsjechisch publiek dat bekend is met de generaal die nooit een slag verloor. Wel beide ogen overigens. Het verlies van een daarvan zien we in de film. Eerlijk is eerlijk: Medieval is de enige film die ik ooit heb gezien waarin bij iemand levende maden in een bloedende oogkas worden gestrooid, onder begeleiding van zachte emotionele achtergrondmuziek. Want het is een romantisch moment.

Op zich heeft de film een paar kleine ongewone pluspunten. Zo wordt er niet krampachtig gedaan over accenten. Britse acteurs klinken Brits, Amerikanen klinken Amerikaans en overige acteurs spreken Engels met de klank van hun eigen taal erdoorheen. Ook zijn er heel af en toe shots van dorpjes in het schemerlicht die niet de gebruikelijke onrealistische Hollywoodbelichting hebben, maar gewoon echt de bijna-duisternis tonen die je krijgt zonder lantaarnpalen of fakkels.

Ook de drie actiemomenten geven voldoening om naar te kijken. Vooral de sequentie halverwege de film waarin Jan en zijn mannen stuiten op het legertje dat achter ze aan zit, waartegen ze zich vernuftig staande houden. Het doet een beetje denken aan 300. De echte Jan stond immers bekend om zijn talent voor strategie. Goed dat deze momenten in de film zitten, maar het is jammer dat het er niet meer zijn.

Niet de sterkste film dus, maar in het aanbod van Netflix zijn er slechtere opties. In ieder geval leuk om eens iets te leren over een figuur uit de geschiedenis van een ander land, ook al is het grootste deel eigen invulling. Medieval opent misschien ook wel deuren voor Jákl, want het oogt allemaal professioneel genoeg. In ieder geval meer dan je zou verwachten van de man die een klein rolletje speelde in de Amerikaanse sekskomedie Eurotrip. Genaamd Jan.

Medieval is te zien bij Netflix.

Medieval

acties