Recensie

Infiesto [Netflix] (2023)

Spaanse politiethriller met duistere ambiance tijdens eerste lockdown.

in Recensies
Leestijd: 2 min 11 sec
Regie: Paxti Amezcua | Scenario: Paxti Amezcua | Cast: Isak Kérriz (Samuel), Iria del Río (Castro), Juan Fernández (Basterra), Antonio Buíl (Ramos) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2023

Een vermiste vrouw met een mysterieus symbool, uitgekerfd in haar nek, duikt op tijdens de eerste dag van de lockdown in Spanje. In politiethriller Infiesto is het aan de rechercheurs Samuel en Castro om tot de bodem van deze zaak te komen, te midden van de angst en de onzekerheid omtrent het coronavirus. Maar hoe verder de lockdown vordert, hoe moeilijker het wordt om achter de duistere motieven van de ontvoerders te komen.

Terwijl het coronavirus langzaam de levens van de hoofdpersonages binnendringt, kunnen de rechercheurs weinig anders doen, dan zich af te sluiten van hun privésfeer en zich volledig te richten op het oplossen van de zaak. Bewapend met een dosis goed verstand (maar zonder mondkapje) doorkruisen ze bruine landschappen en vervallen dorpjes, in hun zoektocht naar de ontvoerders van de mishandelde vrouw. Deze blijken niet alleen aanranders te zijn, maar deel van een georganiseerde sekte met een sinister doel.

Aan het begin blinkt Infiesto uit in de combinatie van het achtergestelde platteland en de vervreemding van de lockdown. De rechercheurs leven gescheiden van hun familieleden en ondervragen verdachten, die het einde van de wereld verkondigen. Deze uitspraak ontkennen blijkt verdraaid lastig in het grimmige verhaal, dat direct herinneringen oproept aan dezelfde omstandigheden in Nederland.

Infiesto laat goed zien hoe het coronavirus deel is geworden van onze eigen geschiedenis en daarom ook een plek dient te vinden in onze films. In deze thriller zorgt het voor een dreigende ambiance, die uitstekend aansluit bij de duistere thematiek van het politieonderzoek. Gedurende het verloop daarvan verplaatst de focus echter van de pandemie naar het uitpluizen van een niet al te complexe zaak, die al gauw in spanning afneemt en in voorspelbaarheid toeneemt.

In de kern is Infiesto een vrij onopmerkelijke politiethriller, die soms veel weg heeft van een Spaanse spin-off van Flikken. De hoofdpersonen worden getergd door de daders en de gevolgen van de lockdown, maar hebben verder niet veel diepgang te bieden. Ze wikkelen netjes het onderzoek af, met een goede afwisseling tussen schietpartijen, achtervolgingen en dialogen, maar kijkers met kennis van het genre hadden de zaak allang opgelost.

Waar de thriller vooral erkenning voor verdient, is het weergeven van de ervaring van de lockdown en het omzetten daarvan naar een gedegen verhaal. Voor liefhebbers van politiethrillers prima vermaak, maar uniek is het verder niet. Behalve dan dat de burgers in Infiesto zich achter slot en grendel bevinden, terwijl de criminelen vrij rondwaren.

Infiesto is te zien bij Netflix.