Friday Night Plan [Netflix]
Recensie

Friday Night Plan [Netflix] (2023)

Twee broers uit India hebben een plan, maar het lot en vooral hun eigen stupide acties bepalen anders.

in Recensies
Leestijd: 2 min 25 sec
Regie: Vatsal Neelakantan | Scenario: Vatsal Neelakantan | Cast: Babil Khan (Sid), Amrith Jayan (Adi), Medha Rana (Nat), Aadhya Anand (Nits), Juhi Chawla (moeder), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2023

De makers van de Indiase coming-of agefilm Friday Night Plan maakten er geen geheim van dat ze zich hebben laten inspireren door populaire Amerikaanse genregenoten als Ferris Bueller's Day Off en Superbad. Daar kunnen ze gerust nog The Breakfast Club aan toevoegen, al moeten de twee broers die de hoofdrollen vertolken niet nablijven, maar zetten ze het juist op een feesten. De zelfopgelegde maar voor de liefhebber herkenbare vergelijkingen scheppen hoge verwachtingen.

Om op het ultieme vrijdagavondfeest te belanden moeten de achttienjarige Siddharth en zijn jongere broertje Aditya heel wat toeren uithalen. De moeder van Sid en Adi moet voor haar werk naar het andere eind van de regio en drukt haar zoons op hun hart zich te gedragen. Sid is een serieuze jongen die worstelt met zijn toekomstplannen. Hij heeft dan ook totaal geen trek in het gezelschap van de losbandige Adi.

Wanneer Sid de held van de school wordt door het winnende doelpunt te scoren in een voetbalwedstrijd tegen een concurrerende school, wordt hij uitgenodigd voor het feest bij de mooie Nat thuis. Hij besluit de auto van zijn moeder te pakken en kan niet anders dan Adi mee op sleeptouw nemen. Op weg naar het feest is het gebruikelijk om bij het plaatselijke familierestaurant een bodempje voor alle drank aan te leggen. Door een pesterijtje van een andere club jongens brengen de broers zichzelf in de problemen.

Lange tijd is het in de debuutfilm van regisseur Vatsal Neelakantan lang leve de lol. De broers hebben weliswaar hun vader verloren, maar wat dat precies heeft gedaan met hun onderlinge band en de relatie tot hun moeder en hun toekomst wordt pas na een ernstig conflict uitgesproken. Neelakantan legt veel nadruk op de contrasten tussen Sid en Adi en laat de feelgoodfactor en de zucht naar avontuur prevaleren boven karakteruitdieping en dramatische interactie.

Dit laat niet onverlet dat met veel vaart de baldadige natuur van Adi wordt neergezet, waar Sid zich na enige aarzeling bij aansluit. De ruzie met de plaatselijke politieagent zorgt voor slapstickmomenten en wordt uiteindelijk op bevredigende wijze beslecht. Ondanks dat de diepgang pas halverwege de film wordt geëtaleerd vormen Sid en Adi sympathieke personages die je een boel gunt, waaronder hun misstappen en inschattingsfouten.

Friday Night Plan is overduidelijk op Amerikaanse leest geschoeid en zal daardoor waarschijnlijk een breed publiek aanspreken. Deze vlotte komedie met een licht dramatisch randje vormt dan ook een vermakelijke zit, ook al beklijft hij nergens. Typisch escapisme dus, omlijst met een aanstekelijke soundtrack en smakelijk in beeld gebracht. Een belangrijk aspect van de Bollywoodfilmindustrie doet zelfs zijn intrede wanneer de broers tijdens het feest in zang en dans uitbarsten, al zal dit voor ons westerlingen mogelijk een vreemde gewaarwording zijn.

Friday Night Plan is te zien bij Netflix.