Recensie

Lucy (2014)

Net als bij de titelfiguur is het de bedoeling dat je bij deze actiethriller je kop er bij houdt. De geloofwaardigheid is echter omgekeerd evenredig met de intelligentie van Lucy.

door Arjan Welles om 23:51 in RECENSIES
Lucy poster
Regie: Luc Besson | Cast: Scarlett Johansson (Lucy), Morgan Freeman (Professor Norman), Min-sik Choi (Mr. Jang), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2014

Terwijl Lucy op een operatietafel in een ziekenhuis in Taiwan zonder verdoving wordt opengesneden, voert ze een emotioneel gesprek met haar moeder. Lucy voelt alles en weet alles wat ze de kwart eeuw die ze leeft heeft meegemaakt. Hoe de Siamese kat met de blauwe ogen en de gebroken staart aanvoelde toen Lucy een jaar oud was. Ze voelt de duizenden kusjes van haar moeder op haar voorhoofd, hoe het bloed door haar aderen stroomt en de draaiing van de aarde. Binnen een dag is Lucy uitgegroeid van een wat paniekerige toerist tot een alwetende moordmachine. Normale mensen gebruiken slechts een fractie van hun hersencapaciteit. Lucy is door toedoen van een Koreaanse drugsbende op weg naar de volle honderd procent.

Luc Besson maakt zich als gebruikelijk enorm veel illusies, subtiel is een woord dat niet in zijn vocabulaire voorkomt. In het geval van Lucy heeft de filmmaker de pretenties te kunnen aanhaken bij de thematiek van 2001: A Space Oddysey en The Tree of Life. Terwijl duizenden kilometers verderop Lucy kennis maakt met haar nieuwe krachten, houdt een wetenschapper gespeeld door Morgan Freeman een boeiend college over de theoretische mogelijkheden van de mens als hij toch eens wat meer zijn harses zou gebruiken. Besson wisselt het betoog af met snelle beeldenflarden van dieren in het wild, geografische fenomenen, de moderne techniek, de prehistorie en alles wat er rondtolt in het universum. Terwijl Lucy zich los probeert te wrikken van een stel ontvoerders zien we beelden van beesten die net als de blonde hoofdpersoon vanuit puur instinct handelen.

Naarmate Lucy richting haar volledige neurale capaciteit klimt wordt het verhaal dat Besson ons wil vertellen steeds ongeloofwaardiger. De openingsscène, waarin Lucy wordt geslachtofferd aan de Koreanen is nog retespannend. Ze is erin geluisd door een vriendje dat ze nog geen week geleden in Taipei heeft opgescharreld. Het is duidelijk dat de Aziaten niet van plan zijn een rustig potje mahjong met haar te spelen. Lucy wordt uiteindelijk ingezet als drugskoerier en de smokkelwaar wordt in haar lijf geïmplanteerd. Als ze eenmaal zelf in aanraking is gekomen met het synthetische goedje dat ze moet vervoeren mogen alle remmen los. Besson houdt de score van Lucy’s hersenactiviteit bij in procenten die het beeld opgeknald worden. De dame wordt oppermachtig en eigenlijk is er niets of niemand die haar nog kan tegenhouden. Het vormt voor Besson de ideale uitweg uit vele benarde situaties.

De krachten van Lucy zijn dus tegelijkertijd ook een enorm zwaktebod, omdat praktisch alles er mee mogelijk is. Wat Lucy er nu weer voor speciale vaardigheden bij krijgt is telkens nog wel een verrassing, maar het weet niet te verbloemen dat Besson het zich er regelmatig te gemakkelijk vanaf maakt. Dit komt met name pijnlijk naar voren in de veel te vage finale, waarin Besson verzandt in nauwelijks te volgen gewauwel.

Hoofdrolspeelster Scarlett Johansson heeft zichtbaar lol in haar transformatie van een enigszins wereldvreemd meisje naar een femme fatale die over lijken gaat. Toch komt ze meer tot haar recht in haar rol van Black Widow in de Marvel-films, omdat die actierol zelfs in de bescheiden schermtijd die ze tot nu toe heeft gehad, meer facetten kent. Johansson wordt aangenaam gecomplementeerd door Morgan Freeman. Overigens zijn er op deze twee en wat Aziatische schurken na weinig rollen die echt zijn uitgewerkt. Alles draait om de interactie tussen Lucy en de wetenschapper, waardoor de rest er maar een beetje bijhangt.

Lucy is een mix van aardige actiesequenties, over de top onwaarschijnlijkheden, gepaste humor en een plot dat op ramkoers ligt maar waar gezien de thematiek teleurstellend weinig intelligents aan te beleven valt. Hoe meer Lucy haar brein gaat gebruiken, hoe harder Besson er aan moet trekken om de aandacht vast te houden. De anderhalf uur speelduur is dan ook lang zat.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

KeesjeNL

Avatar

Welke film is beter, Limitless (2011) met Bradley Cooper of deze film die uitgaat van hetzelfde concept?

B@chelor

Avatar

Meh...ik skip deze denk ik. Trailer trok mij al niet.

Kilian

Avatar

KeesjeNL "Welke film is beter, Limitless (2011) met Bradley Cooper of deze film die uitgaat van hetzelfde concept?"


Ik heb Lucy niet gezien maar in de trailer zeggen ze dingen als je gebruik maar 10% van je brein wat complete onzin is. Limitless was veel realistischer op dat gebied, hij kreeg toegang tot zijn onderbewustzijn waardoor hij alle herinneringen en prikkels kon herinneren die eerder niet toegankelijk waren. Maar de films verschillen compleet Lucy is een over de top actie film en Limitless heeft minder geweld en hoewel het er wel in zit ligt de nadruk er niet op.

Hoop dat ik niks gespoiled heb.

Evermind

Avatar

Zo wordt de "Ten percent of brain myth" wel in stand gehouden :P

Ed Crane

Avatar

Oh nee hè, toch niet weer dat 10% verhaal. Misschien dat Scarlett Johansson slechts 10% van haar hersens gebruikt, maar een gewoon mens gebruikt toch echt z'n hele brein.

geertvdheide

Avatar

Kilian "Ik heb Lucy niet gezien maar in de trailer zeggen ze dingen als je gebruik maar 10% van je brein wat complete onzin is."

Klopt, en het is jammer dat de film gebruik maakt van deze verouderde mythe over het menselijk brein. Toch vind ik deze fout alleen niet rampzalig. In heel veel sci-fi-films wordt namelijk uitgegaan van dingen die pertinent onmogelijk zijn. Zoals in The Matrix (Het oogsten van de energie uit mensen door de machines zou nooit genoeg energie kunnen opleveren ten opzichte van de voedselproductie die nodig is, laat staan om een complexe stad-simulatie te draaien.). Dus één niet kloppend gegeven hoeft een film niet noodzakelijk te verpesten, naar mijn mening.

Dat gezegd hebbende, schijnt de rest van deze film ook niet bijzonder intelligent te zijn. Ik wil 'm alsnog wel zien, maar gewoon als popcorn-vermaak. Ben benieuwd of ik me dan alsnog ga storen aan de hersenloosheid van deze film.

Roeltje

Avatar

Ed Crane "Oh nee hè, toch niet weer dat 10% verhaal. Misschien dat Scarlett Johansson slechts 10% van haar hersens gebruikt, maar een gewoon mens gebruikt toch echt z'n hele brein."


Nee, van oudsher had de mens nog veel slimmere technologie dan nu. (denk aan piramides etc)
Dat laat toch echt wel zien dat we een hoop bewustzijn zijn kwijtgeraakt inmiddels.

Ed Crane

Avatar

Ik weet niet precies wat je punt is of wat je in dit geval precies met bewustzijn bedoelt (je bedoelt volgens mij eerder 'kennis'), maar een piramide, zo'n verzameling stenen met gangen is enorm indrukwekkend en knap geconstrueerd, maar valt in het niet met zeg een deeltjesversnellers of een ruimtetelescoop. :+

SeanDeNiro

Avatar

Limitless was zeker beter, al leek de trailer van Lucy meer te beloven.

Muufley

Avatar

Roeltje "Nee, van oudsher had de mens nog veel slimmere technologie dan nu. (denk aan piramides etc)
Dat laat toch echt wel zien dat we een hoop bewustzijn zijn kwijtgeraakt inmiddels."Huh?

Expendable

Avatar

Vandaag gezien. De film begint goed, maar naarmate Lucy steeds meer gebruik maakt van zijn hersencapaciteit beginnen de onwaarschijnlijkheden zich op te stapelen (zoals eigenlijk ook goed in de recensie wordt vermeld).

ironboy

Avatar

Anderhalf uur scarlett!!! hellyeah :p verder vond ik hemniet heel goed ma wel leuk en soms interessant met mooie beelden

YOLO

Avatar

Ed Crane "maar een piramide, zo'n verzameling stenen met gangen is enorm indrukwekkend en knap geconstrueerd, maar valt in het niet met zeg een deeltjesversnellers of een ruimtetelescoop. :+"
Maar een piramide is in tegenstelling tot deeltjesversnellers of een ruimtetelescoop, zonder hulp van computers gebouwd. :P

Ed Crane

Avatar

YOLO "Maar een piramide is in tegenstelling tot deeltjesversnellers of een ruimtetelescoop, zonder hulp van computers gebouwd. :P"


Inderdaad, deeltjesversnellers en ruimtetelescopen zijn zo geavanceerd dat er computers voor nodig zijn, die zelf ook weer vele malen geavanceerder zijn dan een piramide. :+

KeesjeNL

Avatar

Ed Crane "Inderdaad, deeltjesversnellers en ruimtetelescopen zijn zo geavanceerd dat er computers voor nodig zijn, die zelf ook weer vele malen geavanceerder zijn dan een piramide. :+"
Het maken van een biertje gaat nu ook een stuk geavanceerder dan vroeger:+!

Roeltje

Avatar

Muufley "Huh?"


Ja precies

BTW 'Ed Crane' ik bedoelde kennis inderdaad.

Ed Crane

Avatar

Ja vroeger konden ze ook best wat en we weten niet altijd meer hoe ze dat nou precies deden. Maar het belangrijkste is dat ik een tijd leef waarin film bestaat. Kijk, dát is een uitvinding:+

Infje

Avatar

Nou, ik ben net terug van de film en hij was niet best. Het had zeker entertainment waarde maar de beste stukjes zie je al in de trailer. De reviewer heeft het goed samen gevat. De film ging nergens over.

Ik kwam uit een overvolle zaal (volledig uitverkocht) en terwijl wij ons richting de uitgang begaven hoorde ik om mij heen constant hetzelfde. Allemaal kreten als in: "WTF?", "Sloeg nergens op", "Ik begreep het niet", "Wat een onzin", etc. Mijn advies, check de film een keer op BR of DVD.

IMAX3D

Avatar

De trailer heeft alle actie scenes van de film verklapt, veel meer ga je niet zien in de film.
Ze zit meer achter haar lap dan even een x goed op de vuist te gaan. Net als Hercules viel deze film ook tegen.

JJelen

Avatar

Als je deze film wilt zien kijk dan niet verder dan 1 min van de trailer! Trailers van tegenwoordig laten vrijwel de hele film zien en dat is een beetje jammer...

Eergister zag ik de film in de bios, na alleen de korte tv trailer gezien te hebben, en ik moet toegeven dat ik aangenaam verrast was! Van mij krijgt deze film een dikke 8.

Ik stoorde mij geen moment aan de vermeende "10%". Het blijft tenslotte een sci-fi jongens. Net als in de Matrix zijn er genoeg zaken die niet kloppen in deze film, maar dat maakt hem zeker niet minder boeiend.

Even wat feitjes op een rijtje:

"It turns out though, that we use virtually every part of the brain, and that [most of] the brain is active almost all the time. Let's put it this way: the brain represents three percent of the body's weight and uses 20 percent of the body's energy."
[....]
"What's not understood is how clusters of neurons from the diverse regions of the brain collaborate to form consciousness. So far, there's no evidence that there is one site for consciousness, which leads experts to believe that it is truly a collective neural effort. Another mystery hidden within our crinkled cortices is that out of all the brain's cells, only 10 percent are neurons; the other 90 percent are glial cells, which encapsulate and support neurons, but whose function remains largely unknown. Ultimately, it's not that we use 10 percent of our brains, merely that we only understand about 10 percent of how it functions." (Scientific American 2008)

acties