Recensie

Your Sister's Sister (2011)

Sympathieke film met goed uitgewerkte personages weet veel te bereiken met weinig materiaal.

door Thierry Verhoeven om 21:27 in RECENSIES
Your Sister's Sister poster
Regie: Lynn Shelton | Cast: Mark Duplass (Jack), Emily Blunt (Iris), Rosemarie DeWitt (Hannah), Mike Birbiglia (Al), e.a.| Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2011

Je hoeft niet lang naar mid-dertiger Jack te kijken of luisteren om door te krijgen dat hij emotioneel niet bepaald lekker in zijn vel zit. Vreemd is dat niet, want het is pas een jaar sinds zijn broer Tom is gestorven en het spelletje “over de doden niets dan goeds” weigert hij mee te spelen. Op een herdenkingsbijeenkomst weet Jack de sfeer dan ook goed te bederven wanneer hij de door vrienden gecreëerde illusie doorbreekt dat Tom een heilige was zonder enige gebreken. Die eerlijkheid wordt hem niet in dank afgenomen en ook dat trekt hij zich aan, waardoor hij zich niet bepaald beter gaat voelen. Zijn beste vriendin Iris biedt hem daarop een simpele oplossing: een verblijf in de blokhut van haar vader op een afgelegen eiland, waar hij in alle stilte en eenzaamheid zijn hoofd leeg kan maken.

Dat alleen zijn zit er niet in, want eenmaal ter plaatste blijkt Iris’ zus Hannah de blokhut met dezelfde intenties te hebben opgezocht. Na net uit een relatie van zeven jaar te zijn gestapt bevindt zij zich evenmin in een prettige fase, wat verklaart dat Jack haar midden in de nacht met een fles tequila aantreft. Zonder enige terughoudendheid vergezelt hij haar in het verdrinken van hun ellende, wat een interessante afloop krijgt als de twee met elkaar in bed belanden (met een heerlijk ongemakkelijke seksscène tot gevolg). Van de geplande afzondering komt nog minder als de volgende ochtend Iris onverwacht op het eiland arriveert. Jack wil de onenightstand voor haar verborgen houden, maar aangezien er slechts sprake zou zijn van een platonische vriendschap, ziet Hannah daar het punt niet van in.

Your Sister’s Sister is vooral interessant om de verhouding van hoe weinig plot er is en hoeveel daar uiteindelijk mee wordt gedaan. De relatie tussen twee halfzussen wordt op een boeiende wijze gekoppeld aan de band tussen twee broers en de eeuwenoude discussie in welke mate een man en een vrouw een platonische vriendschap kunnen onderhouden. Door de voorgeschiedenis wordt de situatie vervolgens net dat beetje interessanter. Zo staat Hannah normaal gesproken te boek als lesbisch, wat haar onenightstand met Jack tamelijk opvallend maakt. Ondertussen wordt de vriendschap van Jack en Iris juist weer beïnvloed door het feit dat zij in het verleden een relatie had met zijn broer Tom. Helaas laten de makers een flinke kans liggen door nooit inzichtelijk te maken wat voor relatie de twee hadden noch waarom deze ten einde kwam. Maar het gegeven op zich is al heel wat.

Naar verluidt is een groot deel van Your Sister’s Sister via improvisatie tot stand gekomen, wat waarschijnlijk een verklaring biedt voor het feit dat de drie hoofdrolspelers (feitelijk de enigen met echte rollen) op de aftiteling vermeld staan als ‘creative consultants’. Hun bijdragen zijn vooral merkbaar in de dialogen, die uiterst geloofwaardig klinken zonder dat de acteurs daarvoor in oeverloos geouwehoer verzanden (helaas niet ongebruikelijk bij pogingen tot realisme). Bijzonder genoeg is de spontaniteit van de acteurs af en toe juist compleet afwezig bij de personages. Want hoewel hun emoties regelmatig hun rationaliteit van het toneel duwen, worden ze er daardoor niet van weerhouden er een eigen agenda op na te houden. De daaruit voortvloeiende verrassingen houden de film boeiend tot het einde, al is het jammer dat het slot toch net wat te bedacht aanvoelt.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Your Sister's Sister

acties