FEATURED: Potentiële box office flops van 2014

Welke big budget films zouden wel eens kunnen floppen?



2014 is pas net begonnen maar toch zijn er al twee films geflopt: I, Frankenstein en The Legend of Hercules. Deze films presteren beiden lang niet zo goed als waar de makers op gehoopt hadden. In deze special nemen we tien andere films onder de loep die wel eens zouden kunnen floppen, of in elk geval niet zoveel winst zullen maken als gehoopt.

Eerder schreven we een artikel waarin we probeerden te voorspellen welke films de grootste box office hits van 2014 zullen worden. Bovenaan die lijst stonden The Hunger Games: Mockingjay - Part 1, The Hobbit: There and Back Again en Transformers: Age of Extinction. Dat zijn films waarvan je bijna zeker weet dat ze honderden miljoenen opleveren aan de internationale box office. Van de onderstaande films is dat een stuk minder zeker.

Toch moet gezegd worden dat er een aantal films in dit artikel staan die zomaar eens een hit kunnen worden. Denk maar aan Godzilla en Guardians of the Galaxy. We wilden ze alsnog noemen, omdat de studio's met de films grote gokken hebben genomen. Hieronder onze top tien grootste box office gokken van 2014, gesorteerd op de datum waarop de films in de Nederlandse bioscopen in première gaan.

Bekijk de afbeelding

RoboCop (13 februari)

Regisseur: José PadilhaCast:

Joel Kinnaman | Gary Oldman | Michael KeatonGenres: Actie | Misdaad | Sci-Fi | Thriller

Een 120 miljoen dollar kostende remake van RoboCop, was die écht nodig? Geen van de vervolgen op Paul Verhoevens origineel wist veel geld te verdienen aan de internationale box office, en ook de verschillende televisieseries waren geen lang leven beschoren. Het is dus maar de vraag of het publiek warmloopt voor deze zoveelste incarnatie van RoboCop. In de remake zien we hoe agent Alex Murphy (Kinnaman) wordt neergeschoten in een steegje. Hij is daardoor het ultieme proefkonijn voor het bedrijf OmniCorp. Dat levert al robots aan het Amerikaanse leger, die dan in het buitenland in oorlogsgebieden ingezet worden. Het bedrijf wil zijn robots ook naar de Verenigde Staten brengen, en vindt in Murphy een perfecte manier om zijn voet aan de grond te krijgen. Maar zoals altijd bij dit soort films, zit er ook een addertje onder het gras...


Bekijk de afbeelding

Divergent (27 maart)

Regisseur: Neil BurgerCast:

Shailene Woodley | Theo James | Kate WinsletGenres: Actie | Avontuur | Romantiek | Sci-Fi

Sinds het enorme succes van de Harry Potter-films, zoeken Hollywoodstudio's naar een soortgelijke cashcow. Het gemakkelijkste is uiteraard om een boekenreeks te verfilmen. Zo heb je al bronmateriaal, een publiek dat ermee bekend is en de potentiële vervolgen staan al klaar. Soms slagen die films, zoals met Twilight en The Hunger Games het geval was. Maar, andere keren mislukken die pogingen juist, zoals recentelijk nog met The Mortal Instruments gebeurde. In deze film hebben we ook niet zoveel vertrouwen. De film wordt geprofileerd als een volgende Hunger Games, maar in die franchise verwachten we nog twee films. Echt nodig is deze film dus niet, en waar de Hunger Games franchise een talentvolle cast wist te verzamelen, valt daar niet over te spreken bij Divergent. De hoofdrol is voor Shailene Woodley, die de tiener Beatrice speelt. Zij moet op haar zestiende een keuze maken voor een van de vijf facties waar de stad uit bestaat: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Uit een test moet blijken waar ze het best bij past, maar Beatrice blijkt af te wijken en nergens bij te passen. Een revolutie begint!


Bekijk de afbeelding

Pompeii (3 april)

Regisseur: Paul W.S. AndersonCast:

Kit Harington | Carrie-Anne Moss | Emily BrowningGenres: Actie | Avontuur | Historisch | Romantiek

Films van regisseur Paul W.S. Anderson doen het meestal niet geweldig aan de box office. Er is natuurlijk wel zijn Resident Evil-franchise, die het best redelijk doet, maar andere projecten weten niet voor vuurwerk te zorgen. Neem bijvoorbeeld The Three Musketeers, dat voor 75 miljoen dollar gemaakt werd, en slechts 132 miljoen dollar ophaalde. Niet bijster veel dus, en de kans is groot dat Pompeii het niet veel beter gaat doen. De trailers zien er niet zo spetterend uit, en de cast is niet de beste van de wereld. Daar komt bij dat de film simpelweg niet leeft bij het grote publiek. Pompeii draait om Milo (Harington), een slaaf die verandert in onverslaanbare gladiator. Hij vindt zich in een race tegen de klok om zijn geliefde Cassia (Browning) te redden van een corrupte Romeinse politicus (Kiefer Sutherland) en tegelijk barst de Vesuvius uit. De wereld van Milo komt tot een einde, weet hij wel op tijd bij zijn geliefde te komen?


Bekijk de afbeelding

Noah (17 april)

Regisseur: Darren AronofskyCast:

Russell Crowe | Emma Watson | Logan LermanGenres: Avontuur | Drama | Fantasy

Noah is een peperdure Bijbelfilm van regisseur Darren Aronofsky. Maar liefst 130 miljoen dollar werd in deze gigantische gok gestoken. Films van de regisseur hebben nooit meer verdiend dan 330 miljoen dollar, en de film die zoveel opbracht is Black Swan. Die film had nog het geluk mee te mogen doen voor de Oscars en kon daardoor een extra graantje meepikken. De kans dat Noah die opbrengst gaat overschrijden lijkt klein. Bijbelfilms hebben een te specifiek publiek, en dat schijnt niet warm te lopen voor deze film. Een testpubliek dat bestond uit Joden en Christenen reageerde weinig positief op de Bijbelfilm. Ook het gewone publiek werd er niet warm van bij testscreenings. Voor Noah heeft Aronofsky wel grote namen weten te strikken: zo speelt Russell Crowe de hoofdrol van Noah. Hij krijgt van God de opdracht een ark te bouwen, om twee exemplaren van elke diersoort te redden van de Zondvloed.


Bekijk de afbeelding

Godzilla (15 mei)

Regisseur: Gareth EdwardsCast:

Aaron Johnson | Elizabeth Olsen | Bryan CranstonGenres: Actie | Avontuur | Fantasy | Sci-Fi

Gareth Edwards kreeg van Lionsgate een budget van maar liefst 160 miljoen dollar om Godzilla te maken. De vraag is of de film zoveel winst zal maken, als waar de studio op hoopt. De vorige Godzilla-film, van regisseur Roland Emmerich, werd voor 130 miljoen dollar gemaakt en verdiende aan de internationale box office 379 miljoen dollar. Een recentere Kaiju-film is Pacific Rim van regisseur Guillermo del Toro. Die film kostte 190 miljoen dollar om te maken, maar wist internationaal slechts 411 miljoen dollar te verdienen. De grote vraag is dus of deze film meer dan dat weet binnen te halen. De cast bestaat in elk geval deels uit publiekstrekkers, maar het is en blijft een sci-fi film, en die trekken vaak een beperkt publiek. Godzilla is een gigantisch gemuteerd monster, dat zijn woede loslaat op de Aarde. Het is aan een team van wetenschappers om hem te doden.


Bekijk de afbeelding

Jupiter Ascending (24 juli)

Regisseurs: Andy Wachowski | Lana WachowskiCast:

Mila Kunis | Channing Tatum | Eddie RedmayneGenres: Actie | Avontuur | Sci-Fi

Na het succes van de Matrix-films konden de Wachowski's weinig fout doen bij de studio's. Toch waren alle projecten die ze na The Matrix maakten absoluut geen succes. Speed Racer verdiende bijvoorbeeld maar 93 miljoen dollar op een budget van 120 miljoen dollar. En recent bracht Cloud Atlas slechts 130 miljoen dollar in het laatje, op een budget van 102 miljoen dollar. Sinds The Matrix wisten ze dus geen kassucces meer te maken, ondanks de hoge budgetten die ze toegewezen kregen. Dat komt waarschijnlijk omdat hun films niet bij de mainstream sci-fi-films horen, zoals Star Trek, maar zich in een niche bevinden. De kans dat Jupiter Ascending, dat naar verluidt voor 200 miljoen dollar gemaakt werd, een succes wordt, achten we dan ook klein. In de film volgen we Jupiter Jones (Kunis), schijnbaar een gewone schoonmaakster. In haar DNA heeft ze echter de code om heerser van het universum te worden. Aan ex-militair en premiejager Caine (Tatum) de taak om haar te redden.


Bekijk de afbeelding

Guardians of the Galaxy (14 augustus)

Regisseur: James GunnCast:
Chris Pratt | Bradley Cooper | Lee PaceGenres: Actie | Avontuur | Sci-Fi

Marvel-films wisten sinds Iron Man in 2008 uitkwam consequent flinke winsten te boeken. Denk maar aan The Avengers, dat 1,5 miljard dollar verdiende. Maar met Guardians of the Galaxy neemt Marvel wat ons betreft een gok. Natuurlijk zal deze op z'n minst quitte spelen, maar of dit project veel winst gaat maken? De cameo van Benicio del Toro aan het einde van Thor: The Dark World was wel héél erg campy, en kan het publiek afschrikken. Wat we mogen verwachten is in ieder geval compleet anders dan wat we tot nu toe van de studio gezien hebben. In Guardians of the Galaxy zien we hoe Peter Quill (Pratt) in bezit komt van een mysterieuze bol die toebehoort aan Ronan the Accuser (Pace). Om uit zijn klauwen te blijven, sluit Peter zich aan bij een bijzondere groep huurlingen, bestaande uit Rocket (Cooper), Groot (Diesel), Gamora (Zoe Saldana) en Drax the Destroyer (Dave Bautista).


Bekijk de afbeelding

Teenage Mutant Ninja Turtles (21 augustus)

Regisseur: Jonathan LiebesmanCast:
Alan Ritchson | Will Arnett | Noel FisherGenres: Actie | Avontuur | Fantasy | Sci-Fi

Controversieel is deze film van Jonathan Liebesman in ieder geval wel al. Producent Michael Bay suggereerde in een interview dat de gemuteerde schildpadden helemaal geen mutanten zouden zijn, maar buitenaardse wezens. Meteen ontstond er ophef, waarop Bay zijn uitspraak terugtrok. Toch waren de gemoederen niet helemaal bedaard, want de bedenkers van de franchise kwamen er nog aan te pas om fans gerust te stellen. Of het nou tiener-mutanten worden, of buitenaardse wezens, de kans lijkt niet groot dat deze film vele miljoenen op gaat brengen in al het box office geweld dat we komende zomer kunnen verwachten. Is er immers wel behoefte aan deze film? De vorige in de franchise, TMNT, verdiende 95 miljoen dollar op een budget van 34 miljoen. Het budget van deze film is uiteraard vele malen hoger, maar al waarschijnlijk niet veel meer op gaan brengen.


Bekijk de afbeelding

The Maze Runner (25 september)

Regisseur: Wes BallCast:
Dylan O'Brien | Will Poulter | Kaya ScodelarioGenres: Mysterie | Sci-Fi | Thriller

We wezen er bij Divergent al op: studio's zoeken almaar naar nieuwe young adult boekenreeksen om te verfilmen. Tieners vormen een belangrijk publiek, en zijn gemakkelijker mee te slepen in franchises dan volwassenen. The Maze Runner is nog zo'n young adult franchise die naar de bioscopen komt. Ook hier ontbreken enkele belangrijke factoren om de film tot een succes te maken. Hoeveel mensen van de cast zijn bijvoorbeeld ook maar een beetje bekend? Juist. En of dat verhaal nou echt zo interessant is? We volgen Thomas (O'Brien), een jongen die op een dag wakker wordt in een lift. Hoe hij daar gekomen is, weet hij niet. Hij weet zelfs niet meer wie hij is. Eenmaal buiten ontdekt Thomas dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met zestig andere jongens van zijn leeftijd. Samen moeten ze zien te ontsnappen uit een almaar veranderend labyrint.


Bekijk de afbeelding

Exodus (11 december)

Regisseur: Ridley ScottCast:
Christian Bale | Aaron Paul | Joel EdgertonGenre: Drama

We sluiten de lijst af met nog een Bijbelfilm met een gigantisch budget. Regisseur Ridley Scott staat erom bekend epische films te maken, en Exodus belooft qua schaalgrootte net zoiets te worden als Kingdom of Heaven. Er zullen scènes in de film zitten waarvoor duizenden figuranten gebruikt zijn, getuige recente berichten. En de cast mag er ook wel wezen, met Christian Bale als hoofdrolspeler. Toch lijkt Exodus geen monsteropbrengst te zullen verzamelen aan de internationale box office. Want net als Noah is dit ook een Bijbelfilm, en die hebben een te specifiek publiek. Hoe bekend je cast ook mag zijn; dat is lang niet altijd een garantie voor kassucces. In Exodus zien we hoe Moses (Bale) de uittocht van de Israëlieten uit het Oude Egypte leidt.

NieuwsFilm

meest populair