Recensie

Titanic 3D (1997)

Ook met een onnodige 3D-toeslag blijkt Titanic anderhalf decennium later zijn geld nog altijd volledig waard.

door Thierry Verhoeven om 22:37 in RECENSIES
Titanic poster
Regie: James Cameron | Cast: Kate Winslet (Rose DeWitt Bukater), Leonardo DiCaprio (Jack Dawson), Billy Zane (Caledon Hockley), Kathy Bates (Molly Brown), Frances Fisher (Ruth DeWitt Bukater), e.a.| Speelduur: 194 minuten | Jaar: 1997

Ruim veertien jaar geleden brak Titanic alle records. Het was de duurste film ooit gemaakt, maar het werd ook de eerste die met de kaartverkoop een miljard dollar binnenhaalde (en daar stopte de teller niet). De zegetocht werd afgesloten met het recordaantal van elf Oscars, waarmee de film zich op gelijke hoogte plaatste met Ben-Hur. In de jaren na dit overweldigende succes klonken echter steeds meer negatieve geluiden over de film. Want hoewel hij bij een groot publiek zeer geliefd bleef, leek er een even grote groep die de film verafschuwde en dat luid en duidelijk liet horen. Kortom: Titanic is een enorm hoge boom die sinds zijn succes ontzettend veel wind heeft gevangen. Een hernieuwde release in 3D is dan ook een mooie gelegenheid om te zien of die Oscars destijds terecht waren en vooral of de film de tand des tijds enigszins heeft doorstaan.

Het opnieuw uitbrengen van Titanic in 3D is door velen afgedaan als goedkope uitmelkerij, maar vergeet niet dat dergelijke praktijken al gebeurden zolang er films zijn. Dat in acht nemend zou de film deze maand naar alle waarschijnlijk toch wel opnieuw zijn uitgebracht, aangezien het komende week exact honderd jaar geleden is dat het beroemde schip ten onder ging. De 3D-toevoeging kan in dat geval eerder als een extraatje dan als een verkoopargument worden beschouwd. Daarnaast heeft regisseur James Cameron zich de afgelopen tien jaar dusdanig intensief beziggehouden met de 3D-techniek dat hij het voordeel van de twijfel verdient. Gemakzucht hebben we Cameron in ieder geval nooit kunnen verwijten en zodoende is er voor de lieve som van achttien miljoen dollar meer dan een jaar gewerkt aan de 3D-conversie.

En werkt het? Ach, het beste compliment voor dit soort conversies is dat de 3D niet storend is, en dat is bij Titanic het geval. De 3D ziet er verzorgd uit, maar echt interessant is het niet en na een tijdje zal het weinigen nog opvallen. Als de 3D al iets laat zien, dan is het wel dat Cameron in zijn shots toch al ontzettend goed met diepte werkt, wat de 3D zeker ten goede komt. Er werd dan ook vooral gebruikgemaakt van zeer overtuigende sets en schaalmodellen in plaats van de overdadige CGI-omgevingen die in de jaren na deze film steeds meer de overhand kregen. Afgezien van de 3D heeft Cameron geen andere veranderingen doorgevoerd of nieuwe scènes toegevoegd. Gelukkig maar, want in zijn huidige vorm duurt de film al lang genoeg.

Voor de 3D hoef je het dus niet te doen, maar het beste argument voor een bioscoopbezoek is natuurlijk de film zelf. Die blijkt anderhalf decennium later nauwelijks aan kracht te hebben ingeboet. Het is lastig een film met zoveel iconische momenten los te zien van zijn enorme status, maar wie dat kan, krijgt een zowel klassieke als moderne Hollywoodproductie te zien die in al zijn aspecten uiterst effectief is. Zo is er het verwijt dat het een enorme tijd duurt tot het schip de befaamde ijsberg raakt en richting de zeebodem begint te verdwijnen, maar met de voorkennis van een eerdere kijkbeurt blijkt juist hoe zorgvuldig Cameron in deze eerste helft de zaken opzet. Niet alleen de personages en hun motieven worden goed uiteengezet; hij laat door hun ogen ook het volledige schip zien, zodat we bekend zijn met alle locaties die later voor levensbedreigende situaties zullen zorgen.

Wat tevens opvalt, is dat de centraal staande romance niet zomaar uit de lucht komt vallen. Het kost Jack en Rose een viertal uitgebreide scènes waarin ze elkaar steeds beter leren kennen tot ze elkaar de liefde durven te verklaren. Daarnaast is het prettig dat de twee voor de verandering ook eens echt een reden hebben om verliefd op elkaar te worden. Het feit dat ze allebei afkomstig zijn uit een totaal verschillende klasse sluit goed aan bij het diepgewortelde klassenverschil dat bij de Titanic-ramp zoveel mensen onnodig de dood heeft ingejaagd. Daarnaast zorgt het voor een menselijk aspect; zelfs wanneer het spektakel de overhand krijgt, blijft de focus op de twee hoofdpersonen liggen en zien we ze nog worstelen met de obstakels van hun verboden liefde. Jammer alleen dat de personages die daarvoor verantwoordelijk zijn allemaal zo eendimensionaal zijn uitgewerkt.

Maar dan is er natuurlijk nog de spectaculaire en soms razend spannende tweede helft. Veertien jaar geleden was het al een visueel overdonderende film en daar blijkt weinig aan te zijn veranderd: ook in het huidige filmlandschap kan Titanic zich op visueel gebied nog goed staande houden (enkele houterig bewegende CGI-figuranten daargelaten). De evenwichtige combinatie van spektakel en romantiek geeft de film een tijdloze klasse die de klassiekerstatus volkomen rechtvaardigt. Of je de film nu gaat zien vanwege de 3D of niet, de ervaring van Titanic op het witte doek is zijn geld hoe dan ook volledig waard. Met of zonder 3D-toeslag.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ienstien965

Avatar

Prachtige film, mooie muziek ook.

jaime91

Avatar

Ienstien965 "Prachtige film, mooie muziek ook."

Ja en nee,die Celine Dion komt me mijn neus uit! :r Al is die tune zonder Dion wel prachtig inderdaad.

Edit: En dan bedoel ik deze http://www.youtube.com/watch?v=6wz1xA5kxVI&feature=related

KeesjeNL

Avatar

jaime91 "Ja en nee,die Celine Dion komt me mijn neus uit! :r Al is die tune zonder Dion wel prachtig inderdaad.

Edit: En dan bedoel ik deze http://www.youtube.com/watch?v=6wz1xA5kxVI&feature=related"

Inderdaad een geweldig nummer (5,3 miljoen viewers, wow), de soundtrack van Titanic was overigens mij allereerste cd die ik ooit had gekocht;)!

En wat iedereen ook maar over de film zegt, Titanic is en blijft één van de beste films die ik ooit heb gezien (en een dikke middelvinger naar alle haat-reacties:-S).

adofmirosch

Avatar

Nog nooit gezien ik ga er zaterdag heen.

Jonathancrane

Avatar

Alsof James Cameron nog niet genoeg geld heeft, pffff.

Expendable

Avatar

Ga er vandaag heen. Ben toch benieuwd hoe het in 3D uitziet. Heb op internet gelezen dat vooraal de zinkscene spectaculair uitziet in 3D.

FilmMaster

Avatar

Zou me niet verbazen dat hier weer inmens veel mensen voor naar de bios gaan en daarna massaal de 3D-Blu Ray kopen en dat is nou precies waar het Cameron toe doet.

Orzonal

Avatar

@jonanthancrane: Dus je zou wél naar de film gaan als Cameron arm was?
Wat een vreemde redenering.

Titanic is een keigoede film in het entertainmentgenre, gemaakt voor een breed publiek. Iedereen die hem niet op groot scherm heeft gezien, krijgt nu de kans om dat alsnog te doen. Ik kan dat alleen maar toejuichen.
En dat Cameron daar nog rijker van wordt... Daar moet je toch niet van wakker liggen. Hij krijgt dan nog meer de kans om zijn eigen ding te doen, zonder inmenging van geldschieters. Cameron is één van de betere regisseurs, en ik hoop dat ie z'n talent kan blijven gebruiken.

Jonathancrane

Avatar

Orzonal "@jonanthancrane: Dus je zou wél naar de film gaan als Cameron arm was?
Wat een vreemde redenering.

Titanic is een keigoede film in het entertainmentgenre, gemaakt voor een breed publiek. Iedereen die hem niet op groot scherm heeft gezien, krijgt nu de kans om dat alsnog te doen. Ik kan dat alleen maar toejuichen.
En dat Cameron daar nog rijker van wordt... Daar moet je toch niet van wakker liggen. Hij krijgt dan nog meer de kans om zijn eigen ding te doen, zonder inmenging van geldschieters. Cameron is één van de betere regisseurs, en ik hoop dat ie z'n talent kan blijven gebruiken."


Heb ik niet gezegd, ik probeer duidelijk te maken dat Cameron echt zijn films probeert uit te melken voor elke cent die hij eruit kan krijgen. Want met Avatar flikten hij hetzelfde.

Ik mis zijn oudere werk als Terminator,True Lies en Aliens. Wat kan mij nou schelen om die blauwe smurfen terug te zien in 2014, maak gewoon iets anders !

Aston

Avatar

FilmMaster "Zou me niet verbazen dat hier weer inmens veel mensen voor naar de bios gaan en daarna massaal de 3D-Blu Ray kopen en dat is nou precies waar het Cameron toe doet."

Ik betwijfel het hoor. Die man is rijk genoeg. Volgens mij doet hij het niet voor het geld, dat zei hij hij ooit (maar dat hoeft natuurlijk niet waar te zijn). Je hebt toch ook de studios die eraan verdienen...

Ik ga hem misschien wel zien. Ik heb Titanic immers nog nooit gezien.

benjamin

Avatar

Blijft inderdaad een steengoede film, alleen heb ik toch m'n twijfels over de 3D, hoe veel werk er ook zal ingestoken zijn. Vind dat je oude (2D) films niet plots in een andere versie moet zien, maar zoals ze oorspronkelijk gemaakt zijn.

FilmMaster

Avatar

Aston "Ik betwijfel het hoor. Die man is rijk genoeg. Volgens mij doet hij het niet voor het geld, dat zei hij hij ooit (maar dat hoeft natuurlijk niet waar te zijn). Je hebt toch ook de studios die eraan verdienen...

Ik ga hem misschien wel zien. Ik heb Titanic immers nog nooit gezien."

't is hoe dan ook een geld kwestie,of 't nou voor cameron of de studio is.
da's bij al die disney films die her uitgebracht worden in de bios ook het geval .

Economisch gezien grandioos idee natuurlijk in deze crisis tijd.

Steve-O

Avatar

Iedereen gaat hier natuurlijk heen om te zien dat de sterrenhemel eindelijk goed staat!

movieplanet124

Avatar

Aston "Ik betwijfel het hoor. Die man is rijk genoeg. Volgens mij doet hij het niet voor het geld, dat zei hij hij ooit (maar dat hoeft natuurlijk niet waar te zijn). Je hebt toch ook de studios die eraan verdienen...

Ik ga hem misschien wel zien. Ik heb Titanic immers nog nooit gezien."
Waar heb jij gezeten all die tijd. Dat je titanic nog nooit gezien hebt ik kan je vertelen ga hem kijken anders mis je iets van een top film

Banned

Avatar

Ik moet toegeven dat het 3D aspect bij deze film toch enige meerwaarde geeft. Alles ziet er echter uit en werkt spanning verhogend. Het is Cameron niet te prijzen dat hij z'n films uit melkt maar als hij een 3D re-release doet. Dan doet hij goed. Titanic blijft een lucky shot en was tegelijk door het succes de ondergang van Cameron zelf. Waardoor we nu een misbaksel krijgen als Avatar. We mogen blij zijn dat Cameron het extra einde niet heeft toegevoegd. Waarin de Rose wordt tegengehouden door de schattenjagers om de diamant niet in zee te gooien. Is te bekijken op youtube maar het is een overbodige "extra" climax.

UndercoverPanda

Avatar

Jonathancrane "Heb ik niet gezegd, ik probeer duidelijk te maken dat Cameron echt zijn films probeert uit te melken voor elke cent die hij eruit kan krijgen. Want met Avatar flikten hij hetzelfde.

Ik mis zijn oudere werk als Terminator,True Lies en Aliens. Wat kan mij nou schelen om die blauwe smurfen terug te zien in 2014, maak gewoon iets anders !"


Avatar is toch niet uitgemolken? Gewoon een film die veel geld heeft opgebracht. Al sluit ik niet uit dat ie later ooit nog eens opnieuw een bioscooprelease krijgt..


Verder blijf ik er niet op tegen om films opnieuw in 3D uit te brengen, zoals hierboven al gezegd werd, is het gewoon een slimme manier om bioscopen goed draaiende te houden in deze tijd. Titanic in 3D is aan mij niet echt besteed, maar de trend is niet verkeerd. Ik heb er verder geen last van.

johanmeesters

Avatar

Vind het imdb cijfer (7,5) toch wat laag in vergelijking met al die Oscars

Thiver

Avatar

Jonathancrane "Alsof James Cameron nog niet genoeg geld heeft, pffff."

Met Avatar heeft hij ongetwijfeld goed geboerd, maar Titanic heeft hem niet zo ontzettend veel opgeleverd. Omdat de film dik over zijn budget heen ging, deed Cameron de concessie dat de studio zijn salaris mocht houden. Ik meen dat hij uit goodwill nog wel een zekere toelage heeft gehad, maar hij had er veel meer aan kunnen overhouden.

Banned "Waarin de Rose wordt tegengehouden door de schattenjagers om de diamant niet in zee te gooien. Is te bekijken op youtube maar het is een overbodige "extra" climax."

Inderdaad heel wijs om dat einde niet in de film op te nemen; behoorlijk tenenkrommende scène. Tussen de rest van de verwijderde scènes op de dvd (een goede driekwartier aan materiaal) zit overigens wel een hoop moois, maar Cameron is gelukkig te verstandig om te gaan kloten met een film die in zijn huidige vorm al flink lang is en niet veel uitgebreider hoeft te worden.

johanmeesters "Vind het imdb cijfer (7,5) toch wat laag in vergelijking met al die Oscars"

Ach, The English Patient (9 Oscars), Out of Africa (7 Oscars) en Shakespeare in Love (7 Oscars) scoren nog langer. Overigens lijkt het gemiddelde cijfer voor Titanic steeds beter te worden; een paar jaar terug stond het nog op 7,1.

McMurphy

Avatar

Jonathancrane "Heb ik niet gezegd, ik probeer duidelijk te maken dat Cameron echt zijn films probeert uit te melken voor elke cent die hij eruit kan krijgen."

Heb jij de recensie uberhaupt wel gelezen? Er wordt toch duidelijk een (terecht) punt gemaakt dat de film sowieso wel opnieuw uitgebracht zou worden in verband met het 'jubilaris'.

Ik ben ieder geval blij dat hij opnieuw in de bios draait zodat ik em nu wel op het grote scherm kan kijken Smiley face.

Complimenten aan de recensent overigens T+)

Aston

Avatar

McMurphy "Er wordt toch duidelijk een (terecht) punt gemaakt dat de film sowieso wel opnieuw uitgebracht zou worden in verband met het 'jubilaris'."


Sinds wanneer wordt een film opnieuw uitgebracht voor zijn jubelaris? :S

ntt

Avatar

Jonathancrane "
Ik mis zijn oudere werk als Terminator,True Lies en Aliens. Wat kan mij nou schelen om die blauwe smurfen terug te zien in 2014, maak gewoon iets anders !"


Eigenlijk ben ik heel blij met hoe Cameron werkt.!! Ik zie liever eens op de zoveel jaar een goeie inovatieve blockbuster van hem, Als ieder jaar een slappe half gare hap.!!
Als je iemand van uitmelken wil beschuldigen zou je toch bij meneer Lucas moeten aankloppen.
Deze man had een uitstekend universum in handen waar hij nog jaren mooie films van had kunnen maken. Inplaats daarvan verminkt hij eerst de originele trilogy, En tot slot flapt hij er nog een nieuwe prutstrilogy ertegen aan!! Om vervolgens alles nog eens te Recyclen met meer vanhetzelfde digitale borduursel Bah!!!!!

Maar goed ieder zijn mening!!

Remco

Avatar

Thiver " Met Avatar heeft hij ongetwijfeld goed geboerd, maar Titanic heeft hem niet zo ontzettend veel opgeleverd. Omdat de film dik over zijn budget heen ging, deed Cameron de concessie dat de studio zijn salaris mocht houden. Ik meen dat hij uit goodwill nog wel een zekere toelage heeft gehad, maar hij had er veel meer aan kunnen overhouden.."


Euhhhh nee das niet echt waar Smiley face. Hij heeft op een gegeven moment inderdaad zijn salaris weg gegeven omdat hij in het project geloofde wat hem uiteindelijk geen windeieren gelegd heeft:

$8,000,000: James Cameron's original salary for the film, which he forfeited (along with his percentage of gross) when the studio became concerned about the ballooning budget.

$115,000,000: James Cameron's ultimate total compensation for making "Titanic."

Uiteindelijk moest tie Linda Hamilton voor de scheiding 50 miljoen dollar betalen :|

Veel geld natuurlijk maar de energie en tijd die hij erin heeft gestoken maken dat wel tot een terecht bedrag.
Ik ben groot fan van Cameron hij heeft nog nooit een echte crap film gemaakt. Hij begrijpt de hedendaagse techniek en weet in de meeste films een verhaal te vertellen met karakters waar je echt om geeft. Dit in tegenstelling tot de standaard aktie regisseurs van tegenwoordig

SunChaser

Avatar

So what dat Cameron 200 miljoen dollar aan salaris heeft verdiend aan titanic. Koop je ook geen ipod of iphone meer
omdat Jobs miljonair was?

Remco

Avatar

SunChaser "So what dat Cameron 200 miljoen dollar aan salaris heeft verdiend aan titanic. Koop je ook geen ipod of iphone meer
omdat Jobs miljonair was?"


Nee maar omdat hier werd gezegd dat hij niet veel heeft overgehouden aan Titanic. Het blijven belachelijk bedragen wat mij betreft.

McMurphy

Avatar

Aston "Sinds wanneer wordt een film opnieuw uitgebracht voor zijn jubelaris? :S"

Is dit echt een serieuze vraag? Je ben er van bewust dat de Titanic over enkele dagen exact 100 jaar geleden gezonken is? Ze hebben Titanic niet voor niets nog steeds niet op blu-ray uitgebracht, deze re-release stond al jaren gepland in het kader van het 'jubilaris'.

Teknootje

Avatar

Wel een goed slaap film geweest deze, heerlijk geslapen toen in de bios Smiley face

Spawn999

Avatar

Hoe maak je van Titanic een betere film les 1:



:E

acties